Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
31 mei 2012, 10:15 uur | Bericht #353560
Hittegolf is maanden vooraf te voorspellen

Op een nat Italiaans voorjaar volgt hier zelden een hete zomer. Doorgaans doen weermannen en -vrouwen het niet graag: het weer voorspellen op de langere termijn. Maar één seizoen vooraf inschatten of het een zomer van hittegolven wordt, dat valt nog wel te doen, menen Franse en Zwitserse meteorologen.

Voor Europa dan toch: want in dat deel van de wereld krijg je volgens hun cijfers zelden een hete zomer als het in het zuiden van het continent een regenachtige winter en lente is geweest. En omgekeerd volgt op een droge mediterrane winter en lente in de rest van Europa vaak een hete zomer, melden ze in het vakblad Nature Climate Change.

Hittegolfalarm
De voorbije tien jaar heeft Europa er enkele extreem warme zomers op zitten. Vooral de zomers van 2003 en 2010 waren oncomfortabel heet, met behalve bosbranden en mislukte oogsten ook heel wat oversterfte onder kwetsbare ouderen als gevolg. Dergelijke extreme zomers zouden we door de klimaatopwarming juist vaker gaan krijgen, menen veel klimaatonderzoekers. Vanaf 2040 zouden dergelijke extreme hittegolven zelfs om de twee jaar kunnen voorkomen. Daarom zou het nuttig zijn als verzorgers van bejaarde mensen of landbouwers zoiets tijdig zouden te weten komen, zodat ze zich kunnen voorbereiden op de hitte.

Een hittegolfwaarschuwing is mogelijk, zegt nu een studie van de Université de Versailles en de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich. Uit de analyse van 64 jaar neerslag- en temperatuurtabellen van tweehonderd Europese weerstations leiden ze af dat na een regenachtige winter en dito voorjaar zich de erop volgende zomer geen grote hitte opbouwt. Na een droge winter en lente daarentegen kun je wel hittegolven krijgen, al is dat geen wet van Meden en Perzen: het kan toch nog een ordentelijke zomer worden.

Het voorspellende model van de Fransen en de Zwitsers geldt enkel voor het westen en het midden van Europa, en enkel op basis van de neerslag in het zuiden van Europa. Daar hebben de onderzoekers een verklaring voor: als er in het zuiden veel regen valt in de winter en de lente, gaat vervolgens in de zomer veel zonne-energie op aan de verdamping van het regenwater uit de bodem. Maar na een reeks droge maanden komt die hitte meteen in de atmosfeer terecht en zorgt een reeks terugkoppelingseffecten ervoor dat die via anticyclonale bewegingen naar het midden en het westen van Europa opschuift en het daar een hete zomer wordt.

Maar niet altijd: na een droge winter en lente kunnen flinke regens in de vroege zomer nog verhinderen dat er een hittegolf volgt. Dat was mogelijk vorig jaar het geval, toen de zomer toch nog mild was, ondanks de extreem droge zuiderse lente voordien. Helaas hadden de onderzoekers bij het indienen van hun artikel nog niet genoeg gegevens voor een voorspelling van komende zomer.

Bron: Nieuwsblad
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 230 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 230, lezen 5 mensen het topic "Waarnemingentopic Winter 2014-2015 Deel 1".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden