Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

8 Jan 2025 13:25:33

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Jan 2025 22:19:57

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Jan 2025 11:27:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clarke, AL; Conecuh, AL; Monroe, AL; Washington, AL; Wilcox, AL.

7 Jan 2025 05:30:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dallas, AL; Perry, AL.

7 Jan 2025 05:30:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cullman, AL; Limestone, AL; Madison, AL; Morgan, AL.

7 Jan 2025 05:30:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butler, AL; Conecuh, AL; Monroe, AL.

7 Jan 2025 05:30:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chilton, AL; Shelby, AL.

7 Jan 2025 05:30:09

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Butler, AL; Conecuh, AL.

7 Jan 2025 05:30:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bibb, AL.

7 Jan 2025 05:30:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baldwin, AL; Clarke, AL; Mobile, AL; Monroe, AL; Washington, AL; George, MS; Greene, MS.

7 Jan 2025 05:30:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AL.

7 Jan 2025 05:30:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Limestone, AL.

7 Jan 2025 05:30:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bolivar, MS.

6 Jan 2025 21:04:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Caldwell, LA; Grant, LA; La Salle, LA; Winn, LA.

6 Jan 2025 21:04:49
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
30 mei 2012, 20:25 uur | Bericht #353531
Nader Verklaard: Hooikoortsweer

Vooral in het voorjaar met name in mei en juni, maar ook eerder, hebben mensen die allergisch zijn, last van hooikoorts. Hooikoortsverschijnselen, zoals niezen, een jeukend gehemelte, tranende of jeukende ogen en soms lichte benauwdheid, worden veroorzaakt door het inademen van stuif­meel. Vooral stuifmeel afkomstig van grassen levert vaak problemen op.

Hoe hoger de concentratie stuifmeel of ook wel pollen genaamd, hoe meer klachten. De meeste mensen zijn allergisch voor gras dat bloeit tussen mei en augustus. Ook stuifmeel van de berk en de els kunnen voor problemen zorgen. Ongeveer 5 procent van de Nederlanders heeft last van hooikoorts. De stuifmeelproduktie vindt plaats op zonnige, droge en warme dagen voornamelijk in de ochtend. Op natte dagen met regen, mist of dauw is de hoeveelheid stuifmeel heel gering.

De wind kan het stuifmeel in de lucht verspreiden. Vandaar dat ook de aanvoerrichting van de lucht van groot belang is. Lucht die een lange weg over land heeft afgelegd zal in het algemeen meer stuifmeel bevatten dan lucht die over zee wordt aangevoerd. De grootste stuifmeelconcentraties worden in ons land dan ook meestal gemeten bij wind uit oostelijke richtingen. Verder landinwaarts zal de lucht ook bij westelijke wind een lange weg over land afleggen. De ernst van de klachten van verder landinwaarts wonende patiënten van hooikoorts kan verschillen van kustbewoners.

Van belang voor de verspreiding van het stuifmeel zijn ook de vertikale bewegingen, zowel omhoog als omlaag, in de lucht. Bij een sterke opwaartse stroming kunnen de stuifmeelkorrels tot een paar kilometer hoogte komen, zodat de concentratie bij het aardoppervlak dan iets minder groot is. Waarschijnlijk spelen meerdere factoren op kleine schaal een rol. Dat neemt niet weg dat de hoeveelheid stuifmeel in de lucht sterk afhankelijk is van het weer.


Bron foto: Airallergy

Bron: KNMI | Gewijzigd: 30 mei 2012, 20:26 uur, door Sanwa
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
30 mei 2012, 20:33 uur | Bericht #353532
Hooikoortskalender


Bron: Wikipedia
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Jenss
Moderator
Woonplaats: mechelen(belgie)
Berichten: 2921
Lid sinds: 7 jun. 2011
30 mei 2012, 20:48 uur | Bericht #353535
inderdaad niet prettig heb er nu het meeste last van en binnenkort zijn het examens:(
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
14 juni 2012, 14:38 uur | Bericht #355132
Eerste Lindes bloeien

Nijmegen, 14 juni 2012. Bomen die in de zomer bloeien brengen licht allergeen pollen in de lucht. De eerste Lindes bloeien. Deze worden vooral door bijen en hommels bezocht en deze insecten zorgen voor het pollentransport en de bestuiving. Maar Lindes produceren zoveel pollen dat grote aantallen ook in de lucht komen.



