De Leuvense brouwer AB InBev heeft in België in het afgelopen kwartaal 11,4 procent minder bier verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is volgens het bedrijf te wijten aan "extreem ongunstig weer" vergeleken met de uitzonderlijk warme lente van vorig jaar. Er was ook een "beperkt" marktaandeelverlies, geeft de brouwer toe in een persbericht.
In West-Europa kende AB InBev in het tweede kwartaal een daling van het volume van zijn bieren met 6,7 procent. De daling was nog forser (-11,2 procent) in Centraal- en Oost-Europa. In Noord-Amerika was er een daling met 1,9 procent, onder meer te wijten aan aanpassingen aan de leveringspatronen in de VS. In Azië zag de Leuvense brouwer het biervolume dan weer groeien met 7,3 procent. Wereldwijd verkocht AB InBev 0,5 procent minder bier, tot 90,533 miljoen hectoliter.
Ondanks de dalende volumes steeg de omzet op vergelijkbare basis en zonder wisselkoerseffect in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar met 4,7 procent tot 9,871 miljard dollar (8,043 miljard euro). De genormaliseerde bedrijfskasstroom (ebitda) daalde met 4 procent tot 3,594 miljard dollar (2,928 miljard euro). Die cijfers liggen net onder de analistenverwachtingen.
Bron: HLN
Moeten dinsdag de vesten en de kachel nog aan, de maand augustus start woensdag met een zomerse dag. Dat is de verwachting van Meteo Consult. Daarna is het wel weer even over met de pret.De plotse zomerwarmte heeft te maken met subtropische lucht die dinsdagavond en -nacht vanuit het zuiden Nederland binnenkomt. Wolken en buiten trekken naar het noorden weg. In de late middag arriveren in Zeeland een paar regen- en onweersbuien.Woensdag schijnt de zon flink. Ook aan de kust wordt het zomers warm. Een tropische dag zal het niet worden; daarvoor moeten de temperaturen boven de 30 graden komen. Na woensdag is het minder warm, maar wel aangenaam, met geregeld zon en tussen de 20 en 25 graden.
Bron: RTLnieuws | Gewijzigd: 31 juli 2012, 12:59 uur, door Tatanka
Eindigt juli vandaag nog frisjes en regenachtig, augustus begint morgen volop zomers. Dat zegt RTL-weerman Dennis Wilt.
Morgen is het warm met temperaturen tot 30 graden langs de oostgrens. Aan de kust wordt het ook warm met een aflandige wind, rond de zomerse 25 graden zelfs. Tegen de avond arriveren echter in Zeeland al de eerste regen- en onweersbuien die vervolgens in de avond langzaam naar het noordoosten trekken.
Na morgen kunnen we typisch Hollands zomerweer verwachten met temperaturen rond 20 graden aan zee tot lokaal 25 graden langs de oostgrens, zegt RTL-weerman Dennis Wilt. Er valt elke dag wel ergens een bui maar er is ook flink wat zon. "Heel aangenaam weer dus. ’s Avonds buiten zitten kan maar wel met een vestje aan", aldus Wilt.
Of het later in augustus nog warmer wordt, blijft natuurlijk de vraag. Dat is nu nog moeilijk te voorspellen. Daarna blijft helemaal gissen, maar vorig jaar hadden we te maken met een ware 'Indian Summer' na de natste zomer sinds 1906.
Bron: RTL | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:34 uur, door Joyce.s
De zomer is opnieuw even in het land, met flinke zonnige perioden vanmiddag en een zwakke tot matige wind uit het zuiden tot zuidoosten. Het kwik stijgt tot 25 graden aan de kust en in de Ardennen, bereikt 28 graden in het binnenland en 30 graden in de Kempen.
©Belga
Het is echter van korte duur, want later vanmiddag en ook vanavond neemt de bewolking toe vanuit het zuidwesten, gevolgd door enkele regen- of onweersbuien. Een enkele bui kan plaatselijk veel neerslag lossen en mogelijk gepaard gaan met hagel. Vannacht komen eerst nog een aantal regen- of onweersbuien voor. Na middernacht zal de onweerskans afnemen. De minima bedragen dan 13 tot 16 graden.
Morgen is het wisselend bewolkt met enkele buien. In de late namiddag wordt het droger vanuit het westen en geleidelijk ook zonniger. Er waait een matige zuidwestenwind. De maxima bedragen 20 tot 23 graden.
