De brandweer van Tongeren heeft vanavond een tachtigtal oproepen ontvangen voor ondergelopen straten en kelders na een wolkbreuk, die over de regio Zuid-Limburg trok. Het korps van Sint-Truiden kreeg een dertigtal oproepen te verwerken. De meldingen gingen vooral over ondergelopen straten en modder op de wegen, die van de weilanden afkomstig was.
De Tongerse brandweer had vooral interventies in de regio Tongeren en deels in Borgloon en in Heers. De ondergelopen kelders zijn allemaal leeggepompt. Daarna werden de gewestwegen vrijgemaakt. De Tongerse brandweer zal morgen nog de hele dag in de weer zijn om de straten schoon te spuiten. De lokale politie zal de secundaire wegen, indien nodig, voor het verkeer afsluiten. Dat werd vernomen bij de Tongerse brandweer.
De Truiense brandweer moest vooral uitrukken naar de deelgemeenten Brustem en Velm. Ook vanuit Heers kwamen enkele oproepen binnen. De wolkbreuk trok rond 20 uur over de regio Zuid-Limburg.
Bron: hln
In het zuiden van Limburg heeft een wolkbreuk heel wat wateroverlast veroorzaakt. De brandweer van Tongeren kreeg een 80-tal oproepen voor ondergelopen straten en kelders. Het korps van Sint-Truiden kreeg een 30-tal oproepen. Daar werd vooral geklaagd over modderoverlast. De brandweer van Tongeren kreeg de meeste oproepen uit de streek rond de stad zelf, maar ook uit Borgloon en Heers. De ondergelopen kelders zijn gisteravond nog allemaal leeggepompt. Daarna werden de gewestwegen vrijgemaakt.
De Tongerse brandweer zal vandaag nog de hele dag werk hebben om de straten schoon te spuiten. Indien nodig, zal de lokale politie de secundaire wegen voor het verkeer afsluiten. De brandweer uit Sint-Tuiden moest vooral uitrukken naar de deelgemeenten Brustem en Velm. Ook uit Heers kwamen enkele oproepen binnen voor het Truiense korps binnen. De problemen daar waren vooral ondergelopen kelders en enkele straten die overspoeld waren met modder die van de velden langs de straten kwam.
Bron: De Redactie
Gisterenavond heeft een hevige storm zware schade veroorzaakt in diverse gemeenten van Waals-Brabant en Henegouwen. In Brabant is het vooral het dorp Baulers (Nijvel) en het gehucht Promelles (Old Genappe) die getroffen zijn. In de laatstgenoemde kwam een modderstroom van de velden op gang en overspoelde verschillende straten. De modderstroom nam alles mee wat op zijn weg lag. In de Fontijnstraat liepen heel wat garages onder. Een boerderij kwam volledig onder water en kwam ook zonder elektriciteit te zitten. Honderden fokstieren moesten noodgedwongen een paar uur in een halve meter water staan. "Ik woon hier 30 jaar en zo'n spektakel heb ik nog nooit meegemaakt, aldus een lokale inwoner. Halverwege de avond kwam de burgemeester van Nijvel, Pierre Huart, aan in Baulers om de getroffen mensen te ondersteunen. In Henegouwen, het dorp van Ronquières (Braine-le-Comte) waren er dezelfde problemen. Verschillende huizen en uitvalswegen liepen onder water.
Bron: Le Soir
©Onweer-online | Gewijzigd: 30 mei 2012, 07:40 uur, door Bart Standaert
Voor de tweede keer in een week tijd heeft hevig onweer heel wat overlast veroorzaakt. Deze keer werd vooral het zuiden van de provincie Limburg getroffen. De wolkbreuk sloeg toe in de streek van Sint-Truiden en Tongeren. Water en modder zetten straten blank, tientallen kelders liepen onder water.
Bron: Nieuwsblad
Gérard Couronné (MR) stelt het Waals Gewest aansprakelijk voor 50 procent van de vastgestelde schade, veroorzaakt door een zwaar onweer dinsdagavond. Dat maakte de burgemeester van Genappes woensdag bekend. Couronné is van mening dat het personeel van de openbare diensten (SPW) mee verantwoordelijk is.
Dinsdagavond regende het door een zwaar onweer 90 minuten lang boven de gemeente. Dat zorgde voor aanzienlijke schade.
Couronné belde die dinsdagavond naar de Waals openbare diensten (SPW). Daar kreeg hij echter te horen dat er geen personeel beschikbaar was en dat er buiten de voorziene uren geen civiel materieel kon uitrijden
.Bovendien stelt Couronné dat geen enkele verantwoordelijke zich kon vrijmaken om woensdagochtend aanwezig te zijn op de vergadering waar een eerste balans zou opgemaakt worden.De burgemeester zegt dat twee te kleine en niet onderhouden opvangbekkens van de RN25, die onder de verantwoordelijkheid van de SPW, aan de oorsprong liggen van de modderstromen die zware schade hebben veroorzaakt.
Couronné wijst er ook op dat de N5 afgesloten moest worden omdat er meer dan een meter water onder de brug van Ways stond. Dat is een probleem dat al jaren geregeld terugkomt en niet wordt opgelost, aldus de burgemeester.
Bron: Nieuwsblad
| Gewijzigd: 3 februari 2017, 07:58 uur, door Joyce.s