Het Leger des Heils heeft de opvangregeling voor daklozen verlengd tot en met maandag. Dat doet de opvangorganisatie omdat het stevig blijft vriezen. Er worden temperaturen verwacht van -10 graden.
Sinds vrijdag zijn 400 extra bedden beschikbaar, naast de reguliere 550 slaapplaatsen. Volgens het Leger des Heils is dat voldoende. Medewerkers rijden extra rond om te kijken of ze daklozen zien die zich niet hebben gemeld.
In de winteropvangregeling werkt het Leger des Heils samen met gemeenten, GGD's en andere organisaties.
Bron: NOS
Onweersdagen: 0
Zodra het winterse weer Nederland bereikt breekt de schaatskoorts uit gaan de natuurijsbanen open. RTV Drenthe geeft een zo volledig mogelijk overzicht van de plekken waar de schaatsen in onze regio ondergebonden kunnen worden. Klik op een ijsbaan om aan ons door te geven of deze baan open is.
De ijsbanen in drenthe die geopend zijn kan je hier vinden middels een legande tevens staan de links naar de ijsbanen achter de vereniging: http://www.rtvdrenthe.nl/ijsbanen
Bron: Rtvdrenthe
Met de aanhoudende vorst verwacht de Reddingsbrigade dat veel Nederlanders de komende dagen het bevroren water zullen gaan opzoeken.
Het schaatsplezier is echter niet zonder gevaar. Het ijs is op veel grote vaarten en plassen nog steeds verraderlijk en zwakke plekken kunnen door sneeuw slecht zichtbaar zijn. In combinatie met de lage temperatuur kunnen mensen snel in de problemen komen. Reddingsbrigade Nederland waarschuwt mensen om goed voorbereid het ijs op te gaan en alleen op plaatsen waar lokale autoriteiten of ijsverenigingen aangeven dat dat verantwoord is.
De Reddingsbrigade verleent niet alleen hulp op de zomerse stranden, maar heeft ook in heel Nederland opgeleide mensen voor het uitvoeren van ijsreddingen. Zij kunnen ingezet worden voor preventief toezicht en hulpverlening bij ijstoertochten. Om schaatsers voor te bereiden op een veilige schaatstocht en ongevallen te voorkomen geeft de Reddingsbrigade drie handige tips:
3 tips van de Reddingbrigade voor verantwoord schaatsplezier:
1) Ga goed voorbereid op pad; zorg ook voor reddingsmiddelen (touw, prikkers, telefoon)
Wat moet u doen voor u op pad gaat?
- Controleer weersverwachting, ijsdikte en eventuele waarschuwingen van lokale autoriteiten of ijsverenigingen.
- Ga niet alleen schaatsen en laat het thuisfront weten waar u bent.
- Ga niet in het donker schaatsen.
- Doe alleen mee aan georganiseerde schaatstoertochten.
- Volg een cursus ‘Hoe kom ik uit een wak?’ bij een reddingsbrigade.
Wat moet u tenminste meenemen?
- Warme vochtregulerende en winddichte kleding, handschoenen en muts.
- Drinken en een mobiele telefoon.
- Reddingsmiddelen, zoals een reddingsklos of ijsprikkers. Voor mobiele telefoons is een waterdichte beschermhoes handig. U kunt dan altijd noodhulp inschakelen.
2) Schaats verantwoord en houd rekening met anderen
Waar moet u op letten op het ijs?
- Houd voldoende afstand van andere schaatsers.
- Let op wakken of bijten en op kleurverandering van het ijs; dit kan op zwakte duiden.
- Let op bij begroeiing, bruggen en waterinlaatplaatsen of kruising van waterwegen.
- Volg de instructies van de organisatie en hulpdiensten op (bij toertochten).
3) Weet wat je moet doen als je door het ijs zakt of als je iemand anders door het ijs ziet zakken. Denk aan je eigen veiligheid en die van anderen.
Wat moet u doen als u door het ijs zakt?
- Probeer rustig te blijven.
- Breek het ijs af tot het steviger wordt.