Wisselvallig zomerweer
Van vrijdag tot en met dinsdag krijgen we licht wisselvallig zomerweer met zonnige perioden, maar soms ook enkele buien, mogelijk met onweer. De middagtemperatuur schommelt rond 22 graden. Na het weekend wordt het iets koeler.
Bron: HLN
De cijfers van de toeristisch sector aan de kust vallen voorlopig tegen. Dat zegt Geert Hoorens, regiomanager Kust bij Westtoer. De cijfers van de overnachtingen zijn minder dan vorig jaar, indooractiviteiten scoren dan weer wel goed.Het weer heeft gezorgd voor een tweedeling in de cijfers aan de kust. V o o r 21 juli vielen die tegen, na de nationale feestdag kwamen ze uit op het normale peil. De overnachtingen bleven ongeveer 20 procent onder het niveau van vorig jaar.Indooractiviteiten zoals het zandsculpturenfestival en Sealife deden het wel voortreffelijk.
Bron: Nieuwsblad
| Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:54 uur, door Joyce.s
Ondanks het slechte weer zijn de meeste Belgische pretparken tevreden over de opkomst in de maand juli. 'Slechter dan vorig jaar kon ook moeilijk', zegt Oliver Snyers, marketingverantwoordelijke bij Walibi, dat de afgelopen maand 7 procent meer bezoekers had dan in juli 2011. In de Plopsapretparken en in Bellewaerde is de opkomst te vergelijken met juli vorig jaar. Alleen in Bobbejaanland daalde het bezoekersaantal, met vijf procent.
Plopsaland en Plopsa Coo verwelkomden in juli 324.000 bezoekers, of evenveel als vorig jaar. In een persbericht meldt Plopsa woensdag dat Plopsaland het meest bezochte park in België blijft, met 231.000 bezoekers in juli.
'Sinds de opening van Mayaland, met tien overdekte attracties, is Plopsaland De Panne veel minder weersafhankelijk', zegt Wim Wauters, parkmanager van Plopsaland in De Panne. 'Ook als het regent kunnen mensen bij ons terecht en bij hogere temperaturen zoeken ze er zelfs afkoeling.'
De andere pretparken geven geen exacte cijfers. 'De slechte weersomstandigheden zorgden er in de eerste weken van juli nog voor dat we een terugval kenden', zegt Anke Vanheirreweghe, woordvoerster van Bellewaerde. 'In de laatste weken maakten we echter een inhaalbeweging. Ook onze nocturnes werden goed bezocht.'
Dat Walibi 7 procent meer bezoekers telde, wijt Snyers aan de slechte zomer van 2011. 'En de crisis heeft er misschien toe geleid dat meer mensen besloten thuis te blijven en het vakantiegevoel in het binnenland opzoeken’, vermoedt Snyers. Naar Bobbejaanland kwamen in juli 5 procent minder bezoekers afgezakt, 'maar we kijken uit naar augustus', zegt Peggy Verelst, directeur marketing bij Bobbejaanland.
Bron: Nieuwsblad
Natuurpunt en zijn Waalse zustervereniging Natagora organiseren dit weekend voor de zesde keer de nationale vlindertelling 'Vlinder Mee'. Om de gevolgen van het natte en koude en weer van april tot juni goed te kunnen inschatten, roept Natuurpunt iedereen op om op 4 en 5 augustus vlinders te tellen in de tuin of op het terras.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.
Vlinders hebben warmte nodig, zowel om te kunnen vliegen, voedsel te zoeken en paren, als voor de ontwikkeling van hun eieren en rupsen. Na een buitengewoon warme maand maart verschenen veel vlindersoorten vroeger en talrijker dan gemiddeld. Het leek toen een heel goed vlinderjaar te worden. Dat legt Natuurpunt in een mededeling uit.
Koude en natte zomer
Maar van april tot juni was het bijna permanent veel kouder en natter dan normaal. Sommige soorten dagvlinders lijken daar sterk onder geleden te hebben, andere soorten lijken dan weer niet beïnvloed door het natte weer.
Website
Met de telling houden de natuurverenigingen sinds 2007 de vinger aan de pols van het vlinderbestand in België. Het telweekend is ook een gelegenheid om de verschillende vlindersoorten te leren herkennen en de tuin te screenen op vlindervriendelijkheid. Meer informatie is te vinden op deze website
Bron: HLN | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:55 uur, door Joyce.s
De maand juli was kouder, natter en somberder dan normaal. En ondanks de goeie start van gisteren, wordt augustus volgens Meteo België ook niet veel soeps. ‘De maand start sterk wisselvallig', zeggen ze bij het commerciële weerstation dat in juni al een slechte zomer voorspelde. ‘Alleen naar het einde komt er wat beterschap.' Weerman Frank Deboosere en Jill Peeters houden het bij ‘10 kwakkeldagen'. ‘Verder kijken kan niet.'
