De harde wind heeft vrijdag op diverse plaatsen in de regio Rotterdam gezorgd voor schade. Een stevige windkracht 6 zorgde voor omgewaaide bomen en schade aan gebouwen. Er vielen geen gewonden, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.
Van een steiger aan de gevel van een hotel aan de Weena in Rotterdam raakte een beschermplaat los door de wind. De plaat viel naar beneden, waarop de straat uit voorzorg enige tijd werd afgezet.
Ook aan de Prins Mauritssingel veroorzaakte de storm problemen, daar stortte een deel van een schoorsteen in en vielen stenen van het dak. Daarnaast werd twee keer melding gemaakt van omgevallen bomen die wegen in de regio versperden.
Bron: Nu.nl
Het KNMI waarschuwt vrijdagmiddag voor zware windstoten in de kustgebieden. De ANWB adviseert automobilisten beide handen aan het stuur te houden. De windstoten langs de kust kunnen een snelheid tot ongeveer 80 kilometer per uur bereiken. In het oosten en zuidoosten van het land komen tot halverwege de avond buien voor waarbij ook onweer en windstoten mogelijk zijn.
De politie meldde eerder op de dag al dat diverse jachten in de problemen zijn gekomen op de Friese meren. Boven Vlieland viel een man overboord, maar hij is gered.
De hulpverleningsdiensten hebben deze middag 15 mensen uit het water moeten halen die met hun boot waren omgeslagen. Op het Tjeukemeer, Slotermeer en de Fluessen ontstonden soms razendsnel heftige regenbuien met harde rukwinden. Zeven boten gingen om, meldde de politie vrijdag.
Handen vol
Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan. De politie, het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de brandweer hadden hun handen vol aan recreatievaarders die in de problemen waren geraakt. Meerdere vaartuigen en ook een helikopter werden ingezet.
''Voor deze tijd van het jaar was het een buitensporig drukke middag.'' Dat zei een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij vrijdagavond.
Cijfers zijn niet bekend, maar ook op het IJsselmeer kwamen veel boten en bootjes in de problemen. ''Door onverwachte windstoten liepen er veel vast op bijvoorbeeld een zandbank.''
Bron: NU
Onweersdagen: 0
Door een blikseminslag is vrijdag eind van de middag brand ontstaan in een vrijstaande woning in Loppersum. De bewoners konden tijdig hun woning verlaten. Er ontstond direct een flinke rookontwikkeling uit het dak van de woning aan de Kwelder in Loppersum. Korte tijd later sloegen ook de vlammen uit het dag. Blusvoertuigen uit Loppersum en Middelstum, geassisteerd door een hoogwerker hadden een uur nodig om het vuur meester te zijn. De brand heeft een flinke schade aan het dak en de bovenste etage van de woning veroorzaakt.
Bron: RTVNoord
Onweersdagen: 0
Brandweerkorpsen en andere hulpdiensten uit Haaglanden en Hollands Midden meldden vrijdagavond veel stormschade. In Leiden dreigde een steiger om te vallen en een reclamebord los te komen van een gevel.
In Den Haag was een kabel van een glazenwassersbak losgeschoten en veroorzaakte een gevaarlijke situatie.
Er zijn veel meldingen van omgewaaide bomen. Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten in de
kustgebieden. In de kustprovincies komen windstoten voor tot 80 kilometer per uur. Zowel de wind als het onweer verdwijnt in de loop van de avond.
Bron: Omroep West
Op meerdere locaties in het Friese merengebied zijn vrijdagmiddag waterrecreanten in de problemen gekomen toen zij met hun boot in de hevige regen- en onweersbuien terechtkwamen. De Friese politie op het water, de waterpolitie van het KLPD, de brandweer en passerende schippers hebben mensen uit het water gehaald. Op het Tjeukemeer raakten 2 zeilboten in de problemen. Deze sloegen omstreeks 15.50 uur om waarbij 4 personen in het water terecht kwamen. De brandweer heeft ze er uit gehaald.
Op datzelfde moment sloegen 2 boten om op de Fluessen nabij Elahuizen. Medewerkers van de waterpolitie van het KLPD en een helikopter van het KLPD gingen ter plaatse. Daarbij bleek dat 4 opvarenden zelf aan wal waren gekomen. Niet veel later bleek in de vaargeul nabij Kolderwolde een boot met 3 opvarenden te zijn omgeslagen. Een passerende schipper heeft deze mensen kunnen redden. Omstreeks 15.35 uur werd op het Slotermeer gezien dat 2 boten omsloegen. Van de in totaal 4 opvarenden konden 3 zelf aan wal komen. Door een blusboot van de brandweer werd de laatste persoon uit het water gehaald. In totaal sloegen 7 boten om en raakten 15 personen te water. Zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.
Waarschuwing
Vanaf 12.00 uur heeft de politie gewaarschuwd voor de hevige en onvoorspelbare weeromstandigheden. Daarbij werden watersporters en recreanten geadviseerd niet het water op te gaan of een haven op te zoeken. Deze waarschuwing werd gedaan via het twitteraccount@toezichttewateren via een Burgernetmelding naar alle deelnemers van Burgernet op het Water. De provincie Fryslân gaf op de matrixborden bij belangrijke vaarwegen de tip om, vanwege het weer, een haven op te zoeken.
Bron: politie.nl | Gewijzigd: 9 juni 2012, 00:04 uur, door Bronk
Vanwege de harde wind in de regio is vanavond een grote boom omgevallen in een park nabij de Muzieklaan in Zoetermeer van FotoBPR
Op het Kalverbos in Delft staat een boom op het punt te bezwijken. De politie heeft inmiddels de parkeerplaats en het naastgelegen parkje afgesloten in verband met het gevaar. In verband met de gevaarzetting gaat de boom op het Kalverbos vandaag nog tot openhaardhout getransformeerd worden.
Bron: District8
Door de harde wind zijn in Schiedam vrijdagavond meerdere bomen omgevallen, onder andere op het Van Beethovenplein en het Sibeliuspl
Achter het Van Beethovenplein leunde een van de bomen tegen een andere aan. Ook de brandweer kwam hiervoor ter plaatse. Nog voordat hun actie konden ondernemen viel het gevaarte helemaal omlaag en kwam over het voetpad terecht.
Omdat er geen direct gevaar meer was vertrok de brandweer weer. De medewerkers van Irado hebben de boom in stukken gezaagd en opgeruimd. Iets verderop achter het Sibeliusplein was ook een boom naar beneden gekomen. Deze was zelfs compleet uit de grond getrokken. De Irado heeft ook deze boom weer van het voetpad verwijderd.
Bron: Blikopnieuws
Archief 2011
De viering van Vlaggetjesdag heeft last van de harde wind. Bij de traditionele opening van het haringseizoen in de haven van Scheveningen is de vlootschouw niet doorgegaan.Slechts enkele grote kotters konden uitvaren, maar de kleine vissersschepen en de schepen met genodigden bleven in de haven. Het admiraalvaren, dat in de haven plaatsvindt, gaat wel door. In de haven, waar een windkracht 6 staat, zijn ook een stuk minder kraampjes. Ook die vangen te veel wind. 'De rest van het programma kan gelukkig wel doorgaan', aldus de woordvoerster. 'Het is jammer van de wind, maar toch is het al aardig druk.'
Bron: WestOnline | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:24 uur, door Joyce.s
Door de harde wind moeten de jonge organisatoren van 'Een dagje Bruinisse', een KNRM-event in de Bruse jachthaven, vandaag flink improviseren. De waterballen en de reddingsacties met helikopter moesten omwille van de veiligheid worden geschrapt. Wel zijn er diverse andere demonstraties gegeven.
Tim Nuijen, tweedejaarsstudent communicatie aan de Hogeschool Rotterdam, is dan ook tevreden met het resultaat. De actie heeft extra donateurs voor de KNRM opgeleverd. Met vier medestudenten heeft hij het evenement als schoolopdracht uitgevoerd.
Bron: PCZ
De zuidwestelijke wind die zaterdag over een groot gedeelte van ons land raast levert ook problemen op voor het verkeer in Noord-Holland. De wind heeft ervoor gezorgd dat op de A9 vanuit Alkaar richting Amstelveen tussen Aalsmeer en Amstelveen twee rijstroken zijn afgesloten in verband met een omgewaaide boom.
Bij het neervallen van de boom zijn gelukkig geen voertuigen geraakt. De brandweer is ter plaatse om de boom die over twee rijstroken ligt in stukken te zagen.
Het incident zorgt al snel voor fileleed op de A9 in zuidelijke richting. Tussen Aalsmeer en Amstelveen stond om even voor 16:00 uur 2 kilometer file en weggebruikers moeten rekening houden met een vertragingstijd van ongeveer 20 minuten. Rijkswaterstaat meldt dat het zagen van de boom in snel tempo gebeurd en verwacht dat de twee rijstroken tegen 16:45 uur vrij zullen kunnen worden gegeven.
Bron: BoN
De storm die over de regio trekt zorgt op verschillende plekken voor overlast. Een glazenwassersbak is vrijdagmiddag losgeraakt bij woontoren de Kroon aan de Schedeldoekshaven in Den Haag.
De bak hing ter hoogte van de 27ste etage los en werd door de harde wind tegen het gebouw geslingerd. Daardoor sneuvelden ook enkele ruiten. Het is gelukt om de bak van binnen uit voorlopig te zekeren. Tram 9 en 15 mogen vanwege het incident niet over de Schedeldoekshaven rijden en doen daardoor de halte Stadhuis-Kalvermarkt niet aan.
Bron: Omroep West
De zeilwedstrijd de Ronde om Texel is zaterdag afgelast door de harde wind en uitgesteld tot zondag. Dat meldde de organisatie. Door de harde wind met een kracht van 8 tot 9 waren er soms golven van wel 5,6 meter hoog.
Volgens de organisatie is de verwachting dat de wind in de nacht van zaterdag op zondag afneemt en zondagochtend is teruggezakt naar een matige windkracht 4. Tijdens de Ronde om Texel proberen ongeveer 500 catamarans zo snel mogelijk rond het eiland te varen. Jaarlijks komen er ongeveer 15.000 bezoekers naar kijken.
Bron: AD
Het slechte weer heeft vlaggetjesdag zaterdag parten gespeeld. Omdat het regenachtig was en hard waaide, kwamen er dit jaar ongeveer 100.000 mensen naar de Scheveningse haven, tegen ruim 200.000 vorig jaar. Dat stelde een woordvoerder van de organisatie.
Door de harde wind in de haven, waar een windkracht 6 stond, kon de vlootschouw niet doorgaan. Slechts enkele grote kotters konden uitvaren, maar de kleine vissersschepen en de schepen met genodigden bleven aan de wal. Ook het admiraalvaren, dat in de haven plaatsvindt, werd afgeblazen. De kraampjes die er wel stonden, vingen veel wind. Toch was het wel een ''goeie dag'', aldus de zegsman. ''Vishandelaren klaagden niet.''
De Jager
Het slechte weer hield overigens minister Jan Kees de Jager van Financiën niet tegen; hij gaf om 10.00 uur het officiële startsein voor het festijn en ''hapte meerdere harinkjes'', aldus de zegsman.
Met vlaggetjesdag wordt het nieuwe haringseizoen ingeluid. Dit jaar vierde het evenement zijn 65-jarig jubileum waarbij wordt gevierd dat de Hollandse Nieuwe weer te koop is.
Bron: Nu.nl
In Oostduinkerke is een man van 35 om het leven gekomen bij het kitesurfen. Hij was samen met zijn vriendin aan het oefenen op het strand toen een windstoot hem de lucht in trok. De man was onervaren en oefende niet met geschikt materiaal.
De man was geen lid van een club maar kitesurfers van een nabijgelegen club zagen alles gebeuren. Dat berichtte ook vtm. "De man was niet met het goede materiaal aan het oefenen", aldus Jeroen Christiaen, voorzitter van surfclub Windekind. "Hij gebruikte een zeil van negen vierkante meter, terwijl voor beginners bij die wind een zeil van drie vierkante meter wordt aangeraden. Hij heeft een verkeerde reflex gemaakt en werd zo de lucht in gesleurd. Hij landde een tiental meter verder met zijn hoofd op het zand."
Er waren heel wat kitesurfers aan het oefenen omdat het weer en de wind ideaal was, mits het juiste materiaal. "Je moet in de eerste plaats de natuur respecteren. We hebben meerdere mensen verwittigd die niet over het juiste materiaal beschikten met windsnelheden van 6 à 7 beaufort, maar je kan niet alles zien."
Regels volgen
Normaal moest hij volgens de regels als onervaren surfer een rood lycravestje dragen, maar ook dat droeg de man niet. "Kitesurfen is zeker geen gevaarlijke sport, maar je moet de regels volgen", alsnog Christiaen. Twee jaar geleden kwam onder gelijkaardige omstandigheden al eens een vrouw om het leven op die plaats.
Bron: HLN