De sneeuwval verstoort vanochtend ook het busverkeer in Vlaams-Brabant, zo deelt De Lijn mee. Eerder was al hinder in Oost- en West-Vlaanderen gemeld.
"In Vlaams-Brabant is het busverkeer zwaar verstoord in het Pajottenland en in de regio ten noorden van Brussel." Daar zijn er vertragingen van meer dan een halfuur. "Op sommige plaatsen rijden de bussen enkel via de hoofdbanen", meldt De Lijn. In de regio's Leuven en Hageland verloopt het busverkeer voorlopig nog vrij normaal, voegt de openbaarvervoermaatschappij toe. Alleen het centrum van Tervuren is moeilijk bereikbaar.
In West-Vlaanderen is er nu ook hinder in de regio's Brugge en Oostende, met kleine vertragingen tot 10 minuten. In de regio Kortrijk- Ieper-Diksmuide-Roeselaere blijft er grote hinder met vertragingen tot een halfuur. In Oost-Vlaanderen ten slotte is er ook hinder in de Denderstreek, de omgeving rond Aalst, met grote vertragingen voor het busverkeer. "Niet alle bussen zijn daar uitgereden." De ernstige vertragingen in de regio van Ronse tot Zottegem, de Vlaamse Ardennen, blijven, met de lijnen 21, 22, 23 en 24 die niet meer bediend worden. In de provincies Antwerpen en Limburg rijden alle bussen en trams normaal.
Bron: HLN
De sneeuwval heeft vrijdagochtend nog niet tot grote problemen op het spoor geleid. In de Randstad rijden minder treinen zodat er meer ruimte is om storingen te verhelpen, maar van die ruimte is volgens een woordvoerder van Prorail nauwelijks gebruikgemaakt. De enige storing is een defecte wissel tussen Utrecht Centraal en Schiphol. Dat betekent volgens de woordvoerder niet dat kan worden geconcludeerd dat de aangepaste dienstregeling niet nodig was. "Het blijft met zulk weer gewoon heel spannend of alles goed gaat. Er kan dan altijd wat gebeuren." In het hele land rijden de treinen volgens een woordvoerder van de NS goed op schema.
Bron: Nieuws.nl
Foto: Sem van Rijsel/SQ Vision
Het winterse weer zorgt vrijdag hier een daar voor problemen op de weg. In Nuenen is rond acht uur 's morgens een auto van de weg geraakt en tegen een boom in de berm geknald. Het ongeluk gebeurde vanwege een gladde weg. De bestuurster kon makkelijk uit haar benarde positie worden gehaald. Omdat het dak van katoen is gemaakt, kostte het de hulpdiensten weinig moeite om haar uit haar voertuig te halen.
De vrouw is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. Een bergingsbedrijf voerde de wagen af. De sneeuw viel vrijdagochtend later dan verwacht. Er staan veel files in Brabant, maar de verwachte chaos tijdens de ochtendspits bleef uit.
Bron: Omroep Brabant
De sneeuw heeft in Zeeland niet tot verkeersongelukken geleid. Alleen op de A58 schoof een wagen van de weg af. De sneeuw bereikte rond vijf uur de provincie. In combinatie met onweer en harde windstoten was het oppassen op de wegen. Op de A58 kwam door een glijpartij een busje in de berm terecht ter hoogte van Rilland, maar die kon zelf weer doorrijden. Verder zijn er bij de politie geen ongelukken bekend.
Strooiwagens
Op de snelweg had Rijkswaterstaat elf strooiwagens ingezet. Automobilisten pasten over het algemeen hun snelheid goed aan vanwege de sneeuwval. Op sommige lokale wegen bleef het lang glad, omdat daar niet niet altijd gestrooid kan worden. Fietspaden worden op sommige plaatsen met sneeuwschuivers schoongeveegd.
Code oranje
Het KNMI schaalde donderdagavond de waarschuwing voor Zeeland op naar code oranje. Deze strengere weerwaarschuwing is volgens het weerinstituut nodig vanwege de combinatie van sneeuw en wind.
