Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

26 Jan 2025 08:26:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

25 Jan 2025 15:15:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

25 Jan 2025 15:15:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

25 Jan 2025 15:15:20
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 juni 2012, 21:17 uur | Bericht #353720
Het Atlantische orkaanseizoen start vandaag: Begripsbepaling

Het orkaanseizoen is vandaag (1 juni) officieel begonnen. Alberto en Beryl hebben al een voorproefje gegeven aan Florida, Georgia en Zuid Carolina. Volgens NOAA zullen er dit jaar 9-15 tropische stormen komen. Hiervan kunnen er 8 stormen uitgroeien tot een orkaan en weer hiervan drie tot een major orkaan (categorie 3 of hoger). Het orkaanseizoen loopt van 1 juni tot 30 november.

Tropische storm vs Orkaan
Er worden verschillende termen gebruikt voor de harde wind: invest, tropische depressie, cyclonen, stormen, tyfonen en nog veel meer. Hieronder volgt een uitleg wat die termen nu precies inhouden. 

Tropische cycloon is een draaiend organiseerd systeem van wolken en onweersbuien, die zijn oorsprong heeft boven tropische of subtropische wateren. Tropische cyclonen draaien op de noordelijke hemisfeer tegen de klok in. Tropische depressies, tropische stormen en orkanen zijn allemaal vormen van cyclonen. Maar wat is dan het verschil?
  • Tropische depressie: tropische cycloon met windsnelheden van 38 mph (61,1 km/h) of minder. Dit is te vergelijken met een windkracht 7.
  • Tropische storm: een tropische cycloon met windsnelheden tussen de 39 en 73 mph (61,1 - 117,5 km/h).
  • Orkaan: een tropische cycloon met gemiddelde windsnelheden van 73 mph (117,5 km/h) of meer, onderverdeeld in de categorie 1 en 2. 
  • Major orkaan: Een tropische cycloon met windsnelheden van 111 mph (178,6 km/h) of meer, onderverdeeld in de categorie 3, 4 en 5.
  • Tyfoon: een orkaan in het westelijke deel van de Noord Pacific. 
  • Cycloon: orkaan in de Indische Oceaan en in de Zuid Pacific.


20 mph = 32,2 km/h = 08,9 m/s = 5 Bft
30 mph = 48,3 km/h = 13,4 m/s = 6 Bft
40 mph = 64,4 km/h = 17,9 m/s = 8 Bft
55 mph = 88,5 km/h = 24,6 m/s = 10 Bft
75 mph = 120,7 km/h = 33,5 m/s = 12 Bft
100 mph = 160,9 km/h = 44,7 m/s = 12+ Bft
125 mph = 201,1 km/h = 55,9 m/s = 12+ Bft
150+ mph = 241+ km/h = 67+ m/s = 12+ Bft


Watch vs. warning
Net als bij tornado's en andere extreme weersverschijnselen worden er door de NWS "watches" en "warnings" uitgegeven voor cyclonen. 
  • Een watch houdt in, dat er orkaan- of tropische storm omstandigheden binnen 48 uur mogelijk zijn in een bepaald gebied 
  • Een warning betekent, dat er orkaan- of tropische storm omstandigheden verwacht worden binnen 36 uur. De orkaan/tropische storm komt dus zeer waarschijnlijk.
Welke namen worden er gebruikt?
Sinds 1953 worden de tropische stormen in de Atlantische Oceaan benoemd voor het National Hurricane Centre (NHC). De World Meteorological Organization heeft een lijst met namen, die ieder jaar circuleert. De lijst met namen van 2012 zal dus weer gebruikt gaan worden in 2018. Als een cycloon dodelijke slachtoffers heeft gemaakt of enorme schade heeft veroorzaakt wordt de naam van de lijst afgehaald. Voorbeelden hiervan zijn Katrina en Irene.



De namen voor de Grote Oceaan (East Pacific)


Nieuwe computermodel
NOAA zal dit seizoen gebruik gaan maken van een nieuw computermodel om de ontwikkelingen van de monsterstormen beter in kaart te kunnen brengen. Het model maakt gebruik van satelliet data om de structuurpatronen van de orkaan in relatie tot de oogwand vervangings cirkels  "eyewall replacement cycles," in kaart te brengen. Deze laatste cirkels ontstaan als er een tweede wand rond het oog zich vormt rond de originele wand en deze uiteindelijk ook verdrijft. "Orkanen nemen doorgaans in de tijd in kracht toen. Maar als de wand rond het oog vervangen wordt, kunnen er opeens plotselinge veranderingen optreden in grootte en intensiteit van de orkaan," zegt NOAA wetenschapper Jim Kossin. De wand rond het oog bestaat uit een ring van onweersbuien. De zwaarste regenval, de sterktste wind en de ergste turbulentie vinden plaats in deze muur.  "Het is een belangrijke eerste stap om inzicht te krijgen hoe we de wand rond het oog van de orkaan kunnen gebruiken om de weersverwachtingen en dus ook de waarschuwingen te verbeteren, zegt orkaan specialist James Franklin van het National Hurricane Center. Het voorspellen van de intensiteit van orkanen is één van de moeilijkste zaken binnen de meteorologie.

© onweer-online
Bron: usatoday, noaa | Gewijzigd: 4 september 2012, 09:46 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 juni 2012, 08:58 uur | Bericht #353763
Het seizoen start: verslaggevers bereiden zich voor

De inwoners van de USA zijn gek op verslaggevers. Ze waarschuwen hun voor zware en gevaarlijke orkanen en tornado's. Maar het moet gezegd worden. De beelden zijn soms hilarisch. Op het moment, dat mensen de schuilkelders opzoeken, trekken de verslaggevers erop uit met een camera en een microfoon om Moeder Natuur te trotseren. Aan het begin van het Atlantische orkaanseizoen is de onderstaande complitatie gemaakt met moedige (lees zeer vermakelijke) momenten. 



 

© onweer-online
Bron: Huffpost
| Gewijzigd: 2 juni 2012, 09:16 uur, door Bart Standaert
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 juni 2012, 20:46 uur | Bericht #353925
Het Atlantische Orkaan seizoen: Terminologie en feiten

Tropische depressie
Een tropische depressie is een gebied van zich verplaatsende onweersbuien, die minstens 24 uur aanhouden. Een tropische depressie kan uitgroeien tot een orkaan. Er wordt gesproken van een tropische depressie als de windsnelheden binnen een systeem maximaal 17 m/s bedragen. Tropische depressies hebben een gesloten circulatie.

Tropische storm
De windsnelheden van een tropische storm bedragen van 17 m/s tot maximaal 32,5 m/s. De convectie in tropische storm is meestal geconcentreerd rond het centrum van de onweersbui. De regenval en het wolkenpatroon aan de buitenzijde van het systeem vertoont een specifiek bandenpatroon richting het centrum van de storm.

Tropische orkaan
Een orkaan is een intens weersysteem van onweersbuien met windsnelheden van 32,5 m/s of hoger. Het systeem draait om het centrum van de storm, het zogenaamde oog.

Condities voor de geboorte van een orkaan
Orkanen verkrijgen hun energie uit de warme wateren van de tropische oceanen. De oppervlaktetemperatuur moet 27°C of hoger zijn. Vochtigheid is de andere voorwaarde voor het ontstaan van een orkaan, die door de oceanen aangeleved wordt. Vochtige lucht bevat meer energie in de vorm van latente warmte. De tropische winden spelen ook een rol. De lage wind shear zorgt ervoor, dat de stormen verticaal kunnen opbouwen. Hierdoor wordt de energie in een smaller gebied geconcentreerd en intensiveert de storm en de waarschijnlijkheid van het ontstaan van een orkaan. Orkanen in de tropen ontstaan aan beide zijden van de evenaar, maar niet direct op de evenaar. De oorzaak hiervoor is, dat de orkanen de coriolis kracht van de aarde nodig hebben voor hun rotatie.

Classificatie van orkanen
De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) gebruikt de Saffir-Simpson Hurricane schaal om de mogelijke schadelijke kracht van de orkaan te voorspellen. De schaalverdeling werd in 1969 opgesteld door Herbert Saffir en Bob Simpson. In 2012 heeft de schaal een kleine aanpassing ondergaan om de inherente onnauwkeurigheid tijdens het converteren van snelheden op te heffen. 