- Probeer zijwaarts of ruggelings uit het wak te komen door u met uw voeten af te zetten tegen het ijs en/of op het ijs te rollen.
- Met ijsprikkers kunt u zich ook het ijs optrekken.
- Rol van het wak af; ga pas staan als u zeker weet dat het ijs stevig genoeg is.
- Als u onder het ijs terecht komt, zoek dan een (vaak ook in kleur) afwijkende plek (vaak zwakker) in het ijs door u met handen en voeten af te zetten tegen de onderkant van het ijs. Probeer met uw voeten een gat te schoppen.
Wat moet u doen als u iemand door het ijs ziet zakken?
- Denk aan uw eigen veiligheid! Niemand is gebaat bij een extra slachtoffer.
- Alarmeer 112 en geef zo nauwkeurig mogelijk de locatie door; geef herkenningspunten door als u in een natuurgebied bent. Laat andere mensen assisteren bij de hulpverlening.
- Loop nooit over het ijs naar een wak, maar kruip er liggend naartoe, het liefst geborgd door een touw aan de wal.
- Maak contact met het slachtoffer, bijvoorbeeld met een reddingsklos, tak of kledingstuk.
- Probeer het slachtoffer eruit te trekken. Help hem of haar zo mogelijk aan droge kleding.
Bron: Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0
Door de vrieskou is er zondag geen bibberduik in de Blaarmeersen in Gent. De temperaturen zijn momenteel zo laag dat het KMI een koudealarm heeft afgekondigd. Het koude winterweer kan problemen veroorzaken en mensen moeten voorzorgen nemen.
De vriesduik in Gent gaat niet door omdat de temperatuur van het water te laag is: 2,5 graden terwijl het toch 4 graden zou moeten zijn. Te koud water geeft risico op onderkoeling en hartinfarcten.
Sinds gisteren zitten we officieel in een koudegolf omdat het vijf nachten na elkaar gevroren heeft en de temperatuur overdag al drie keer onder nul is gebleven. De koudste nacht was die van dinsdag op woensdag, in Retie ging het kwik tot min 14,9 graden.
Het KMI raadt de bevolking aan om extra voorzorgen te nemen. Je goed induffelen, in laagjes bijvoorbeeld, maar ook ervoor zorgen dat de waterleidingen niet bevriezen en huisdieren goed beschermen tegen de kou.
"We geven de raad en waarschuwing aan de bevolking om zich te hoeden tegen de gevolgen van extreme kou", zegt Davi Dehenauw van het KMI. "Bijvoorbeeld de waterleidingen en waterkranen afschermen, de planten afdekken of binnenzetten, zich goed kleden in meerdere lagen, zodat er voldoende lucht tussen die kledingslagen zit, want lucht is een goeie isolator."
"Je moet huisdieren binnenhouden, ook dieren in de wei moeten bescherming krijgen. Je moet ook kijken naar de zwakkeren in de samenleving die het moeilijker hebben om buiten te komen en die extra kwetsbaar zijn bij dergelijke koudegolf."
Winterplan van Bpost in actie getreden
Bpost heeft in verschillende verdeelkantoren in de provincie Oost-Vlaanderen en Antwerpen zijn winterplan ook ingevoerd. Dat betekent dat de postbodes niet meer met de fiets of met de brommer op ronde gaan, maar rondrijden met een bestelwagen.
Vandaag, morgen en overmorgen volgen er nog echte ijsdagen. Dat betekent dat de temperatuur heel de tijd beneden het vriespunt blijft.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:42 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De nacht van woensdag op donderdag is minder koud geworden dan was voorspeld. In Rotterdam was het 13,4 graden onder nul, bij het voormalige vliegveld Valkenburg in Katwijk werd min 10,7 graden gemeten.
In de rest van het land zakte het kwik tot 6 à 7 graden onder het vriespunt, meldde Weeronline.nl.
Vooraf was rekening gehouden met ongeveer 20 graden vorst, maar een wolkendek hield het land iets warmer.