Droog
Het weerbericht van MeteoConsult waarschuwt voor perioden van sneeuw of natte sneeuw, later nog regen. Vanmiddag wordt het droog. De wind is vrij krachtig tot hard en komt uit het zuiden met een kracht van vijf tot zeven Beaufort.
Plezier
Naast overlast zorgt de eerste sneeuw ook voor plezier. Op verschillende schoolpleinen vermaken kinderen zich en gooien sneeuwballen of proberen sneeuwpoppen te maken
Bron: Omroep Zeeland
Later dan verwacht is het vrijdagochtend gaan sneeuwen in de regio. Tegen zes uur bereikte het sneeuwfront het Rijnmondgebied. Bijna overal blijft de sneeuw liggen, behalve in het uiterste zuiden en zuidwesten van de regio. Doordat de temperatuur rond het vriespunt ligt, is het op de meeste plaatsen glad en rijdt het verkeer langzaam. Er wordt rekening gehouden met een zware ochtendspits. De gemeente Rotterdam heeft de instellingen van de verkeerslichten aangepast en houdt ook extra verkeersregelaars achter de hand.
De RET had lange tijd problemen door een ontspoorde tram op de Akkeroord in Rotterdam-IJsselmonde. De tramlijnen 2 en 23 liepen grote vertraging op. Elders hadden de streekbussen van Arriva veel last van de sneeuw en waren passagiers soms een uur langer onderweg dan normaal. Het treinverkeer heeft tot nu toe geen grote problemen. Donderdag werd al bekendgemaakt dat er een aangepaste dienstregeling zou gelden: in de hele Randstad rijden minder treinen dan normaal. Op de luchthaven Rotterdam The Hague Airport zijn vrijdagochtend vluchten vertraagd, maar niet uitgevallen.
Bron: RTV Rijmond
. | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:31 uur, door Joyce.s
De eerste sneeuwballen worden gegooid I(Foto Dave Jansen)
Een groot deel van Nederland is vrijdagochtend ontwaakt in de sneeuw. Tijdens het krieken van de dag dwarrelden de eerste dikke sneeuwvlokken naar beneden. Een waar genot voor de fotogenieke Brabanders. De sneeuw heeft voor een sprookjesachtig landschap gezorgd. In West-Brabant viel het eerst een flink pak, gevolgd door de rest van de provincie. In totaal gaat er vrijdag op veel plaatsen zo'n tien centimeter sneeuw vallen, lokaal zelfs vijftien centimeter. De meeste sneeuw valt naar verwachting na de ochtendspits. Moet je de weg op? Lees dan onze acht tips om 'te overleven'. Volgens MeteoConsult maken we deze zware sneeuwval maar eens in de tien jaar mee. De sneeuw is vrijdag dus een ervaring om vast te leggen. Brabanders hebben al massaal foto's ingestuurd van winterse taferelen. Van witte tuinen tot hartjes en sierlijke boodschappen en spelende kinderen.
- File: verkeersproblemen, ingesneeuwde auto's en lange, lange files
- Sneeuwengeltjes: de leukste, meeste of schattigste engeltjes in de sneeuw
- Huisdier in de sneeuw: al dan niet met kerstmuts
- Mooiste sneeuwpop: heel groot, of met originele kledingstukken
- Sneeuwballengevecht: met z'n allen op het schoolplein of op straat
Hieronder nog een selectie fotos
Schapen gefotografeerd door An Roelen
Lieshout (foto: John van der Schaaf)
Een winters Molenschot (foto: An Roelen)
Wil je meer fotos uit brabant zien kijk dan hier
Bron: Omroepbrabant
Foto: RTVNH / Geja Sikma
De sneeuw arriveerde vrijdagochtend later dan verwacht in de provincie. In Zeeland sneeuwde het rond 05.00 uur stevig. Van daaruit verspreidde de sneeuwval zich richting het noordoosten. Op veel plaatsen zal 5 tot 10 centimeter sneeuw vallen, denkt Weeronline. In Amsterdam begon het tegen 08.00 uur pas echt hevig te sneeuwen. Het verkeer op de weg heeft tot nu toe relatief weinig last gehad van overlast op de weg door sneeuw. Wel was de spits drukker dan op normale vrijdagochtenden en stond het verkeer op de A9 tussen Beverwijk en het Rottepolderplein over een lengte van zeven kilometer vast. Voor zover bekend rijden bijna alle trams, metro's en bussen nog. De angst voor chaos op het spoor lijkt ook ongegrond, grote problemen blijven uit. Wel rijden de treinen volgens een aangepaste dienstregeling.
