Het KNMI waarschuwt voor gladheid door bevriezing van natte weggedeeltes en/of sneeuwresten en door ijzel in de noordelijke provincies. Voor Groningen, Friesland en Drente is een code oranje afgegeven, welke geldt tot 10.00u hedenmorgen.
Bron: KNMI
Noord-Nederland beleefde vanochtend een spekgladde spits. Volgens een politiewoordvoerder was het 'tussen half zeven en negen uur links en recht van de snelweg glijden' in Groningen, Drenthe en Friesland. Het KNMI waarschuwde in de loop van vanochtend voor extreem weer door ijzel en gaf code oranje af voor de drie noordelijke provincies.
Lange files
De ijzel zorgde voor lange files op de A32 tussen Sneek en Leeuwarden en op de A37 tussen Hoogeveen en Emmen. Beide snelwegen veranderden vanochtend vroeg letterlijk in een ijsbaan. Op de A32 en A37 staan volgens de ANWB files 'met dubbele cijfers', tot een lengte van bijna 20 kilometer. Ook de binnenwegen kunnen glad zijn, waarschuwt de politie. Op twitter zijn er veel berichten over onderuit glijdende fietsers.
Ergste leed geleden
Rond half tien meldde de politie dat de toestand op de weg stabiliseerde. "Op de snelwegen staan nu files door de aanrijdingen en daardoor rijdt het nu heel langzaam en zijn er dus minder aanrijdingen. Het wordt nu iets warmer, dus we hopen dat het snel voorbij is", aldus een woordvoerder. In de ochtend vriest het alleen nog in het noorden. Vanaf vanmiddag dooit het in heel Nederland en lopen de temperaturen uiteen van 8 graden in Zeeland tot 3 graden in Groningen.
Bron: RTL
Lichte regen en sneeuwval gevolgd door ijzel hebben vrijdagmorgen tijdens de spits in de noordelijke provincies geleid tot enkele tientallen botsingen en kilometerslange files. De Meldkamer Noord-Nederland meldde rond 8.00 uur dat het 'aanrijdingen regent'. Het was vooral raak op de A32 van Heerenveen naar Leeuwarden en op de A37 van Hoogeveen naar Emmen.
Het KNMI gaf code oranje af voor Groningen, Drenthe en Friesland, een waarschuwing voor extreem weer. Bij de ongelukken vielen voor zover bekend vier lichtgewonden. In de meeste gevallen bleef het bij blikschade. De politie adviseerde mensen om niet de weg op te gaan als dat niet noodzakelijk was of hun reis uit te stellen.
De A32 en A37 veranderden tijdens de ochtendspits in een ijsbaan. Auto's botsten op elkaar of gleden van de weg af. Het verkeer stond lange tijd muurvast of er kon slechts stapvoets worden gereden. De ANWB meldde op beide snelwegen files 'met dubbele cijfers', tot een lengte van bijna 20 kilometer. Om erger te voorkomen besloot Rijkswaterstaat om te gaan 'blokrijden': auto's met zwaailichten reden langzaam over de snelwegen om automobilisten te dwingen hun snelheid te matigen.
Ook op de provinciale en binnenwegen kon het verraderlijk glad zijn, zoals op de N34, de doorgaande weg van Emmen naar Groningen. Ook daar gleden meerdere auto's van de weg. Later in de ochtend werd de situatie beter, maar plaatselijk bleef het glibberen. Rond 10 uur waren de files opgelost. Rijkswaterstaat en de provincies blijven voorlopig strooien.
Bron: AD | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:32 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Lichte regen en sneeuwval gevolgd door ijzel hebben vrijdagmorgen tijdens de spits in de noordelijke provincies geleid tot enkele tientallen botsingen en kilometerslange files. De Meldkamer Noord-Nederland meldde rond 8 uur dat het ''aanrijdingen regent''. Het was vooral raak op de A32 van Heerenveen naar Leeuwarden en op de A37 van Hoogeveen naar Emmen. Het KNMI gaf code oranje af voor Groningen, Drenthe en Friesland, een waarschuwing voor extreem weer. Bij de ongelukken vielen voor zover bekend vier lichtgewonden. In de meeste gevallen bleef het bij blikschade.