Toertochten
De kans is groot dat het winterweer ook na woensdag aanhoudt. Toertochten op natuurijs komen daarmee dichterbij. Het ijs is nu vaak nog te dun.
''Als onze verwachtingen uitkomen, wordt ook de kans op een Elfstedentocht steeds groter. De hele route is sneeuwvrij. Het ijs kan dus goed aangroeien. Als alles maar dan ook echt alles meezit, kan de tocht heel misschien voor het einde van de maand worden gehouden'', aldus Weeronline.nl.
Daklozen
Door de strenge vorst is het Nederlandse Rode Kruis gevraagd in verschillende steden dak- en thuislozen hulp te bieden tegen de kou. In Hilversum, Arnhem en Venlo levert de hulporganisatie tientallen veldbedden, kussens en dekens en elke dag enkele vrijwilligers om de capaciteit van de reguliere opvang te versterken.
Dat maakte een woordvoerster donderdagmorgen bekend. ''In Arnhem rijdt het Rode Kruis, in samenwerking met organisatie Iris, sinds dinsdag iedere avond rond om soep, koffie en dekens uit te delen en waar nodig medische hulp aan de daklozen te bieden die niet naar binnen willen of kunnen’’, licht een woordvoerster toe.
In Hilversum werkt het Rode Kruis samen met dak- en thuislozenorganisatie De Cocon. Daar sporen hulpverleners iedere avond gezamenlijk daklozen aan om naar de gemeentelijke opvang te gaan. Het Rode Kruis verwacht dat door de aanhoudende vorst de hulp zeker tot en met zondag nodig is.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
In de weersverwachting is de kans op een Elfstedentocht sinds 1997 niet zo groot geweest als nu. Als de weersverwachting uitkomt zoals hij er nu ligt wordt de kans dat de tocht nog deze maand wordt verreden heel groot, meldt weeronline.nl donderdag. Wel kan er nog van alles gebeuren.
Na volgende week woensdag is er tot tachtig procent kans op aanhoudend winterweer. Een woordvoerder wijst erop dat de route volledig sneeuwvrij is. "Vorig jaar februari was de kans op een Elfstedentocht een stuk kleiner omdat er toen sneeuw op het ijs lag. Daardoor groeide het ijs niet aan."
Kranten op het ijs
Mochten er nog zwakke plekken in het ijs zitten die roet in het eten gooien, zoals vorig jaar februari: professor Ton Peijs weet hoe dat opgelost kan worden. Met een heleboel kranten. Volgens Peijs, hoogleraar materiaalkunde, is een combinatie van ijs en papier zo sterk als beton. "Dan kun je een schaatswedstrijd houden op een laagje van een paar centimeter."
IJstransplantaties
Een ander probaat middel is het transplanteren van stukken goed ijs naar plaatsen waar veel wakken zijn. Vorig jaar was het riviertje de Luts het grootste probleem, daar wilde het ijs maar niet dik genoeg worden terwijl het op andere plekken prima was. Dit jaar ligt de Luts er nu al prachtig dichtgevroren bij.
Wel kan er over enkele dagen alsnog sneeuw vallen. "Maar het ijs is dan waarschijnlijk dik genoeg om de sneeuw er af te vegen." Toch verwacht de woordvoerder niet dat de rayonhoofden in Friesland deze week al bij elkaar komen. "Als ze dat doen, gebeurt dat volgende week pas. Op sommige plekken is het ijs nu nog geen centimeter dik. Die mannen zijn een stuk koelbloediger dan de rest van Nederland."
Tien centimeter
De eerste gewone toertocht op natuurijs, waarvoor tien centimeter ijs nodig is, kan waarschijnlijk na het weekeinde in het noorden van het land worden verreden. Op een aantal plaatsen zal dan zeven tot tien centimeter ijs liggen. De afgelopen nacht vroor het bijna 11 graden aan de westkust. In het noorden en zuiden werd het -5. Dinsdagnacht werd in het Gelderse Herwijnen nog 18 graden vorst gemeten.
