Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 juni 2012, 09:14 uur | Bericht #353649
Studie: Aardbevingen bij Alaska kunnen dodelijke tsunami's veroorzaken

Om meer te weten te over de gevaren van een mogelijke dodelijke tsunami onderzoeken wetenschappers de gigantische aardbevingen voor de kust van Alaska. De wetenschappers hebben zich tijdens deze studie geconcentreerd op de Alaskan-Aleutian subduction zone. Op deze plaats duikt de tectonische plaat, die onder de Stille Oceaan ligt, onder de continentale plaat van Noord Amerika. Een tsunami wordt veroorzaakt door een aardbeving. De op één na zwaarste aardbeving in de geschiedenis (M=9.2) ontstond op deze zone in 1964. "We maken ons ongerust over het feit, dat dodelijke golven de kust van de USA kunnen bereiken," zegt geofysicus David Scholl, een emeritus wetenschapper bij USGS



Reizende tsunami's
De angst bestaat, dat een tsunami veroorzaakt door een grote aardbeving in deze zone, over de Stille Oceaan racet en de dichtbevolkte gebieden aan de westkust van de USA en Hawaii volledig zal verwoesten. "We hebben ons sinds 2004 gefocust op de tsunami risico's, toen de Banda-Aceh aardbeving en tsunami het leven heeft gekost aan ongeveer 250.000 levens. Ook de 2011 Tohoku-Oki tsunami met 20.000 slachtoffers mag niet vergeten worden. Tsunami's laten ons zien, dat als je een beving in het ene deel van de wereld hebt ook duizenden kilometers verderop slachtoffers kunnen vallen," zegt Scholl. In 1946 veroorzaakte een M=8.6 beving op de Alaska-Aleutian subductie zone nabij Unimak Pass in Alaska een tsunami. De westkust van de USA en in Hawaii liepen aanzienlijke schade op. In Hawaii alleen al kwamen 150 mensen om het leven. Deze golven reisden met een snelheid van 700 km/h. Vanaf de Aleutian eilanden kan een tsunami Hawaii bereiken binnen een uur of vier, vijf. Binnen twee tot drie uur beuken de gigantische golven op kusten van Washington, Oregon, British Colombia en Californië. De golven verliezen maar weinig energie onderweg. Als de tsunamigolf over de diepe oceaan trekt, is deze niet zo alarmerend hoog, slechts 1 metertje. Maar zo gauw de tsunami in het ondiepe water voor de kust komt, kan deze groeien tot tientallen meters. In plaatsen zoals Long Beach Harbor in Californië kan een tsunami makkelijk binnen enkele seconden de hele haven verwoesten. 

De volgende "grote" tsunami
Het blijft onzeker, wanneer de volgende tsunami uit deze zone zal ontstaan. Het is zeer onwaarschijnlijk, dat er snel een beving zoals de M=9.2 van 1964 komt. De interval tussen deze zware aardbevingen is ongeveer 900 jaar. Maar het gebied tussen de Shumagin en Fox eilanden in deze zone kan wel de nodige ellende gaan brengen. De laatste keer, dat er een grote beving was rond de Semidi eilanden was een M=8.2 in 1938. Er is genoeg tijd overheen gegaan om kracht op te bouwen voor een nieuwe grote beving. Uit satellietbeelden blijkt, dat in het oppervlakkige deel van dit gebied de druk snel opbouwt. Er is momenteel een onderzoek gaande  naar de geschiedenis van de tsunami's op de verschillende Aleutian eilanden. De lagen sediment worden onderzocht naar bewijzen voor tsunami's. Men probeert inzicht te krijgen in de frequentie van ontstaan en hoe deze te koppelen zijn aan de aardbevingen van het gebied. 

© onweer-online
Bron: LS | Gewijzigd: 1 juni 2012, 09:18 uur, door Debbieke
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 357 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 357, lezen 9 mensen het topic "Discussietopic winter 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden