Zoals het er nu naar uitziet zou zeeland wel eens de volle laag kunnen krijgen Of heb ik het mis...? | Gewijzigd: 6 juni 2012, 17:16 uur, door Bronk
Storm Forecast
Valid: Thu 07 Jun 2012 06:00 to Fri 08 Jun 2012 06:00 UTC
Issued: Wed 06 Jun 2012 21:46
Forecaster: GATZEN
A level 2 was issued for central and eastern France and south-western Germany mainly for severe wind gusts.
A level 1 was issued for north-eastern Spain and southern France mainly for large hail.
A level 1 was issued for northern France and western Germany mainly for tornadoes.
A level 1 was issued for the Alpine region mainly for large hail and severe wind gusts.
A level 1 was issued for eastern Ukraine mainly for large hail.
Northern France to central Germany
Along the warm air advection regime, rather stable and cool low-level air is expected. Clouds may limit low-level heating and instability release is questionable. However, rather rich low-level moisture is expected, and diurnal heating may be sufficient for CAPE. Strong forcing is forecast especially along the approaching cold front. Any storm that forms will have a potential to organize and produce tornadoes as favourably veering hodographs, low LCL heights and strong low-level vertical wind shear are forecast. The potential seems to be highest across central France, where low-level buoyancy is expected to be higher compared to Germany and Belgium.
Bron: http://www.estofex.org/
| Gewijzigd: 7 juni 2012, 07:16 uur, door Bart Standaert
NEERSLAG:
Er zijn wat verschillen tussen de div Uitvoer. Het warmtefront van donderdagochtend stelt in de meeste Uitvoer weinig meer voor. De occlusie in de avond bestaat uit meerdere neerslaggebieden met later kans op verscholen CB's, CAPE later in de avond 500-100 J/Kg met flinke schering, dus organisatie is waarschijnlijk. Indecs 60-85% kans op onweer in het zuiden en westen, nog wat meer dan in de vorige Uitvoer. Conditionele kans op meer dan Neerslag is in de EC18 Uitvoer actiever dan in de Hir Uitvoer, het maximum blijft in de Hir Uitvoer ten westen van ons land. In de Harmonie00 Uitvoer neemt de activiteit sterk af op enkele georganiseerde buien na. Vrijdag overdag enkele buien, soms met onweer, Indecs kans landinwaarts 60-90%. Ook hier is de activiteit in de EC18 Uitvoer veel groter dan in de Hir Uitvoer.
donderdag 7 juni 2012
Voor een synoptische analyse, zie vorig blogbericht welke kan worden aangehouden.
De modellen en evolutie in de situatie bevestigen de kans op zwaar onweer over het zuidoosten van BE en geheel LUX. Daar dieper in de TE850 tong en bij hoge shear & storm reletive helecity (SRH01km tot 220!) kunnen relatief gemakkelijk supercells tot ontwikkeling komen. Minpunt is de toch vrij bescheiden onstabiliteit met een CAPE amper rond 1000 J/kg en een LI amper onder -2. Maar de hoge shear kan dit grotendeels compenseren alsook de verwachtte dynamische triggering. Dit gebied bevindt zich ook in de uitgang van een vrij krachtige jetstreak wat eveneens een aandachtspunt is.
De kansen op wateroverlast op grote schaal lijken minder van tel, des te meer het gevaar voor windschade met een Ivens rond 100 km/h. Ook het opvallend lage LCL niveau (met dus vochtige PBL) wekken de aandacht en indiceren verhoogde kansen op een lokale tornado bij een supercell.
Mocht in de komende modelrun de onstabiliteit wat hoger zijn en de waarnemingen de situatie bevestigen kan overwogen worden tot een HIGH RISK te gaan voor de zuidoostelijke gebieden.
Bron: http://severeweatheroutlook.blogspot.nl/
Vanavond van het zuiden uit in eerste instantie frontale neerslag, aan de achterzijde van de frontale zone, door de genoemde kouadvectie op hoogte, en door invloed van een linker uitgang van de Jet in toenemende mate embd CB activiteit, met kans op onweer (kleine kans hagel). KOUW/Indecs is afgebouwd en geeft een abs. kans op onweer van ca. 80 %, zwaartepunt over het zuiden en een conditionele kans van meer dan 100, 200 ontl/5 min resp. 40 en 25 %. Is een aandachtspunt om deze buien goed te nowcasten. Verder valt het op dat Harmonie duidelijk de overgang laat zien van meer gelaagde naar convectieve neerslag terwijl dit onderscheid in de uitvoer van EC/Hir niet te maken is. Verder is het zo dat de progtemps qua onstabiliteit zeker niet zo alarmerend ogen. Het moet zoals reeds gezegd vanaf enige hoogte loskomen en de onstabiliteitsdepressie is ook niet heel erg groot. Ervaring leert echter wel dat dynamische forcering vaak wel een goede trigger is voor convectieve activiteit in het front en daarnaast is er vrij veel snelheidsschering van ca 40 kn. Morgenmiddag vooral in de oostelijke helft enkele buien, hierbij komt met gemak weer onweer voor.
ow hier niet:) het is hier nu 18 graden en licht bewolkt
en totaal niet benauwd:) maar als ik de beelden zo zie duurt dat niet lang meer dat het licht bewolkt is;)