IJsbaan
De A32 en A37 veranderden tijdens de ochtendspits in een ijsbaan. Auto's botsten op elkaar of gleden van de weg af. Het verkeer stond lange tijd muurvast of er kon slechts stapvoets worden gereden. De ANWB meldde op beide snelwegen files ''met dubbele cijfers'', tot een lengte van bijna 20 kilometer. Om erger te voorkomen besloot Rijkswaterstaat om te gaan 'blokrijden': auto's met zwaailichten reden langzaam over de snelwegen om automobilisten te dwingen hun snelheid te matigen.
Strooien
Ook op de provinciale en binnenwegen kon het verraderlijk glad zijn, zoals op de N34, de doorgaande weg van Emmen naar Groningen. Ook daar gleden meerdere auto's van de weg. Later in de ochtend werd de situatie beter, maar plaatselijk bleef het glibberen. Rond 10 uur waren de files opgelost. Rijkswaterstaat en de provincies blijven voorlopig strooien.
Stuiptrekkingen
Volgens weeronline.nl is de gladheid de 'laatste stuiptrekking van de eerste winterperiode'. Eerst vriest het in het noordoosten nog licht en valt er wat motsneeuw. Later stijgt de temperatuur overal boven nul en volgen er vanuit het zuidwesten regenbuien. De harde wind maakt het voor het gevoel nog wel koud.
Bron: Nu.nl
Onweersdagen: 0
De gladheid in Noord-Nederland duurt voort tot na het middaguur. Code oranje van het KNMI is voor Groningen verlengd tot 13 uur. Ook elders is het nog glad. Bij verkeersongelukken zijn zeker vier lichtgewonden gevallen. Aan het begin van de ochtend bleek dat de gladheid omvangrijker was dan verwacht. Tussen Hoogeveen en Emmen op de A37 en tussen Heerenveen en Leeuwarden op de A32 stond zo'n twintig kilometer file. Om het verkeer te dwingen de snelheid te matigen werd 'blokrijden'ingevoerd. Politiewagens reden op het midden van de snelweg met een constante, lage snelheid.
Bron: NOS
Onweersdagen: 0
Het KNMI heeft vrijdagmiddag de waarschuwing voor extreem weer door ijzel ingetrokken. Alleen in Groningen is nog code geel van kracht, wat inhoudt dat nog wel rekening moet worden gehouden met plaatselijke gladheid door sneeuwresten. Vrijdagochtend werd voor de noordelijke provincies Friesland, Drenthe en Groningen code oranje afgegeven. Op sommige plaatsen werd het spiegelglad wat leidde tot tientallen kilometers file en veel ongelukken. De politie kreeg ruim vijftig meldingen binnen. In de meeste gevallen ging het om blikschade.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Gladheid heeft vanmorgen tot ruim 50 ongelukken geleid in Noord-Nederland. Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer (code oranje) in Groningen ingetrokken. Eerder werd dat in Drenthe en Friesland al gedaan. Het KNMI schaalde vanochtend op, toen er meer neerslag viel dan verwacht. De meeste ongelukken waren in Drenthe en Friesland. In Groningen kwam slechts een melding binnen. Een paar mensen raakten lichtgewond, er was vooral blikschade.
Het verkeer op snelwegen werd een tijd afgeremd met het zogenoemde blokrijden. Op de A37 en de A32 stonden files tot twintig kilometer.
Bron: NOS
Onweersdagen: 0
De kans op een Witte Kerst lijkt, nu het de komende dagen een stuk zachter wordt, klein. Toch moeten we niet alle hoop laten vervliegen want het duurt tenslotte nog anderhalve week voordat het zo ver is. Tot gisteren zagen de lange termijn verwachtingen er nagenoeg eenduidig zacht uit voor de komende 15 dagen. In de laatste modelberekeningen gloort echter weer een beetje hoop voor winterliefhebbers.
Gladde wegen in het rivierengebied rond middernacht door lichte ijzel. Foto: Ab Donker, Buurmalsen.
Spekglad
Vanochtend werd de laatste vrieskou uit het noorden van het land verdreven. De overgang naar een zachtere episode verliep niet zonder slag of stoot. Auto’s glibberden in de noordelijke provincies massaal van de weg. Het opdringen van de zachte lucht zette gisteravond al in. Uit de dikker wordende bewolking viel eerst in Limburg en Brabant en later ook in Zeeland wat lichte sneeuw en regen op een bevroren ondergrond. In de nacht breidde de neerslag zich naar het noorden van het land uit. Intussen liep de temperatuur van het wegdek in grote delen van het land op tot boven het vriespunt met uitzondering van Friesland, Groningen en Drenthe. Toen het verkeer in deze noordelijk provincies in de late nacht en vroege ochtend op gang kwam werden de bestuurders op sommige plaatsen geconfronteerd met spiegelgladde wegen. Het KNMI kwam dan ook om 07:30 uur vanochtend met een ‘code oranje’, waarschuwing voor extreem weer.
De laatste sneeuwresten en een dunne ijsvloer die vandaag nog aanwezig zijn in het Groningse Zuidhorn zul morgen verdwenen zijn. Foto: Gerard Kiewiet.
Kwakkel winter
Het kwakkelwinterweer van de afgelopen week leverde niet alleen veel winterse ongemakken op maar ook winterse schoonheid. We hebben op veel plaatsen in het land even kunnen genieten van een mooie laag sneeuw. De meeste sneeuw viel op vrijdag 7 december. De grootste hoeveelheden van het witte goud kwam terecht op de Veluwe waar het op de zaterdag erna sprookjesachtig uitzag. Momenteel liggen er alleen nog maar restanten sneeuw verspreid over het land. Als vanmiddag de regen met bakken uit de lucht valt bij temperaturen die vanavond oplopen naar maarliefst een graad of 9, is het laatste wit van de aardbodem verdwenen. In het weekend en begin volgende week is het dan uitermate zacht voor de tijd van het jaar met ’s nachts temperaturen ruim boven het vriespunt en overdag een graad of 8. Komt de winterkou dit jaar dan nog wel terug?
Een prachtige winterse wereld in de Zandvoortse duinen op zaterdag 8 december. Foto: John Dalhuijsen.
De sneeuwbedekking zaterdag 8 december. Bron: KNMI.
Kou op lange termijn
De verwachtingen op de middellange termijn blijven lastig te interpreteren ook al lijken ze in sommige situaties eenduidig. In het verhaal dat we gisteren publiceerden wordt verwezen naar de zogenaamde pluimverwachtingen. Deze lange termijnverwachtingen gaven de afgelopen dagen onomstotelijk aan dat we een langdurige zachte winterperiode tegemoet zouden gaan. Hoe zeker de verwachting ook lijkt, een kleine kans kan op termijn toch resulteren in een compleet ander weerbeeld. Uit de nieuwe berekeningen blijkt nu namelijk dat de enkele koude oplossingen die in de oude modelrun te zien waren, nu breder gesteund worden. Opvallend is ook de gestage daling van de temperatuur in de operationele uitvoer van het ECMWF model in de aanloop naar Kerst. Tussen een omvangrijk hogedrukgebied boven Scandinavië en een depressie op de Atlantische Oceaan, ten zuidwesten van de Britse eilanden, wordt met een oostelijke stroming steeds koudere lucht aangevoerd. Ook de neerslagkansen zijn toegenomen ten opzichte van de vorige modelrun. De grens tussen kou en warmte ligt rond Kerst heel dichtbij. Dit levert dan ook de spreiding op in de pluimgrafieken, tussen warme en koude oplossingen. Het is een wankel evenwicht waarbij de verwachting op lange termijn naar de zachte maar ook naar de koude kant kan uitslaan. De kans op een witte Kerst lijkt dus toch niet helemaal verkeken.
De EPS grafiek met daarin het temperatuursverloop de komende twee weken.
De EPS grafiek met daarin de neerslagkans voor de komende twee weken.
De weerkaart net voor Kerst volgens de operationele ECMWF run.
Net voor Kerst daalt, volgens de operationele run van het ECMWF, de temperatuur op 1500 meter hoogte naar -8 graden.
Bron: MeteoConsult door: Dennis Wilt
De avondspits is vrijdag erg druk. Rond 16.30 uur stond er 220 kilometer file op de Nederlandse snelwegen, twee keer zoveel als normaal op vrijdag. Dat meldde de ANWB. Vooral rond Rotterdam is het druk. Op de A15 staat richting het Vaanplein 17 kilometer file en op de A16, Rotterdam-Breda, staat het verkeer bij Dordrecht vast na een ongeval. 'Oorzaak zijn vooral flinke regenbuien, de gladheid is nu overal in het land voorbij', aldus een woordvoerder. Vooral in het midden en westen van het land is het vrijdag druk op de wegen.
Bron: AD
Een 37-jarige drankrijder uit het Noord-Hollandse Middenbeemster zou zijn leven wel eens te danken kunnen hebben aan de politie. Dat meldde het politiekorps Zaanstreek-Waterland vrijdag. De man parkeerde in de nacht van donderdag op vrijdag in dronken toestand zijn auto tegen een paal aan de Zuiddijk in Zuidoostbeemster en ging er daarna lopend vandoor. Agenten die op het ongeval afkwamen, zetten een zoektocht op touw met een warmtecamera. Enkele honderden meters verderop troffen ze de man bewusteloos aan in een voortuin. Volgens de agenten heeft de man geluk gehad dat hij in de ijskoude nacht door de warmtecamera werd opgemerkt. De dronken automobilist is voor onderzoek overgebracht naar een ziekenhuis
Bron: AD
Op één fikse winterprik na hebben we nog niet erg veel last gehad van sneeuw of vrieskou, maar toch zorgt dat al voor putten op onze wegen. Op de Antwerpse ring zijn ze vanmorgen begonnen aan de dringende herstelling van enkele van die putten. Wie daar langs moet kan enige hinder ondervinden.
Bron: Nieuwsblad
De komende dagen vindt een gevecht plaats tussen koude en zachte lucht. Het atmosferische strijdtoneel ligt precies boven ons land. Dit betekent dat er de komende periode grote temperatuurverschillen ontstaan. In Groningen wordt het winter, terwijl het in Zeeland zacht en wisselvallig blijft. De vraag is: waar komt de grens te liggen.
Botsing van warme en koude lucht
Vandaag is er nog geen sprake van grote verschillen, maar morgen slaat het weer om. Vanuit het zuidwesten trekt een storing binnen. Hierdoor gaat het vanuit het zuidwesten regenen en wordt zachte lucht aangevoerd. Aan de voorzijde van het neerslaggebied steekt een straffe oosten- tot zuidoostenwind op. Hiermee stroomt juist koude lucht het land binnen. Met een windkracht 6 tot 7 in het noordelijk kustgebied ligt de gevoelstemperatuur ver beneden het vriespunt. Waterkoud!
Winterse neerslag in het noordoosten Als de neerslag morgenavond in de noordoostelijke helft van het land aankomt is het daar afgekoeld tot rond het vriespunt en is er kans op sneeuw of ijsregen. Hierdoor kan het verraderlijk glad worden! Tegelijkertijd is het in Zeeland dan een graad of 8 en valt af en toe regen.
De komen dagen ligt de grens met koude en zachte lucht boven Nederland. In het Groningen wordt het koud, in Zeeland blijft het zacht en in het midden van het land is de onzekerheid groot.
Gevecht gaat door
De patstelling tussen koude en zachte lucht blijft een aantal dagen aanwezig. Op vrijdag wint de koude lucht terrein en komt het ook in het midden van het land mogelijk tot winterse perikelen.In het weekend wordt een nieuwe portie zachte lucht vanaf de oceaan aangevoerd. Vanuit het zuidwesten gaat de temperatuur langzaam weer omhoog, maar in het noordoosten wordt nog wat extra koude lucht aangevoerd. De tegenstellingen worden alleen maar groter.
Kans op (natte) sneeuw of IJZEL
In de overgangsfase van koude naar zachte lucht is er dit weekend kans op (natte) sneeuw of IJZEL. Waar deze zone zal liggen is uiterst onzeker. In het noordoosten komt de temperatuur waarschijnlijk het hele weekend niet boven nul. Pas op Eerste Kerstdag lijkt de kou ook uit Groningen te worden verdreven. Mogelijk dat er op Kerstavond of Eerste Kerstdag nog wat sneeuw ligt en het lokaal tot een witte kerst komt. Check de kansen op www.wittekerst.nu.
Bron: Weeronline | Gewijzigd: 19 december 2012, 09:56 uur, door Tatanka
Met spanning kijken de meteorologen op Meteo Consult uit naar het komend weekend. Komt er pruttelsneeuw of misschien zelfs wel een sneeuwbom door een interessant zwabberfront, of blijft het bij natte flatsen. Een plaknacht wordt het in ieder geval niet.
Ligt er in het weekend weer sneeuw in Groningen
Weerwoord 2012
U zult misschien denken: Waar gaat dit over? Toch zijn dit termen die in de weerkamer van Meteo Consult af en toe klinken. Heel soms worden dergelijke termen zelfs op de radio genoemd. Reden genoeg om uit al deze merkwaardige weerwoorden het ‘weerwoord van 2012’ te kiezen. Uiteindelijk hebben de luisteraars en kijkers van Omroep Gelderland gekozen voor het woord plaknacht. Onder een plaknacht verstaan we een nacht waarin de temperatuur (buitenshuis) niet onder de 20 graden komt. Dat betekent meestal dat het in de slaapkamer erg klam is. Op nummer twee eindigde ‘zinloos weer’, en op drie eindigde ‘natte flatsen’.
Strijd
Maar zoals in de inleiding al genoemd is, ook nu wordt er gekeken naar de mogelijkheden van sneeuw. Noordwest Europa is komend weekend het strijdtoneel van koude vrieslucht uit het oosten en zachte lucht vanuit het zuidwesten. Tussen de luchtmassa’s zwabbert een front heen en weer, vrijwel precies boven Nederland. Aan weerskanten van zo een front zijn de verschillen in temperatuur, windrichting en weer vaak opmerkelijk groot. Over betrekkelijk korte afstanden. Maar het zijn ook de situaties die een nauwkeurige weersverwachting buitengewoon lastig maken. Want waar komt het front precies te liggen. Het is een tijd geleden dat we zo een typerende en interessante weersituatie hebben gezien boven Nederland. Voor het laatst gebeurde dat bijna 12 jaar geleden, in het eerste weekend van februari 2001. Toen kwam het in het oosten en noorden plaatselijk tot een sneeuwdek van 10 tot 20 centimeter. Maar met name in een strook over het midden van het land en op de Veluwe kwam het ook tot flinke ijzel.
Positie vrijdag van front, met windrichtingen
Vrijdag
Op de bijgevoegde weerkaartjes zien we allereerst de situatie van aanstaande vrijdag. Morgen trekt een regengebied traag vanuit het zuidwesten het land binnen. Pas in de avond bereikt de neerslag het noordoosten. Daar voert een matige oostelijke wind koudere lucht aan vanuit Duitsland. De langzaam oprukkende regen kan daar vallen in de vorm van sneeuw. Vrijdag ligt het front dwars over het land. Ten noorden ervan is het koud met temperaturen tussen 0 en plus 2 graden. Ten zuiden van het front stijgt het kwik naar 7 tot 9 graden. Ten noorden van het front valt dan nog neerslag die vooral in de 3 noordoostelijke provincies kan vallen in de vorm van sneeuw. Volgens de berekeningen van het ECMWF ligt het niveau waarboven de neerslag als sneeuw valt, in het noordoosten nabij het aardoppervlak. Dat betekent concreet dat het daar dus zou moeten sneeuwen, als er neerslag valt. Het hangt dan met name ook af van de activiteit van het stagnerende front, of er een laagje sneeuw tot stand komt.
Zondag
Zaterdag wordt er een wapenstilstand ingelast tussen de strijdende partijen en gebeurt er waarschijnlijk weinig opzienbarends in ons land. Maar zondag worden de messen weer geslepen en onderneemt de zachte lucht een nieuwe poging vanuit het zuidwesten. Dit gaat weer vergezeld van neerslag, maar het sneeuwniveau is dan ook in het westen, midden en oosten gedaald tot nabij het aardoppervlak. Dus op meer plaatsen kan de nieuwe impuls van het front dat winterse neerslag geven in de vorm van sneeuw. Maar in zo een situatie zou het zo maar kunnen, dat er ook een smalle zone ontstaat waar het gaat ijzelen. Reden genoeg om de weersituatie de komende dagen goed te volgen.
Pluim
In de pluim voor De Bilt zien we in het weekend de strijd duidelijk terug. Met zo een scherp front komt bijna de helft van de berekeningen in de Bilt voor een koud winters weekend, terwijl een krappe meerderheid gaat voor de zachtere variant. Dat alles valt of staat bij de exacte positie van het zwabberende front.
Wintersport
Ook in de Alpen zien we iets terug van de strijd tussen koude en zachte lucht. In de Franse Alpen stijgt het sneeuwniveau tijdelijk tot ruim 2000 meter om rond de kerst weer te dalen tot rond de 1200 meter. Tijdelijk gaat het daar even flink dooien, met zaterdag ook regen, maar volgende week wordt het er wat kouder. In het Oostenrijkse Tirol komt de sneeuwgrens even boven de 1000 meter, om later in de volgende week weer te dalen tot op het niveau van de diepste dalen.
Overigens ligt er in de Alpen vrijwel overal veel sneeuw. Een beetje dooi zal niet al te grote gevolgen hebben. Sterker nog, in de wintersport wordt een korte dooi als gunstig ervaren. Daardoor zou de sneeuwlaag als het ware ‘zetten’, waardoor de laag beter bestand is tegen toekomstige dooi en bovendien minder gevoelig wordt voor lawines.
Bron: Meteo Consult. | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:33 uur, door Joyce.s
Vandaag is al 37 procent van de voertuigen die op de Belgische wegen rijden, uitgerust met winterbanden. Nog eens 15 procent van de automobilisten wil deze winter nog winterbanden aanschaffen. Dat blijkt uit een onderzoek van mobiliteitsorganisatie Touring in oktober bij 4.286 automobilisten. Van de 37 procent van de ondervraagden die al over winterbanden beschikt, rijdt 45 procent met een bedrijfswagen, luidt het vrijdag in een persbericht. Iets meer dan de helft van de automobilisten is er bovendien voorstander van om winterbanden wettelijk verplicht te maken.
Een eventuele verplichting moet goed worden overwogen en doordacht en mag niet zomaar worden doorgevoerd", aldus Touring. "Bovendien moet er nagedacht worden over een Europese uniformering, aangezien steeds meer mensen met de auto naar het buitenland gaan en er ook buitenlandse toeristen naar ons land komen."
Versleten banden
Touring controleerde tijdens de enquête ook de banden van de automobilisten. Opvallend is dat een kwart van de bestuurders rondrijdt met banden die versleten of beschadigd zijn. Dat is een regelrechte bedreiging voor de verkeersveiligheid", aldus Touring. De mobiliteitsorganisatie roept alle bestuurders dan ook op de staat van de banden regelmatig te controleren.
Bron: Hbvl
Het KNMI waarschuwt vrijdagmiddag voor mist in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Gelderland. In Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel wordt gewaarschuwd voor gladheid door sneeuw of ijzel. In de drie provincies is sprake van dichte mist. Lokaal is het zicht minder dan tweehonderd meter. De mist trekt naar verwachting in de loop van de middag weg. Rijkswaterstaat liet weten dat vanwege de mist de spitsstroken op meerdere plekken dichtblijven. De gladheid in de noordelijke provincies kan nog de hele avond en nacht aanhouden.
Bron: Nieuws
Niet alleen binnen Nederland zijn de verschillen in eerste instantie groot, ook op grotere schaal zijn die aanwezig. Zo is het in het Scandinavië volop winters met net als in de nacht ook overdag temperaturen tot soms ruim -25 graden. Alle neerslag die er valt, komt dan ook in de vorm van sneeuw omlaag. In grofweg het zuidwesten van Europa is het uiterst mild voor de tijd van het jaar met in delen van Spanje zelfs nog ruim 20 graden en volop zon. Daar waar die twee luchtsoorten elkaar ontmoeten, in een lijn van IJsland over Nederland richting de Alpen, ligt een front en deze brengt sommige delen van Europa sneeuw en sommige delen regen. Deze lijn ligt echter precies over Nederland en de overgang van regen naar sneeuw is dus ook bij ons terug te vinden.
Via onze weerapp WeatherPro was vanochtend goed te zien dat het in het noordoosten van het land sneeuwde. Het roze neerslaggebied is 'droge' sneeuw, het witte gebied is natte sneeuw en de blauwe kleur is regen.
Gisteren, donderdag, trok dat front vanuit het zuidwesten het land in en bewoog vervolgens tergend langzaam naar het noordoosten. Op de meeste plaatsen in het land viel van tijd tot tijd regen, maar in de late middag en avond begonnen vanuit de noordoosthoek van het land de eerste meldingen van natte sneeuw binnen te druppelen,. Ook vannacht bleef het front daar een beetje hangen en op sommige plaatsen ontstond vandaag (vrijdag) ook een dun sneeuwdekje op bijvoorbeeld grasvelden, maar dit smolt bijna overal wel heel snel weer weg.
In de Kiel in Drenthe viel sneeuw en dat bleef daar ook een tijdje liggen. Foto: Karin Broekhuijsen.
Tegenovergesteld
In de rest van het land zag en ziet het er heel anders uit. De temperatuur lag er vanmiddag op veel plaatsen tussen 6 en 9 graden en de neerslag die er naar beneden kwam, viel dan ook vooral in de vorm van (mot)regen. Het was regionaal ook nog tot in de middag mistig. In delen van Zeeland kwam de zon zelfs nog af en toe tevooschijn en daar was het dan ook lastig voor te stellen dat het in het noordoosten sneeuwde. Grote verschillen op een relatief klein oppervlak dus.
In de Kop van Schouwen in Zeeland zag het er heel anders uit met daar middagtemperaturen van 9 graden en nu en dan ruimte voor de zon. Foto: Carla Mons.
Blijvertje
Ook de komende dagen blijft dat front een beetje boven ons land zwabberen, met steeds de koudere lucht in het noorden en noordoosten van het land en de zachtere lucht in het zuiden en zuidwesten. Er valt iedere dag regen en vooral morgen, zaterdag, op veel plaatsen meer dan 10 millimeter. De zachte lucht rukt vanuit het zuidwesten echter ook steeds verder op naar het noordoosten en dat betekent dat ook daar de neerslag steeds vaker in regen over zal gaan, met tussendoor misschien nog af en toe een natte sneeuwvlok, of in het kader van het weerwoord van 2012 een natte flats.
Bij Gerard Kiewiet in Zuidhorn, Groningen, bleef het vooralsnog vooral op auto's liggen.
Erg warm
Zondag komen we vervolgens helemaal in de zachtere lucht terecht en de middagtemperatuur komt in het hele land dan tussen 10 en 14 graden uit. Daarmee komen we heel dicht bij de warmterecords voor deze tijd van het jaar uit. Ook dan valt er van tijd tot tijd neerslag, maar dat is natuurlijk overal in de vorm van regen.
Ook deze paarden bevonden zich in Roodeschool, Groningen in een winters landschap.
De sneeuw die in het noordoosten valt, zal dus geleidelijk wegspoelen en smelten door de regen en de hogere temperaturen en daarmee sluiten we ook daar een witte kerst uit. Aanvankelijk was er nog een sprankje hoop dat er regionaal nog een witte kerst in het land te beleven was. Ook na het weekend blijft het zacht met middagtemperaturen tussen 7 en 11 graden op eerste kerstdag en een graad of 7 op tweede kerstdag. Ook op die beide dagen blijft het niet droog en u raadt het al, de neerslag valt in de vorm van regen…
Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:34 uur, door Joyce.s
Het KNMI waarschuwt vrijdagavond voor gladheid in Groningen, Friesland en Drenthe. De temperatuur is onder het vriespunt aan het zakken en het regent licht. Daardoor kunnen de wegen verraderlijk glad zijn.De ijzel kan de hele avond en nacht aanhouden. In Groningen kan het zelfs tot zaterdagochtend duren voordat de problemen over zijn.
Bron: Nu.nl