De komende nachten vriest het matig tot streng, waarbij het kwik daalt tot -10. Aan de kust kan het donderdag lokaal sneeuwen. Vrijdag trekt een oostenwind aan, waardoor het aanvoelt alsof het tussen de -8 en -12 is. In het weekeinde neemt de kans op sneeuw toe.
Voorlopig is het ijs over het algemeen nog te gevaarlijk om op te schaatsen. Dat kan vanaf het weekeinde waarschijnlijk pas.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Het winterweer leidt vanmorgen voor zover bekend niet tot problemen op het spoor. Er rijden net als de voorgaande dagen wel minder treinen,4300 in plaats van de gebruikelijke 5200.
Gisteren waren er wel vertragingen, met name in Noord-Brabant, als gevolg van wisselstoringen. Een woordvoerder van de NS zei in het Radio 1 Journaal dat hij ervan overtuigd is dat er nog meer vertragingen waren geweest als de normale dienstregeling was gehandhaafd.
Mogelijk blijft de winterregeling ook morgen van kracht. De NS laat bij sneeuw en vorst minder treinen rijden, zodat problemen beter kunnen worden opgelost.
Bron: NOS
Onweersdagen: 0
De ochtendspits verloopt vrij normaal. Rond half negen stond er in totaal 200 kilometer file op de Nederlandse wegen, tegen gemiddeld 180 kilometer op een donderdagochtend. Dat meldde de ANWB. De langste file (12 kilometer) stond op de A58, Tilburg-Eindhoven, bij knooppunt Batadorp.
Op de A76 Geleen-Heerlen zorgt een spoedreparatie aan het wegdek voor verkeersproblemen. Bij Heerlen zitten op diverse plaatsen gaten in het asfalt en de weg is dicht.
De asfalteringswerkzaamheden verlopen vanwege de kou relatief langzaam en nemen vermoedelijk nog de hele dag in beslag.
Gladheid
Eerder werd er door de ANWB gewaarschuwd dat automobilisten donderdagochtend te maken kunnen krijgen met gladheid op sommige snelwegen. In Zeeland komt tevens dichte mist voor.
Ook weeronline.nl waarschuwde voor gladheid op de wegen. Volgens het weerbureau kan het in grote delen van het land glad zijn door bevriezing van sneeuwresten en smeltwater.
De dichte mist in Zeeland komt plaatselijk voor en zorgt voor zicht minder dan 200 meter.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
Het is nu ook officieel: sinds gisteren zitten we in een koudegolf. Dat is een periode van minstens vijf nachten na elkaar dat het gevroren heeft en wanneer de temperatuur overdag al drie keer onder nul is gebleven. De koudste nacht tot nu toe was die van dinsdag op woensdag, in Retie ging het kwik tot min 14,9 graden.
Het KMI raadt de bevolking aan om extra voorzorgen te nemen. "We geven de raad en waarschuwing aan de bevolking om zich te hoeden tegen de gevolgen van extreme koude", aldus weerman David Dehenauw. "Het is belangrijk om je goed in te duffelen, in laagjes bijvoorbeeld."
"Je moet er ook voor zorgen dat de waterleidingen niet bevriezen en huisdieren moeten goed beschermd worden tegen de koude. Huisdieren kan je best binnenhouden, maar ook dieren in de wei moeten bescherming krijgen."
Vandaag, morgen en overmorgen volgen er nog echte ijsdagen. Dat betekent dat de temperatuur heel de tijd beneden het vriespunt blijft.
Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:42 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Door de strenge vorst is het Nederlandse Rode Kruis gevraagd in verschillende steden dak- en thuislozen hulp te bieden tegen de kou. In Hilversum, Arnhem en Venlo levert de hulporganisatie tientallen veldbedden, kussens en dekens en elke dag enkele vrijwilligers om de capaciteit van de reguliere opvang te versterken.
Rotterdam, afgelopen maandag. © anp.
Dat maakte een woordvoerster donderdagmorgen bekend. 'In Arnhem rijdt het Rode Kruis, in samenwerking met organisatie Iris, sinds dinsdag iedere avond rond om soep, koffie en dekens uit te delen en waar nodig medische hulp aan de daklozen te bieden die niet naar binnen willen of kunnen', licht een woordvoerster toe.
In Hilversum werkt het Rode Kruis samen met dak- en thuislozenorganisatie De Cocon. Daar sporen hulpverleners iedere avond gezamenlijk daklozen aan om naar de gemeentelijke opvang te gaan. Het Rode Kruis verwacht dat door de aanhoudende vorst de hulp zeker tot en met zondag nodig is.
Schaatsers
Door de vorst wordt het ijs op meren en kanalen steeds dikker. In het noorden van het land kan het ijs al 6 tot 8 centimeter dik zijn. De kwaliteit is goed, omdat er geen sneeuw op ligt en er weinig wind staat. Wie de ijzers onderbindt en het ijs op gaat, moet wel opletten, waarschuwen de Reddingsbrigade Nederland en Weeronline.nl.
Het belangrijkste dat schaatsers kunnen doen, is zich goed voorbereiden. 'Neem je mobiel mee in een waterdichte verpakking, zo houd je je telefoon droog bij een calamiteit', aldus Weeronline. Ook een touw en prikkers kunnen van pas komen om uit een wak te raken. Wie in het water belandt en koud wordt, heeft veel aan warme en winddichte kleren, handschoenen en een muts.
Schaatsers die onder het ijs komen moeten de donkere plek in het ijs zoeken. Dat is het wak, de uitgang. 'Maar bij besneeuwd ijs moet je juist naar de lichte plek zwemmen', voegt Weeronline.nl er aan toe. Als er nergens een wak is, moeten mensen de zwakke plek in het ijs zoeken. Die heeft een andere kleur dan de rest van het ijs. 'Probeer met uw voeten een gat te schoppen', is het advies van de Reddingsbrigade.
Gevaarlijke plekken zijn bij bruggen en viaducten. Daar is het ijs vaak dunner, omdat de temperatuur er een klein beetje hoger is en door stroming.
Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:15 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
IJsvereniging Hulshorst op de Veluwe gaat vanmiddag uitproberen of een helikopter het nog zeer dunne ijs aan de rand van het Veluwemeer sneeuwvrij kan blazen. Als er geen sneeuw op het ijs ligt, groeit de schaatsvloer sneller. Het ijs is nu nog te dun voor een gewone sneeuwruimer die over de baan rijdt.
De helikopter stijgt rond één uur op van het vliegveld in Lelystad. De totaal nieuwe manier van ijsvegen kost de vereniging tussen de 800 en 1000 euro, schat ijsmeester André Hop.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
De schaatspret in het Groningse Oude Pekela heeft welgeteld één dag geduurd. De ijsbaan in het centrum van het dorp is vannacht compleet vernield doordat onbekenden met een auto over de baan hebben gecrost. Dat meldde de politie. Op de baan, die is aangelegd door een parkeerterrein onder water te zetten, kon gisteren voor het eerst worden geschaatst. Een woordvoerder van de politie spreekt van een 'horkerige actie'. Hij benadrukt dat schaatsliefhebbers in het dorp vooral niet hun heil op kanalen en sloten moeten zoeken. 'Dat is absoluut nog niet veilig. De dader(s) hebben vermoedelijk gereden in een grijze Volkswagen Golf.
Bron: AD
De aanhoudende vorst zorgt donderdag bij de Wegenwacht voor topdrukte. De ANWB denkt donderdag in totaal zevenduizend gestrande automobilisten te helpen. Dat is twee keer zo veel als op een normale donderdag, zegt een woordvoerder. Donderdag en dinsdag zijn de drukste verkeersdagen. In Rotterdam en Den Haag, waar het in de nacht van woensdag op donderdag met temperaturen tot voorbij -13 het koudst was, heeft de Wegenwacht het het drukst. De kou heeft de afgelopen dagen al tot veel drukte geleid. Maandag werd gerekend op 5600 auto's met pech, maar dat werden er meer dan zesduizend. Ook woensdag kwam de teller boven de zesduizend uit.
