Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
22 december 2012, 09:13 uur | Bericht #380280
Aanrijdingen door ijzel in het noorden

Het KNMI heeft vrijgavond gewaarschuwd voor extreem weer in het noorden van het land. Ten noorden van de lijn Leeuwarden- Emmen komt op uitgebreide schaal gladheid voor door ijzel. De gladheid houdt volgens het KNMI tot zaterdagochtend aan.

Groningen
Door de gladheid raakten vrijdagavond meerdere auto´s van de A7 nabij het Groningse Scheemda. Bij tankstation Meedenertol (richting Duitse grens) raakte de …bestuurder(ster) van een personenauto de macht over het stuur kwijt en botste tegen de vangrail. De wagen schoot de weg over en kwam tot stilstand tegen de vangrail van de linkerbaan. Een achterop komende wagen kon de voorste auto niet meer op tijd ontwijken en botste er tegenaan. De politie sloot samen met rijkswaterstaat één rijbaan af om hulpverlening en berging mogelijk te maken. Overigens is Rijkswaterstaat druk bezig met strooien. De rest van de avond en nacht moeten weggebruikers rekening houden met gladheid door ijzel of sneeuwval.

Bron: BoN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
22 december 2012, 09:16 uur | Bericht #380281
Momenteel alleen nog code oranje voor Groningen



Op uitgebreide schaal gladheid door IJZEL. Geldig: zaterdag 22 december 2012 vanaf ca 08 uur gedurende ca 3 uur
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 december 2012, 15:25 uur | Bericht #380308
Drijvende sneeuwschuivers moeten Merentocht redden

Sneeuwschuivers die blijven drijven als ze door het ijs zakken moeten er voor zorgen dat de Overijsselse Merentocht binnen een paar jaar gereden kan worden. Vandaag zijn de eerste exemplaren geleverd. De Overijsselse Merentocht is bedacht als tegenhanger voor de Friese Elfstedentocht maar is nog nooit verreden. Het is de verschillende ijsverenigingen in de Kop van Overijssel tot nu toe niet gelukt om het ijs over de volle 200 kilometer dik genoeg te krijgen. Vorig jaar was het bijna gelukt maar bleken er teveel zwakke plekken in het ijs te zitten. De speciale sneeuwschuivers moeten uitkomst bieden.

Met de zogenaamde Stamfibie kan - ook als het ijs eigenlijk nog te dun is - al sneeuw weg worden geschoven. Als de sneeuwschuiver door het ijs zakt blijft hij met schuiver en al drijven. De drijvende sneeuwschuiver is bedacht door Edward Stam uit Zwartsluis. Het apparaat werd vorig jaar ook al in Friesland ingezet. Het bestuur van de Overijsselse Merentocht is de eerste die op grote schaal gebruik gaat maken van de amfibische sneeuwschuiver. In totaal zijn er acht exemplaren ondergebracht bij verschillende ijsverenigingen in het gebied.

Bron: RTVOost
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 december 2012, 14:39 uur | Bericht #380374
Nat, Natter, Natst!

Enorme plassen op braakliggende akkers, zompige bossen, glimmende, natte wegen met natte auto’s, soms ook fietsers en een enkele voetganger, vaak met een nat, zielig hondje. Het is nat, natter, natst in Nederland, niet alleen de regenmeters staan op overstromen. De hele decembermaand was al een relatief wisselvallige en de aflopen uren hebben daar nog een schepje bovenop gedaan; het viel namelijk met bakken uit de lucht Op meerdere plekken kwam in totaal meer dan 30 millimeter aan neerslag omlaag. En het vervelende is, dat er voorlopig weinig in deze situatie verandert. In een overgroot deel van het land blijft het namelijk de komende dagen drijfnat.


Drassige akkers in de Haarlemmermeerpolder. foto: John Dalhuijsen

Nederland wordt ook wel eens het regenland, of kikkerlandje genoemd. Toch verlopen gemiddeld van de 365 dagen 131  zonder ook maar 1 drupje nattigheid. De meeste regen valt gewoonlijk in de zomermaanden, maar dat betekent niet dat het dan ook vaker regent. Wel valt dan vaak in kortere tijd meer regen in een keer, een zogenaamde stortbui.  In de winter regent het in het algemeen minder hard, maar kan het wel langer doorregenen. Doordat het kouder is, verdampt er maar weinig van de neerslag met als gevolg dat het grondwaterpeil vrij snel stijgt en het er buiten behoorlijk nat en drassig uitziet na langdurige regenval.


Normaal valt er in de decembermaand ongeveer tussen 70 en 80 mm aan neerslag. De maand is nog niet aan zijn eind en we zitten er op veel plekken al dik overheen. bron: KNMI

Zwabberfront
Ook nu zitten we middenin het “natte” weer. De veroorzaker van de neerslag is een front dat tot en met dinsdag van noord naar zuid over ons land blijft zwabberen. In de afgelopen 24 uur is de meeste neerslag, zo’n 40 millimeter, naar beneden gekomen in de omgeving van Herwijnen. Omgerekend zijn dit 4 tienliteremmers water die per vierkante meter de grond in verdwijnen. Overigens spreken we hier nu over water maar gisteren viel in de noordelijke provincies geen regen, maar ijzelde het nog flink en was het spekglad, voordat ook hier de zachte lucht het overnam van de kou.


Neerslag van de afgelopen 24 uur. Het meeste viel in de omgeving van Herwijnen. bron: KNMI

Smeltwater
De kou is dus inmiddels uit ons land verdwenen, maar niet alleen bij ons is het gelijk een flink stuk zachter. In een groot deel van West-Europa is de temperatuur een sterk gestegen en is de winterkou verruild voor maxima die ver boven het vriespunt uitkomen. En het klinkt misschien gek, maar ook dit zorgt weer voor meer nattigheid in Nederland. In de Alpen is tijdens de voorgaande koude periode namelijk sterk wisselvallig geweest met een dik pak sneeuw als gevolg. Het is er nog steeds behoorlijk wisselvallig, maar nu met temperaturen ver boven nul. Het nulgradenniveau lag en ligt dikwijls boven de 2000 meter en in de Franse Alpen bijvoorbeeld wordt het morgen zelfs her en der 17 graden. Dit betekent dat er behoorlijk wat sneeuw aan het smelten is en dit smeltwater komt via de rivieren onze kant op.


Het zwabberfront boven ons land zorgt voor nog meer regen in de ton voor de komende dagen. Bron: Midas

De afgelopen dagen zagen we het waterpeil in de rivieren stijgen en zagen we rivieren buiten hun oevers treden. In diverse uiterwaarden staan de bomen alweer met hun voetjes in het water en op sommige plekken in het land is er echt sprake van wateroverlast. In Zuid-Limburg bijvoorbeeld in de omgeving van Epen is “de Geul” buiten haar oevers getreden met alle ongemakken van dien. Ook de gemalen zijn druk in de weer met het wegpompen en verplaatsen van overtollig water en het ziet er naar uit dat vooral het water in de Maas nog een aantal dagen verder blijft stijgen.


Wateroverlast in de omgeving van Epe doordat "de Geul" vandaag buiten haar oevers trad. foto: Marij Bouwers

Kerst waterballet?
De vraag of het een witte Kerst wordt is dus begrijpelijkerwijs niet een vraag die de gemoederen bezighoudt bij Meteo Consult. Het is en blijft namelijk zacht de komende tijd. Eerder kunnen we ons afvragen of de Kerst überhaupt droog gaat verlopen. Ons antwoord hierop is helaas “nee”. Hoewel het “zwabberfront” ons land eindelijk gaat verlaten, blijven nieuwe storingen namelijk vanuit het westen ons land binnendringen, wat resulteert in  wisselvallig weer, waarbij 1e kerstdag waarschijnlijk wel een stuk droger gaat verlopen dan 2e kerstdag. Een goede reden om met zijn allen binnen te blijven, gezellig om de kerstboom.

Bron: Meteo Consult, KNMI, Rijkswaterstaat
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 december 2012, 17:19 uur | Bericht #380390
Kerst wordt druilerig en groen



Foto:  NU.nl/Joost Nederpelt

Druilerig en met een graad of 5 warmer dan normaal. Wie had gehoopt op een witte kerst komt zoals het er nu naar uitziet, bedrogen uit.  Volgens een meteoroloog van Weeronline voert een zuidwesten wind zachte lucht aan vanaf de Atlantische Oceaan. ''De kou wordt zelfs teruggedrongen tot de noordelijke helft van Scandinavië. De winter trekt zich wat terug.'' Volgens hem is Tweede Kerstdag de beste dag om erop uit te trekken. Hoewel de temperatuur hoger ligt dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar, is er nog geen sprake van uitzonderlijk warme feestdagen. ''Vorig jaar lag de temperatuur tijdens oud en nieuw 's nachts op 12 graden'', weet de meteoroloog.

Herfstachtig
''Een groene, natte, herfstachtige kerst. Mooi weer om met de familie binnen te zijn'', vult een woordvoerder aan. De laatste witte kerst in ons land was in 2010. Het jaar ervoor lag er eveneens een pak sneeuw. ''Dat was best uitzonderlijk, 2 jaar achter elkaar, aangezien de laatste witte kerst daarvoor in 1981 was.'' Hij benadrukt daarbij dat aan de hand van de weersomstandigheden in De Bilt wordt gemeten of sprake is van een witte kerst. ''Het kan dus best dat er op andere plekken in het land wel tussen 1981 en 2009 een keer sneeuw heeft gelegen.'' Wie de feestdagen toch in een witte wereld wil beleven, moet volgens de zegsman afreizen naar de Alpen. ''Daar ligt heel veel sneeuw. Maar liefst 3 meter op sommige plekken.''

Woudagemaal
Het Friese waterschap Wetterskip Fryslân zet maandag het Woudagemaal in Lemmer aan met oog op de verwachte neerslag de komende dagen, zo laat het waterschap weten. Het overtollige water op de Friese boezem, het stelsel van meren en kanalen, wordt via het Woudagemaal in Lemmer en het Hooglandgemaal bij Stavoren naar het IJsselmeer gepompt.

Bron: NU
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 december 2012, 08:46 uur | Bericht #380479
Kerst wordt druilerig en zacht

Dat het een groene kerst werd, was allang duidelijk. Het wordt zelfs zacht voor de tijd van het jaar (maxima tussen 7 en 11 graden). Het blijft wisselend tot zwaar bewolkt met buien en een (vrij) krachtige zuidwestenwind die kan gepaard gaan met rukwinden. Vanavond en -nacht komen nog enkele buien voor. Er staat een matige tot vrij krachtige en aan zee een krachtige zuidwestenwind. Het koelt niet sterker af dan 4 tot 7 graden. Morgen is het wisselend bewolkt met enkele buien. Er waait een matige, aan zee een krachtige wind uit west tot zuidwest. Het wordt 5 graden in de Ardennen en zowat 10 graden elders. 's Avonds neemt de bewolking toe vanuit het zuidwesten gevolgd door regen. Vooruitzichten voor donderdag tot en met maandag: het blijft wisselvallig met regelmatig regen of enkele buien. De middagtemperatuur schommelt rond 9 graden.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 december 2012, 18:58 uur | Bericht #380524
Eerste kerstdag in top tien van warmste ooit

Deze eerste kerstdag is een van de warmste ooit. In De Bilt werd een temperatuur van 10,5 graden gemeten. Daarmee behaalt deze dinsdag net een plek in de top tien van warmste eerste kerstdagen ooit, laat een woordvoerder van weeronline.nl weten. Deze december gaat hoogstwaarschijnlijk de boeken in als een van de vijf natste decembers ooit. Maandag was er al gemiddeld 95 millimeter gevallen, maar daar is 's nachts flink wat bijgekomen.

Ook dinsdagmiddag kunnen er nog buien vallen. Woensdag trekt de regen in de loop van de ochtend weg.

Bron: NU.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 december 2012, 12:18 uur | Bericht #380649
Natte jaarwisseling met stevige wind voor de boeg




Slecht nieuws voor mensen die de inluiding van het nieuwe jaar buiten willen vieren. Weerbureau Weerplaza voorspelt namelijk dat het tijdens nieuwjaarsnacht flink kan gaan waaien en regenen. Voor vuurwerkliefhebbers zijn een kraakheldere lucht, geen wind en geen regen de ideale weersomstandigheden. Het ziet er volgens Weerplaza naar uit dat dit weerbeeld niet van kracht zal zijn. Het wisselvallige weer houdt de komende dagen stand. Het lijkt er sterk op dat we er 2012 mee eindigen en 2013 mee beginnen.

De weermodellen berekenen voor de jaarwisseling de passage van een grote regenstoring. Die kans is 95 procent. Volgens Weerplaza gaat het niet om een buitje dat na een uurtje is overgewaaid, maar een omvangrijk regengebied dat op de 31ste in de loop van de middag Nederland moet bereiken en pas op 1 januari in de ochtend het land weer uittrekt. Tijdens de jaarwisseling krijgen we temperaturen die schommelen tussen de 5 en 10 graden.

Harde wind
De voorspelde regen zal gepaard gaan met krachtige wind, dus mensen die vuurpijlen willen afsteken dienen daar rekening mee te houden. De politie adviseert op hun website om vuurpijlen af te steken in een fles (gevuld met zand) die klem staat tussen een aantal bakstenen. Ook is het raadzaam om de windrichting in de gaten te houden tijdens het afsteken en voor het afsteken van grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond te slaan. Helemaal zeker is deze voorspelling nog niet. Een weersverwachting van vijf dagen vooruit voor een bepaald uurvak is namelijk behoorlijk onzeker. Lagedrukgebieden kunnen een iets andere koers kiezen of net wat sneller of langzamer bewegen waardoor de regen uiteindelijk wel komt, maar in een ander dagdeel.

Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:10 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 december 2012, 13:27 uur | Bericht #380654
Grote windschade op camping in Leersum

De kerstdagen zitten er op en zijn nat verlopen, al viel het zowel eerste kerstdag als gisteren overdag ook langere tijd mee. Tijdens langere droge perioden was toen zelfs af en toe de zon mooi te zien. De meeste regen viel in de kerstnacht en gisteravond. Verder was het beide dagen zacht met temperaturen tussen 8 en 11 graden. Gedurende de kerstnacht veroorzaakt een windhoos of een valwind flinke schade op een camping bij Leersum.


Het radarbeeld van kwart voor vier 's nachts, de nacht naar eerste kerstdag. Leersum ligt bij het vlaggetje.

Nu was er tijdens de passage van de storingen, die het weer de afgelopen twee dagen bepaalden, af en toe flink wat wind. Vrijwel steeds was dat zo op enige hoogte in de atmosfeer, maar af en toe ook op gewone hoogte. Zoals tijdens de kerstavond, toen de wind aan zee even tot windkracht 8 aantrok. Ook gisteravond gebeurde dat. Dieper landinwaarts vielen de heftige windstoten op die hier en daar voorkwamen. In de nacht naar eerste kerstdag werd daarbij op een camping in de buurt van Leersum in de provincie Utrecht behoorlijke schade aangericht.


Het radarbeeld van 5 minuten later. Leersum schiet tussen twee zwaardere radarecho's door. Mogelijk heeft zich in het gebied een valwind voorgedaan.

Ooggetuigenverslag
Frank-Jan Kamenz, op de bewuste camping aanwezig, stuurde ons er een mailtje over: ‘Daarnet om 3:45-4:00 uur op 25-12-2012 hebben wij aan de Gooyerdijk in Leersum een soort windhoos beleefd. Het terrein is een camping en er is minstens 1 caravan omgewaaid en meerdere zijn verplaatst. Ook zijn er allerhande dingen weggewaaid en metalen buizen (steigerpijp) omgeknikt. Het geluid was dat van een straaljager die heel laag overkwam.’


De ligging van de camping ten opzichte van Leersum. Bron: Google Maps.

Ook overdag waren op de radarbeelden bijzondere dingen te zien. Zo trok aan het begin van de middag, op eerste kerstdag, een solitaire bui met onweer en hagel over Brabant en Noord-Limburg, net zuid van de Achterhoek langs Duitsland in. Het opvallende was de vorm ervan op het radarbeeld, het feit dat hij leek in te scheren en ook dat hij zo goed in tact bleef. Tot diep in Duitsland bleef de bui zeer actief en met hagel en met onweer gepaard gaan. Het leek erop dat de bui erg goed georganiseerd was. Mogelijk had de bui trekken van een supercell.


De Brabantse bui om kwart voor twee, eerste kerstdag.

Meteen discussie
Op weerforum Weerwoord.be ontstond meteen een discussie over de bui. Zou het een supercell kunnen zijn geweest, een bui die om zijn eigen as draait, of niet? Helemaal ondenkbaar was het niet. Op het moment van de passage van de buien was er vooral in de onderste kilometer van de atmosfeer sprake van een snel oplopende windsnelheid met de hoogte. Een kleine draaiing van de wind aan de grond, bij voorbeeld in de buurt van zwaardere buien, kan er zomaar toe hebben geleid dat er draaiing in de bui kwam. Misschien wel net genoeg om een supercellachtige bui te krijgen. Als het er een is geweest, is dat toch bijzonder gezien het feit dat het december is.


Een uur later ligt de bui een stuk oostelijker, maar is nog goed in tact.

Een andere mogelijkheid onder dit soort omstandigheden is dat de sterke wind, die op enige hoogte in de atmosfeer waaide, bij buien even de grond bereikt. Dat verklaart de zware windstoten die zowel eerste kerstdag als gisteren hier en daar gemeld werden. Waarschijnlijk heeft zo’n heftige windstoot, een valwind ook de camping bij Leersum getroffen, al zouden we daarvoor eigenlijk nog meer informatie moeten hebben, bij voorbeeld foto’s waarop de door de wind aangerichte schade te zien is. In de beschrijving lijken de gebeurtenissen wel op wat twee jaar geleden op een camping in het Gelderse Vethuizen gebeurde, die ook door een valwind werd getroffen. Daar kwamen toen tien caravans in het water van een klein meer terecht. Op andere plekken in de buurt richtte die valwind veel schade aan. Twee mensen kwamen om.


Een blik op de Brabantbui vanuit Gelderland. Foto: Danielle Boone.

Hoe gaat het verder?
Het wisselvallige weer, dat we alweer een hele tijd in Nederland hebben, houdt ook de komende dagen aan. Vandaag gebeurt wel iets bijzonders. Aan de noordflank van een storing die vanmiddag en vanavond vooral in het midden en zuiden een tijdje regen brengt, komen we in een naar noord draaiende wind namelijk even in de koude lucht terecht. Omdat de komende nacht meteen na de storing een rug van hoge druk overtrekt, kan het vooral in de noordelijke helft van het land tijdens opklaringen even 2 tot 4 graden gaan vriezen. In het zuiden lijken de temperaturen boven nul te blijven, omdat daar de bewolking langer blijft hangen.


Wouter van Bernebeek nam zelfs mammatus waar aan de onderzijde van de buienwolk.

Daarna zijn nieuwe storingen aan zet met zowel morgen als zaterdag, vooral later in de middag dikkere wolken en een beetje regen of motregen. Verder een straffe zuidelijke tot zuidwestelijke wind en weer oplopende temperaturen. Zaterdag kan het in het zuiden, vooral als in de ochtend de zon even schijnt, 12 of 13 graden worden. Zondag schijnt tussen de buien door de zon af en toe en komt de temperatuur weer iets lager uit. Maandag, oudejaarsdag bereikt een nieuwe storing ons land met regen en wind. Ook de jaarwisseling zelf lijkt in grote delen van het land nat en onstuimig te verlopen met temperaturen die hoog zijn voor de tijd van het jaar.

Bron: Meteo Consult.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 december 2012, 11:09 uur | Bericht #380689
Twee wintersporters in eerste gipsvlucht

De eerste gipsvlucht van deze winter arriveert vrijdag in Nederland. Twee onfortuinlijke wintersporters komen rond het middaguur aan op Rotterdam The Hague Airport. Dat meldt alarmcentrale SOS International. De gipsvlucht wordt uitgevoerd door Tyrol Air Ambulance. De Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij is gespecialiseerd in medisch vervoer door de lucht. Al hun toestellen zijn uitgerust met medische apparatuur en medisch geschoold personeel dat de patiënten tijdens de reis begeleidt.

Sinds het begin van de kerstvakantie hebben zich 180 wintersporters gemeld bij de alarmcentrale. De meeste skiërs en snowboarders liepen letsel aan knieën en polsen op. Verreweg de meeste meldingen kwamen uit Oostenrijk, gevolgd door Frankrijk en Zwitserland. Vorig jaar landde de eerste gipsvlucht op 22 december, met elf slachtoffers. Het jaar daarvoor kwamen de eerste twee gipsvluchten op 23 december aan, met in totaal zestien passagiers aan boord.

Bron: Nieuws.nl
there can be only one
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 januari 2013, 08:39 uur | Bericht #380917
‘De natuur is in de war'


Een weide met zicht op Heist-op-den-Berg. Foto gisteren genomen door Carine Thijs uit Houtvenne.

De vogeltjes fluiten, bomen en struiken staan in bloei, egels kruipen uit hun nest en – hatsjie – hier en daar loopt al iemand rond met hooikoorts. Maar voor u ‘hoera, het is lente' roept: ‘als het straks opnieuw vriest, is er een probleem', zegt Natuurpunt. ‘De natuur is in de war', zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt. ‘De dieren en planten kregen door de sneeuw van begin december het signaal dat de winter was begonnen, maar nu duren de zachte temperaturen al zo lang dat het lente lijkt. In heel Vlaanderen worden diersoorten waargenomen die normaal nog in winterslaap zijn en sommige plantensoorten beginnen al te knoppen. Dat je hier en daar al een egel of een kikker ziet, wil natuurlijk niet zeggen dat ze allemaal al uit hun winterslaap komen. Maar hoe langer de warme periode duurt, hoe meer dat het geval zal zijn.'

Er worden vandaag temperaturen tot 12 graden verwacht, ongewoon warm voor de tijd van het jaar. ‘De natuur in Vlaanderen is eerder voorzien op een strenge winter. Temperaturen boven de 10 graden in december en januari, dat is verwarrend én gevaarlijk. De dieren die wakker worden, verspillen energie en vetreserves die ze hard zullen nodig hebben als de winter alsnog toeslaat. Ook de bloesems aan de bomen worden daaraan blootgesteld: als het hard vriest, is het om zeep.'

Als de magnolia in uw tuin al in bloei staat, mag u zich dus zorgen maken. ‘De boomsoort die echt al volop bloeit, is de hazelaar. Dat is sowieso een winterbloeier, maar dit is erg vroeg. Sommige mensen hebben daardoor al last van hooikoorts.'

In het dierenrijk lopen de vlinders het grootste gevaar. ‘Dat de grote lijster nu al begint te fluiten, hoeft op zich geen probleem te zijn. Maar de citroenvlinders en dagpauwogen die al wakker zijn geworden, lopen gevaar. Zij hebben nectar nodig, maar nu zijn er nog niet veel bloemen.'

Dat het warme weer de natuur in de war brengt, is erg uitzonderlijk. Maar de vorige keer is nog niet zo lang geleden: vorig jaar. ‘En toen is in februari toch nog een strenge winter gevolgd. Het is moeilijk te voorspellen wat deze keer de gevolgen zullen zijn, want de veerkracht van de natuur is niet gemakkelijk in te schatten. Maar voor de dieren en de planten wordt het beter snel weer winters koud. Hoe langer het duurt, hoe meer er wakker worden.'

Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 3 januari 2013, 08:39 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 januari 2013, 14:13 uur | Bericht #380977
‘Vroeg begin lente is niet abnormaal'



Het is niet uitzonderlijk dat begin januari sommige dieren ontwaken en bepaalde planten bloeien. Het klimatologisch fenomeen ‘Noord-Atlantische Schommeling' is om de twee tot drie jaar positief, wat zorgt voor warme temperaturen met veel neerslag. Dat is te horen bij het KMI.

Een zachte decembermaand is niet uitzonderlijk. ‘De gemiddelde temperatuur bedroeg de afgelopen decembermaand 5,1 graden, in 2011 zelfs 6,1 graden en in 2005 was dat 5,9 graden', verduidelijkt klimatoloog Luc Debontridder (KMI) ‘Sinds 2000 is de temperatuur vier keer boven de vijf graden gestegen, normaal wordt een gemiddelde temperatuur van 3,9 graden in december verwacht.'

Die zachte temperaturen zorgen ervoor dat hazelaars of Japanse kerselaars en witte dovennetels bloeien, en zelfs egels, kikkers of hommels gezien worden. ‘Ik kan me best inbeelden dat planten en dieren in de war raken, maar het is niet de eerste keer dat het gebeurde', aldus Debontridder.

De zachte wintertemperaturen zijn te verklaren door de ‘Noord-Atlantische Schommeling'. ‘Is die in een positieve fase, dan voeren zuidwestelijke luchstromingen zachte maritieme lucht van over de Atlantische Oceaan en de Noordzee over West-Europa. Omdat de zeewatertemperatuur vrij hoog is, is die lucht per definitie zachter, maar zorgt die ook voor meer regenval.'

Begin december 2012 was de Noord-Atlantische Schommeling licht negatief, maar sinds 16 december zit die in een licht positieve fase. Dat zal allicht nog tot 16 januari zo zijn. ‘De winters van 2009-'10 en 2010-'11 waren vrij streng. Dat was toen te wijten aan een negatieve Noord-Atlantische Schommeling.'

Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:34 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 januari 2013, 19:44 uur | Bericht #381060
Winterweer in zicht?


Motregen vandaag op sommige plekken, zoals in Delft. Foto: Gieny Westra.

Er zijn sterke aanwijzingen dat het stromingspatroon in het tweede deel van de komende week gaat veranderen met als gevolg mogelijk winterweer bij ons. In eerste instantie blijft een hogedrukgebied nog ons weer beïnvloeden, maar het ligt 'verkeerd' voor winterweer en ook voor zonnig weer. Het centrum ligt namelijk steeds boven Frankrijk en aan de noordflank ervan wordt continu vochtige, zachte oceaanlucht aangevoerd met een westelijke stroming. Dit resulteert in deze tijd van het jaar in hardnekkige, egaalgrijze laaghangende bewolking waar de zon slechts mondjesmaat doorheenkomt. En soms is de bewolking dik genoeg voor een beetje motregen of lichte regen, maar het grootste deel van de tijd is het droog. Want de actieve oceaanfronten en depressies trekken steeds over het (uiterste) noorden van Europa. Daarbij blijven de temperaturen boven het langjarig gemiddelde, de norm, uitkomen. Het wordt zondag en maandag tussen 8 en 10 graden, terwijl 5 graden de norm is. En voor de minimumtemperatuur is iets onder 0 graden gebruikelijk. Op dinsdag lijkt het een fractie af te koelen, maar koud voor de tijd van het jaar is het nog steeds niet en het stromingspatroon verandert bij ons dan nog niet.

Later in de week: hoge druk boven Scandinavië
Op en vanaf woensdag verandert dat wel geleidelijk. In de nacht naar woensdag berekent de hoofdberekening van het Europese model (uitdraai van afgelopen nacht) een rug van hoge luchtdruk die zich gaat uitstrekken via Ierland richting IJsland. Ondertussen is bij de Hebriden een lagedrukgebied tot onwikkeling gekomen en dat schuift zuidwaarts, richting de zuidelijke Noordzee, om uiteindelijk boven ons land terecht te komen en daar donderdag 10 januari op te vullen. Tegen die tijd is de rug van hoge luchtdruk sterker geworden en oostwaarts opgeschoven, om boven de Noorse Zee te arriveren. Uiteindelijk bouwt deze rug uit tot een volwaardig hogedrukgebied boven Zweden op vrijdag 11 januari. Het eerdergenoemde lagedrukgebied is dan oostwaarts, naar Duitsland, weggeschoven. Deze ontwikkelingen hebben tot gevolg dat de wind bij ons uit het noorden tot noordoosten gaat waaien en er koudere lucht wordt aangevoerd. Is dit dan het begin van winterweer?


De weerkaart van de hoofdberekening van het ECMWF-model van afgelopen nacht, geldig voor de nacht naar woensdag 9 januari.

Poolwervel breekt in twee stukken
Verandering in luchtdrukpatronen op de grond en in de bovenlucht op gematigde breedte worden veroorzaakt door veranderingen in de luchtdruk in de stratosfeer, op het niveau rond 100 hPa overeenkomend met rond 15 kilometer. Op die hoogte zien we de komende dagen een opsplitsing van lagedrukgebieden. Er gaan boven het Poolgebied twee lagedrukgebieden ontstaan. De zogeheten poolwervel breekt als het ware in twee stukken, met een lagedrukgebied boven het noorden van Canada en een lagedrukgebied boven Siberië. Ze vullen zich met ijskoude lucht. Tussen de twee lagedrukbastions in is er op de Atlantische Oceaan ruimte voor het Azorenhogedrukgebied om zich te versterken en zich noordwaarts uit te breiden, zelfs tot aan de noordelijke IJszee. In de loop van komende week is de poolwervel volledig gesplitst. Op deze manier ontstaat op grote hoogte in de atmosfeer een geblokkeerde situatie die lange tijd kan standhouden met duidelijke gevolgen voor het weer op het gehele noordelijke halfrond.


Het luchtdrukpatroon op het niveau rond 100 hPa, circa 15 km, stratosfeerniveau. Het Europese model ECMWF (uitdraai van 4 januari 13 uur) berekent nog 1 omvangrijk 'koud' lagedrukgebied vandaag. Bron: ECMWF/FU-Berlin.


Maar het gaat naar verwachting splitsen in twee stukken. Hier de kaart geldig voor 9 januari. Bron: ECMWF/FU-Berlin.

Negatieve NAO- en AO-index
Er zijn nog andere aanwijzingen dat de grootschalige ontwikkeling in de atmosfeer op grote hoogte en op grondniveau in de loop van komende week zullen omslaan. Zo zien we de NAO-index (de index die het verschil aangeeft in luchtdruk tussen IJsland en de Azoren) na een periode van een paar weken in de plus geleidelijk weer negatief worden. Een negatieve index staat voor relatief hoge druk in het noorden, relatief lage druk in het zuiden en een relatief grote kans op het in ons deel van Europa optreden van koude luchtstromingen uit richtingen tussen noord en oost, met daarbij ook het regelmatig optreden van sneeuwval. Niet alleen de NAO-, maar ook de AO-index (in feite een maat voor de sterkte van de poolwervel) wordt volgens veel berekeningen vanaf later in de week negatief, en dat is een bevestiging voor het opsplitsen van lagedrukgebieden in het Poolgebied en de vorming van een sterke rug van hogedruk tussen de lagedrukgebieden in.

Na een periode van een paar weken in 'de plus', gaat de NAO-index volgens de meeste berekeningen nog voor het midden van deze maand in 'de min'.

Ook te zien in de AO-index. Bron: NOAA.

Alle details, met bijvoorbeeld ook exacte uitspraken over sneeuwval en hoe lang het winterse weer vervolgens gaat duren, zijn nu nog niet te geven. Het weersverloop lijkt sterk afhankelijk te worden van de windrichtingen aan het aardoppervlak. Het windpatroon zou wel eens verstoord kunnen worden door kleine lagedrukgebieden en/of storingen die al dan niet ontstaan in de koude lucht op enige hoogte. Bovendien lijkt een standvastig (lees: langdurig), krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië niet van de grond te komen. Een ontwikkeling die we trouwens al lange tijd niet meer hebben gezien. Maar ondanks dat lijkt het weer in ons land eind komende week te evolueren naar een winters scenario en daarmee stijgt de spanning bij menig winterliefhebber.


Weerkaart van hoofdberekening ECWMF geldig voor de nacht naar vrijdag 11 januari. Hogedrukgebied boven Scandinavië, ontstaan uit een sterke rug afkomstig van de Azoren.

Bron: Meteo Consult, NOAA, FU-Berlin, ECMWF.
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 januari 2013, 20:03 uur | Bericht #381061
Derde decemberdecade was extreem zacht. Komende dagen weinig verandering: lange termijn mogelijk lagere temperaturen. Uitzonderlijke föhnwarmte vanmiddag in het zuiden van Zwitserland.

December was zacht maar het maandgemiddelde, in De Bilt 5,0 tegen normaal 3,7º, was niet extreem. Echter: het is mij even ontschoten dat de derde decade van de kerstmaand, het tijdvak 21-31 december, een thermische prestatie van jewelste heeft geleverd. Het decadegemiddelde bedroeg namelijk 8,4º. In een reeks vanaf tenminste 1901 was het alleen in 1988 net zo zacht: milder is het nimmer geweest. December op de stoel van april dus! De winter van 1988-1989 liet ook gedurende de rest van de tijd z’n kou in de steek. Op de ranglijst van zachte winters is het met gemiddeld 5,6 tegen normaal 3,4º de op twee zachtste winter uit de serie. Alleen de winters van 1989-1990 en 2006-2007 waren nog zachter.

De operationele oplossing van het Amerikaanse GFS-weermodel opteert voor kouder weer vanaf het weekeinde van 12-13 januari. GFS komt namelijk met hogedruk boven Noord-Europa. Ook het ensemble van het ECMWF (Europees weermodel) heeft een groepje leden (waaronder de ‘oper’) die naar kou neigen. Opvallend is de neergang van de temperatuur, volgens de oper van het ECMWF, op het 850 hPa-vlak (1500 meter hoogte): vanmiddag 9 graden, komende zaterdag -10!! Inmiddels opteert ook de nieuwste uitdraai van het ECMWF (hedenavond) de kans op winterkou vanaf 11-12 januari.

Voorlopig zwaait het boven West- en Zuidwest-Europa gesitueerde subtropenhoog de scepter. In het grondpatroon bevindt het zwaartepunt zich veelal boven Frankrijk. Hoewel het luchtdrukmaximum langzaam in betekenis afneemt, worden actieve storingen op afstand gehouden. Alleen zwakke frontale uitlopers en ‘grenslaagperikelen’ zijn soms debet aan een weinig (mot)regen. Verder duurt de aanvoer van zachte lucht voort maar na het weekeinde komt het kwik waarschijnlijk niet meer op waarden van 10 graden of hoger uit. In de loop van de week wordt het geleidelijk wel wisselvalliger.

Uitzonderlijke föhnwarmte vandaag in het zuiden van Zwitserland.
Uitzonderlijke föhnwarmte vanmiddag in het Zwitserse kanton Tessin. Bij volop zonneschijn joeg de noordföhn het kwik in Lugano op naar 22,3 en in Locarno naar 22,6º. Volgens de Zwitserse weerdienst zijn dat de op een na hoogste waarden voor beide stations in de maand januari. Warmer werd het alleen op 19 januari 2007. Toen registreerde Lugano 23,4 en Locarno 24,5º. In Stabio liep het kwik vanochtend in een half uur tijd op van 5 naar 19 graden!!

Bron: Weerman Jan Visser, Purmerend, 5 januari 2013, 18:15 uur
Every cloud has a silver lining
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 januari 2013, 11:11 uur | Bericht #381087
Vanaf vrijdag (milde) vorst en sneeuw




Nederland lijkt vanaf het einde van de komende week opnieuw met koude temperaturen te maken te krijgen. Vanaf vrijdag is de kans groot dat het in de nachten licht tot matig vriest, zo meldt weeronline.nl zondag. Overdag blijft de temperatuur nog iets boven het vriespunt. De komende dagen verandert er naar verwachting nog weinig aan het weer. Er is weinig wind en het is bewolkt. De temperatuur ligt ruim boven de 0 graden. Vanaf vrijdag waait een koude noordoostenwind en er trekt af en toe een (natte) sneeuwbui over het land, zo voorspelt weeronline.nl.

Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:11 uur, door Joyce.s
there can be only one
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 januari 2013, 14:30 uur | Bericht #381106
Koude weerkaarten

Gisteren schreven we al over de belangrijke verandering die gaande is in het stromingspatroon op grote hoogte in de atmosfeer, boven het Noordpoolgebied. En over de relatie die dit ver weg lijkende gebeuren kan hebben met het weer in eigen land.


Weerkaart woensdag, ECMWF

Zonnige verrassing
Vandaag begon vertrouwd grijs, maar brede opklaringen wisten overdag toch wat verder het land op te komen dan eerder gedacht. Niet alleen aan de kust werd het zonnig, maar ook in ondermeer Flevoland en Friesland sprak men van mooi zonnig weer.


Weerkaart donderdag, ECMWF

Scandinavische kou
Inmiddels zien we in de computerberekeningen steeds duidelijker naar voren komen, dat er inderdaad een duidelijke omslag op hande is. Op de weerkaart van woensdag worden de eerste signalen al een beetje zichtbaar. Boven de Noorse Zee begint de luchtdruk te stijgen, al zien we tegelijkertijd nog altijd kernen van hogedruk in de buurt van Frankrijk. Bepalend is niet alleen het nieuw te vormen hoog boven noordelijke breedten, maar ook wat het lagedrukgebied ten noorden van Schotland gaat doen. Laatstgenoemd systeem trekt uitdiepend via Zuid Zweden naar de Baltische Staten. Het interessante van deze ontwikkeling is, dat achter deze depressie om de koude, in Scandinavië aanwezige lucht zuidwaarts kan gaan uitbreiden. De voorste begrenzing van deze koudere lucht ligt donderdag al zo ongeveer bij de Wadden.


Weerkaart vrijdag, ECMWF

Regen of sneeuw
Daarna probeert de koude lucht nog wat meer terreinwinst te boeken. Tegelijkertijd trekt een lagedrukgebied over Frankrijk naar het oosten. Dit is weerkundige gezien een spannende ontwikkeling. Immers, de depressie heeft een neerslagzone bij zich. Meestal valt het grootste deel hiervan aan de warme zijde van het systeem. Maar ook aan de koude kant zit neerslag en die kan bij voldoende lage temperaturen in de vorm van sneeuw vallen. Op dit moment berekent het ECMWF dat eventuele neerslag in de vorm van sneeuw vooral een Limburgse aangelegenheid zou kunnen worden. Maar op deze termijn is er natuurlijk nog heel wat onzekerheid ten aanzien van plaats en vorm van neerslag. Voor hetzelfde geld verloopt de overgang naar kouder weer zonder noemenswaardige neerslag. Maar dat het kouder weer wordt, is inmiddels wel zeker.


Neerslagkaart vrijdag, ECMWF

Koude pluim
Op basis van de pluim is een temperatuurdaling na donderdag 100 % zeker. Dat betekent natuurlijk nog niet automatisch winterse temperaturen, want we komen van hoog. Nader bekeken kunnen we concluderen, dat de kans op minimumtemperaturen onder nul in het weekend stijgt tot om en nabij de 90 %. Na het weekend is een verscherping van de kou in eerste instantie niet zo waarschijnlijk. De wind kan gemakkelijk weer vanaf zee gaan waaien en dat zou de vorst al snel temperen. Maar na een aarzelende periode met kwakkelweer zien we in de lange termijn berekeningen van het ECMWF een duidelijk signaal op een consolidatie van het koudere januariweer.


Pluim ECMWF

Schaatsijs
Of dat schaatsijs met zich mee zal brengen, is nog maar helemaal de vraag. Het kan net zo goed zijn, dat de koudere fase van januari geregeld vergezeld gaat van winterse neerslag. Op dit moment zijn er in ieder geval geen concrete aanwijzingen voor een periode met droge vorst onder invloed van bijvoorbeeld een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië. Maar nog steeds kunnen we zeggen: de winter is nog jong. Tot ver in februari heeft de winter de gelegenheid om ons massaal op de schaats te krijgen. Vorig jaar was het tweede weekend van februari de schaatstopper toen naar schatting miljoenen mensen de ijzers hebben onder gebonden.

Bron: Meteo Consult
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 januari 2013, 13:50 uur | Bericht #381222
Overgang naar winterweer

De kaarten zijn geschud. De kans dat winterlucht ons komend weekend niet bereikt is inmiddels afgenomen tot minder dan 25%. Vrijwel elk weermodel laat koudere lucht naar Nederland stromen. Lees de details.

Signalen steeds duidelijker
De afgelopen dagen werden de signalen al steeds duidelijker. In ons artikel van vorige week woensdag (Winter, waar ben je?) constateerden we al dat richting half januari de koude lucht weer meer vaste voet zou krijgen in het noorden en oosten van Europa. De vraag was toen nog of de kou ook een route richting Noordwest-Europa zou vinden. De dagen daarna werd de route zichtbaar in de weermodellen (zie ook Gaan we echt richting winter? van afgelopen zaterdag). Ze kwamen steeds vaker met een hogedrukgebied boven Scandinavië op de proppen, een klassieke winterkaart. Met een hoog boven Scandinavië stroomt koude poollucht via Finland en Noordwest-Rusland naar Oost-Europa om daar met een oostenwind via Polen en Duitsland naar Nederland te stromen.

De lange route die de koude lucht moet afleggen is een nadeel. In de genoemde landen ligt amper of geen sneeuw waardoor de lucht langzaam zijn scherpste kou verliest. De overgang naar winterweer gaat dus stap voor stap. Een forse kouinval is niet waarschijnlijk.

Sneeuw nodig
Om echt lage temperaturen te krijgen, is het handig dat er sneeuw ligt. Sneeuw maakt de nachten kouder doordat de sneeuw amper energie absorbeert. De grond warmt overdag nauwelijks op en kan vooral in de nacht flink afkoelen. Daardoor worden de onderste tientallen meters van atmosfeer extra koud en voor je het weet staan we op de schaats. De kans op sneeuw is echter nog klein. Er vallen hooguit enkele verspreide sneeuwbuien.In Scandinavië en het oosten van Europa groeit het sneeuwdek wel aan.



Conclusie: winterse periode
In de loop van vrijdag begint de wind naar oostelijke richting te draaien en stroomt koudere lucht het land binnen. Het gaat daardoor op steeds meer plaatsen vriezen. Er kunnen enkele sneeuwbuien vallen. In eerste instantie blijft de kou beperkt tot minima tussen 0 en -5 graden. In het weekend is het 's middag 0 tot 4 graden. Na het weekend blijft de (licht) winterse lucht in Nederland aanwezig. Aanmerkelijk kouder lijkt het niet te worden. De kans op nachten onder de -10 graden is voorlopig klein. Er moet dan eerst sneeuw vallen. Overdag daalt het kwik naar -2 tot +2 graden. De kou houdt waarschijnlijk de rest van de week aan.


Donkerblauw de kans op vorst overdag, lichtblauw in de nacht. De kans op nachtvorst wordt groot, vorst overdag groeit ook.

De vooruitzichten voor schaatsen op natuurijs blijven slecht tot matig. Op een weiland of sintelbaan met een dun laagje water gaat het in de loop van volgende week mogelijk lukken, maar de aansprekende schaatstochten zijn nog ver weg. Daarvoor moet er een sterkere aanvoer van kou opgang komen. Wie weet schotelen de weermodellen die optie later in de week voor. De basisvoorwaarden worden in ieder geval beter. Noord- en Oost-Europa koelen flink af en op steeds meer plaatsen ligt tegen die tijd sneeuw. Zodra de wind de juiste hoek opzoekt, kan het snel kouder worden. De modellen voorzien dat echter nog niet.

Bron: Weerplaza | Gewijzigd: 7 januari 2013, 13:55 uur, door Tatanka
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 januari 2013, 12:39 uur | Bericht #381331
Eerste natuurijsmarathon mogelijk volgende week

De eerste natuurijsmarathon van dit jaar kan mogelijk eind volgende week worden gehouden. De kans daarop is ongeveer vijftig procent, zegt meteoroloog Matthijs van der Linden van weeronline.nl dinsdag. Vanaf vrijdagnacht komt de temperatuur onder het vriespunt. Overdag dooit het dan nog, maar vanaf maandag kan de temperatuur ook overdag onder nul zakken. "Er zijn twee scenario's die ieder evenveel kans hebben. Bij het ene scenario stroomt koude lucht binnen en ligt de temperatuur overdag rond of net onder het nulpunt en bij het andere scenario worden wolken aangevoerd en vriest het alleen 's nachts."

Als het tot een eerste natuurijsmarathon komt, wordt die in Haaksbergen of Noordlaren gehouden. Die plaatsen maken de meeste kans de eerste te organiseren. "Het is heel afhankelijk van de bewolking wie van de twee de eerste zal zijn. De plaats met de meeste opklaringen maakt de meeste kans. In Haaksbergen wordt al rekening met een ijsmarathon gehouden. "De verwachtingen lijken aardig", zegt Jaap in 't Veld, die zich met de organisatie van de eerste ijsmarathon bezig houdt. "In het weekend werd al duidelijk dat de kansen toenemen en toen is al een mailtje rondgegaan."

Vorig jaar zaten veel ervaren marathonschaatsers in het buitenland toen de eerste natuurijsmarathon in Nederland werd gehouden. Omdat ijs in Nederland vaak uitblijft, deden ze mee aan een marathon op de Weisensee in Oostenrijk. Ook dit jaar trekken de schaatsers naar Oostenrijk, maar dat is pas de laatste week van deze maand. "Als de marathon volgende week wordt gehouden, hebben we daar dus geen last van", zegt In 't Veld. In Noordlaren heeft de ijskoorts nog niet toegeslagen. "Als het maandag vriest kun je nog eens bellen", zegt voorzitter Jan Geert Veldman van IJsvereniging Hondsrug.

Bron: Nieuws.nl
there can be only one
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 januari 2013, 10:40 uur | Bericht #381457
Meteorologen verwachten schaatsweer

Het begint vrijdag te vriezen. De vorst is niet streng, maar duurt wel zo lang dat halverwege volgende week op steeds meer plaatsen geschaatst kan worden.  Die verwachting sprak MeteoConsult woensdag uit.

Vrijdag nestelt zich boven Scandinavië een hogedrukgebied dat daarna voorlopig niet meer van zijn plaats komt. De wind draait naar het oosten tot noordoosten en de temperaturen dalen. Vooral op ondiep water kunnen straks de schaatsen worden ondergebonden. Op grote plassen en meren is schaatsijs voorlopig niet aan de orde.

KNMI meldt  ook dat vrijdag de temperaturen onder het nulpunt dalen met in het weekend lichte vorst.

Bron: Nu.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 januari 2013, 12:04 uur | Bericht #381615
'Begin volgende week eerste marathon op natuurijs'

De eerste schaatsmarathon op natuurijs kan dinsdag of woensdag verreden worden. Dat verwacht weeronline.nl. De schaatspret blijft voorlopig nog wel beperkt tot ondergelopen sintelbanen en weilanden.

De koude lucht trekt donderdagavond Nederland binnen. Komend weekeinde zal het 's nachts 3 tot 4 graden vriezen. De temperatuur ligt overdag rond het vriespunt. Maandag en dinsdag kan de minimumtemperatuur zakken tot beneden 5 graden onder nul. Dan zal het ook overdag 1 of 2 graden vriezen. Dit zal volgens weeronline.nl genoeg zijn voor het organiseren van de eerste schaatsmarathon op natuurijs.

De weersvoorspellingen voor de tweede helft van volgende week zijn onzeker. "Een weermodel toont aan dat het winterweer aanhoudt, een ander model laat zien dat vanaf woensdag zachtere lucht het land binnenkomt", aldus een woordvoerder.

Het zal hoe dan ook nog wel even duren voor er geschaatst kan worden op sloten, vaarten en meren. "Door het zachte weer van de afgelopen tijd zit er nog veel warmte in de grond en in het water. Voordat een betrouwbare ijsvloer ontstaat moet het echt een paar dagen flink vriezen, zowel 's nachts als overdag."

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Dit topic is gesloten
4 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 4 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
4 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 292 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 292, lezen 7 mensen het topic "Waarnemingentopic Winter 2014-2015 Deel 1".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden