In het tweede weekeinde van september kunnen we nog genieten van onvervalst zomerweer met temperaturen die op veel plaatsen oplopen naar 25 tot 29 graden. Hoe bijzonder is dit? En de belangrijkste vraag natuurlijk; hoe lang kunnen we er nog van genieten? De meteorologische zomer, die van 1 juni tot en met 31 augustus duurt, is voorbij. Volgens de sterrenkundige kalender duurt de zomer nog tot en met 22 september. Maar wanneer begint de herfst dit jaar nou precies?
De dagen worden steeds korter en de zon komt lager aan de horizon te staan. 's nachts wordt het hierdoor ook best fris met in de vroege ochtend lokaal mist. De zon staat zaterdag 22 september rond 17:00 's middags precies loodrecht op de evenaar, het moment waarop de herfst officieel van start gaat.
Trend; zachte herfst
Vorig jaar konden we, na een tegenvallende zomer, nog lang genieten van warm en zonnig najaarsweer. Tijdens de eerste dagen van oktober 2011 werden lokaal nog zomerse temperaturen geboekt van 25 graden, wat in deze maand vrij zeldzaam is. De herfst van 2011 eindigde zelfs in de top tien van de zachtste herfstperioden sinds 1901. Wat opvalt is dat sinds die tijd zes van deze top tien seizoenen zich recent hebben voorgedaan, namelijk sinds het jaar 2000. Het lijkt een trend, dat het najaar steeds warmer wordt. Ook bleef het vorig jaar erg droog tijdens de herfstmaanden. November 2011 verliep zelfs recorddroog met gemiddeld over het land slechts 9 mm neerslag tegen 82 mm normaal. Het was daarmee de droogste novembermaand sinds 1906, toen de officiële metingen begonnen. Wat zegt dat over dit jaar?
Lage waterstand in de Waal zaterdagmorgen 26 november 2011, vanwege de langdurige droogte tijdens de herfst vorig jaar. Foto: Ton Timmer, Nijmegen
Weersomslag
Momenteel worden de weerkaarten in onze omgeving gedomineerd door een hogedrukgebied, dat dit weekeinde via Nederland richting het oosten van Europa koerst. Met een zuidelijke stroming in het kielzog van dit hoog wordt er warme lucht uit het zuiden van Europa naar Nederland geblazen. Dit resulteert zondag in temperaturen die heel dicht bij de tropische 30 graden gaan uitkomen. Zelfs op de stranden worden zomerse temperaturen verwacht, rond 25 graden, vanwege de aflandige zuidoostenwind. Maandag blijft het ook nog zomers warm maar koelt het langs de kust al wel wat af, als de naar zuidwest draaiende wind aantrekt. Er trekken dan wel enkele wolkenvelden over het land, maar het blijft op de meeste plaatsen nog droog. Dinsdag lijkt de overgangsdag te worden naar wisselvallig en koeler weer. Er vallen dan al enkele buien maar het kwik loopt, met uitzondering van de kustregio’s, overal nog op tot boven de 20 graden. Vanaf woensdag krijgen we dan een wisselvallige periode voor de kiezen en is het een stuk frisser met middagtemperaturen rond 17 graden.
De omslag naar een frisser najaarsweertype vanaf woensdag 12 september is goed zichtbaar in de EPS grafiek van het ECMWF (Pluim).
Herstel op termijn?
Het wisselvallige herfstweer, dat zich komende woensdag inzet, vindt ook in de week er na een vervolg. Naast natte en herfstachtige dagen zitten er ook kalmere en drogere dagen bij. Soms waait het even stevig door en een eerste herfststorm is daarbij zeker niet uitgesloten. De dagen worden steeds korter en de nachten worden kouder. Maar van nachtvorst lijkt in deze periode voorlopig nog geen sprake te zijn omdat het vaak te hard waait. Op de Atlantische oceaan zien we in de week van maandag 17 tot en met zondag 23 september wel interessante ontwikkelingen gebeuren. Het hogedrukgebied nabij de Azoren begint namelijk in noordoostelijke richting uit te breiden.