Sneeuw tot in de middag
Volgens het KNMI kan de sneeuwval op veel plaatsen tot in de middag aanhouden, waarbij er een sneeuwlaag van 5 tot 10 centimeter valt. In het westen van het land is er ook vrij veel wind. In het noordoosten wordt slechts lichte sneeuwval verwacht. Tot teleurstelling van sommigen, zoals scholieren die twitterden dat ze sneeuwvrij wilden. Of mensen die 'voor niets eerder zijn opgestaan'. Voor anderen was het een opluchting; zij konden gewoon 'vol gas' naar hun werk rijden.
Bron: RTV Noord
Eén op de vier vluchten op Schiphol zijn vrijdag gecanceld vanwege de sneeuw in combinatie met de sterke wind. Het gaat om zeker 150 vluchten.
Er stonden vrijdag in totaal negenhonderd vluchten op het programma. Reizigers die met de KLM vliegen kunnen op de website van de maatschappij informatie vinden over geannuleerde vluchten en omboekmogelijkheden. "We doen ons best om iedereen te helpen zo snel mogelijk zijn reis voort te zetten", aldus KLM. Reizigers moeten rekening houden met vertragingen. Die variëren van 3 kwartier tot uitschieters van 3 uur.
Omdat het tijd kost om sneeuw en ijs van de vleugels van de vliegtuigen te halen, zullen andere vluchten waarschijnlijk vertraging oplopen. Schiphol zegt dat er ook op andere luchthavens zoals Frankfurt, Parijs en Zürich minder vluchten zijn door de sneeuw. Dat heeft weer gevolgen voor de binnenkomende en vertrekkende vliegtuigen op Schiphol, aldus de luchthaven.
Bron: RTV Noord | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:31 uur, door Joyce.s
In de nacht van vrijdag op zaterdag kan het wel 17 graden gaan vriezen. Dat liet weerbureau Meteo Consult vrijdag weten. KNMI waarschuwt bovendien voor gladheid op de wegen. Ook in de avondspits blijft het oppassen. Na een dag vol sneeuw, die vooral het noordoosten en zuidwesten van het land met een witte deken zal bedekken, volgt een koude nacht. Vrijdagavond zal de sneeuw vanuit het zuiden het land verlaten. Vanuit het noorden gaat het opklaren. Het zal 's nachts streng gaan vriezen. In het midden, oosten en zuiden van het land kan het lokaal wel min 17 graden worden.
Bron: Nu.nl
Sneeuwschuiver, vanochtend vroeg in volle actie in Zandvoort. Foto: John Dalhuijsen.
Het valt reuze mee…dat is de eerste reactie die we vanochtend horen op radio en tv. Het is wel een beetje drukker dan normaal op een vrijdag met 180 km file om 8 uur, maar het rijdt op de snelwegen wel door! De vraag is, komt dat omdat het wat betreft de sneeuw meevalt, of omdat mensen de waarschuwingen die eergisteren en gisteren zijn afgegeven ter harte hebben genomen? Hoe gaat het verder vandaag, valt er inderdaad 10 cm sneeuw? Hoe koud wordt het komende nacht boven de sneeuw?
Code oranje
Het KNMI heeft donderdagavond ‘code oranje’ afgegeven. Dat is een waarschuwing voor extreem weer. Dat is niet hetzelfde als een weeralarm. Een weeralarm ‘code rood’ wordt uitgegeven als het voor 90 % procent zeker is dat het extreme weer gaat optreden en moet aan bepaalde criteria voldoen; er moet meer dan 3 cm sneeuw per uur vallen of meer dan 10 cm in 6 uur of dat sneeuw gaat verstuiven als het harder waait dan 40 km per uur. In het RTL half acht nieuws van gisteren werd ten onrechte gezegd dat het om een weeralarm ging. Kennelijk is bij de media niet duidelijk dat er een verschil is tussen een waarschuwing voor extreem weer en een weeralarm.
Met sneeuwploegen werden de wegen vanochtend bij Rosmalen sneeuwvrij geveegd. Foto: Ans van Ballegooy.
Voorbereidingen op de weg
Om de wegen voor diegenen die vandaag toch de weg op moesten zo begaanbaar mogelijk te maken hebben de gladheiddiensten goede voorbereidingen getroffen en is gisteravond op de meeste doorgaande wegen zout gestrooid. Dit om te voorkomen dat de sneeuw die gaat vallen, vastplakt op de wegen en zo een ijslaag zal vormen. Bovendien zorgt een zoute ondergrond dat de eerste sneeuw wegsmelt. Maar je ziet dat als er veel valt, er meteen een dikke laag smurrie ontstaat en dat het glad wordt. In Zeeland viel tegen het eind van de nacht zoveel sneeuw dat daar als eerste sneeuwschuivers werden ingezet. Naast gladheid speelt ook het beperkte zicht een rol. Door de vrij krachtige en aan zee krachtige tot harde zuidoostenwind gaan de sneeuwvlokken bijna horizontaal door de lucht en is het zicht op sommige plaatsen minder dan 500 meter. Doordat de sneeuw vastplakt tegen verkeersborden worden die op sommige plaatsen onleesbaar. Op de weg is het even wennen aan de eerste serieuze sneeuwsituatie, maar het is wel te doen als je je maar realiseert dat remweg langer is, zeker voor diegenen die met zomerbanden rijden. Automobilisten die met winterbanden rijden worden soms wat overmoedig en denken dat ze harder kunnen rijden…. Omdat men zich snel aanpast, langzamer rijd, is het verstandig om rekening te houden met langere reistijden. Ook wordt aangeraden, niet te veel te wisselen tussen de rijstroken.
Het verkeer heeft wel degelijk last van sneeuw en wind. Foto: John Dalhuijsen, Zandvoort.
Op het spoor en in de lucht
Voorbereidingen zijn ook getroffen voor het spoor en voor het vliegverkeer. Bij de NS is er vandaag een aanpaste dienstregeling van kracht, er rijden 18 % minder treinen. Door deze aanpassing kunnen treinen langer bij de perrons stilstaan en kan het domino-effect, dat als er ergens een trein uitvalt of te laat komt waardoor andere treinen niet meer aansluiten, worden voorkomen. Vanaf Schiphol zijn vanochtend 150 vliegtuigen minder de lucht in gegaan. Ook op andere luchthavens in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland zijn er minder vluchten door de sneeuw.
Ook de treinen hebben last van de sneeuw. De NS heeft vandaag een aangepast dienstregeling. Foto: Ans van Ballegooy, Rosmalen.
Later
De sneeuw kwam later, niet zoals gisteren verwacht rond middernacht. In het zuidwesten en westen van het land ging het tussen 4 en 5 uur sneeuwen. Om 7 uur sneeuwde het in een groot deel van het land. Op de meeste plaatsen lag toen nog maar 1 a 2 cm, op enkele plekken werd 5 cm doorgegeven o.a uit Gouda en Lingewaard. Er komt echter nog wel wat bij.
Vaak worden de doorgaande wegen wel sneeuwvrij gehouden en vergeet men de fietspaden. Fieters zijn zowiezo een kwetsbare groep. Foto: John Dalhuijsen, Zandvoort.
Hoe gaat het verder?
Een klein lagedrukgebiedje met een kerndruk van 990 hPa voor de oostkust van Engeland schuift de komende uren in zuidelijke richting over de Noordzee naar de westkust van België en trekt daarna Frankrijk in. Ten oosten van de depressie is de zuiden- tot zuidoostenwind boven land toegenomen tot matig of vrij krachtig, windkracht 4 tot 5. Op het IJsselmeer en langs de kust waait een krachtige tot harde zuidooster. Hoewel de sneeuw, vallend bij temperaturen rond en in de zuidwestelijke helft van het land net iets boven het vriespunt, vrij zwaar is, is met name soms sprake van een sneeuwjacht. Op de radar was te zien dat het sneeuwgebied uit twee delen bestond, het tweede gebied dat in de loop van de ochtend over Nederland zal trekken, levert de meeste sneeuw af. De tweede sneeuwzone trekt vanochtend het land op in noordoostelijke richting en blijft dan diagonaal slepen van Noord Holland naar Limburg om uiteindelijk naar het zuidoosten weg te zakken. In deze diagonale strook zal de meeste sneeuw vallen ( 5-10 cm) vooral in Utrecht, de westelijke helft van Gelderland, de oostelijke helft van Brabant. In Limburg, waar het het langst blijft sneeuwen en waar de sneeuw vanmiddag mogelijk nog wat gaat intensiveren, valt waarschijnlijk de meeste sneeuw, 10 tot lokaal 15 cm. In Zeeland en Zuid-Holland valt de komende uren door de aanvoer van zachtere lucht geen droge, maar natte sneeuw en wat regen. In Groningen en in het oosten van Drenthe valt de minste sneeuw en wordt het tegen het eind van de ochtend droog. In de loop van de middag wordt het ook elders geleidelijk droog en zullen de weers- en verkeersomstandigheden langzaam aan verbeteren. In het oosten van Brabant en in Limburg blijft het langer sneeuwen en zullen de condities pas in de loop van vanavond en vannacht verbeteren.
Sneeuw levert ongemakken op, maar is ook mooi. Een vroeg kerstplaatje uit Assenray van Annie Sampers.
Zeer strenge vorst
In de loop van de avond wordt het ook in het zuidoosten droog. Vanuit het noordoosten klaart het op. Onder heldere en vrij rustige omstandigheden, de wind neemt af, gaat het overal vriezen. Boven sneeuw, vooral boven verse sneeuw kan het 's nachts veel sterker afkoelen onder heldere hemel dan boven een onbedekte bodem. Sneeuw en vooral verse sneeuw bevat veel lucht dat sterk insoleert. Daardoor kan het verschil in temperatuur tussen het bovenste laagje en de onderste sneeuw heel groot worden. De bovenste centimeters zijn het koudst, dieper in de sneeuw loopt de temperatuur op tot nul bij de aarde. In het midden, oosten en zuiden van het land kan het onder deze omstandigheden komende nacht tot zeer strenge vorst komen. Dat betekent dat er morgenochtend ergens boven de sneeuw in Utrecht en Gelderland temperaturen van -17 graden kunnen worden gemeten!
Bron: Meteo Consult
Philippe Dalcq
De grote verkeersellende bleef ook bij onze zuiderburen uit vanochtend. Toch verliep niet alles van een leien dakje. Door de sneeuw verloor een bestuurder de controle over zijn Opel Corsa en crashte op de E40 Luik-Brussel. De passagier van een andere chauffeur filmde alles en postte de video op YouTube.Het ongeval zie je op 3:30. Even daarvoor (2:45) haalde de Corsa de filmende wagen aan redelijk hoge snelheid in via de linkerrijstrook, die het minst berijdbaar was. Vervolgens raakte de personenauto in een slip.
