Winkels die strooizout verkopen doen goede zaken met dit koude weer. Al de hele week vliegen de zakken zout de deur uit. Op sommige plaatsen wordt tot drie keer meer verkocht dan op een normale winterse dag.
Bron: Nieuwsblad
Er is vanavond kans op ijzel in het binnenland. Dat laat het KNMI weten. Een neerslaggebied trekt vanuit het westen naar het oosten en kan landinwaarts voor winterse neerslag zorgen. Door de vorst daar (in de kustprovincies blijft het boven nul) kan die neerslag aan de grond bevriezen. Door de vorst daar (in de kustprovincies blijft het boven nul) kan die neerslag aan de grond bevriezen. Het KNMI waarschuwt dan ook voor gladheid.
De kustprovincies zullen daar geen last van hebben, volgens RTL-weervrouw Helga van Leur. Daar gaat het regenen maar komt de temperatuur niet onder het nulpunt. Vooral midden-Nederland zal later in de avond en vannacht last hebben van gladheid.
Momenteel geldt er nog een code geel, maar mogelijk wordt dat later opgeschaald naar code oranje, wat staat voor extreem weer. De waarschuwing geldt vanaf 8 uur 's avonds tot middernacht.
Bron: RTL
Het enthousiasme bekoelt al snel als de dappere nieuwjaarsduikers in de dop eenmaal in het water staan. Leuk bedacht hoor, zo'n generale repetitie zaterdag in de Baggelhuizerplas voor de échte duik van de stichting Nieuwjaarsduik Assen. Maar als het nu niet echt hoeft? Pootje baden en elkaar nat spetteren is immers leuk genoeg. "Kouder dan nu kan de duik op nieuwsjaarsdag in ieder geval niet zijn", zegt voorzitter Wilfred Louwes. Want als het dan -4 is, zal de ijslaag ongetwijfeld dikker zijn. En kan er niet 'gedoken' worden. Dat ijslaagje is ook de reden voor enkel het pootje baden. "Ja, het is óók koud. Maar omdat de ijsrandjes zo scherp zijn gaan we niet verder."
Bron: dvhn.nl
In het noorden van het land zijn zaterdagavond veel aanrijdingen gebeurd door de gladheid. De ijzel heeft vooral op de A32 in Friesland en de A28 tussen Groningen en Drenthe tot diverse botsingen geleid, zei een woordvoerder van de politie Friesland. Hoeveel aanrijdingen er precies waren, kan de politie niet zeggen. Wel liet de woordvoerder weten dat het vooral om blikschade gaat.
Code oranje voor extreem weer
Voor heel Oost-Nederland is een weerwaarschuwing afgegeven door het KNMI vanwege extreme gladheid door ijzel. De 'code oranje' voor extreem weer is afgegeven voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Ook Rijkswaterstaat kwam eerder vanavond met een waarschuwing voor glad weer. Rijkswaterstaat zorgt ervoor dat er voldoende zout is gestrooid op de wegen, zei een woordvoerder. Het zout werkt echter pas als het zich mengt met water. Daarvoor is het nodig dat het zout kapot wordt gereden door auto's. Maar als er weinig verkeer is, kan het dus glad worden. "Als het gaat regenen, moet je alert zijn."
Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:32 uur, door Joyce.s
De gladheid heeft vannacht in het noorden van Nederland tot ongelukken geleid. De politie heeft het druk gehad in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe.
Er kwamen veel telefoontjes binnen bij de meldkamers. Vooral op de A32 in Friesland en op de A28 kwam het tot botsingen. Voor zover bekend was er alleen sprake van blikschade.
Het KNMI had gewaarschuwd voor extreem weer in 8 provincies in de oostelijke helft van het land, maar in de loop van de nacht gold code oranje voor steeds minder gebieden. De code geldt nu alleen nog voor Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.