Uit de EPS berekeningen van het ECMWF model valt op dat we een natte periode tegemoet gaan.
Volgens de lange termijn prognoses van het ECMWF (European Centre of Medium-range Weather Forecasts) lijkt de luchtdruk in de laatste week van september gemiddeld hoger te zijn waardoor mogelijk een drogere periode aanbreekt.
Bron: Meteo Consult, ECMWF, KNMI
Velen mensen willen ten volle genieten van het schitterende nazomerweer. Misschien is het wel het laatste mooie weekend van het seizoen. Zo'n 50,000 dagjesmensen zijn naar de kust getrokken. Dat is veel voor de tijd van het jaar. En een massa volk is van plan om tot morgen te blijven, want de hotels zijn voor 80% volgeboekt.
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 8 september 2012, 21:51 uur, door Sanwa
Goed nieuws voor wie vandaag erop uittrekt of gewoon van de zon wil genieten. Vandaag wordt het zomers warm met op sommige plaatsen zelfs 29 graden.
© ANP.
Volgens Weerplaza wordt vandaag een vrijwel zonovergoten dag en met een matige zuidelijke wind, kracht 3 of 4, wordt warme lucht aangevoerd. Op de stranden ligt het kwik in de middag rond 23 graden, verder landinwaarts wordt het zomers warm met 25 tot lokaal 29 graden. Ook vanavond blijft het nog lang warm.
Zulke zomerse temperaturen zijn volgens Weerplaza niet gebruikelijk voor begin september. Misschien zullen de temperaturen vandaag het warmterecord uit 1928 breken. Toen werd het op 9 september bijna 30 graden. De vorige piek uit 2005 telt 26,6 graden en deze wordt zeer waarschijnlijk overtroffen. Daarmee zal de temperatuur van 9 september 2012 in de top 5 van de warmste dagen verschijnen.
Morgen volgt nog een warme dag, het wordt dan 23 tot 27 graden. Wel gaat de zon veel vaker schuil achter stapelwolken en wolkenvelden. In de vroege ochtend kan een enkele bui vallen, daarna blijft het droog. Daarna is het wisselvallig weer, met elke dag regen en een beetje zon. Later neemt de wind ook flink toe. De maxima dalen naar 16 of 17 graden.
Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:36 uur, door Joyce.s
Zonaanbidders doen er goed aan te genieten van het weer nu het nog kan. Deze week krijgt Nederland een voorproefje van wat de herfst gaat brengen. Dat meldt weeronline.nl.
De zon schijnt zondag nog volop. In het binnenland kan de temperatuur lokaal oplopen tot 29 graden. Zondagavond kunnen vanuit het westen de eerste buien binnenkomen en daalt de temperatuur naar ongeveer 15 graden. Maandag is het wat bewolkter en trekt de wind al wat aan. Hier en daar kan een buitje vallen.
Dinsdag passeert een storing en daalt de temperatuur naar ongeveer 20 graden en worden verspreid over het land buien verwacht. Op woensdag, verkiezingsdag, wisselen wolken, zon en buien elkaar af. Later op de dag wordt het overal bewolkt en in de avond trekt een buiengebied over het land. De dagen daarna koelt het verder af en wordt het wisselvalliger met veel bewolking, regelmatig buien en later in de week meer wind.
Bron: Nu.nl
De reddingsbrigades op de Zuid-Hollandse stranden hebben zondag een relatief rustige dag gehad, ondanks het mooie weer en overvolle stranden. Op misschien wel de laatste stranddag van het jaar waren er nagenoeg geen drenkelingen.
Volgens een woordvoerster kwam dat omdat de zee vrij rustig was. De reddingsbrigade is wel enkele keren uitgevaren, maar dat bleek loos alarm. Ter hoogte van het Noorderstrand in Scheveningen heeft een reddingsboot nog wel een zeehondje de weg gewezen naar open zee.
Kinderen kwijt
Op de Haagse stranden werden ongeveer twintig kinderen korte tijd vermist. Zij zijn allemaal weer herenigd met hun familie. Ook waren er een aantal kleine EHBO-gevalletjes. Met de files viel ook allemaal mee, er waren geen noemenswaardige verkeersproblemen.
