Het gaat goed dit jaar:) Waarschijnlijk is dit al het zevende of achtste onweerstopic. Vandaag trekt nog een klein hoge drukgebied van west naar oost over ons land. Maar vanaf morgen wordt ons weer bepaald door een lage drukgebied met zijn kern boven het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor krijgen we aanvoer van zachtere lucht waardoor de temperaturen iets hoger uitkomen dan de voorbije dagen. De maxima zouden vooral op donderdag kunnen oplopen tot 22-23 graden. Door de zuidwestelijke stroming krijgen we te maken met een wisselvallig weertype en trekken er regelmatig storingen over. Warme lucht, hoge vochtigheid, storingen ... de ideale cocktail voor onstabiliteit.
Woensdag trekt van in de nacht al een occlusie traag van zuid naar noord over beide landen. Vooral in de voormiddag lijkt de meeste regen te gaan vallen, mogelijk al met een donderklap. Na de middag komen we achter de storing en vallen er nog een aantal buien. Dit kunnen lokale onweersbuien zijn eventueel met wat hagel. Met een cape van 200-400 J/KG en een Lifted Index van -1 moeten geen extreme dingen verwacht worden. Op dit moment maakt het centrum van België en het zuidoosten van Nederland de meeste kans.
Neerslag
Kansenkaart
Cape & Li
Donderdag lijkt een dag met iets meer potentieel te worden op onweersbuien die stevig kunnen uitpakken. Rond de middag bereikt een nieuwe storing het zuidwesten van België. Vooral het westen kan wel eens te maken krijgen met veel neerslag. De cape loopt op tot een 800 J/KG en een LI van -4. Toch al iets onstabieler dan woensdag. Ook dynamisch ziet het er beter uit. Vooral de SRH-waarde valt hier op en loopt op volgens de recente GFS-run naar 400 m²/s² in het westelijk deel van beide landen. De LLS komt uit op 16-17 m/s en de DLS op 18-20 m/s. De STP(Significant Tornado Parameter) komt uit op waarden rond 1 a 2. Door de hoge SRH-waarde en de lage cape is de kans op een supercel reëel alsook kansen op een lokale tornado-windhoos zijn aanwezig.
Neerslag
STP
Storm relative helicity 0-3 km
Cape & Li
Kansenkaart
©Onweer-online | Gewijzigd: 6 juni 2012, 07:25 uur, door Bart Standaert
| Gewijzigd: 5 juni 2012, 07:13 uur, door Bart Standaert
woensdag 6 juni 2012
Deze middag/namiddag kan er in de oostelijke gebieden van BE een onweer voorkomen zonder veel erg.
Voorts is het uitkijken naar de situatie op donderdag.
Een kortgolvige hoogtetrog, gekoppeld aan de grootschalige trog met kern bij IJsland, trekt de komende 48 uur van de Atl. Oceaan naar onze streken waarbij de trog negatief gaat kantelen. Aangekomen over het continent wordt hierdoor een deel van de warme lucht uit Spanje/SW-FR naar het N/NE gestuwd onder de vorm van een prefrontale TE850 tong. Deze tong trekt via het oosten van FR en S-BE/LUX naar GE. Door de timing (overdag) wordt deze tong diep onstabiel en tevens is door de dynamische configuratie de windshear in de tong niet ondergeschikt.
Zoals het er naar uitziet zullen er vooral over NE-FR felle onweersbuien ontstaan met daar een latente onstabiliteit rond 1000 J/kg. Door de significante shear kunnen de buien er vrij makkelijk organiseren en door de LL (SR) shear kunnen supercells er eveneens tot ontwikkeling komen. De tong trekt dor de negatieve kanteling van de trog en snelle CAA achter het KF wel snel vooruit waardoor alles snel naar GE geëvacueerd lijkt te worden.
Mogelijk pikt het zuiden van BE nog een deel van deze buien mee. Door de niet overdreven hoge onstabiliteit verwacht ik toppen rond 10-11km, niet veel meer zodat extreme toestanden uitblijven. Ook wateroverlast is minder van toepassing. Wel is het uitkijken voor dynamische randfenomenen zoals lokale windschade, ook al omdat Ivens pot. gustst berekend rond 100 km/h wat uiteraard puur indicatief is.
Bron: Severe Weather Outlook Benelux | Gewijzigd: 6 juni 2012, 11:23 uur, door Bart Standaert
Donderdag .
De STP(Significant Tornado Parameter) komt uit op waarden rond 1 a 2. Door de hoge SRH-waarde en de lage cape is de kans op een supercel reëel alsook kansen op een lokale tornado-windhoos zijn aanwezig.
Ik denk, da's wel leuk maar wat heb ik daar aan? kortom, ik zoek het eens op op Google.
Nu blijkt dat STP van meer dan 1 de meeste F2's of meer in de VS op lijkt te leveren, minder dan 1 komt vaal niet boven supercell uit.
Ik zie regelmatig (ook al dit jaar) kaatrjes met vrij hoge STP's voorbij komen hier, maar zelden of nooit komt daar een tonado uit, althans eentje die wordt opgemerkt (e het lijkt me dat een F0 nog wel eens gemist kan worden maar een F1/ F2 lijkt me wat moeilijker te missen. Kortom, minder "tornados"in d elage landen dat STP zou doen vermoeden? Afgeleide vraag: "is het STP model wel zo geschikt voor onze lage lnden?"
Mijn voorlopige conclusie:
wervelwind: Verzamelnaam: Alle soorten wervelende winden, dus ook dustdevil, waterhoos, tronado en eigelijk ook van toepassing op een cycloon/hurricane/typhoon want ook dat zijn draaiende winden maar wordt daar meestal niet voor gebruikt.
Op basis van de literatuur ben ik van mening dat "Windhoos" de Nederlandse benaming is van "tornado", "tornado"wordt in de diverse bronnen zelfs expliciet genoemd als een uit het Spaans afgeleide benaming voor "windhoos"in Engelstalige landen.. (Dus ook die ene EF5 die Nederland misschien ooit eens zal raken is in normaal Nederlands gewoon een "windhoos".)
Helaas is onder invloed van televisieseries en documentaires het woord "Tornado"inmiddels ingeburgerd, met als gevolg dat "tornado" nu zo onderhand gebruikt wordt voor alle soorten windhozen, en ook wel voor dustdevils en waterhozen. Dat wekt verwarring want de "tornado"waar de gemiddelde Amerikaan het over heeft is inderdaad een verschijnsel dat de koeien doet vliegen, al zal het in het van van EF1 à 2 wellicht maar een kalf zijn maar we doen niet moeilijk, ook dat zijn koeien. Dat wat menigeen hier al "tornado" noemt., daar zal de gemiddelde Tornado Alley bewoner zijn zij schouders over ophalen en gewoon de plantjes water blijven geven en het gras blijven maaien.
Maar goed, we moeten leren leven met de praktijk.
Ik heb zo iets van laten gewoon het goed Nederlandse woord blijven gebruiken voor wervelende winden, niet zijnde waterhoos of dust devil die niet heel erg ongebruikelijk zijn in Nederlnd en "tornado" te reserveren voor wervelwinden van een kaliber dat ook een inwoner van Tornado alley eventjes ophoudt met gras maaien. Zeg maar EF0 wat begint bij een windsnelheid van 105 km/u.
Ter vergelijking:
Een gemiddelde snelheid van 105 km/u komt neer op een "zeer zware storm/orkaanachtig" kracht 11. Rukwinden van 105 km/u zijn niet ingebruikelijk bij een kracht 8 ( "stormachtig") à 9 ("storm") . Ik denk ook niet dat je bij een storm van minder dan 9 normaal gesproken rukwinden zult hebben die koeien doen vliegen.
| Gewijzigd: 6 juni 2012, 13:52 uur, door jcroon
Vanavond om 22.00 u is de 1e nieuwe aflevering van STORMCHASERS op Discovery te zien.
De meeste zullen het al wel weten maar toch.
Ken niet wachten tot vanavond.
Edit Marga:
Het is inderdaad het verkeerde topic. Dit soort mededelingen mogen in de koffiebar. Ik laat deze wel even staan hier
En dank je wel voor de mededeling. Ik wist het niet en ga zeker kijken.
En we gaan verder weer ontopic | Gewijzigd: 6 juni 2012, 14:59 uur, door Marga
Miscchien ontstaat er hier nog onweer uit? Is wel al wat geactiveert..
Trekrichting: ZW naar NO
Dat vooruit kijken op de EU radar is niet betrouwbaar, 9 van de 10 keer is het fout. Nowcasten lijkt me het beste. Waardes voor vandaag zijn ook niet spectaculair hoog dus spektakel verwacht ik niet.
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Miscchien ontstaat er hier nog onweer uit? Is wel al wat geactiveert..
Trekrichting: ZW naar NO
Dat vooruit kijken op de EU radar is niet betrouwbaar, 9 van de 10 keer is het fout. Nowcasten lijkt me het beste. Waardes voor vandaag zijn ook niet spectaculair hoog dus spektakel verwacht ik niet. niet helemaal met je eens, de trekrichting klopt vaak vrij aardig maar het beeld wat je ziet is eigenlijk steeds het verplaatsen van het op dat moment bekende laatste plaatje, je kunt dus niet zien of het groet of juist afneemt, en ja, ook plotselinge koerwijzigingen zie je niet, maar dta bedoel ik ook met "het klopt vaak vrij aardig", soms dus ook niet..
Waardes van vandaag zijn althans de GFS kaarten niet zo veel langer dan voor morgen en overmorgen, volgens mij zelfs hoger dan voor morgen