Donderdag zijn vierhonderd wegenwachten ingezet. Dat zijn er honderd meer dan gebruikelijk. In veruit de meeste gevallen staan automobilisten langs de kant door accu's die de startmotor niet meer draaiend krijgen. In de kou lopen de accu's sneller leeg en laden ze langzamer op. Vooral als de kou langere tijd aanhoudt sneuvelen de zwakkere accu's. ?Als de accu niet te ver leeg is kunnen we hem nog opladen, maar anders is een nieuwe accu nodig.? Verder zijn er problemen met dichtgevroren portieren en in enkele gevallen een vastgevroren handrem.
Vrijdag verwacht de ANWB vijfduizend automobilisten te helpen, tweeduizend meer dan op een normale vrijdag. ?En in het weekeinde gaat het gewoon door, want ook dan gaan mensen op pad. Het grootste aantal automobilisten dat de Wegenwacht ooit op een dag uit de brand hielp is 9230. Dat gebeurde op 2 februari vorig jaar. De wegenwachten zijn deze week al meerdere mensen met pech tegengekomen die waren bevangen door de kou. ?Veel automobilisten gaan nogal luchtig gekleed op pad. Als je auto uitvalt, koelt het heel snel af. Neem dus goede kleren en een deken mee, denk ook om je hoofd.? De wegenwachten delen donderdag dekens uit aan pechvogels die dat nodig hebben.
Bron: Nieuws.nl
De helikopter van het bedrijf Helicentre in Lelystad is ingehuurd door de ijsbanen, omdat het ijs nog te dun is om te belopen. Door het schoonvegen van het ijs groeit het sneller, omdat sneeuw het ijs isoleert. Het is voor het eerst dat de methode in Overijssel wordt gebruikt.
Bron: Rtvoost
In Akersloot heeft de politie duikers ingezet om te zoeken naar een meisje dat mogelijk door het ijs is gezakt. Een vrouw zou het 4-jarige meisje hebben zien lopen en op het ijs. Nadat ze even de andere kant op had gekeken, bleek het meisje verdwenen.
Geen vermissing gemeld
Wel zag de vrouw een wak waar eerst het meisje stond. Ze waarschuwde meteen de politie, die duikers inzette om onder het ijs te gaan. Er is nog geen vermissing gemeld bij de politie. De zoektocht is inmiddels gestaakt. "We weten niet of er daadwerkelijk iemand onder het ijs heeft gelegen", zegt een woordvoerder van de politie. Het is niet waargenomen dat ze door het ijs zou zijn gezakt. Er is wel zwak stuk ijs daar, dus hebben we het zekere voor het onzekere genomen."
Bron: RTLnieuws
De kopgroep van de Elfstedentocht in 1997 in Harlingen © anp.
Gemiddeld zijn er 14 dagen vorst nodig om een Elfstedentocht te organiseren. De Elfstedentocht van 1986 had de meeste vorstdagen nodig: 24. De kortste vorstperiode was die voor de tocht van 1912: 5 dagen. Voor de laatste tocht (1997) waren 16 vorstdagen nodig. Dat heeft weerbureau weeronline.nl op een rijtje gezet.
Tot donderdag zijn er 4 vorstdagen geweest. Het weerbureau zegt dat er een grote kans is dat het de komende 10 dagen blijft vriezen. De ijsdikte gaat dus flink toenemen. Een paar berekeningen gaan echter uit van dooi in de loop van volgende week.
Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:15 uur, door Joyce.s
Als de huidige weersverwachting uitkomt, is de kans dat de Elfstedentocht nog in januari door kan gaan erg groot. Dat melden weerbureaus Weeronline en Weerplaza donderdag. Volgens Weeronline is de kans op een Elfstedentocht sinds 1997 niet zo groot geweest als nu. Na volgende week woensdag is er tot 80 procent kans op aanhoudend winterweer. Een woordvoerder wijst erop dat de route volledig sneeuwvrij is. Vorig jaar februari was de kans op een Elfstedentocht een stuk kleiner, omdat er toen sneeuw op het ijs lag. Daardoor groeide het ijs niet aan.
Sneeuwval
Wel kan er over enkele dagen alsnog sneeuw vallen. "Maar het ijs is dan waarschijnlijk dik genoeg om de sneeuw er af te vegen." Toch verwacht de woordvoerder niet dat de rayonhoofden in Friesland deze week al bij elkaar komen. "Als ze dat doen, gebeurt dat volgende week pas. Op sommige plekken is het ijs nu nog geen centimeter dik. Weerplaza wijst erop dat de kans op sneeuwval in het noorden voorlopig niet al te groot is. "Een enkel vlokje, misschien een keer 1 of 2 centimeter. Dat is dus goed nieuws."
20 centimeter
Het ijsgroeimodel van de website laat zien dat de ijsdikte voor het water dat 1 meter diep is en niet stroomt, kan aangroeien van 5 centimeter nu naar 16 centimeter volgende week woensdag. "16 centimeter is de kritische grens. In de dagen daarna wordt het ijs nog dikker." Op maandag 28 januari kan het ijs tussen de 15 en 24 centimeter dik zijn. Beide weerbureaus stellen dat de kans op een tocht dus groot is, maar het wel slechts een verwachting blijft. "Een weersverwachting voor meer dan vijf dagen vooruit is zeer onzeker", aldus Weerplaza. Ook het KNMI verwacht dat de temperatuur in ieder geval tot en met woensdag onder het vriespunt blijft. Volgens MeteoConsult kan er volgende week in elk geval geen Elfstedentocht komen. Mocht de vorst aanhouden, dan op zijn vroegst de week erna, eind januari of begin februari.
Vereniging
De Vereniging de Friesche Elfsteden reageerde donderdagochtend redelijk nuchter op het nieuws dat de weersomstandigheden voor een Elfstedentocht zeer gunstig zijn. De vereniging wil daar op geen manier op vooruitlopen. 'Het is aan de natuur of er een Elfstedentocht komt. We moeten eerst afwachten of het blijft vriezen en of het hard genoeg gaat vriezen. Over een datum doen we geen enkele uitspraak.'' Dat zei woordvoerder Immie Jonkman van de vereniging.
Toertocht
De eerste gewone toertocht op natuurijs, waarvoor 10 centimeter ijs nodig is, kan waarschijnlijk na het weekeinde in het noorden van het land worden verreden. Op een aantal plaatsen zal dan 7 tot 10 centimeter ijs liggen. De afgelopen nacht vroor het bijna 11 graden aan de westkust. In het noorden en zuiden werd het -5. Dinsdagnacht werd in het Gelderse Herwijnen nog 18 graden vorst gemeten. De komende nachten vriest het matig tot streng, waarbij het kwik daalt tot -10. Aan de kust kan het donderdag lokaal sneeuwen. Vrijdag trekt een oostenwind aan, waardoor het aanvoelt alsof het tussen de -8 en -12 is. In het weekeinde neemt de kans op sneeuw toe.
Temperen
De eerste koortsaanval na het opgestoken Elfstedenvirus kan wat twee prominente Friezen betreft meteen weer worden getemperd. Zij nemen nadrukkelijk afstand van de optimistische weersvoorspellingen. Elfstedenprofessor Johannes Lolkama (77), schrijver van elf boeken over de Tocht der Tochten, zegt dat de lichte verhoging van de Elfstedenkoorts nauwelijks van betekenis is. ''Het heeft hier in Friesland vannacht amper gevroren’’, zegt Lolkama. Voor een Elfstedentocht hebben we zeker 14 dagen matige tot strenge vorst nodig. Nou, die hebben we hier nog amper gezien.''