Bron: Omroepwest
Het mooie weer heeft dit weekend een massa dagjestoeristen naar de Belgische kust gelokt. Vooral zondag was een absolute topdag voor het kusttoerisme. Dat meldt Geert Hoorens, regiomanager Kust bij Westtoer. "Het was voor de kust natuurlijk een formidabel weekend. Dit weekend is een topweekend, van het soort waarvan we er in juli te weinig hadden", aldus Hoorens. Dergelijke nazomerweekends veranderen weinig aan de matige zomer van 2012. Volgens Hoorens was het "een matige, Belgische zomer", met een mooie afsluiter.
Dit topweekend voor het kusttoerisme verschilt wel enigszins van een typisch weekend tijdens de zomervakantie. "De dagjestoeristen komen nu vooral voor het strand, en pikken eventueel een restaurant mee. In de evenementen en de andere toeristische trekpleisters aan de kust zijn die mensen op dit moment minder geïnteresseerd", weten ze bij Westtoer.
Het was opvallend dat er qua bezetting een zichtbaar verschil was tussen de verschillende kustgemeentes. "Dat is wel een typisch fenomeen voor een nazomerweekend. Tijdens de topmaanden is het overal een topbezetting. Nu zien we dat er toch meer concentratie is in centra zoals Nieuwpoort, Knokke, Blankenberge en Oostende. Daar speelt natuurlijk ook de mobiliteit een grote rol in", legt Geert Hoorens uit.
De extra treinen richting kust zaten dit weekend eivol. Een groot aantal van die dagjestoeristen kiest dan voor de snelste weg naar het strand, en laat de andere kustgemeentes links liggen.
Bron: Het nieuwsblad
Het was een topweekend voor het toerisme aan zee. Het mooie weer lokte een massa dagjestoeristen. De NMBS legde extra treinen in en vanavond waren er lange files op de E40, richting binnenland. De horeca-sector aan de kust is tevreden. "We hebben een matige zomer gehad, vooral die eerste maand juli", zegt Geert Horens van Westtoer. Augustus was een prachtige maand, 30 op 30 geslaagd. En nu komen wij in de periode van wat wij noemen het uitwaaien aan zee. En uiteraard, alle ingrediënten waren aanwezig : zon, hoge temperaturen, 26 à 28 graden. Volk op de terrassen, volk op de fiets, volk te voet, volk op het strand." Westtoer heeft het over een topweekend.
Bron: Deredactie | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:00 uur, door Joyce.s
Woensdag, de dag van de Tweede Kamerverkiezingen, wordt de kilste dag van de week. Ook valt er geregeld een bui en staat er een stevige wind. De temperatuur komt niet boven de 16 graden uit. Dat meldt Meteo Consult maandag.
Hoewel het overwegend droog wordt, komen er enkele stevige regenbuien voor, naar verwachting vooral in de kustprovincies. Ook staat er een frisse westenwind met kracht 4 tot 6.
Maandag is het in het binnenland op diverse plekken nog zomers warm met zo'n 25 graden. Wel is er al meer bewolking en vallen enkele plaatselijke buien. Dinsdag gaat het vanuit het westen een tijdje regenen en stroomt veel koelere lucht Nederland binnen, waardoor het maximaal 16 tot 20 graden wordt.
Ook na woensdag blijft het wisselvallig, maar wordt het niet meer zo koud. Na een winderige vrijdag met mogelijk een stormachtige wind aan zee, lijkt het weer in het weekend langzaam iets te verbeteren.
Bron: Nu.nl
De ANWB Alarmcentrale beleefde een drukkere zomer dan in 2011. Het aantal gevallen waarbij de ANWB hulp moest verlenen steeg met 5,5 procent, zo meldde de dienst maandag. De ANWB hielp in deze vakantieperiode meer mensen die ziek en in nood waren dan in 2011. Dat kwam vooral doordat er voor meer opdrachtgevers werd gewerkt. Ook verleende de ANWB meer hulp bij pech. De meest voorkomende pechgevallen betroffen startproblemen, haperingen en verlies van vermogen, koelproblemen en ongemakken met de versnelling en koppeling. Opvallend was dat er veel meer mensen met een lekke band geholpen moesten worden, omdat zij geen reservewiel bij zich hadden.