Bron: AD
We hebben een ijskoude nacht voor de boeg, ook de dagen erna blijft het winters koud. Met deze tips kan je de kou doorstaan.
Tips voor de automobilist:
- Zet auto niet op handrem, maar in de achteruit of in de P-stand (automaat). Zo voorkom je dat je handrem vastvriest.
- Maak auto helemaal sneeuwvrij voor je de weg op gaat.
- Vergeet de lichten niet bij het krabben.
- Portierslot vastgevroren? Gebruik een spuitbus met ruitontdooier. Een föhn kan ook uitkomst bieden.
- Wie langere tijd onderweg is, doet er goed aan om een warme fleece-trui mee te nemen.
Huishoudelijke tips
- Draai alle radiatoren in huis open om bij strenge vorst te voorkomen dat leidingen bevriezen.
- Wie naar buiten gaat, moet zich warm aankleden en voorkomen nat te worden. Span je dus niet zo in dat je gaat transpireren.
- Vogels hebben het zwaar bij winters weer. Strooi gerust wat voer in je tuin.
De voor vrijdag voorspelde langdurige sneeuwval lijkt uit te blijven. Rond twaalf uur schakelde het KNMI van 'code oranje', extreem weer, naar 'code geel', gevaarlijk weer. ,,Door sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten kan het plaatselijk glad zijn'', meldt het KNMI. Die waarschuwing geldt tot elf uur vanavond.
Pas om zeven uur vanochtend dwarrelden in Friesland de eerste vlokken naar beneden. Van heftige sneeuwval, zoals donderdag voorspeld, was tot het begin van de middag geen sprake. In de loop van de middag kan er volgens het KNMI nog wat sneeuw vallen. Donderdag voorspelden weermannen voor vrijdag een pak sneeuw van dik 10 centimeter.
Bron: Leeuwarder courant
In Limburg is de Swalmentunnel in zuidelijke richting uren dicht geweest vanwege de sneeuw. Rijkswaterstaat sloot de tunnel rond 10.30 uur af omdat het hoogtedetectiesysteem kuren vertoonde. Het systeem werkt niet doordat de sneeuw voor de detectoren waait, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Daardoor was er gevaar dat er vrachtwagens werden doorgelaten die te hoog zijn. Rond 14.00 ging de tunnel weer open. Er staat nog wel een file van een paar kilometer.
Bron: NOS
Op Schiphol lijken de grootste problemen met het winterweer voorbij. Er worden geen vluchten meer geannuleerd, maar passagiers moeten wel rekening houden met vertragingen. Door sneeuw, slecht zicht en harde wind heeft Schiphol vandaag zo'n 160 vertrekkende vluchten moeten annuleren. Dit is ongeveer eenderde van het totaal.
IJsvrij gemaakt
De vluchten die voor de rest van de dag staan gepland, kunnen doorgaan. Ze vertrekken wel later omdat de vliegtuigen eerst nog ijsvrij moeten worden gemaakt. De vertragingen kunnen daardoor oplopen tot 2,5 uur. Ook voor zaterdag en zondag moet met vertragingen rekening worden gehouden.
Bron: NOS | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:08 uur, door Joyce.s
© photo news.
Vanavond en -nacht kan verspreid over het land nog een beetje winterse neerslag vallen. Na middernacht daalt de temperatuur gevoelig, tot onder het vriespunt, met gladde wegen tot gevolg. Dat meldt weerman Eddy De Mey. Een gewaarschuwde chauffeur is er twee waard.
De koude nacht is vooral te wijten aan het verdwijnen van de bewolking, en dus ook de neerslag. Verwacht wordt dat de temperaturen dalen tot -3 aan de kust en -7 in het binnenland. Op de natte wegen betekent dat plaatselijk gladheid, er wordt ook aanvriezende mist voorspeld. Er zal gestrooid worden maar dat garandeert niet dat het nergens glad zal zijn. Ook morgen blijft het droog en na het optrekken van het ochtendgrijs schijnt de zon. De temperaturen blijven laag en schommelen rond het vriespunt.