Foto Kurt Desplenter
‘Tien zeer wisselvallige dagen, tien dagen met iets minder regen en dan nog eens tien dagen waarop het al eens wat zomers kan zijn. De temperaturen blijven al die tijd rond het gemiddelde.’ Zo ziet de maand augustus er volgens de mannen van Meteo België uit.
‘Eigenlijk blijven de weerkaarten er hetzelfde bijliggen als de voorbije twee maanden’, luidt het nog. ‘Typisch Belgisch zomerweer, zoals dat dan heet. Vanaf 20?augustus kunnen we wel enkele mooie dagen hebben met iets hogere temperaturen. Maar echt droog blijft het ook dan niet. In totaal zal augustus alvast iets natter zijn dan gemiddeld. Kortom, de zomer van 2012 zal niet in de annalen van de liefhebbers van mooi weer komen te staan.’
Tien dagen is de limiet
De professionele voorspellers Jill Peeters en Frank Deboosere bevestigen dat het de eerste tien dagen van augustus ‘zal kwakkelen’ bij temperaturen van 20 à 21?graden. Maar voorspellen wat er daarna komt, daar wagen ze zich niet aan. ‘Tien dagen is het verste dat wij vooruit kunnen kijken’, zegt Deboosere. ‘Blijkbaar zijn sommige mensen straffer, maar tien dagen is voor ons de limiet.’
Meteo België waagde zich eerder deze zomer ook al aan een langetermijnvoorspelling. In juni pakten ze al uit met het nieuws ‘dat we een kwakkelzomer zouden krijgen’, tot grote woede van de kustgemeenten, die prompt dreigden met een rechtzaak. Wat uiteindelijk niet gebeurde. ‘Het weer gaf ons gelijk’, wrijven ze nu bij Meteo België in de handen. ‘Juli was – met uitzondering van enkele mooie dagen– zeer onstabiel.’
Veel onweersdagen
Wat voor een stuk blijkt uit de cijfers die het KMI gisteren verspreidde. Volgens hun statistieken kregen we twee keer zoveel neerslag over ons heen als de normale 73,5?liter in juli. De zon scheen met 173 uur een kleine 30 uur te weinig. En met 17,3 graden zaten we meer dan een graad onder het gemiddelde. Opvallend was dat het zeer vaak onweerde. Vorige maand telde 20 onweersdagen, tegenover 13 in een normale julimaand. Daarmee wordt het record van de laatste dertig jaar (juli 1994) geëvenaard. ‘Let wel: het gaat hier niet om nationale onweders’, zegt Frank Deboosere. ‘Een onweersdag betekent dat het ergens in ons land tot een onweer kwam.’
Bron: Nieuwsblad
Wie in eigen land kampeert, wil het liefst droog weer. Nou is een bui van 5 minuten op één dag niet zo vervelend, maar bijvoorbeeld een halve dag regen is minder gewenst als je buitenactiviteiten wilt plannen. We kijken even naar de regenduurverwachting.
Vannacht was er flink onweer in delen van het land, zoals hier in Overasselt, Gelderland. Foto: Wouter van Bernebeek.
Zeker de komende vijf dagen is het wisselvallig weer. In deze tijd van het jaar betekent dit meestal geen verregende dagen, maar een regelmatige afwisseling van enkele buien en perioden met zon. Dit lijkt ook de komende tijd zo te zijn. Dus er zijn dan ook (lange) droge momenten en dagdelen te verwachten. Een geheel droog etmaal lijkt voorlopig niet aan de orde te zijn, aangezien standvastige hogedrukgebieden te ver van ons vandaan liggen.
Jonge kleine karekiet tussen de natte rietstengels. Foto: Karin Broekhuijsen.
Koudeput
Het is een lagedrukgebied dat ons weer bepaalt; het zal gedurende een dag of vijf langzaam van boven de oceaan via Engeland naar Scandinavië schuiven. De depressie is ook goed in de bovenlucht terug te vinden en is gevuld met een portie vrieskou, een zogeheten koudeput of kortweg, put. En het is niet de eerste put van deze zomer.....Eigenlijk is het nog altijd wachten op een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië dat als blokkerend systeem voor storingen en koudeputten dient en bij ons een periode met warme, droge oostenwinden in gang zet. Tot nu toe deze zomer is de luchtdruk boven Scandavinië echter nauwelijks hoog geweest. Dat laat het kaartje hiernaast, met de drukafwijkingen ten opzichte van het langjarig gemiddelde op het noordelijk halfrond in de maanden juni en juli, zien.
Weerkaart met luchtdruk en fronten voor komende nacht, nacht naar vrijdag 3 augustus. Stippellijnen stellen troggen, van die typische buienstoringen, voor. Bron: ECMWF.
Buienverwachting: lastig
De precieze aanvangstijden, zwaarte en duur van losse buien dan wel buienstraten zijn vooraf moeilijk in te schatten, hoe graag we dat ook zouden willen.... Een zone met regen die bijvoorbeeld van west naar oost passeert is makkelijker te 'timen'. Maar in de zomerperiode gaat het vaker om buiensituaties dan in het winterhalfjaar. Een bui is een weersysteem op zich en kan een eigen leven leiden. Ook kunnen buien 'zomaar uit het niets' ontstaan en waar geen enkel computermodel rekening mee heeft gehouden. Bovendien kunnen de verschillen van plaats tot plaats groot zijn. En juist dit alles maakt een weersverwachting met buien zo lastig. Toch proberen we dagelijks een zo goed mogelijke uitspraak over buien te doen. Zeker de gedetailleerde weermodellen, de fijnmazige, zijn daarvoor een belangrijk instrument. Deze computerberekeningen werken met een roosterpuntafstand van bijvoorbeeld slechts 3 kilometer, zoals ons eigen WRF-model.
Weerkaart voor vrijdagmiddag 3 augustus
Regenduur
Met behulp van formules en andere berekeningen afkomstig van de diverse computermodellen leiden wij de regenduurverwachting, in uren, af. Daarbij wordt steeds gekeken naar tijdvakken van 6 uur; van 2 uur 's nachts tot 8 uur 's ochtends, van 8 tot 14 uur, van 14 tot 20 uur en van 20 tot 2 uur. In de kaarten hiernaast staat de verwachting voor morgen, vrijdag, en zaterdag. Het is duidelijk dat zowel morgen als zaterdag de meeste buien steeds in de middag en begin avond vallen (maar dit geldt in grote lijnen ook voor zondag, maandag en dinsdag....), op het moment dat de temperatuur het hoogst is en daarmee de onstabiliteit het grootst, met als gevolg het ontstaan van losse buien. Ze volgen duidelijk de zogeheten dagelijkse gang.
Weerkaart voor zaterdagmiddag 4 augustus.
Een trog/buienstoring echter trekt zich van de dagelijkse gang soms niets aan en kan dan ook af en toe in de nachtelijke uren passeren. Een enkele bui zal onweer bevatten, aangezien de bovenlucht vrij koud is en blijft met bijvoorbeeld op rond vijf kilometer hoogte temperaturen van omstreeks of nabij -20 graden. Met dan aan het aardoppervlak middagtemperaturen van iets boven 20 graden, zeker gedurende de eerstkomende dagen, kom je aan minimaal 40 graden verschil tussen 5 km en grondniveau; de vuistregel voor het optreden van onweer.
En dit was dan de zomer van 2012?
Morgenmiddag is het weer tijd voor onze wekelijkse verwachting tot vier weken vooruit die we aan de hand van het grote Europese model het ECMWF opstellen.
De weerkaarten van vorige week lieten voor de periode tot en met 26 augustus (morgen kijken we dus een weekje verder) in ieder geval nog altijd geen verandering naar stabiel hogedrukweer zien. Het zou in grote lijnen licht wisselvallig weer moeten blijven met steeds een enkele soms felle bui, geregeld zon en daarbij maximumtemperaturen zo tussen 20 en 24 graden, misschien in de tweede helft van augustus enkele dagen met iets warmer weer. Een trendverwachting die geeneens zo heel slecht was voor een vakantie in eigen land.... Morgenmiddag dus een update.
Van komende nacht 2 tot morgenochtend (vrijdag) 8 uur is het bijna overal droog.
Verwachting regenduur in periode 8 uur tot 14 uur op vrijdag 3 augustus. Op veel plaatsen totaal 1 uur tot 2 uren regen.
Verwachting regenduur in periode 14 uur tot 20 uur op vrijdag 3 augustus. In bijvoorbeeld het noordwesten afgerond 0 uren regen.....
Zaterdag 4 augustus, regenduurverwachting voor tijdvak 8 tot 14 uur.
Zaterdag 4 augustus, regenduurverwachting voor tijdvak 14 tot 20 uur.
Laatste kaartje, 20 uur zaterdagavond tot 2 uur zondagnacht. Droog weer.
Bron: Meteo Consult
© photo news.
Het natte voorjaar en de matige zomer dreigen nefast te worden voor de maïs- en aardappeloogst. Dat bevestigt het studiebureau van de Boerenbond. De gerstoogst, die kon doorgaan door de droge periode eind juli, levert wel normale cijfers op.
"We hebben veel regen gehad, afgewisseld met hoge temperaturen. Daardoor hebben bij de aardappelen ziektes en schimmels zich kunnen ontwikkelen", zegt François Huyghe van de studiedienst van de Boerenbond. Met een adequate bestrijding zou er weinig probleem zijn, maar daarvoor waren de velden te nat."
Ook bij de maïs zijn er problemen. "Op sommige plaatsen is het goed, maar we zien ook veel schade. Er zijn grote verschillen merkbaar", zegt Huyghe. Ook zijn collega en verantwoordelijke voor West-Vlaanderen Oscar Wullepit ziet problemen. "De maïs is te laat gezaaid en de temperaturen zorgen ervoor dat de groei nagenoeg gestopt is."
Balans
Beide vinden het echter te vroeg om zich in cijfers uit te drukken. "Pas in het najaar zullen we de balans kunnen opmaken", klinkt het. De gerstoogst viel wel mee dankzij het zomeroffensief van eind juli. "Het is geen topper, maar de opbrengsten zijn normaal. Er zijn veel aren afgeknakt waardoor het geen topjaar is. Bovendien is de markt enorm volatiel door de hitte in de Verenigde Staten en de lage verwachtingen in Rusland", besluit Huyghe.
Bron: HLN
Watersportondernemers en branchevereniging HISWA luiden de noodklok bij Rijkswaterstaat vanwege de overmatige groei van waterplanten.Grote delen van het Markermeer, IJmeer en de Randmeren raken verstopt door overmatige groei van deze planten. Varen en zwemmen wordt hierdoor onmogelijk, aldus de HISWA.De plantengroei is het gevolg van een sterke verbetering van de waterkwaliteit in de afgelopen jaren door maatregelen van de overheid. Het ecosysteem is echter nog niet in balans.Rijkswaterstaat erkent dat de overmatige waterplantengroei een probleem vormt voor de recreatie. Volgens de HISWA is de beheerder echter niet bereid om buiten de vaargeulen te maaien.De plantengroei, voornamelijk fonteinkruiden, vormt grote velden waardoor het water naast de hoofdvaarwegen onbereikbaar is. Daarnaast gaan de waterplanten, nadat zij zijn uitgebloeid, rotten en stinken.
Noodklok
Jachthavens rond het Markermeer, IJmeer en Randmeren ontvangen steeds meer klachten van watersporters. Motorbootvaarders, zeilers, surfers, zwemmers en sportvissers ondervinden veel overlast en wijken inmiddels uit naar andere recreatiegebieden. De watersportbedrijven voorzien economische schade. Genoemde meren zijn immers belangrijke toeristische bestemmingen voor zowel Nederlanders als buitenlanders. Vrijwel alle recreatiebedrijven en steden rond deze gebieden profileren zich met het vaarwater.
Meteen maaien
HISWA Vereniging dringt aan op een snelle en structurele oplossing. De verbetering van de waterkwaliteit leidde tot een impuls voor de sector. Het open vaarwater, erg belangrijk voor de watersport, is echter nu in sommige gebieden teruggebracht tot de vaargeul. Daarmee verliest het vaargebied aantrekkingskracht.
Bron: Blikopnieuws | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:55 uur, door Joyce.s
De Spaanse Costa del Sol wordt al weken geplaagd door een enorme massa kwallen. In de maand juli alleen al hebben meer dan duizend vakantiegangers die aan de stranden van Malaga en omliggende badplaatsen door kwallen gestoken zijn, medische hulp ingeroepen om de pijnlijke wonden te verzorgen.Volgens Spaanse deskundigen is de boosdoener in de meeste gevallen de parelkwal of lichtende kwal, die een purperachtige schijn vertoont en in staat is om op te lichten. Tot dusver kunnen de wetenschappers slechts gissen naar de oorzaak van de kwallenplaag. Mogelijk heeft overbevissing gezorgd voor een tekort aan natuurlijke vijanden van de kwal, zoals tonijn, zwaardvissen en zeeschildpadden. Onvoldoende neerslag kan er ook voor gezorgd hebben dat het zeewater minder zoet en licht warmer is geworden, wat de voortplanting van de parelkwal in de hand zou hebben gewerkt.Strandgasten worden door middel van een affichecampagne aangespoord om voor de kwallen uit te kijken. In één dag tijd werd aan de Costa del Sol 850 kilo parelkwallen uit het water gehaald.
Bron: Nieuwsblad
Ondanks een koud voorjaar zijn er opnieuw meer dagpauwoogvlinders te zien. De dagpauwoog is tijdens het jaarlijkse vlindertelweekend van Natuurpunt in liefst drie op de vier tuinen gespot. Dat is opmerkelijk, want de vlinder deed het de laatste jaren erg slecht in Vlaanderen.Natuurpunt organiseerde afgelopen weekend opnieuw een vlindertelling. Wie dat wou, kon de resultaten van zijn waarnemingen invoeren op de website van de natuurvereniging. En hoewel nog lang niet alle tellingen verwerkt zijn, wijzen de eerste 600 waarnemingen toch al op enkele duidelijke trends.
Een van de opmerkelijkste daarvan is de terugkeer van de dagpauwoog. Op twee provincies na, staat de vlinder in heel Vlaanderen op één. Alleen in Antwerpen en Limburg scoort de atalanta (kleine foto) beter.Ook in Wallonië is de dagpauwoog de meest getelde vlindersoort. In Nederland komt de kleine vos het vaakst voor. Ook de citroenvlinder, die de laatste jaren enorm achteruit ging in Vlaanderen, wordt opnieuw gespot, maar bijna uitsluitend in de Kempen.De vlinderpopulatie lijkt minder last te hebben gehad van het koude voorjaar dan verwacht. Toch is er ook minder positief nieuws. Zo zijn er nauwelijks koninginnenpages geteld en is het totale aantal vlinders in Vlaanderen nog altijd veel lager dan vroeger. De definitieve resultaten van de vlindertelling worden in de loop van de week op de website van Natuurpunt bekendgemaakt.
Bron: Deredactie | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:55 uur, door Joyce.s
Het advies om contact door mens en dier met water uit het oostelijke deel van de Ouwerkerkse Kreek te vermijden, blijft van kracht. Waterschap Scheldestromen en Rijkswaterstaat onderzoeken en monitoren daar de waterkwaliteit en kunnen inmiddels bevestigen dat de Dinoflagellaat voorkomt in alleen het oostelijke deel van de kreek. In het water van het westelijk deel van de Ouwerkerkse Kreek is deze alg niet aangetroffen. Ook vandaag worden nog extra watermonsters genomen voor onderzoek.
Foto: archief EHF
De uitslagen van de monsters komen overeen met de visuele beoordelingen van de waterkwaliteit. Alleen in het oostelijke deel van de Ouwerkerkse Kreek is de Dinoflagellaat Alexandrium Ostenfeldii gevonden. Dit is de minst giftige soort van de Alexandrium familie. De toxische analyse moet deze of volgende week meer duidelijkheid geven over de mate van giftigheid. Tot die tijd ontraadt het waterschap om met het water in het oostelijk deel van de kreek in contact te komen. Vooral de inname van het water vormt een risico. Het water in het westelijk deel van de kreek vormt geen gevaar.
Om mensen te wijzen op het mogelijke gevaar van de slechte waterkwaliteit, plaatste het waterschap vorige week waarschuwingsborden. Ook zijn omliggende recreatiebedrijven geïnformeerd om hun gasten te attenderen om contact door mens en dier met het water te vermijden. Door het onderzoek willen het waterschap en Rijkswaterstaat meer informatie verzamelen over de eigenschappen en verspreiding van de algensoort om indien nodig maatregelen te nemen.
Afgelopen woensdag en donderdag hebben het waterschap en Rijkswaterstaat op verschillende plekken in de Ouwerkerkse Kreek monsters genomen om de waterkwaliteit verder te onderzoeken. Nadat een giftige Dinoflagellaat werd aangetroffen in de maag van een overleden hond die in het oostelijk deel van de kreek had gezwommen, zijn de partijen overgegaan tot nader onderzoek.
Bron: blikopnieuws
De vissterfte vorige week in een sloot in Moerkapelle komt waarschijnlijk door acuut zuurstofgebrek. Dat concludeert het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard na onderzoek. In één weekend gingen meer dan honderd vissen dood. Het had hard geregend. Daardoor zat er minder zuurstof in de sloot. Ook speelde mee dat dit ene stuk van de ringvaart doodlopend is. Daardoor konden de vissen geen kant op.
