Zo te zien staan er voor komende maandag weer kansen op de kaarten. Een klein lage drukgebied schuift onder of over ons door en bijhorende occlusie trekt over ons land. Daarbij loopt het temperatuurverschil, aan de grond en op hoogte, op tot 40 °C die voor onstabiliteit gaat zorgen. Bijgevolg vergroot ook de kans op hagel, zeker als we zien dat de wolken tot 10 a 11 km hoogte kunnen klimmen. Het lijkt er volgens GFS maar ook volgens ECMWF op, dat er dit keer meer kansen zijn voor het westen van beide landen. Dynamisch stelt het voorlopig niks voor. De Cape-waarden liggen rond 500-600 J/Kg met een Lifted Index van -2 a -3. Er is weinig wind aan de grond maar ook op hoogte waardoor de buien lang kunnen blijven hangen. We zien ook de verschillen in richting. Aan de grond krijgen we te maken met een noordoostenwind terwijl er op 5 km hoogte er een zuidwestenwind waait. Hieronder de verschillende parameters.
Wolkenhoogte
Cape en neerslag GFS
Cape en neerslag ECMWF
Windrichting en snelheid op 10 m en 500 hPa
©Onweer-online
Zouden we hier wat kunnen verwachten ondanks het feit dat de voorspelling er niet op duidt?
De hele dag hebben we Cirrus en Altocumulus gehad.
T=20,8°C, 43% luchtvochtigheid, 1008 hPa.
Grts Martin
zondag 10 juni 2012
Een ULL trekt maandag over de Benelux en zal zorgen voor de nodige latente onstabiliteit in de namiddag waardoor verspreid over de regio onweersbuien zullen ontstaan met toppen rond 7-8 km. Gevaar voor veel overlast is er niet wegens niet al te hoge toppen en afwezigheid van noemenswaardige windshear. Tegen de avond verdwijnt de onweerskans door de dagelijkse gang. Ook dinsdag overdag kan er nog een onweer losbarsten, eveneens in een milieu met nauwelijks shear.
Bron: Severe Weather Outlook Benelux
Guidance:
NEERSLAG:
Neerslag op de occlusie gezien de hoge basis en droge lucht onderin zal dit aanvankelijk niet veel zijn. Ook lijkt de neerslag op deze occlusie af te nemen en wordt de activiteit overgenomen door de buien in de onstabiele lucht (de trog) er achter. Ten zuiden van de occlusie bevindt zich de trog en daarop ontwikkelen zich overdag waarschijnlijk de zwaarste buien (met onweer). Bij buien kans op onweer (Boyden>96, INDECS max. 66%, maar dit wordt wel iedere run minder). De grootste kans op onweer zal in de zuidelijke provincies zijn, maar ook elders is een bui mogelijk. In model uitvoer vanmiddag een mooie buienlijn over het noorden, een andere ingedraaide occlusie, die ook gisteren reageerde op de dagelijkse gang. Tijdens zwaardere buien is tevens hagel mogelijk. Aandachtspunt is de lage treksnelheid van de buien, hierdoor kan lokaal veel water vallen. Ook morgen buien, met onweer (vooral in het zuidoosten, INDECS max. 95%, maar dat was het gisteren voor vandaag ook, dus zal ook wel lager worden. Het draaipunt van alle neerslag lijkt ergens over Limburg te liggen, zodat het zwaartepunt van de neerslag dan in het zuidoosten komt te liggen.
Bron: KNMI