Bij een aantal mensen veroorzaken ze hooikoortsachtige klachten. Ook de weeïge geur van Lindes kan irritatie oproepen.De meeste grassoorten bloeien nu. Naast de pluimen van Glanshaver, Kropaar, Zwenkgrassen in bermen, grasland, op dijken en wegtaluds, kunnen Straatgras, Raaigrassen en Kruipertje in de stedelijke omgeving gevonden worden. De zomerbloeier Timoteegras met zijn stijve aren bloeit eveneens. De bloei van Rogge op akkers draagt ook bij aan de totale pollenlast en op vochtiger plekken en langs sloten en beken is bloeiend Rietgras te zien.Allerlei kruiden sieren bermen, weilanden en dijkhellingen. Maar de minder opvallende Zuringen en Smalle weegbree geven nog steeds matig allergeen pollen vrij. Grote brandnetel staat op stikstofrijke plaatsen te bloeien en geeft veel pollen af aan de lucht. Bijvoet, een kruid dat sterk allergeen pollen in de lucht brengt, ontwikkelt zich en de bloeiwijzen met kleine hoofdjes zijn al te zien. Deze gaan bloeien en dan sterk allergeen pollen afgeven. Vooral in het zuiden van het land zal dat spoedig het geval zijn.Een enkele lichte regenbui zal weinig effect hebben, want tijdens droog en winderig weer stijgt de hoeveelheid pollen lokaal flink door directe zonne-instraling. De meldingen op de logboekjes in de pollennieuws-App laten zien dat meer dan de helft van de mensen last heeft van hooikoortsachtige klachten.Er worden ook grote hoeveelheden schimmelsporen in de lucht aangetroffen. Deze kunnen allergische reacties veroorzaken. De neerslag van de afgelopen tijd stimuleert de groei en ontwikkeling van zwammen en schimmels.Geschreven door

Maurice Martens, donderdag 14 juni 2012. © Pollennieuws.nl Een volgend journaal verschijnt uiterlijk zaterdag 16 juni 2012. Voor meer actuele informatie over pollen, pollenplanten en hooikoorts ga naar www.pollennieuws.nl of Twitter mee met Pollennieuws!

Over dit pollen en hooikoortsweerbericht
Het pollen en hooikoorts weerbericht wordt opgesteld door Pollennieuws.nl. Dagelijks wordt bekeken of het bericht bijstelling behoeft of niet. Het pollenkaartje wordt dagelijks bijgewerkt en geeft aan in welke gebieden de meeste pollen te verwachten zijn. Hooikoortspatienten kunnen gebaat zijn bij deze informatie vanwege allergische reacties en luchtwegen.

Bron: Buienradar
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
31 juli 2012, 08:13 uur | Bericht #363752
Nieuw hooikoortsgevaar in uw tuin



Slecht nieuws voor hooikoortslijders. De snel oprukkende ambrosiaplant kan het hooikoortsseizoen met twee maanden verlengen. ‘De toestand is bij ons nog niet zo erg als in Nederland, maar er is geen enkele reden om aan te nemen dat de exoot zou stoppen aan de grens.' Na Hongarije, Zwitserland en Duitsland voert nu ook Nederland de strijd tegen ambrosia op. ‘Want als we de plant in Nederland haar gang laten gaan, kan het hooikoortsseizoen in de toekomst twee maanden langer duren', waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Ambrosia, een uitheemse plant uit Noord-Amerika, is één van de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts en wordt dan ook wel eens ‘de hooikoortsplant' genoemd. ‘De pollen die de plant tijdens de bloei vrijgeeft zijn zo sterk allergeen, dat ze snel hooikoortsklachten veroorzaken', bevestigt professor Jan Ceuppens, allergiespecialist van het UZ Leuven Gasthuisberg. En omdat de plant bloeit van augustus tot oktober, dreigt ze het hooikoortsseizoen nog wat te verlengen. ‘Al is verlengen een fout gekozen woord', zegt professor Ceuppens. ‘Want het is niet omdat je allergisch bent aan graspollen dat je ook automatisch reageert op ambrosia. Maar het risico dat je zo'n allergie ontwikkelt is wel groter. Niet voor niets zijn de diverse ambrosiavarianten in de Verenigde Staten intussen al veruit de grootste bron van stuifmeelallergie. Tijdig ingrijpen is dus wenselijk.'

Vernietigd in Meise
‘In ons land zijn tot nu toe nog maar een handvol meldingen van ambrosiaplanten', zegt Hans Van Gossum van het Agentschap Natuur & Bos van de Vlaamse overheid. ‘Het is bij ons dus nog niet zo erg als in Nederland. Al is er geen enkele reden om aan te nemen dat de plant zou stoppen aan de grens.' Ook Dirk De Meyere, boomkundige van de Nationale Plantentuin in Meise, maant aan tot voorzichtigheid: ‘Tot drie, vier jaar geleden hadden we in de Plantentuin enkele ambrosiavarianten staan. Zodra we hoorden dat het een zware allergieverwekker is, hebben we de plant vernietigd. Kwestie van geen last te bezorgen aan de bezoekers en onze tuiniers.'

Vruchtbaar plantje
Bovendien is hooikoorts in ons land sowieso een toenemend probleem. ‘Circa 20procent van de bevolking heeft er al last van. Eén op de twintig heeft daarvoor doktersadvies en medicatie nodig.' Dat ambrosia aan zo'n forse opmars bezig is in Europa, komt onder meer omdat nogal wat vetbollen en strooivoer –waarmee we de vogeltjes de winter doorhelpen– zaden van ambrosia bevatten. Al zou ook het veranderende klimaat én de aard van de plant zelf –één plant kan tot drieduizend zaden per jaar produceren, die tot veertig jaar lang hun kiemkracht behouden – er voor veel tussenzitten. In Nederland hebben ze alvast een gratis iPhone -app ontwikkeld waarmee je de hooikoortsplant vlotter kan herkennen, met tips om ze oordeelkundig te verwijderen –uittrekken met wortel en al, mét handschoenen aan– en waarlangs je kan melden waar je de plant gespot hebt.

Bron: Nieuwsblad

    | Gewijzigd: 25 april 2017, 12:37 uur, door Joyce.s
BartS
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
10 oktober 2012, 16:37 uur | Bericht #372871
Geen loopneus meer door hooikoorts dankzij botox

Een gel op basis van botox die je op de neus aanbrengt, verlicht de symptomen van hooikoortspatiënten, ontdekten Australische onderzoekers. De vorsers sleutelden aan het botoxmolecule zodat deze door de huid en het neusslijmvlies kan dringen. Zo zou deze dan chemische stoffen kunnen blokkeren die door de zenuwuiteinden vrijgemaakt worden en die een rol spelen bij de symptomen van hooikoorts. Dit zou niezen, jeukende ogen en een loopneus gedurende drie maanden moeten verlichten.

Professor Philip Bardin zegt dat botox nu al vaak in medicatie gebruikt wordt om spiersmasmen na een beroerte te beperken en om hersenverlamming te behandelen. "Het is een nieuwe manier om deze oude medicatie te gebruiken. Botox helpt spieren te ontspannen, dit is een pure vorm van een zenuwvergif. Het wordt geproduceerd door een bacterie die een ziekte veroorzaakt die spieren verlamt. Binnenkort zullen 70 mensen deelnemen aan een studie na de eerste veelbelovende resultaten van een proefexperiment."

Andere middelen
Eerder deze maand raakte bekend dat er gewerkt wordt aan een nieuw vaccin dat de symptomen van de patiënten op lange termijn aanpakt. Ook raakte bekend dat het pollenseizoen tot zes weken langer zal duren door de opwarming van het klimaat. Door in de periode van enkele maanden enkele spuitjes te laten zetten, zou je de symptomen kunnen controleren. Het huidige alternatief is een injectie die je erg regelmatig moet herhalen.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.891 topics, welke bij elkaar 448.535 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.611 leden.
Het nieuwste lid is Sneeuwschuiver57.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 127 mensen aan het browsen op het forum. 5 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 127, lezen 14 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 9".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden