Wat ons zeker gaat raken (ligt nu al boven België en het zuiden van Nederland) is het occlusiefront. Achter dit front zal de lucht onstabiel worden en daar zitten nu al onweersbuien.
Kaartje van middag.
Kaartje van rond middennacht.
Radar
Hier ook nog het verhaal van het KNMI.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Hoofdlaag bij ingang Ierse Zee trekt richting centrale Noordzee. Een bijbehorend tamelijk complex occluderend frontaal systeem passeert vanavond van zuid naar noord ons land en verlaat in de loop vrijdagochtend de Duitse Bocht. Met name aan de achterzijde van de frontale zone vind er destabilisatie op hoogte plaats doordat er reeds kouadvectie over het front plaatsvindt. Na passage is het aandachtsgebied opnieuw gelegen in een stevige zuidwestelijke stroming van getransformeerd polaire lucht.
MODELBEOORDELING:
Modellen zijn sterk naar elkaar toegetrokken, met name met betrekking tot de frontale trog waar nog een klein secundair laagje in ontwikkeld welke met de frontale trog over het westen noordwaarts trekt.
Aandachtspunten.
WIND:
Vanmiddag bij buien windstoten van ca 35 knopen mogelijk. NAPE methode met H11 komt wat hoger uit. Doordat de convectie vanaf enige hoogte geforceerd moet worden verwacht ik dat de uitwisseling naar de grond wat minder goed op gang komt. Morgenmiddag avond door het noord langs trekken van het laag aan de westkust een dikke 7, aandachtspunt zijn de vlagen hierbij die ook richting de 40 kn gaan aldus de TKE.
BEWOLKING:
In het noorden van de FIR eerst nog ST en mist, trekt geleidelijk naar N-lijke noordzee, Nabij het frontale systeem dik gelaagd pakket met daarbij met name aan de achterzijde embd CB, toppen FL250-300. Erachter sterk opklarend. Morgen boven land vooral een cumuliform karakter, in de middag landinwaarts uitgroeiend tot CB toppen FL280. Verder nabij het hoofdlaag op de Noordzee aanhoudend frontale bewolking met kans op ST a.g.v een ingedraaide occlusie
NEERSLAG:
Vanavond van het zuiden uit in eerste instantie frontale neerslag, aan de achterzijde van de frontale zone, door de genoemde kouadvectie op hoogte, en door invloed van een linker uitgang van de Jet in toenemende mate embd CB activiteit, met kans op onweer (kleine kans hagel). KOUW/Indecs is afgebouwd en geeft een abs. kans op onweer van ca. 80 %, zwaartepunt over het zuiden en een conditionele kans van meer dan 100, 200 ontl/5 min resp. 40 en 25 %. Is een aandachtspunt om deze buien goed te nowcasten. Verder valt het op dat Harmonie duidelijk de overgang laat zien van meer gelaagde naar convectieve neerslag terwijl dit onderscheid in de uitvoer van EC/Hir niet te maken is. Verder is het zo dat de progtemps qua onstabiliteit zeker niet zo alarmerend ogen. Het moet zoals reeds gezegd vanaf enige hoogte loskomen en de onstabiliteitsdepressie is ook niet heel erg groot. Ervaring leert echter wel dat dynamische forcering vaak wel een goede trigger is voor convectieve activiteit in het front en daarnaast is er vrij veel snelheidsschering van ca 40 kn. Morgenmiddag vooral in de oostelijke helft enkele buien, hierbij komt met gemak weer onweer voor.
ZICHT:
In noorden van de FIR eerst nog mist, geleidelijk noordwaarts trekkend. Vanmiddag in frontale neerslag 5-8, lokaal 3-5, later in een zwaardere bui rond 3 km.
TEMPERATUUR:
Modellen redelijk op 1 lijn, vanmiddag Tx van 16 op de Wadden tot rond 21 in ZO. Morgen iets koeler. Komende nacht Tn rond 12 C.
Ziet er goed tot nu toe uit!
Word vast wel weer beter!
Ws zijn ze weer eens aan het resetten of zo, staat nog steeds op 15:01 uur....
| Gewijzigd: 7 juni 2012, 16:47 uur, door jcroon
Dus wat denken jullie ervan?
Trouwens ik zie nog een split tussen het 3e en 4e deel van de buienlijn. | Gewijzigd: 7 juni 2012, 16:55 uur, door Robert96
-afbeelding-
-afbeelding-
Ik denk dat die buien niet eens de Benlux raken, maar misschien dat ze iets meer naar het oosten groeien. Je weet maar nooit met onweersbuien!
je bedoelt dat dunne lijntje dat net de Seine gepasseerd is?