Bron: NOS | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:09 uur, door Joyce.s
Vier mensen zijn in de nacht van zaterdag op zondag zwaargewond geraakt bij een botsing tussen twee auto's in Ans. Het ongeval zou te wijten zijn aan de sneeuw. Vier ziekenwagens en de brandweer kwamen ter plaatse. De vier gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in het Luikse.
Bron: Nieuwsblad
De ijzel die in Nederland voor gladheid zorgde is weggetrokken. Het KNMI heeft code oranje zondagochtend ingetrokken. Wel kan het in het hele land nog plaatselijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten.
De waarschuwing voor extreem weer werd zaterdagavond afgegeven voor alle provincies met uitzondering van Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland. Sneeuw die later overging in ijzel kon op een bevroren ondergrond voor ijzel zorgen.
In de loop van de nacht werd de waarschuwing voor Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe ingetrokken. In de ochtend volgden de overige provincies.
Het aantal ongevallen door de gladheid valt volgens een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst 'gezien het weer' mee. Van de snelwegen en de provinciale wegen werden alleen de A32 in Friesland en de N211 in Zuid-Holland afgesloten vanwege een ongeluk. Het is niet bekend of die ongelukken door gladheid kwamen. "Maar bij de A32 ligt dat wel voor de hand."
Bron: Nieuw.nl / KNMI
De winterkou is uit de lucht. Morgen wordt het op veel plaatsen 3 tot 5 graden. De dagen daarna sijpelt geleidelijk weer wat koudere lucht binnen en de voorlopig koudste dag lijkt aanstaande donderdag te worden, met op veel plekken middagtemperaturen rond of een graadje onder het vriespunt. De wind waait dan al wel weer uit het zuiden, niet een hoek van waaruit je serieuze kou mag verwachten. De echte vorst zit dan ook niet in Frankrijk, maar ten oosten van ons. Oost-Europa en Rusland gaan voorlopig diep de winter in. Moskou zit de komende dagen ’s middags steeds rond -3 tot -6 graden en gaat volgend weekeinde naar middagtemperaturen van -8 tot -10 graden. In datzelfde weekeinde is het in Berlijn hoogstwaarschijnlijk rond het vriespunt en in Kopenhagen net iets boven nul.
De pluimgrafiek van diverse rekenmodellen voor De Bilt. We zijn deze zondag in de zachte lucht terecht gekomen, waarna we midden deze week weer in koudere lucht gaan vertoeven. Voor de periode vanaf aanstaande zaterdag zijn de meeste berekeningen tamelijk zacht.
Kortom, koude lucht zit redelijk dichtbij. Als de wind vanaf volgende week zondag eenmaal uit het oosten gaat waaien, zitten de winterliefhebbers hier gebeiteld. De grote vraag is natuurlijk; gaat de wind uit die koude hoek waaien?
De kou houdt stand in Noord- en Oost-Europa. Dit zijn de middagtemperaturen voor volgende week zondag, met in Rusland maxima rond -20 graden.
Atmosferische constellatie
De komende dagen dartelen er van tijd tot tijd buienzones boven en rondom ons land. Vooralsnog lijkt dinsdag alleen over de kustregio’s een bui te passeren en is het verder droog met geregeld zonneschijn. De overige dagen kunnen overal enkele buien overschuiven en die buien hebben geregeld een winters karakter. Vrijdag schuift vanuit het zuiden een portie milde lucht binnen. De neerslag lijkt landinwaarts als sneeuw te beginnen en vervolgens transformeert dat naar natte sneeuw en regen. Voor de dagen na vrijdag zijn nagenoeg alle kaarten redelijk zacht, dat wil zeggen middagtemperaturen veelal tussen 5 en 7 graden.
Volgens de hoofdberekening van het ECMWF model zijn dit de verwachte middagtemperaturen voor dinsdag 18 december. In Polen rond -11 graden, in oostelijk Duitsland rond -8/-9 graden.
Als je enkel en alleen naar de temperatuurverwachtingen voor Nederland kijkt, zou je kunnen denken dat over een week de kou ver weg verdreven is. Dat lijkt echter niet het geval te zijn. De winterse lucht blijft redelijk binnen handbereik. Er komen op de weerkaarten twee belangrijke luchtdruksystemen tot stand die als het ware gaan handje worstelen. Het eerste systeem ligt ver ten westen van ons op de Atlantische Oceaan; een omvangrijk lagedrukgebied. Het tweede systeem ligt ver ten oosten van ons, boven Rusland; een stevig hogedrukgebied. Onder de hogedrukzone bevindt zich aan de grond de koude lucht, terwijl vanaf de oceaan een zuidelijke wind zachte lucht West-Europa binnen duwt. Niet ver ten noordoosten van Nederland komt het grensgebied te liggen tussen de zuidelijke en de zuidoostelijke winden. Oftewel, het grensvlak tussen koude en milde lucht.
De controlerun van het ECMWF model is wat minder scheutig en laat op diezelfde dinsdag alleen het noordoostpuntje van Duitsland in de vorst zitten.
Weinig lijntjes gaan naar kou
In de ensembleverwachtingen van de diverse rekenmodellen zijn er maar een paar berekeningen, die voor Nederland net wel de kou in gaan, met overdag temperaturen onder nul en ’s nachts 4 tot 9 graden vorst. De grote meerderheid geeft vanaf volgend weekeinde middagtemperaturen tussen 4 en 6 graden en veelal vorstvrije nachten.
De hoofdberekening van het ECMWF model laat deze kaart voor zaterdag 15 december zien: een lagedrukzone boven de oceaan en een straf hogedrukgebied boven Rusland.
Kijken we naast dit verhaal naar de pluimverwachting van het ECMWF model voor Berlijn, dan zien we dat die beduidend kouder is dan de pluim voor Nederland. De meerderheid van de berekeningen voor Berlijn komt volgende week met temperaturen rond of onder het vriespunt. Ongeveer een derde van de opties heeft maximumwaarden boven nul. De spreiding tussen de berekeningen is wel groot. Voor dinsdag 18 december variëren de berekende middagtemperaturen tussen -12 en +10 graden. Zie hier de grote onzekerheid.
En hier diezelfde hoofdberekening voor maandag 17 december. Het is handje worstelen tussen de oceaandepressie en het Russische hogedrukgebied. Vooralsnog lijkt Nederland onder invloed van het lagedrukgebied te komen en een zuidelijke, milde, wind te krijgen.
Conclusie:
Het heeft er alle schijn van dat we in Nederland halverwege de decembermaand middagtemperaturen tussen 5 en 8 graden hebben. Alles staat of valt met de kracht van de oceaandepressie. Wordt die wat ingeboet, dan zou het Russische zomaar eens het heft in handen kunnen nemen.... We houden je op de hoogte. Eventueel kun je onze lange termijnverwachtingen raadplegen. Dat kost 60 cent per minuut, wordt elke dag rond de klok van 11.00 uur ververst en is te beluisteren op 0900-9725, onder optie 5.
Ongeveer 800 kilometer ten oosten van ons, in Berlijn, lijkt het over een week volgens het gros van de berekeningen koud te blijven.
Bron: Meteo Consult
Het barre weer heeft vanochtend roet in het eten van vier inbrekers in Heerlen gegooid. Die dachten aan de haal te gaan met een partij kleding, gestolen uit een kledingzaak, maar de weg bleek spekglad. Hun scooters gingen onderuit en de politie was in de buurt. Volgens de politie had het viertal met een mokerhamer de ruit van een winkel aan de Geleenstraat aan diggelen geslagen. Ze gristen de kleding uit de winkel en gingen er vandoor op twee scooters.