Bron: HLN
Het kwik is in de nacht van vrijdag op zaterdag gedaald tot onder de min 10 graden. De laagste temperatuur werd gemeten op vliegbasis Deelen bij Arnhem.
Foto: NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
Volgens het KNMI was het er 12,8 graden onder nul. Daarmee kende Nederland de eerste nacht met strenge vorst sinds 12 februari, aldus Weerplaza.nl. In het oosten van het land was het kouder dan aan de kust, omdat de zee daar zorgde voor zachtere temperaturen. Aan de kust was het ongeveer 5 graden onder nul. Het was echter lang niet de koudste nacht van het jaar. Op 4 februari vroor het plaatselijk 23 graden.
Bron: NU
Daklozenopvang Den Haag
Veel dak- en thuislozen in de vier grote steden hebben vannacht gebruikgemaakt van de mogelijkheid om vanwege de winterkou binnen te slapen. De opvangplaatsen verwachten dat het de komende nacht nog drukker zal worden, omdat meer daklozen te weten komen dat er een warm bed voor hen klaarstaat. Wie daar gebruik van wil maken, wordt door de GGD doorverwezen naar de opvang.
Winterkouderegeling
De GGD's in de vier grote steden bepalen jaarlijks samen wanneer de winterkouderegeling ingaat. Volgens de landelijke richtlijnen van de GGD was het gisteren te koud om buiten te slapen. In Amsterdam meldden zich gisteravond negentig mensen bij de opvang. Volgens een woordvoerder waren dat er voor een eerste nacht veel. Een jaar geleden maakten in Amsterdam 283 mensen gebruik van de opvang. De winterkouderegeling was toen 17 dagen van kracht.
Bron: NOS | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:32 uur, door Joyce.s
In de loop van vanavond doet een dooiaanval zijn intrede in Nederland. Sneeuwbuien zullen overgaan in regen en omdat het aan de grond vriest kan het verraderlijk glad worden vannacht. Dat voorspelt Michiel Severin van Weerplaza. Vanavond is het nog vijf graden onder nul, maar in de overgang naar morgen lopen de temperaturen op tot ruim boven nul. De sneeuw zal in de loop van de avond overgaan in regen. Weerplaza waarschuwt daarom voor ijzel waarbij extreme gladheid gepaard gaat.
'Vooral het oosten en zuidoosten van Nederland kunnen hinder ondervinden van ijzel', vertelt Severin. 'De kustprovincies ontspringen mogelijk de dans'. 'Mensen die vanavond en vannacht de weg op gaan kunnen de weerberichten maar beter goed in de gaten houden'.
Vriezen of dooien?
Zondag en maandag dooit het in Nederland, maar de thermometer zal niet lang temperaturen boven de nul aanwijzen. 'Vanaf dinsdag dalen de temperaturen weer en tot en met donderdag is het koud. Daarna is het volgens Severin onduidelijk wat het weer gaat doen. Het zal een strijd worden tussen warme en koude lucht en zoals het er nu voor staat zijn de kansen 50/50.'
Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:09 uur, door Joyce.s
Nadat de lucht gisteren tijdens passage van de sneeuwstoring veelal grijs was, trokken gisteravond vanuit het noordoosten opklaringen het land binnen. Bij een wegvallende wind stonden we aan het begin van een koude nacht en van een prachtdag. Een zaterdag met een fris verloop, maar ook een met veel zon en een maagdelijk wit sneeuwdek. Nederland genoot vandaag met volle teugen van de sneeuw. Een geweldig wit landschap, maar helaas niet voor lang........
Nederland ontwaakt bij een vurige zonsopkomst onder een witte deken. foto: Jan Stapelbroek, Doetinchem
Strenge vorst
Het was koud afgelopen nacht. De –17 graden die we in onze verwachting hadden uitstaan is niet gehaald, maar op veel plekken heeft het onder heldere hemel tot nog matig tot streng gevroren. De koudste plek was op de Veluwe en in de Betuwe in Gelderland, hier daalde het kwik tot – 13 graden. Her en der is wat ondiepe mist ontstaan wat vanochtend voor prachtige plaatjes zorgde.
Een geweldig winters plaatje vanochtend bovenop de Wageningse berg nabij de watertoren. foto: Amara Onwuka
Vandaag overdag staat nog in het teken van de koude en droge lucht met sneeuw en heel veel zon. In het westen van het land kruipt de temperatuur net boven nul uit, dieper landinwaarts daarentegen blijft het de gehele dag vriezen en hebben we een heuse ijsdag te pakken. Een prima dagje om optimaal te genieten van het sneeuwdek dat een groot deel van Nederland bedekte. Toch waren er ook een paar plekken in het land die minder bedeeld waren. In Zeeland ligt zelfs zo goed als geen sneeuw. Doordat de temperatuur hier gisteren te hoog was is de sneeuw niet blijven liggen. Later op de dag regende het hier.
In het Wageningse bos is het betoverend mooi! foto: Amara Onwuka
Hoeveel cm?
Hoeveel sneeuw is er gister eigenlijk gevallen? Volgens de officiële meetstations ligt de meeste sneeuw in Voorthuizen, 12 cm, maar officieuze meetstations meten meer. In een strook vanaf de randmeren tot in het noorden van Limburg is de meeste sneeuw gevallen. Hier bleef het gisteren tot in de avond zelfs nog licht doorsneeuwen met op sommige plekken een sneeuwdek van tegen de 20 cm. Helaas zal een groot deel van de sneeuw morgen wegspoelen, er is namelijk zachtere lucht op komst met een storing.
Het officiële sneeuwdek in Nederland. Officieus ligt er meer, hier en daar zelfs bijna 20 cm. bron:KNMI
Van koud naar warm…gladheid
Deze overgang van de koude naar de warmere lucht gaat niet zonder slag of stoot. In de loop van de avond neemt de bewolking vanuit het westen toe met als eerste hier regen met temperaturen boven nul. Landinwaarts, in een brede strook in Midden- Nederland zijn de wegdektemperaturen echter nog onder nul en bevriest deze regen zodra het de grond raakt met verraderlijke gladheid als gevolg. In het oosten van Nederland valt de neerslag in de vorm van sneeuw, ook dit veroorzaakt gladheid.
Rond middernacht is het verradelijk glad door bevriezing van natte wegen in het midden van het land. In deze prent zie je in de 2e nachthelft, rond 4 uur, dat het vanuit het westen op steeds minder plekken glad wordt. Echter in het oosten van het land, zeker in het zuidoosten, blijft het ook nog in de ochtend oppassen geblazen. bron: Midas
In de loop van de nacht wind zachtere lucht vanuit het westen steeds meer terrein en zie je vanuit het westen sneeuwval plaatsmaken voor regen die bevriest op het wegdek. Vanuit het westen verdwijnt de gladheid dan wel geleidelijk doordat de wegen langzaam boven het vriespunt uitkomen. In de ochtend is het dus op de meeste plekken niet meer glad, het oosten daar moet nog wel even voorzichtig aan gedaan worden.
Nog fris in het geheugen, de prachtige zaterdag 8 december 2012! foto: Jan Besselink. Leuven
Dag sneeuw
De komst van de warme lucht in combinatie met de regenstoring is funest voor het nu nog zo prachtige sneeuwdek. Ons mooie winterwonderland zal hierdoor zondag grotendeels wegspoelen. Morgen dus een totaal ander landschap met buien veel wolken, een stevige wind tot kracht 8 aan zee en maxima van ver boven nul met 6 tot 9 graden. Maar daar tegenover staat nog wel die prachtige koude en zonnige zaterdag waarin de sneeuw een groot deel van Nederland sierde. Een dag die velen van ons nog lang zal bijblijven!
Bron: Meteoconsult