Schieland heeft de afgelopen week de waterkwaliteit onderzocht van het slootwater. Daar kwam niets bijzonders uit: de hoeveelheid zouten, ammoniak en andere stoffen weken niet sterk af van wat er normaal in een sloot zit. De enige conclusie die overblijft is volgens het hoogheemraadschap, dat de karpers, snoeken en andere vissen dood zijn gegaan door acuut zuurstoftekort.
Bron: Omroep West
De Veiligheidsregio van Zeeland heeft dinsdagmiddag een grip 3-rampenscenario afgekondigd voor de gemeente Schouwen-Duiveland in verband met de conditie van het water in een kreek in Ouwerkerk.
Een grip 3-situatie wordt normaal gesproken afgekondigd wanneer er sprake is van een bedreiging voor het welzijn van de bevolking in één gemeente. In het oostelijke deel van de kreek bij Ouwerkerk is de giftige alg dinoflagellaat aangetroffen. Mens en dier zijn al gewaarschuwd om niet met het water in aanraking gekomen.
Berichten dat een zwempartij in het water een hond het leven zou hebben gekost, konden door de veilgheidsregio niet worden bevestigd.
Dinoflagellaat is in tegenstelling tot de eveneens giftige blauwalg bijna niet waar te nemen. "We hebben de situatie opgeschaald naar grip 3 om snel iedereen bij elkaar te krijgen", aldus een woordvoerster van de veiligheidsregio. "We gaan nu kijken hoe we de situatie kunnen coördineren." Waterleidingbedrijf Evides heeft laten weten dat er niets mis is met de drinkwaterkwaliteit op Schouwen-Duiveland.
Bron: Nu.nl
De verschillen waren de afgelopen dagen groot in het land. Op sommige plaatsen viel een flinke plens regen met lokaal stevig onweer en soms ook wateroverlast, op andere plekken was het veelal droog met veel zonneschijn. De komende dagen wordt het echter op steeds meer plaatsen droog met geregeld ruimte voor de zon. Ook gaat de temperatuur langzaam iets omhoog met op zondag lokaal mogelijk zomerse temperaturen, ofwel 25 graden.
Na het buiige weer van de afgelopen dagen lijkt er vanaf donderdag weer een droge periode aan te breken met geregeld zon. Foto: Adrie van Kuilenberg.
Het lagedrukgebied waar we de afgelopen tijd het buiige weer aan te danken hadden, beweegt zich het komende etmaal geleidelijk oostwaarts, en maakt na een aanzienlijke periode eindelijk plaats voor een hogedrukgebied dat vanaf de Atlantische oceaan onze kant op komt. In de nacht naar donderdag nestelt het hogedrukgebied zich uiteindelijk boven de Britse eilanden en smelt samen met het hogedrukgebied dat vandaag (dinsdag) al ten zuiden van ons land lag. Ook bij ons gaat daardoor de luchtdruk omhoog en dat resulteert de komende dagen eindelijk weer eens in een paar droge dagen met bovendien zonneschijn.
Hogere temperaturen
Met de kern van het hogedrukgebied boven Engeland en een uitloper daarvan tot boven ons land steekt bij ons vanaf donderdag een noordwestelijke bries op. De lucht wordt dan nog vanaf zee aangevoerd en daarmee wordt het niet ineens erg warm. Het kwik blijft door die oceaanlucht aanvankelijk rond een graad of 20 steken en dat is nog steeds een paar graden onder de ‘norm’ van 23 graden voor deze tijd van het jaar. In het weekend schuift het hogedrukgebied echter vanaf de Britse eilanden richting het zuiden van Zweden en dan draait de wind bij ons naar het ‘warme’ oosten. Middagtemperaturen van plaatselijk 24 à 25 graden met flink wat zon zijn komende zondag dan ook in Nederland een feit!
Een hogedrukgebied nestelt zich donderdag boven Engeland en daar profiteren wij ook van in Nederland.
Hitte in Zuid-Europa
Zomers weer is dus in de maak, maar zo warm of eigenlijk heet als in het zuiden en oosten van Europa is het (gelukkig) nog lang niet. Naast de lokale 40 graden in delen van de Balkan, Griekenland en het zuiden van Italie is het ook snikheet in grote delen van het Iberisch schiereiland. In het zuiden en midden van Spanje werd het al eerder ruim 40 graden deze zomer, maar de zinderende hitte reikt de komende dagen ook tot in het noorden van het Spaanse land en Portugal. In bijvoorbeeld het Spaanse Salamanca wordt de komende dagen hoogstwaarschijnlijk voor het eerst de 40-gradengrens bereikt of zelfs overschreden en dat terwijl het tamelijk hoog gelegen is!
De zon komt er dan weer vaker bij en het is overal droog. Met eerst nog wel een wind vanaf zee is het aanvankelijk nog wat 'minder warm', maar geleidelijk gaat het kwik omhoog. Foto: Gerard Boukes.
Hoe lang houdt het aan
De vraag die nu natuurlijk rijst, is hoe lang het zomerweer bij ons uiteindelijk weet aan te houden. Dat is lastig te zeggen. Lagedrukgebieden vanuit het westen proberen vanaf begin volgende week met alle macht het hogedrukgebied bij ons uit de buurt te verdrijven, maar de meningen zijn daarover nog verdeeld tussen de verschillende weermodellen. In ieder geval is duidelijk dat de echte hitte vanuit het oosten en zuiden van het continent ons land toch weer niet weet te bereiken. Daar zullen veel mensen echter niet rouwig om zijn.
Komende zondag liggen de temperaturen in de middag alweer tussen 22 en 25 graden.
Wilt u meer details over het komende zomerweer en het weer van volgende week, dan kunt u bellen met onze weerlijn 0900-9725 (0,50 ct/pm) en kiezen voor optie 5, de tiendaagse Nederlandse weersverwachting. Bij deze weersverwachting gaan we zeer uitgebreid in op de (soms grote) verschillen tussen de diverse weermodellen, waaronder het Europese, Engelse en Amerikaanse model en bekijken we trendmatig de verwachting voor de komende tijd.
Een mooie dag om de vakantie van veel schoolkinderen nog even goed af te sluiten. Foto: Ans van Ballegooi.
Bron: Meteo Consult
©IKWV
De redders aan onze kust zijn tijdens de afgelopen julimaand niet veel in actie gekomen. Door het slechte weer kwamen niet zoveel badgasten in de problemen. In het totaal moesten slechts 33 baders uit de zee gered worden. “Het gaat vooral om jonge kinderen die niet meer op eigen kracht terug aan wal geraken”, zegt An Beun van de Kustreddingsdienst. “Daarnaast zijn het ook vaak oudere mensen of badgasten die bevangen zijn door alcohol.”
In juli was het wel ideaal watersportweer. “Veel wind en golven maakten hun maand goed”, klinkt het bij de reddingsdienst. “Vandaar ook dat we vooral voor kitesurfers, catamarans en zeilbootjes dienden uit te rukken.” Voor verdwaalde kinderen lijkt 2012 zelfs een topjaar te worden. Tot nog toe hadden al bijna 420 verdwaalde kinderen de hulp van de reddingsdiensten nodig om hun ouders terug te vinden. Dat is bijna even veel als in heel 2011.
Bron: De Redactie
De komende dagen laat de zon zich steeds vaker zien en lopen de temperaturen flink op. In het weekend wordt het volgens weeronline.nl zelfs goed strandweer. Fraai zomerweekend in aantocht. Donderdag en vrijdag is het met temperaturen van een graad of 20 op de stranden nog iets te fris voor een duik, maar is het wel goed recreatieweer. Het blijft overwegend droog en er staat weinig wind. Wel koelt het 's avonds snel af.In het weekend verplaatst het hogedrukgebied zich van de Britse eilanden naar Scandinavië, waardoor de wind naar het oosten tot zuidoosten draait en niet meer over het relatief koude water van de Noordzee waait. Daardoor kan het, ook op de stranden, een stuk warmer worden.
Zaterdagmiddag wordt het volgens de meteorologen van weeronline.nl gemiddeld 23 graden. Zondag wordt het met 23 graden op de Wadden tot 27 graden in het zuiden van het land nog iets warmer.Na het weekeinde neemt de kans op een bui toe, maar blijft de wind uit warme zuidelijke richting waaien en is er nog genoeg ruimte voor de zon.
Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 9 augustus 2012, 16:27 uur, door Sanwa
In Sint Jansklooster worden de weerberichten met spanning in de gaten gehouden. Op 17 augustus wordt daar het jaarlijkse bloemencorso gehouden en de dahlia's die daarvoor gebruikt gaan worden kunnen nog wel wat zon gebruiken. Het zal er om spannen of het kweekveld van de corsoverenigingen dit jaar voldoende dahlia's kan leveren.
Bron: RTV Oost