Piet Paulusma
SBS-weerman Piet Paulusma, officieel weeradviseur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elfsteden, zegt het 'E-woord' bewust nog niet in de mond te hebben genomen. ''Omdat daar nu geen enkele aanleiding voor is'', stelt hij. ''Ook ik wil niets liever dan dat er een tocht komt, maar op basis van de huidige weermodellen ben ik daar nog niet aan toe.''
De weerman uit Harlingen zegt dat er in de Bolswardervaart achter zijn huis amper 2,5 centimeter ijs ligt. Met de huidige wintervooruitzichten is er volgens Paulusma nog een lange weg te gaan. Ook ik zie als weerman de pluimen in de computermodellen en de aanhoudende winter. Maar de vorst is voorlopig gewoon niet streng genoeg'', zegt hij. ''Daarnaast verwachten we sneeuw in het weekeinde. Dat brengt ook weer zijn eigen problemen voor de ijsaangroei. Elfstedenprofessor Lolkama (77) beschouwt de sluimerende Elfstedenkoorts als een typisch westers verschijnsel. ''Over het algemeen zijn het de Hollandse media die ermee beginnen'', zegt Lolkama.
Bron: Nu.nl
Een sneeuwballengevecht in Den Bosch is donderdagmiddag uit de hand gelopen. Het gooien van sneeuwballen mondde uit in een gevecht tussen een groep scholieren en een andere groep. Een jongen zou gewond zijn geraakt, meldt de politie. Vooralsnog is niemand opgepakt.
Hoeveel jongeren exact betrokken waren bij het gevecht, weet de zegsman niet. Ook kan hij niet vertellen waar het sneeuwballengevecht begon. Bij de daaropvolgende vechtpartij, die plaatsvond op de Zuiderparkweg, waren in ieder geval leerlingen van het Sint-Janslyceum betrokken.
De politie is nog op zoek naar de jongen die gewond zou zijn geraakt. ?Die hebben we nog niet gevonden.? De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd.
Bron: Nieuws.nl
De Friese ziekenhuizen maken zich op voor de opvang van ijsslachtoffers, nu de eerste ijsbanen weer open zijn. Wie ongelukkig ten val komt en gewond raakt moet in eerste instantie naar een huisarts, maar die kan doorverwijzen naar de spoedeisende hulpafdelingen van de ziekenhuizen. Het MCL in Leeuwarden en Tjongerschans in Heerenveen hebben extra personeel, genoeg gips en ander materiaal achter de hand. Ook de andere ziekenhuizen zijn voorbereid op een extra aanloop. Vorig jaar vingen de ziekenhuizen in de schaatsperiode zo'n duizend slachtoffers op. De meesten braken toen een pols.
Bron: LC
De Nederlandse Spoorwegen (NS) hanteert vrijdag weer de normale dienstregeling. Van dinsdag tot en met donderdag werd met een aangepaste dienstregeling gereden in verband met het winterweer.
Winterweer in Nederland
Fotoserie Video De NS laat weten dat het besluit is genomen op basis van voorspellingen van diverse weerbureaus. ProRail heeft vrijdag nog wel hulplocomotieven klaarstaan en zet extra winter- en storingsploegen in. Ook de NS heeft extra medewerkers achter de hand indien nodig. "Door de aangepaste dienstregeling van de afgelopen drie dagen hebben NS en ProRail meer ruimte gehad om verstoringen als gevolg van het weer op te vangen", aldus de NS.
"Daardoor is de treindienst op de meeste plaatsen en momenten beheersbaar gebleven. Vandaag waren er nauwelijks verstoringen in de treindienst, al blijft deze kwetsbaar." Er was geen sprake van filevorming op het spoor. "Door halfuursdiensten in plaats van kwartiersdiensten te rijden was er meer tijd om storingen op te vangen en te verhelpen", blikte de NS terug.
Record
89 procent van de treinreizigers wist volgens de NS van de aangepaste dienstregeling af. Veel meer mensen raadpleegden de Reisplanner op de website van de NS of via de speciale app op hun smartphone of tablet. Maandagochtend werden een miljoen reisadviezen opgevraagd, wat een record betekende.
Bron: NU.nl | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:43 uur, door Joyce.s