Categorie 1
  • Continue windsnelheid: 33 à 42 m/s of 119 à 153 km/h
  • Storm vloed van 1.2 à 1.5 m
  • Kern druk 980-989 mbar / 28.94 in Hg
  • Stormen van categorie 1 veroorzaken normalerwijs geen schade aan bebouwing; ze zijn wel in staat om caravans en mobiele woningen omver te blazen, bomen te ontwortelen of te knikken. Slecht bevestigde dakbedekking waait af. Ook zijn ze in staat om kustoverstromingen en kleinere schade aan pieren te veroorzaken.
Categorie 2
  • Continue windsnelheid: 43 à 49 m/s 154 à177 km/h
  • Storm vloed: 1.8 à 2.4 m
  • Kern druk: 965 à 979 mbar 28.50 à 28.91 inHg
  • Stormen met deze kracht beschadigen enkele daken en veroorzaken ook schade aan slecht gebouwde deuren en ramen. Aanmerkelijke schade wordt toegebracht aan de vegetatie, slecht opgehangen verkeerslichten en slecht geconstrueerde pieren. Caravans en mobiele woningen worden normalerwijze ernstig beschadigd en houtbouw ondergaat structurele beschadigingen. Kleine boten, al dan niet geankerd, worden van hun ankers weggeslagen.
Categorie 3
  • Continue windsnelheid: 50- 57 m/s 178-208 km/h
  • Storm vloed: 2.7-3.7 m
  • Kern druk: 945- 964 mbar 27.91- 28.47 in Hg
  • Tropische cyclonen met deze intensiteit en hoger krijgen een eigen naam als ze ontstaan in de Atlantische of Oostelijke Stille Oceaan. Deze stormen kunnen ernstige schade toebrengen aan kleine woningen en utiliteitsvoorzieningen, met name als ze zijn geconstrueerd uit hout of plaatmateriaal met kleinere oppervlaktebeschadigingen.
  • Gebouwen zonder solide fundering, zoals caravans, worden normalerwijze vernietigd en platte daken worden gestript. Woningen van plaatmateriaal worden doorgaans zeer ernstig en onherstelbaar beschadigd. Overstromingen aan de kust vernietigen kleinere objecten, terwijl grotere objecten worden geraakt door rondvliegend puin. Tevens kunnen tot ver in het binnenland landerijen overstroomd raken.
Categorie 4
  • Continue windsnelheid: 58-69m/s 209-251 km/h
  • Storm vloed: 4.0-5.5 m
  • Kern druk: 920-944 mbar of 27.17- 27.88 in Hg
  • Categorie 4-orkanen veroorzaken veel buitenmuurschades en complete beschadiging van daken op huizen. Zware, onherstelbare schade en volledige vernietiging van benzinestationsoverkappingen en andere grote overhangende constructies. Caravans en woningen van plaatmateriaal worden met de grond gelijk gemaakt. Deze orkanen veroorzaken grote erosie van stranden en tot ver in het binnenland overstromingen. Orkanen van deze sterkte zijn extreem gevaarlijk voor bewoonde gebieden.
Categorie 5
  • Continue windsnelheid: meer dan 70 m/s,  meer dan 252 km/h
  • Storm vloed: meer dan 5.5 m
  • Kern druk: <920 mbar <27.17 inHg
  • Categorie 5 is de hoogste categorie, die een tropische cycloon kan krijgen op de Saffir-Simpson-schaal. Deze stormen veroorzaken totale dakbeschadiging op heel veel huizen en industriële gebouwen. Soms worden complete gebouwen al dan niet met utiliteitsvoorzieningen weg- of omvergeblazen. Instorting van grote daken en muren, vooral als ze weinig of geen interne ondersteuning hebben is gebruikelijk. Zeer zware en onherstelbare schade aan houtconstructies en totale vernietiging van mobiele en van plaatmateriaal gemaakte huizen is alom aanwezig. Slecht enkele gebouwtypen zijn in staat om intact te overleven, en dan alleen maar als ze minstens 4 tot 8 km in het binnenland staan. Daartoe behoren kantoren, rijtjeshuizen, appartementencomplexen, en hotels die gebouwd zijn van beton of staal. Tevens kunnen publieke hoge betonnen parkeergarages met meerdere verdiepingen en huizen gemaakt van versterkte stenen of cementblokken met daken met een hoek minder dan 35 graden en geen enkel overhangend stuk de storm doorstaan (mits de ramen zijn gemaakt van orkaanbestendig veiligheidsglas of afgesloten zijn met rolluiken).
  • De stormvloedgolf veroorzaakt belangrijke schade aan de onderste verdiepingen van alle objecten langs de kust, en veel kustobjecten kunnen compleet met de grond gelijk gemaakt worden of gewoonweg weggespoeld worden door de vloed. Stormvloedschade kan ontstaan tot 2 à 3 kilometer in het binnenland met vloedgolven, afhankelijk van het terrein, tot 3 à 4 kilometer landinwaarts. Volledige evacuatie van bewoonde gebieden kan nodig zijn als de orkaan dichtbevolkte gebieden bedreigt. Orkanen met deze intensiteit kunnen alom verwoestend zijn.