De banden hadden echter weinig grip op het spekgladde wegdek. Met de politie in hun kielzog gingen de scooters onderuit. De daders raapten de scooters weer op en gingen er vandoor, maar de buit lieten ze noodgedwongen in de sneeuw achter.
Bron: RTL
De regen en warme lucht, die sinds gisteren het land is binnengestroomd, heeft de sneeuw vrijwel overal laten verdwijnen. Koude lucht, die vandaag met een noordelijke wind het land wordt binnengeblazen, levert al snel weer winterse omstandigheden op.
Stevige wind en sneeuval in het Drentse Diever om 10:00 uur vrijdagochtend 7 december. Foto: Marius Visser.
Einde winterpret
Afgelopen zaterdag konden we na een ijskoude vriesnacht overdag op veel plaatsen nog genieten van de centimeters dikke sneeuwlaag die er vrijdag op veel plaatsen is gevallen. De vele prachtige winterfoto’s zijn daarvan een stille getuige. Maar zoals dat vaak gaat met winterweer in Nederland kwam er al snel weer een einde aan de winterpret. Zaterdagavond en in nacht naar zondag werd de vorst uit het land verdreven. Dit ging eerst nog gepaard met natte sneeuw en lokaal ijzel waarna het vervolgens overal ging regenen. Zondag leek de winter weer ver weg met maxima van 5 tot 9 graden in de middag.
Nederland zaterdag vanuit de lucht boven het Brabantse Moergestel. Foto: Arno Paanstra.
De strooidiensten moeten vanaf maandagavond overal weer aan de bak om bevriezing van natte wegen te voorkomen. In het noorden van het land kunnen dan ook al enkele winterse buien vallen. Ze zullen deze week paraat moeten blijven. Foto: Jannes Wiersema, Roodeschool.
Terugkeer van de winter
Tussen een hogedrukgebied op de noordelijke Noordzee en een depressie die vandaag ten oosten van Nederland naar het zuiden trekt wordt met een noordelijke stroming steeds koudere lucht aangevoerd. Op 1500 meter hoogte daalt de temperatuur overdag al naar rond -9 graden. Ook de temperatuur aan de grond heeft haar maximum in de ochtend al bereikt en daalt gedurende de dag om vanavond onder een heldere hemel op steeds meer plaatsen onder het vriespunt te duiken. Vanaf zee worden tijdens de donkere uurtjes nog enkele buien aangevoerd die plaatselijk in de noordelijke provincies en langs de Zeeuwse kust wat sneeuw kunnen brengen. Op uitgebreide schaal kan het ook glad worden door bevriezing van natte wegen.
Genoeg sneeuw voor een echte sneeuwpop. Foto: Martha kivits, Waalwijk.
Zonnig maar koud
Na een nacht met lichte tot matige vorst krijgt de zon dinsdag veel ruimte, toch komt het kwik ’s middags maar enkele graden boven nul uit. Vooral in de kustregio’s en rond het IJsselmeer vallen enkele sneeuwbuien. In de avond vallen in de noordelijke provincies steeds meer sneeuwbuien waardoor op veel plaatsen een verse laag sneeuw van enkele centimeters komt te liggen. Deze sneeuwbuien trekken in de nacht naar woensdag naar het midden van het land. Het vriest dan overal weer een paar graden dus de sneeuw die er valt blijft liggen.
Vrijwel alle sneeuw is inmiddels verdwenen door de regen van zondag. Foto Henk Voermans, Breda
Sneeuwbuien
Woensdagochtend breiden de sneeuwbuien zich uit tot het zuiden van het land waarna ze in de middag weer naar het noorden trekken. Kortom op veel plaatsen valt er sneeuw waarbij er op sommige plaatsen een vers wit laagje van enkele centimeters bij komt. Met een westelijke wind wordt er wel wat zachtere lucht aangevoerd waardoor er vlak bij zee ook regenbuien vallen en het kwik vrijwel overal enkele graden in de plus komt. Woensdagavond vallen in de noordelijke provincies nog sneeuwbuien die zich in de nacht beperken tot de noordelijke kustgebieden. Het gaat overal licht vriezen.
Vanaf vrijdag overgang naar zacht winterweer. Pluimgafiek met daarin de EPS berekening van de maximum- en minimumtemperaturen voor het midden van het land op basis van het station De Bilt.
Donderdag is het op een enkele winterse bui in het Waddengebied na overal droog. De zon heeft het echter wel moeilijk vanwege de middelbare en hoge wolkenvelden die voorbij trekken. Het blijft vrijwel overal licht vriezen. Tijdens de nacht naar vrijdag vriest het licht tot matig en neemt vanuit het zuiden de bewolking toe. Tegen de ochtend gaat het in Zeeland al sneeuwen. Het gebied met sneeuw trekt vrijdagochtend snel over het land naar het noorden. Door de aanvoer van steeds zachtere lucht gaat de sneeuw op veel plaatsen spoedig over in regen en loopt de temperatuur ’s middags op naar 4 tot 8 graden boven het vriespunt.
Bron: Meteo consult
© photo news.
Hoewel de opvangplaatsen stilaan vol beginnen te raken nu het buiten kouder wordt, zal niemand op straat moeten slapen in Brussel. Dat zegt Christophe Thielens, woordvoerder van daklozenopvang Samusocial. Ook het Brussels Gewest en de federale overheid willen een plaatstekort vermijden, al is er nog onduidelijkheid over wie nu precies voor plaatsen zal zorgen.
Al 705 plaatsen zijn bezet in de Brusselse opvangcentra, terwijl er in totaal slechts plaats was voor 700 daklozen. Dat aantal blijkt echter relatief, want er kunnen altijd mensen bij. "We weigeren niemand", zegt Thielens. "We naderen het maximum in de opvangcentra, maar we hebben met de federale overheid afgesproken dat niemand op straat zal slapen."
De opvangplaatsen voor daklozen vallen zowel onder de bevoegdheid van de federale overheid als van het Brussels Gewest. Brussel zorgt voor 400 plaatsen, de federale overheid stelt net zoals vorige winter 300 plaatsen ter beschikking in het RVA-gebouw op de Charleroise Steenweg.
Bron: HLN
In het noorden van Nederland moet komende avond en nacht rekening worden gehouden met gladheid. Het KNMI waarschuwt voor gladheid als gevolg van sneeuwbuien. De waarschuwing geldt voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. De gladheid kan vanaf 18.00 uur optreden. Ook dinsdag kan het aan het einde van de dag gaan sneeuwen. De temperatuur ligt net boven het vriespunt, maar aan de grond kan het wel vriezen.
Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 11 december 2012, 11:50 uur, door Tatanka
Sneeuw en ijzel hebben afgelopen weekeinde gezorgd voor een winters begin van december. Opmerkelijk waren vooral de grote wisselingen in temperatuur en neerslag. Vrijdag en zaterdag lag er nog op veel plaatsen in ons land sneeuw, waarna zaterdagavond de dooi inviel met ijzel en regen en het sneeuwdek snel smolt. De meeste neerslag viel bij temperaturen dichtbij het vriespunt wat op grote schaal leidde tot soms verraderlijke gladheid. Ook de wind speelde een grote rol. De combinatie van langdurige sneeuw en een krachtige wind komt in Nederland niet zo vaak voor. De laatste keer gebeurde dat op 24 december 2010 met op grote schaal stuifsneeuw.
De depressie die de sneeuw veroorzaakte, trok vanaf de Noordzee langs de Zeeuwse kust richting België en Frankrijk. Daardoor nam de wind in ons land sterk toe uit richtingen tussen oost en zuid (Bron: KNMI).
Wind en sneeuw
De depressie die de sneeuw veroorzaakte, trok vanaf de Noordzee langs de Zeeuwse kust richting België en Frankrijk. Daardoor nam de wind in ons land sterk toe uit richtingen tussen oost en zuid. In het zuidwesten, nabij de kern van de depressie, draaide de wind tijdelijk naar westelijke richtingen, waardoor de temperatuur in een brede strook langs de kust tot enkele graden boven nul opliep. Landinwaarts bleef de temperatuur dichtbij het vriespunt waarbij in de oostelijke helft van het land licht bleef vriezen. Daardoor viel de neerslag in het westen als regen en natte sneeuw en meer naar het oosten in de vorm van natte en droge sneeuw.
Het neerslaggebied trok in de loop van vrijdagochtend over ons land maar stagneerde boven het oosten In de middag trok het sneeuwgebied naar het zuidoosten weg waarbij de intensiteit van de neerslag afnam. De meeste sneeuw viel in een strook over Utrecht en de Veluwe naar oostelijk Brabant en Limburg. Op verschillende plaatsen viel 5 tot 10 cm, bij Nijmegen en Venlo lag volgens de sneeuwmetingen van het KNMI 15 cm op zaterdagochtend.
Sneeuwhoogte in Nederland op zaterdagochtend 8 december 2012 (Bron: KNMI).
IJzel
In de nacht van zaterdag op zondag daalde de temperatuur boven het sneeuwdek sterk en kwam het in de oostelijke helft van het land voor het eerst deze winter tot strenge vorst. Na de ochtend liep de temperatuur snel op. In de avond en nacht trok vanuit het noordwesten een volgend neerslaggebied over ons land trok. Daarbij stroomde zachtere lucht binnen waardoor de neerslag grotendeels viel in de vorm van regen. In het noorden en oosten waar de temperatuur rond het vriespunt lag leidde de neerslag op grote schaal tot ijzel en verraderlijke gladheid. Zondagavond trok een volgend buiengebied over ons land waarbij de wind flink aantrok, tot hard of stormachtig aan zee. Langs de Nederlandse kust kwam het tot zware windstoten tussen 80 en 100 km/uur.
Waarschuwingen
Het KNMI gaf de afgelopen dagen verschillende weerwaarschuwingen af, in de meeste provincies code oranje (één na hoogste waarschuwing in verband met meer dan 60 procent kans op extreem weer) voor sneeuw en voor ijzel en daarnaast code geel (lichtste waarschuwing voor gevaarlijk weer) voor mist en zware windstoten. Dankzij de weerwaarschuwingen was het publiek voorbereid op de verwachte weersomstandigheden en konden organisaties als Rijkswaterstaat, ProRail en de verkeersdiensten er tijdig op inspelen door aanpassing van dienstregelingen en inzet van strooiploegen.
Bron: KNMI
Dinsdagavond en -nacht moet het verkeer in het hele land rekening houden met gladheid. Het KNMI waarschuwt dat het lokaal glad kan zijn door bevriezing van natte weggedeelten. De waarschuwing geldt van 18.00 uur tot 04.00 uur. Woensdag kan er in het oosten van het land sneeuw en natte sneeuw vallen. Ook donderdag is er kans op sneeuw. Vrijdag wordt het warmer en ook in het weekeinde wordt vrij zacht weer verwacht.
Bron: Nieuws.nl
Door een paar flinke sneeuwbuien zijn de files in het oosten van het land woensdagochtend een stuk langer. Vooral in de regio Twente en rond Arnhem en Nijmegen zorgt het weer voor vertraging, meldt de ANWB. Onder meer op de A12, A27, A28 en A50 loopt het aantal kilometers op tot in de dubbele cijfers. Lokaal kan het glad zijn. In het overgangsgebied tussen regen en sneeuw is het wegdek rond het vriespunt en kan er ijzel voorkomen, waarschuwt weeronline.nl. Woensdag en donderdag blijft er kans op winterse buien. Vrijdag is het voorlopig gedaan met de winter. Het wordt flink warmer en het gaat regenen.
Bron: Nu.nl
Er trekken op dit moment stevige buien over delen van Nederland. Volgens weerman Marco Verhoef van Weerplaza leveren de buien bij zee regen op, maar verder naar het oosten ook winterse neerslag. Vooral op de Veluwe en in de buurt van Nijmegen kan sneeuwval het verkeer parten spelen.
De rest van de dag houden we buien, met aanhoudend kans op winterse neerslag in het oosten. Daar komt het kwik maar amper boven nul. In het westen is het door de wind van de zee zachter. Het zuidwesten van het land houdt het vandaag gewoon droog, aldus Verhoef. Daar is ook de meeste kans op wat zon. Morgen is het overal droog en na een nacht met lichte vorst, blijft het ook overdag net aan vriezen. Doordat wegen vaak nog nat of vochtig zijn, is er een vrij grote kans op gladheid. De winterse ongemakken zijn dus nog niet voorbij.
Vrijdag krijgt de winter de finale mokerslag. Er komt veel wind te staan en in de loop van de dag gaat het regenen. De warmte lijkt er met donderend geraas in te komen, waardoor deze dooiaanval waarschijnlijk zonder al te veel problemen gaat verlopen. De kans op winterse neerslag is heel klein. Een echte koude winter keert daarna voorlopig niet terug.
Bron: AD
| Gewijzigd: 7 december 2017, 14:09 uur, door Joyce.s
De vier grote steden stoppen vrijdag met de speciale winteropvang van daklozen. De temperatuur is niet meer zodanig dat die maatregel nodig is, aldus een woordvoerster van de Amsterdamse GGD in namens de vier steden donderdag. Dak- en thuislozen konden de afgelopen week een warm onderkomen krijgen vanwege het winterweer. Als het weer gaat vriezen, wordt opnieuw gekeken of de winteropvang opengaat.
Bron: AD
Het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt dat de regen vanavond en vannacht kan aanvriezen op de bevroren ondergrond. De strooidiensten zijn alert, maar dat bent u als chauffeur beter ook. Er is mogelijk kans op gladheid omdat er een combinatie is door een bevroren wegdek en regen, wat plaatselijk gladde plekken kan veroorzaken", zegt Ilse Luypaerts van het Agentschap Wegen en Verkeer. Onze strooidiensten zijn momenteel al op pad om preventief te strooien op de meeste plaatsen in Vlaanderen. Op andere plaatsen gebeurt dat nog in de loop van de avond. Maar zeker voor morgenvroeg wordt er overal preventief gestrooid. Afwachten dus wat de avond en de nacht gaan brengen.
Bron: Deredactie
Voor het eerst deze winter is donderdag de temperatuur in de Bilt niet boven het vriespunt uitgekomen. Het is daarmee de eerste officiële ijsdag van deze winter. Dat heeft weeronline.nl gemeld. Op het minst koude moment van de dag was het in de Bilt -0,2 graden Celcius. De laagste temperaturen werden in Gelderland gemeten; daar werd het -4 graden Celcius. Lang kan niet van het winterweer worden genoten, want vrijdag gaat het alweer dooien.
Omdat donderdagnacht neerslag wordt verwacht waarschuwt weeronline.nl dat het vannacht en vrijdagochtend glad kan worden op de wegen.
Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 13 december 2012, 19:42 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
Het is vrijdagochtend glad op de wegen in Groningen, Friesland en Drenthe. Het KNMI gaf een code oranje af, een waarschuwing voor extreem weer. Het KNMI verwacht dat de gladheid nog enkele uren aanhoudt. De politie liet weten dat er veel aanrijdingen zijn. Ook op de snelwegen is het glad, waarschuwde de ANWB. De ijzel zorgt voor lange files op de A32 tussen Sneek en Leeuwarden en op de A37 tussen Hoogeveen en Emmen.
Bron: AD