Ten opzichte van vorige zomer steeg het aantal pechgevallen om die reden van 920 naar bijna 1500. Dat komt vooral omdat een reservewiel vaak niet meer standaard in een auto zit. De landen waar de ANWB het meest moest uitrukken waren Turkije, Spanje, Frankrijk, Italië, Duitsland en Griekenland. De drukste week was die tussen 23 en 29 juli. Opvallende gebeurtenissen waarbij de ANWB moest helpen waren een aantal busongevallen, bosbranden en de scheepsramp in Tanzania.
Bron: AD | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:00 uur, door Joyce.s
Verkiezingsdag wordt de kilste dag van deze week met temperaturen niet hoger dan 15 tot 17 graden. Daarbij zijn er woensdag naast lange droge perioden ook enkele stevige buien, waarvan de meeste in de kustprovincies. Er staat een frisse westenwind.
Geregeld schuift er deze week bewolking over. Die kan het grijs maken, waarin deze witte zwanen fraai 'oplichten'. Foto Pia Legerstee.
Waar het gisteren in het zuidoosten van het land nog bijna 30 graden werd, is veel koelere lucht dus naar ons op weg. Die frisse lucht heeft haar oorsprong bij de poolcirkel en wordt onze kant op gevoerd rondom een lagedrukgebied bij IJsland.
Vandaag wordt het in het binnenland op diverse plekken nog aangenaam warm met 23 tot 25 graden, in het zuidoosten een fractie hoger. Morgen zal het alleen in Limburg nog tot 20 graden kunnen komen, daarna krijgen we twee dagen waarin we het met beduidend minder moeten stellen.
Zo ziet de weerkaart er momenteel uit voor vrijdag. Het aanzienlijke luchtdrukverschil tussen het hogedrukgebied boven de Golf van Biskaje en het lagedrukgebied noordwest van Noorwegen leidt tot de vele wind, mogelijk aan zee stormachtig, 8 Bft.
Vrijwel dagelijks zal er een zone met neerslag overschuiven. Morgen gaat het vooral om een koufront dat enige tijd buiige regen met zich meebrengt. Woensdag schuiven de meeste buien over de noordelijke provinices. Met een beetje geluk blijft het donderdag zo goed als droog, aangezien we dan tussen twee neerslaggebieden in vertoeven. Zoals de weerkaarten er nu voor staan, gaat het in de avond weer regenen en vindt dan tevens de opbouw plaats naar een windrijke vrijdag. Die onstuimigheid wordt teweeggebracht door het luchtdrukverschil dat ontstaat tussen een hogedrukgebied ten westen van Frankrijk en een lagedrukgebied 'ergens' boven Scandinavie.
Zo zonnig en warm als afgelopen zondag zal het dit jaar niet meer worden. Maar, er komt begin volgende week waarschijnlijk wel een hogedrukgebied in zicht voor Nederland.
Onzekerheden
De exacte positie van lagedrukgebieden zal bepalen in hoeverre we tegen het einde van de week voluit buien over het hele land krijgen, of dat het voor wat betreft nattigheid nog meevalt. Grootste onzekerheden zitten momenteel in de koersen van orkanen en stormen aan de andere zijde van de Atlantische Oceaan. Vooral de uiteindelijke trekrichting van tropische storm Leslie zal hierin bepalend zijn. Uiteindelijk trekken de -nog indrukwekkende- restanten met behulp van de straalstroom richting het Europese continent. Komen de restanten daarvan heel noordelijk over Europa te liggen, of meer over Zuid-Scandinavie? Dat maakt veel uit voor de weersomstandigheden bij ons.
Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:00 uur, door Joyce.s
Het bosbad in Noord-Sleen heeft flink kunnen profiteren van het zonnige weekeinde. Het bestuur van het bad besloot vorige maand om een week langer open te blijven. Dat die extra laatste dagen zo mooi werden, was toen nog niet voorzien.
Het was het eerste seizoen dat door bad gebruik werd gemaakt van restwarmte van een biovergistingsinstallatie in de buurt. Door de restwarmte kon de watertemperatuur goed onder controle worden gehouden. Dit weekeinde passeerde de 25.000ste bezoeker de kassa. Voorzitter Albert Wieken blikte zaterdag op de vrijwilligersavond terug op een succesvol seizoen.
Bron: DVHN
© belga.
Strandredders moesten in de maand augustus in totaal 130 keer interveniëren. Dat blijkt uit cijfers van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen, die tevens melding maakt van een groot aantal interventies voor kwallenbeten.
"Opmerkelijk zijn de cijfers van de verzorgingen voor kwallenbeten", duidt Johnny Devey, voorzitter van de IKWV. "Midden augustus registreerden we op één dag zelfs meer dan 150 verzorgingen."
Strandredders hadden het in de maand augustus algemeen beschouwd veel drukker dan in de maand juli. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het goede weer. Er waren in augustus ongeveer 57 tussenkomsten voor baders in nood tegenover 33 in juli en 36 ernstige verwondingen op het strand of de golfbrekers, terwijl dat aantal in de eerste maand van vakantie beperkt bleef tot 13. Er waren wel minder problemen met kiters en surfers. Van 48 in de maand juli, naar 17 in augustus.
Bron: HLN
Kiesgerechtigden die woensdag een stem willen uitbrengen, kunnen op de meeste plekken momenteel met een gerust hart de gang naar de stembus maken. Op veel plaatsen schijnt volgens weeronline.nl rond 10.00 uur de zon en is het droog.
In de noordelijke provincies en in het zuiden vielen eerder in de ochtend op verschillende plaatsen nog buien. Deze gebieden blijven de komende uren wel kans houden op buien.
Woensdagmiddag verlaten de buien het zuidoosten van het land en wordt het geleidelijk aan op steeds meer plaatsen droog, de tweede helft van de middag ook in het noordoosten. Omstreeks 10.00 uur lag de temperatuur rond 13 graden. De verwachting is dat het kwik in de loop van de dag nog naar 17 tot 18 graden stijgt. Woensdagavond wordt een buienstoring vanuit het westen verwacht. De eerste neerslag valt echter pas in het westen als de stemlokalen sluiten, rond 21.00 uur.
Bron: Nieuws.nl
De autoloze zondag in meer dan 20 steden en gemeenten was een "groot succes". Dat zegt initiatiefnemer Mobiel 21. "Het mooie weer zorgde overal voor een grote opkomst. Iedereen kwam massaal naar buiten om zijn of haar stad op een autovrije manier te ervaren." Koning auto ging vandaag een dagje aan de kant in 21 steden en gemeenten waaronder Brussel, Brugge, Gent en Antwerpen.
© photo news.
Antwerpen Autovrij
In Antwerpen vond de negende editie van 'Antwerpen Autovrij' plaats, waar duizenden fietsers en voetgangers de stad op een andere manier leerden kennen. Volgens de politie verliep alles zeer rustig en waren er geen incidenten.
Op verschillende plekken in de stad was er animatie, werden wedstrijdjes georganiseerd en konden geïnteresseerden een proefritje maken met allerlei duurzame vervoersmiddelen: van ligfietsen tot designvoertuigjes, die door een combinatie van elektriciteit en spierkracht werden aangedreven. Een uitgestippelde fietstocht bracht fietsers op plaatsen met een 'mobiele' betekenis.
Antwerpen was dit jaar ook gaststad voor het eerste officiële Brompton Benelux Championship, een race met de vouwfiets langs de Schelde en door de binnenstad. Het idee waaide over uit Engeland, waar vouwfietsen al jaren een hype zijn in het woon-werkverkeer.
Mensenzee in Brussel
Ook in Brussel was de elfde autoloze zondag een overweldigend succes. De organisatoren telden een pak meer bezoekers dan vorig jaar en op verschillende plaatsen was het over de koppen lopen. "Zowat alle politiezones melden ook dat er veel minder wagens rondreden dan op andere edities," zegt Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille. "Eén politiezone had het zelfs over de beste editie ooit."
De politie van Brussel Hoofdstad/Elsene zag zich zelfs verplicht om de Anspachlaan ter hoogte van de Brusselse Beurs af te zetten. Volgens politiewoordvoerster Ilse Van de Keere was het ter plekke een echte mensenzee en was er voor fietsers en voetgangers nauwelijks doorkomen aan.
Een grote publiekstrekker was het I Bike Bru-Village voor het Centraal Station waar het publiek kon genieten van muziekoptredens, BMX-shows en VeloDesign, een defilé van gepimpte fietsen door het Brussels Centrum voor Mode en Design. Ook Binnenband, de fietstocht langs de 22 Vlaamse gemeenschapscentra, trok heel wat sportieve fans.
Autovrij Gent
Ook in Gent was er door het goede weer veel belangstelling voor de in totaal 30 georganiseerde wandel-en fietstochten. Enkele honderden fietsers sloten de autovrije dag af met een tocht langs de Gentse stadsring.
Het gebied binnen de Gentse stadsring was tussen 10 en 18 uur afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer, behalve voor personen met een gehandicaptenkaart, hulpdiensten en openbaar vervoer.
Op het Sint-Baafsplein was er gratis fietsregistratie. Het Gentse Milieufront en Max Mobiel, dat ijvert voor betere woon-werkmobiliteit in Gent, verhuurde er bakfietsen.
'UiT zonder uitlaat' in Mechelen
Ook in Mechelen werd koning auto uit het centrum verbannen met de tweede editie van 'UiT zonder uitlaat'. De binnenstad stond helemaal in het teken van cultuur, vrije tijd en mobiliteit en baadde in de sfeer van de dolle jaren twintig.
Op de Veemarkt werd een zeepkistenraces georganiseerd en in de Katelijnestraat stond een vijfhonderd meter lange tafel waar een zevenhonderdtal mensen samen konden eten.
"UiT zonder uitlaat kende een massale opkomst. In de binnenstad kon je over de koppen lopen. Er komt zeker een derde editie, die we nog verder zullen uitbouwen", aldus burgemeester Bart Somers.
Week van de Mobiliteit
Volgende zondag 23 september)wordt ook nog in Meise, Essen, Tremelo en Izegem een autoloze zondag georganiseerd. Op zondag 30 september doet Sint-Truiden hetzelfde.
De autoloze zondag van vandaag is meteen de start van de Week van de Mobiliteit, een week met allerhande acties rond duurzame mobiliteit. Meer informatie daarover is hier terug te vinden.
Bron: HLN | Gewijzigd: 16 september 2012, 22:18 uur, door Sanwa
Terwijl het afgelopen weekend nog zomerjurkjes- en T-shirtweer was, haalde Walter Van Gastel toch al de wollen truien en wanten boven. De afdeling kerstdecoratie is er sinds zaterdag open voor het publiek. En daartussen troffen wij echte kerststemmingfans aan.
Foto: Ludo Mariën
Toch een beetje vreemd. In de tuin zijn de zonnebloemen nog lang niet uitgebloeid, maar bij Van Gastel in Ekeren sta je te midden van de rijkversierde kerstbomen en andere glinsterende decoratieve spulletjes voor de eindejaarsfeesten. Walter Van Gastel is er ieder jaar zo vroeg bij. Er waren deze keer zelfs klanten die niet konden wachten tot de gordijnen rond de afdeling-in-opbouw waren verdwenen.
“De dag na moederdag, 15 augustus, beginnen we onze kerstafdeling in te richten”, zegt An Van Gastel. “Er zijn inderdaad mensen die niet tot vandaag konden wachten en onder het gordijn kropen om toch maar als eerste te kunnen kiezen. Sommige spullen zijn zelfs al uitverkocht.” iwan pas
Bron: GVA
Volg de berichtgeving verder in het herfsttopic
| Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:00 uur, door Joyce.s