Naamgeving van orkanen
Orkanen in het Caribische gebied werden een aantal eeuwen lang aangeduid met de naam van de heilige van de dag waarop de orkaan optrad. Zo werd Puerto Rico op 26 juli 1825 aan het begin van een vroeg seizoen getroffen door de verwoestende orkaan Santa Ana (Sint Anna), op 13 september 1876 door de San Felipe-orkaan (Sint Phillip) en op 8 augustus 1899 door de Sint Cyriacus-orkaan. Toen er in 1928 op dezelfde dag opnieuw een orkaan toesloeg, werd dat San Felipe 2. Overigens paste men in een ver verleden in Nederland een zelfde principe toe. Zo herinnert de Biesbosch thans nog steeds aan de Sint Elisabethsvloed van 18 november 1421 en de vloed op 'St Felix Quade Saterdach', 5 november 1530, gaf de aanzet tot de ondergang van Reimerswaal op Zuid-Beveland. Op hun beurt hebben tropische cyclonen eveneens namen. Het bekendst zijn de jongens- en meisjesnamen, maar in landen als Korea, Thailand, Vietnam, China, Japan worden historische namen van goden gebruikt, zoals Prapiroon (Regengod), Wukong (Apenkoning) of Dianmu (Moeder van de Bliksem).

Na de heiligennamen kwamen de geografische coördinaten in gebruik, maar deze praktijk vertraagde de communicatie en gaf aanleiding tot veel fouten in de berichtgeving.

De Australische meteoroloog Clement Wragge gebruikte aan het eind van de 19e eeuw als eerste meisjesnamen voor tropische stormen. In de Tweede Wereldoorlog werd dat gebruik van meisjesnamen in alfabetische volgorde de normale praktijk in het Caribische gebied. Elke tropische depressie met ten minste windkracht 8 krijgt een eigen naam. In 1978 deden, na protest uit het feministische kamp, voor het eerst jongensnamen hun intrede, aanvankelijk alleen in het gebied van de Stille Oceaan voor de Amerikaanse westkust, een jaar later ook op de Atlantische Oceaan en in de Golf van Mexico.

Voor de Atlantische stormen heeft de Wereld Meteorologische Organisatie zes namenlijsten van telkens 21 namen opgesteld; om de zes jaar komen dezelfde namen dus weer terug. Het is een alfabetische lijst met alternerend een vrouwelijke en een mannelijke naam. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt omdat er te weinig namen zijn.

Hoe wordt een orkaan krachtiger?
Orkanen zijn zichzelf versterkende systemen. Ze worden gevoed door warme, vochtige lucht, die in de richting van het centrum van het lage druk gebied beweegt. De binnenkomende lucht wordt bij het centrum van de storm verticaal omhoog gestuwd. De lucht koelt af en kan niet langer de vochtigheid vasthouden. De vochtigheid in de lucht condenseert in de vorm van neerslag. Tijdens deze condensatie komt de warmte van de waterdamp vrij in de omliggende lucht. De lucht wordt verwarmt en zet uit, waardoor de lucht in de bovenste lagen van het centrum wordt "weggeduwd". Dit vermindert de hoeveelheid lucht boven het centrum van de storm (gemeten in massa of gewicht van de lucht), welke weer de druk in de lagere delen van het centrum van de orkaan verlaagt. De verlaagde druk trekt weer lucht aan en het hele proces begint opnieuw, waardoor de orkaan krachtiger en krachtiger kan worden.

Trekrichting van orkanen
Orkanen, die gevormd worden ten westen of ten oosten van het noorden van de USA, worden voornamelijk in noordoostelijke richting geduwd door de heersende richting van de tropische passaatwinden op die locaties. Als de orkanen richting de oostkust van de USA trekken, volgen zijn de golfstroom, waardoor ze weer terug de Noord Atlantische oceaan op worden geduwd.

Het afzwakken van orkanen bij het aan land komen
Orkanen hebben een continue instroom van warme, erg vochtige lucht nodig om zichzelf in stand te houden. Als ze in koudere wateren terecht komen of als het oog over land trekt, is er simpelweg te weinig vochtigheid of latente warmte aanwezig om de kracht vast te houden. Het systeem komt zonder energie te zitten en zwakt af of dooft uit.

Orkanen en tornado's
De sterke roterende winden rond het oog van een orkaan kunnen sterke tornado's veroorzaken in de "eyewall" of net even erbuiten. De tornado's, die vanuit orkanen ontstaan, komen uit het niets, dus er is vooraf weinig waarschuwing mogelijk.

Stormvloed
Een stormvloed ontstaat wanneer de orkaanwinden tegen de kustlijn beuken. Ze duwen letterlijk het oppervlaktewater richting het land.

©onweer-online
Bron: wikipedia, NOAA, NHC
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
31 augustus 2012, 19:02 uur | Bericht #370315
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 september 2012, 10:37 uur | Bericht #370538
Een overzicht van de orkanen van de gehele wereld 



De kaart hierboven toont het pad van iedere orkaan sinds 1851. Echter hoe langer terug in de tijd, hoe slechter de documentatie. Het overzicht is daarom ook verre van compleet. De kaart tootn aan, dat orkanen - soms ook cyclonen en tyfonen genoemd - meestal voorkomen boven het water. Dit is logisch, daar orkanen hun energie vanuit het warme water verkrijgen. Tevens valt het op, dat orkanen nooit de evenaar oversteken. Het Coriolis effect is daar nul en orkanen hebben het Coriolis effect nodig om te draaien. Het Corioliseffect zorgt er tevens voor, dat orkanen wegdraaien van de evenaar. Uit de (helaas onvolledige) statistieken blijkt, dat de orkanen meer en krachtiger voorkomen op het noordelijk halfrond en met name in de noordelijke Atlantische Oceaan. 

© onweer-online
Bron: NASA
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 september 2012, 12:11 uur | Bericht #370793
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
9 september 2012, 13:59 uur | Bericht #370804
Ex-orkanen

Het orkaanseizoen is in volle gang. Daar hebben wij in Nederland in principe niets mee van doen. Echter, restanten van orkanen en tropische stormen kunnen het weer in West-Europa wel beïnvloeden. Niet alleen is het mogelijk dat overblijfselen van ‘hurricanes’ veel wind en regen brengen, er kan daardoor juist ook hogedruk boven het continent gevormd worden. En sowieso worden de modelberekeningen danig in de war gebracht….


De situatie van vanochtend, zondagochtend. Twee orkanen liggen ten oosten van de Verenigde Staten; Leslie en Michael. Voor de westkust van Afrika is ook een gebied met buien aanwezig. Dat zou een volgende tropische storm kunnen worden. In dit geval 'Nadine'. Bron: NOAA.

Elk voorjaar geeft de nationale weerdienst van de Verenigde Staten, NOAA, een verwachting uit over de hoeveelheid orkanen en stormen die wordt verwacht. Zij kijken daarvoor zeer uitgebreid naar de atmosferische en oceanografische omstandigheden. Eind mei van dit jaar was het idee dat er tijdens het zes maanden durende orkaanseizoen 70 procent kans zou zijn dat er 9 tot 15 stormen kwamen die een naam zouden krijgen (elke tropische depressie met tenminste windkracht . Daarvan zouden er naar verwachting 4 tot 8 van een categorie 3 tot 5 zijn. Ter vergelijking; een gemiddeld orkaanseizoen brengt 12 stormen met een naam, waarvan er 6 tot orkaan uitgroeien. Van die 6 zijn er dan 3 ‘major hurricanes’ (categorie 3-5).

Wat is een orkaan
Een orkaan, cycloon of tyfoon is een tropische storm waarvan de windsnelheden hoger zijn dan windkracht 12. Een dergelijk weerfenomeen begint altijd als een bescheiden tropische depressie, oftewel een lagedrukgebied in de tropen. Kernmerk daarvan is dat er wel een lagedrukkern is, maar dat er geen fronten aan vast zitten. Op onze breedtegraad gaan lagedrukgebieden altijd samen met fronten (warmtefront, koufront), slechts een winterse Polar Low kan zijdelings een vergelijking met een tropische depressie weerstaan. Immers, een Polar Low heeft evenmin fronten.


We gaan de ontwikkelingen bekijken zoals de hoofdberekening van het Engelse ECMWF model dat voor ogen heeft. We houden Leslie en Michael in de gaten, maar let ook op hetgeen boven de oceaan tussen Afrika en de Cariben gebeurt. Hier de uitgangssituatie van vandaag.

Dat er op hogere breedtegraden wel fronten bij een lagedrukkern horen, heeft te maken met de ontstaanswijze. Op gematigde breedten ontstaan lagedrukgebieden altijd op de scheiding tussen koude en warme lucht die vervolgens in de bovenluchtstroming meeschuiven. Tropische depressies ontstaan in de tropen en subtropen boven zeer warm oceaanwater. Stijgende luchtbewegingen zorgen ervoor dat warme en vochtige lucht opwaarts gaan en de corioliskracht – in gang gebracht door de rotatie van de aarde – laat vervolgens een lagedrukgebied tot stand komen. Met aanhoudend voldoende voeding van warm zeewater in een ‘gesloten systeem’, waardoor er geen warmte wegvloeit, kan dat zodoende vrij lang blijven bestaan.


Dan aanstaande dinsdagavond. De restanten van Leslie liggen tegen de oostkust van Noordoost-Canada, terwijl ex-Michael zich nog midden boven de oceaan bevindt. Ten westen van Groenland is een 'gangbaar' lagedrukgebied zichtbaar.

De kern van het tropische lagedrukgebied is warm en als je naar een satellietbeeld kijkt van een goed ontwikkelde tropische depressie, zie je een cirkelvorming wolkenssysteem. Dat zijn allemaal cumulonimbuswolken, dikke buienwolken die om elkaar heendraaien. Op een radarbeeld is de regen te zien die uit die stevige wolken valt. Een tropische storm kan naar verloop van tijd (uren, dagen) uitblussen of uitgroeien tot een orkaan. Naar welke kant de balans uiteindelijk doorslaat, is grotendeels afhankelijk van de temperatuur van het zeewater waarboven de depressie zich bevindt en van de wind op grote hoogte. Boven warm oceaanwater blijft continue voeding aanwezig en kan de storm steeds meer kracht verzamelen. Hoe minder wind er is op grote hoogte, deste makkelijker gaat dit. Zodra er een oog in de cirkelvormige buienwolk ontstaat en de windsnelheden 12 Bft bereiken is de orkaan een feit.


Dan woensdagavond. Ex-Michael is te vinden tussen twee hogedrukgebieden in. Het 'gangbare' lagedrukgebied en de overblijfselen van Leslie zijn samengegaan in een stevige depressie.

Koers van orkanen
Als we kijken naar de Atlantische oceaan, dan ontstaan tropische depressies voor de westkust van Afrika, iets ten noorden van de evenaar. Tijdens hun verdere ontwikkeling, worden ze langzaam met de passaatwind westwaarts geduwd. Vervolgens komen ze uit in het Caribisch gebied en zijn meteorologen in die contreien en in de VS druk doende om de te verwachten koers die daarop volgt uit te stippen. Welke kant de storm/orkaan vervolgens op gaat is uitermate lastig te voorzien. Ook moeten vragen omtrent windkracht en regenhoeveelheden worden beantwoord. Orkanen en stormen die in de Golf van Mexico belanden, zullen ergens de zuidkust van de VS opschuiven en eenmaal boven land sterk afzwakken. Orkanen en stormen die ten zuiden van Florida noordoostwaarts koersen komen geleidelijk ook meer richting Europa en zijn in de herfst geregeld van invloed op het Nederlandse weer.


Vrijdagmiddag 14 september. Een diep lagedrukgebied ligt boven Zuid-Noorwegen. Tussen de twee hogedrukgebieden nog immer een rimpeltje; ex-Michael.

Restanten bij ons
Doordat de noordelijke delen van de oceaan veel te koel zijn voor instandhouding van het orkaansysteem, zullen het alleen de overblijfselen van orkanen zijn die in Europa kunnen doorwerken. Vaak gaan orkaanrestanten op in andere lagedrukgebieden en zorgen door hun nog relatief warme en vochtige kern voor extra regen als ze over West- of Noord-Europa schuiven. Tevens kunnen die extra warmte en het extra vocht stevigere luchtdrukverschillen teweegbrengen en zodoende de wind extra laten uithalen. Maar er kan nog veel meer in gang worden gebracht. Als een stevig lagedrukgebied, extra opgepookt door orkaanrestanten, ten westen van Europa langsschuift, kan aan de oostzijde daarvan middels een zuidelijke wind een behoorlijke golf aan warme lucht Europa worden ingeduwd. In dat geval zorgt een ex-orkaan dus voor een warm weertype!

Het verwachten van de koers en sterkte van tropische stormen en orkanen  is nog ingewikkelder dan het uitvogelen welke koers een gangbaar lagedrukgebied op onze breedtegraad gaat volgen. Het verwachten van de koers van de restanten van deze systemen is ook een hachelijke onderneming. Pas als ze worden opgenomen in de straalstroom kun je een duidelijkere verwachting van de trekrichting en snelheid maken. Tot die tijd hebben die restanten hun eigen, vrij onberekenbare, route die niet wordt gestuurd door een groter systeem. Vandaar ook dat de rekenmodellen in deze tijd van het jaar extra problemen ondervinden van noordwaarts komende orkaan- en stormrestanten.


De laatste kaart, dinsdag 18 september. Dit is wel erg ver vooruit, maar toch even als indicatie de mogelijkheid die deze hoofdberekening van het ECMWF aangeeft; Een stevig lagedrukgebied ten noorden van de Azoren. Dat zouden de restanten zijn van ex-orkaan Nadine. Of ex-tropische storm Nadine. Dat valt allemaal nog af te wachten. Alle atmosferische rekenmodellen hebben in dit seizoen moeite om orkaanrestanten juist in de kaarten te krijgen.

In dit verhaal staan een vijftal kaarten voor de komende anderhalve week. Hierin nemen we u mee naar de berekende posities van een drietal ex-orkanen/tropische stormen volgens het huidige ECMWF model van 00.00 uur afgelopen nacht.

Bronnen: Meteo Consult, NOAA.
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 oktober 2012, 12:15 uur | Bericht #372796
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
26 mei 2013, 16:57 uur | Bericht #395346
2013 NHC Hurricane Preparedness Video's

2013 NHC Hurricane Preparedness Videos: Day 1 — Overview of a Hurricane


2013 NHC Hurricane Preparedness Videos : Day 2 — Storm Surge


2013 NHC Hurricane Preparedness Videos : Day 3 — Wind


2013 NHC Hurricane Preparedness Videos : Day 4 — Inland Flooding


2013 NHC Hurricane Preparedness Videos : Day 5 — The Forecast Process


2013 NHC Hurricane Preparedness Videos: Day 6 — Get a Plan!


2013 NHC Hurricane Preparedness Videos : Day 7 — Taking Action


Bron: National Hurricane Centre
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 juni 2013, 18:09 uur | Bericht #400098
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 april 2014, 06:29 uur | Bericht #421018
Americans, Mexicans, & Canadians: An Australian "severe tropical cyclone" is roughly what we call a "hurricane," whereas just a plain-old "cyclone" is what we call a "tropical storm." Aussies: A "hurricane wind" is simply a wind of at least 64 knots (119 km/hr).

On a related note: Australia and the USA use totally different intensity scales. So, for example, a Cat 3 in Oz is not the same as a Cat 3 in the USA. (See this cool comparison graphic from the BoM!)

Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.902 topics, welke bij elkaar 448.578 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.613 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 241 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 241, lezen 10 mensen het topic "Onweerskansen 29, 30 en 31 augustus".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden