De zonkracht wordt vandaag geschat op 7. Het RIVM waarschuwt daarom dat er een grote kans op verbranden bestaat. Mensen kunnen door de grote kracht sneller verbranden, en lopen een grotere kans op huidkanker, zo melden het instituut op haar website. Zonkracht boven de 7 komt een keer of vier per jaar voor. In de afgelopen 15 jaar is tweemaal een waarde boven de 8 geregistreerd. Bij een zonkracht 3 kan een blootstelling van 35 minuten al tot roodheid leiden bij een ongewende huid. Bij zonkracht 5 is dat 20 minuten en bij zonkracht 7 is dat 15 minuten. Aangeraden wordt de huid goed te beschermen door op tijd uit de zon te gaan, blootgestelde delen te bedekken of een goede zonnebrandcrème te gebruiken.
Bron: AD
Drukte langs de kust bij Scheveningen, gisteren. © ANP.
Strandgangers moeten vandaag opnieuw rekening houden met behoorlijke files op de wegen naar de kust. De grootste drukte zal rond het middaguur zijn, waarschuwt de ANWB.De organisatie zag dinsdag de eerste 'serieuze stranddag' van het jaar. Klokslag 10 uur begonnen de files al, vooral richting Zeeland, Scheveningen en Zandvoort. Op de A58 richting Vlissingen stond voor de Vlaketunnel zelfs 20 kilometer file. Op dezelfde wegen zal het vandaag weer druk zijn, aldus de ANWB. De organisatie adviseert zonaanbidders hun trip naar het strand goed te plannen.
Omdat het woensdag opnieuw zomers warm wordt, drukt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zonaanbidders op het hart zich goed in te smeren en niet te lang in de felle zon te zitten of liggen. Het RIVM verwacht woensdag zonkracht 7, wat een paar keer per jaar voorkomt. Met zonkracht 7 kunnen mensen snel verbranden en is het risico op huidkanker groter. Slechts 15 minuten in de zon kan genoeg zijn voor behoorlijke zonnebrand.
Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:33 uur, door Joyce.s
Het warme weer en een zwakke tot matige wind leiden tot hoge ozonconcentraties in de lucht. Gisteren al werd de waarschuwingsdrempel op één meetplaats licht overschreden. Voor vandaag en de komende dagen worden nog meer overschrijdingen verwacht.Door de hoge temperaturen, het gebrek aan wind en de opstapeling van de luchtvervuiling van de voorbije dagen worden er hoge ozonconcentraties gevormd in de lucht. De Europese waarschuwingsdrempel van 180 microgram per kubieke meter werd gisteren in Moerkerke, bij Damme overschreden.Voor vandaag, morgen en overmorgen wordt nog geen verbetering verwacht. “De kans is reëel dat de drempel van 180 microgram op een aantal plaatsen wordt overschreden”, laat de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu weten. Zij raden aan om langdurige fysieke inspanningen te vermijden.De alarmdrempel van 240 microgram zou niet overschreden worden. Vanaf zaterdag zal het koelere weer ervoor zorgen dat de ozonconcentraties opnieuw dalen naar normalere waarden.
Bron: deredactie
Vuurkwal
Het warme weer heeft voor de vele strandgasten die de Schouwse kust momenteel trekt ook een schaduwzijde.Door de oostenwind van de afgelopen dagen, zit het zeewater vol met kwallen. De Strandreddingsbrigade Westerschouwen heeft dinsdag bijna vijftig mensen met een kwallenbeet behandeld. Cris Amende van de Strandreddingsbrigade verwacht dat, nu de wind aan het draaien is, ook de kwallen weer langzaam maar zeker verdwijnen.Wie gebeten is door bijvoorbeeld een vuurkwal, doet er volgens Amende goed aan om de plek schoon te vegen met zand en water en vervolgens te behandelen met een middel als Prikweg of azijn.
Bron: Pzc | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:53 uur, door Joyce.s
Het duurde even, maar uiteindelijk is de zomer doorgebroken. Weliswaar zien we in het weekend alweer buien en een afkoeling in de verwachting staan, het zomerweer van deze week hebben we toch maar mooi te pakken. Terwijl het druk is bij de buitenzwembaden, de plassen en meren in het binnenland en ook zeker aan de Hollandse kust, wordt er volop gewaarschuwd voor de hoge zonkracht.
Zomervakantie en dan ook nog eens zonnig zomerweer. Wie in Nederland is gebleven kan genieten van zon, zee en strand zoals hier bij de Pier in de Eemshaven. Foto: Jannes Wiersema.
Zonkracht
De zonkracht is een maat die aangeeft hoeveel ultraviolette straling in het zonlicht het aardoppervlak bereikt. Staat de zon hoog boven de horizon, dan is de zonkracht hoog.
De hoogste zonkrachtwaarden worden dan ook midden op de dag tijdens het zomerseizoen gemeten, zo tussen twaalf en drie uur. Dat wil overigens niet zeggen dat je op een zonnige zomerdag aan het eind van de ochtend of in de namiddag veilig bent in de zon. Het duurt misschien wat langer voordat de huid verbrandt, maar ook dan is het verstandig om een zonnebrandcrème te gebruiken.
Een zonnige dinsdag met uiteindelijk bij het RIVM in Bilthoven een maximale UV-index van 6,1. De verwachting was dat de maximale UV-index op 6,5 zou uitkomen, maar door wat vocht en stofdeeltjes werd dat net niet gehaald.
De zon is in onze omgeving erg sterk in de periode eind mei tot begin augustus. Zo af en toe wordt er een zonkracht gemeten van 7,0 of hoger. In een zeldzaam geval is er zelfs sprake van een (afgeronde) zonkracht van 8. Een blanke huid (huidtype 2) zal bij deze extreme waarden al bij 10 minuten rood kleuren.
Waarom juist nu extra aandacht?
Ondanks dat de zonkracht aan het begin van de zomer nog iets hoger kan uitkomen dan nu, is er toch heel veel aandacht voor de (hoge)zonkracht. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat het zomervakantie is. Een zonkracht van 7 halverwege juni is heel anders dan een (afgeronde) zonkracht 7 tijdens de zomervakantie omdat dan veel meer mensen in de buitenlucht genieten van het zomerweer en dus langdurig in de zon vertoeven. In juni is dat anders. Dan gaan de kinderen nog naar school en zijn de meeste van ons nog aan het werk, veelal in een kantoorpand.
Een niet strakblauwe lucht, afgelopen zondag boven Venlo. Door terugkaatsing van de stapelwolken kwam de UV-index in Bilthoven op 6,8 uit. Foto: Theo van rensen.
Misschien speelt het “slechte” voorjaar en het matige zomerweer van eerder deze maand ook wel een rol. Het aantal zonnige dagen is tot nu toe minimaal geweest waardoor onze blanke huid nog niet heel veel zonlicht heeft opgevangen. Stellen we onze huid plotseling bloot aan een hoge UV-index, dan zal de huid nog sneller verbranden, dan wanneer de huid al meerdere (korte) keren zon op zich heeft gehad.
Halen we vandaag wel zonkracht 7?
De verwachting was dat we gisteren een zonkracht 7 zouden halen. Dat is uiteindelijk niet gelukt. Dit komt vooral door de aanwezigheid van wat vocht en stofdeeltjes in de atmosfeer. Links van dit verhaal zien we een grafiek van de zonkracht gemeten bij het RIVM in Bilthoven. Wat blijkt, de zonkracht kwam op maximaal 6,1 uit terwijl er 6,5 in de verwachting stond. Een dag eerder was er zelfs 6,8 uitgegeven en ook toen kwam de zonkracht uiteindelijk ook niet hoger dan 6,1. Vandaag moeten we uitkomen op 6,6, maar al voor het middaguur was goed zichtbaar dat de zonkracht net iets lager zal uitkomen. Daarmee willen we overigens niet zeggen dat de zonnebrandcrème thuis kan blijven. Bij een zonkracht 6 zal de huid na 15-20 minuten rood kleuren, bij zonkracht 7 zoals eerder gezegd na 10 minuten. Het verschil is dus minimaal, zeker voor iedereen die de hele middag in de zon vertoeft.
De zonkracht van afgelopen zondag gemeten te Bilthoven.
Invloed van wolken
De zonkracht is afhankelijk van de zonnestand, maar ook van de hoeveelheid stof of vocht in de atmosfeer en de dikte van de ozonlaag. De ozonlaag reflecteert namelijk een groot deel van de UV stralen. Ook belangrijk is de aanwezigheid van bewolking. Daarbij is er ook zeker een verschil tussen een paar kleine stapelwolkjes, een dik pakket regenwolken of een dunne, gesloten laag sluierwolken.
De invloed van een dunne laag sluierbewolking is minimaal. Ook al is er sprake van een waterig zonnetje, de UV-index is nog altijd redelijk hoog. (afbeelding van 21 mei j.l.)
Het effect van sluierbewolking is minimaal. Ook al schijnt de zon wat gesluierd door deze hoge, maar dunne bewolking, de zonkracht is dan nog erg hoog. De hoogste zonkracht wordt meestal gemeten op een dag met wat stapelwolken en dus niet op een kraakheldere dag als vandaag. Dat heeft te maken met het feit dat stapelwolken de UV straling die door het aardoppervlak wordt teruggekaatst op hun beurt weer terugkaatsen naar de aarde. Afgelopen zondag was dit bijvoorbeeld heel goed zichtbaar. De uiteindelijk gemeten zonkracht kwam toen hoger uit dan de verwachtte zonkracht!
De zon is in Zuid-Europa nog een stuk sterker. Langs de Spaanse Costa's loopt de UV-index morgenmiddag (14 uur) op tot ruim 9 en in Afrika wordt zelfs een index van 10 tot 11 verwacht (zelfde breedtegraad als de Canarische Eilanden). In Griekenland lijkt de zonkracht minder hoog te zijn, maar dat is zeker niet het geval. De zon is daar rond 14;00 uur Nederlandse tijd alweer iets aan het zakken. Het maximum is daar dus al geweest.
Smeren!
Ondanks dat de zon nu langzaam wat minder hoog komt te staan, is het vandaag en de komende dagen echt raadzaam om te smeren als u de zon opzoekt. Het verschil in verbrandingstijd tussen een zonkracht 6 of 7 is minimaal en zelfs aan het eind van de ochtend of in de namiddag is de zon nog kracht genoeg om een behoorlijk rode huid te veroorzaken.
Bron: Meteo Consult, RIVM, ECMWF
In het Limburgse Arcen en het Gelderse Hupsel heeft het KNMI vandaag temperaturen van boven de 30 graden gemeten. Dat betekent dat die plaatsen vandaag een tropische dag beleven, volgens de officiële definitie.
Het is niet de eerste tropische dag van het jaar. Op 23 mei werd dit jaar, ook in Hupsel, ook al een temperatuur boven de 30 graden gemeten. Als de temperatuur ook maar even boven de 30 graden is, wordt dat al een tropische dag genoemd. Ook morgen en overmorgen blijft het warm.
Komende uren nog warmer
Volgens het KNMI schommelt de temperatuur op dit moment zowel in Arcen als in Huspel tussen de 29 en 30 graden, maar het instituut verwacht dat het de komende uren nog iets warmer gaat worden. Om 15:50 uur wees het kwik in Arcen al 30,5 graden aan. De hoogste temperatuur ooit ergens in Nederland gemeten is 38,6 graden op 23 augustus 1944 in Warnsveld.
Bron: rtl | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:33 uur, door Joyce.s
Ondanks de waarschuwing van Rijkswaterstaat Oost-Nederland, was het woensdag aan de oevers van de grote rivieren zeer druk. Onder andere langs de Waal bij Zaltbommel en Nijmegen en langs de IJssel zochten heel veel mensen de rivierstrandjes op en namen ze regelmatig een duik, aldus de dienst en de waterpolitie.
Rijkswaterstaat waarschuwde dinsdag tegen zwemmen in de grote rivieren. Dat is levensgevaarlijk door de sterke stroming, de beroepsvaart op het water en de soms plotseling aflopende rivierbodem. Vorig jaar verdronken alleen al in Gelderland 11 zwemmers in de rivieren en daarnaast gebeurden er veel ongelukken.
Bron: RTL
De hitte speelt de kermis parten. Foto: Tim Rijnhout/PVE
Na weken kwakkelweer is het sinds een paar dagen écht zomer. Toch sluiten kermisexploitanten de koperen ploert niet in hun armen. Felle zon en de kermis: dat de twee niet samen gaan, is woensdagmiddag al van verre te duidelijk. De gigantische zweefmolen Mission Space schiet haar gondels de hoogte in. Aan boord: twee mensen. "Je kunt de mensen die een kaartje kopen moeilijk een uur laten wachten", zegt bedrijfsleider Dennis Molenveld (19). Tussen de zestien en twintig graden, dat is de beste temperatuur voor de kermis weet Molenveld. "Vanavond is het natuurlijk drukker, maar toch: de mensen zijn dan een beetje gebroken door de hitte." Zonkracht zeven kan worden gehaald, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ondertussen. 'Bij zonkracht zeven kan een huid die nog niet gewend is aan de zon na een kwartier al verbranden".
Bron: Brabants Dagblad.
Beervelde bji Lochristi .
Op de Scherpeheibeekvijver in Beervelde bij Lochristi en op het Eendenmeer in Heusden bij Destelbergen geldt sinds gisteren een recreatieverbod nadat er cyanobacteriën of blauwalgen vastgesteld werden. Dat melden het gemeentebestuur van Lochristi en de lokale politie van de zone Rhode & Schelde.
Bij een visuele controle van de Scherpeheibeekvijver in Beervelde, beter gekend als de surfput, stelde de Vlaamse Milieumaatschappij een verdachte drijvende laag vast. "Na analyse van het staal bleek dat het ging om cyanobacteriën", zegt het gemeentebestuur van Lochristi.
"Deze bacteriën woekeren bij warm weer vooral in stilstaand, voedselrijk oppervlaktewater. De bacteriën vormen drijvend aan het wateroppervlak een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag. Als die laag dikker wordt en de algen dichter bij elkaar drijven, sterven ze af en vormen ze een stinkende brij. Op dat ogenblik kunnen er gifstoffen vrijkomen, die vooral gevaarlijk zijn voor dieren die in of nabij het oppervlaktewater leven, maar ook mensen kunnen worden aangetast." Zwemmen, surfen, duiken en andere watersporten zijn voorlopig verboden.
Ook op het eenden- en surfmeer in Destelbergen-Heusden werden cyanobacteriën vastgesteld. Daar zijn roeien, zeilen, bootvissen en kajakken nu verboden omdat de recreanten ook bij deze activiteiten in contact kunnen komen met cyanobacteriën.
Bron: HLN | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:53 uur, door Joyce.s
De apen en tijgers in Safaripark Beekse Bergen zoeken op deze warme dagen verkoeling. De dieren worden morgen en vrijdag getrakteerd op verfrissende (fruit)ijsjes. Zodra de ijsjes in de zwoele buitenverblijven worden uitgedeeld zullen de apen op het lekkernijen duiken. Ook de tijgers worden getrakteerd. Het wordt een verfrissend en vrolijk feest. 'Vooral de doodshoofdaapjes worden razend enthousiast. We verwachten dat zij zelfs elkaars ijsjes proberen te stelen', aldus dierenverzorger Marco Zwerver. Vrijdag zijn de tijgers aan de beurt. Zij krijgen een blok ijs met stukken vlees gepresenteerd.
Bron: BoN | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:53 uur, door Joyce.s
In Kleine-Brogel was het vandaag de warmste dag van het jaar tot nog toe. Dat meldt VTM en bevestig weerman David Dehenauw aan persagentschap Belga. Aangezien Ukkel als referentie geldt was het echter niet officieel de warmste dag van het jaar in België. Die eer behoort nog steeds toe aan donderdag 28 juni.
De thermometer wees in Kleine-Brogel maar liefst 31,7 graden aan. Dat is meer dan de 31,5 graden die op donderdag 28 juni werd opgemeten. Desondanks was het nog niet de warmste dag van het jaar. In Ukkel klom het kwik vandaag tot 28,8 graden. Dat is nog steeds heel warm, maar wel minder dan de 30,2 graden van eind juni.
Bron: HLN
Bij deze temperaturen willen de mensen het water in en dat merken de redders. Er zijn 432 redders langs de Belgische kust. De eerste drie weken van de zomervakantie hadden zij niets om handen, maar nu is er een massale toeloop. Bij de redders is het alle hens aan dek.
Bron: Nieuwsblad
Als om 9 uur ’s ochtends de eerste bezoekers het Scheveningse strand opkomen ligt het er stil en schoon bij. Daar is heel wat werk aan vooraf gegaan.Een paar uur eerder ziet het strand er nog heel anders uit. Overal zwerven verpakkingen en rondom de vuilnisbakken is het bezaaid met troep.Vanaf middernacht tot 9 uur in de morgen rijden tractoren met zeefmachines, vrachtwagens en veegwagens rond om alle rommel op te ruimen.
Bron: Omroepwest
UV-index Zonkracht Huid verbrandt
1-2 Vrijwel geen Niet
3-4 Zwak Bijna niet
5-6 Matig Gemakkelijk
7-8 Sterk Snel
9-11 Zeer sterk Zeer snel
Dus mensen weer smeren is de boodschap anders worden het dit soort taferelen
thesecretgardenslaboratory
Bron: Weeronline | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:53 uur, door Joyce.s
Vanavond nog een bijzonder aangename, zwoele zomeravond, en ook morgenavond, mits u gespaard blijft van plaatselijk stevige onweersbuien, is het ook nog terrasjesweer. Maar dan nemen de temperaturen een fikse duik. We keken ook al even naar wat de modellen voorlopig in petto hebben voor de rest van de zomer. En, hoewel het uiteraard om voorspellingen gaat: laat ons hopen dat ze er naast zitten. Want augustus ziet er niet echt geweldig uit. Vanavond nog een bijzonder aangename, zwoele zomeravond, en ook morgenavond, mits u gespaard blijft van plaatselijk stevige onweersbuien, is het nog terrasjesweer. Maar dan nemen de temperaturen een fikse duik. We keken ook al even naar wat de modellen voorlopig in petto hebben voor de rest van de zomer. En, hoewel het uiteraard om voorspellingen gaat: laat ons hopen dat ze er naast zitten. Want augustus ziet er niet echt geweldig uit.
Eerst het goede nieuws: vandaag overal in het land overwegend zonnig. De wind waait zwak, aan de kust af en toe matig, uit noord tot noordoostelijke richting. De maxima bedragen 23 graden op de stranden en 26 tot 31 graden in het binnenland. Vanavond blijft het lange tijd warm. Rond 20 uur is het landinwaarts nog zowat 26 graden. Verder verloopt de nacht rustig en vrij helder. Over het westen kunnen later mistbanken opduiken. De minima bedragen 13 graden in de Ardennen en 15 tot 18 graden elders.
Morgen zijn er perioden met zon. Later verschijnen er wat meer wolken en tegen het eind van de namiddag of 's avonds neemt de kans op stevige onweersbuien toe vanuit het zuidwesten. De wind waait zwak uit veranderlijke richtingen, later uit noord tot noordoost. De maxima bedragen 25 graden op de stranden en 27 tot 31 graden elders.
Ook zaterdag oogt nog best aardig: de buien trekken naar Duitsland weg waarna er opklaringen verschijnen vanaf de kust. Zondag is er af en toe zon maar ook kans op een bui. De maxima schommelen tussen 16 en 21 graden. Volgende week is het licht wisselvallig met iedere dag kans op enkele buien maar tussendoor ook zon. Maandag en dinsdag is het koel, met temperaturen van 14 tot 19 graden. Daarna wordt het weer iets warmer, donderdag zelfs tot 24 graden, maar de regen is nooit veraf.
Dat plaatje is zowat wat de metereologen die zich wagen aan een langere-termijnsvoorspelling voor de eerste helft van augustus zien. Temperaturen die schommelen rond de twintig graden en behoorlijk frisse nachten. En amper dagen waar we het droog houden.
Bron: HLN
© Thinkstock.
Op het militaire domein in Evere is een baby van zes maanden omgekomen door de hitte. De vader van de baby zou het meisje vergeten zijn in de wagen op de parking van het militaire domein. Het meisje zat achteraan in de wagen in een maxi-cosi. Bij het begin van zijn shift liet de militair de baby achter in de wagen. Toen hij na zijn dienst aan het einde van de namiddag bij de wagen kwam, was het kind gestorven door de hitte.
De hulpdiensten werden nog opgeroepen, maar hulp kon niet meer baten. De wagen had getinte ruiten en niemand zou de baby hebben gezien of gehoord. De politie van de Brusselse zone Noord is op vraag van het parket een onderzoek gestart.
Bron: hln
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) waarschuwt watersporters dat er vrijdag onverwacht onweersbuien en rukwinden kunnen opsteken. Na een weekje zomer dreigt vrijdag in de loop van de dag namelijk een weersomslag. Volgens de KNRM moeten zeilers, zwemmers en surfers het weer goed in de gaten houden. Van een alarm wil de organisatie niet spreken.
Het publiek wordt een beetje moe van weeralarmen, constateert een woordvoerder. ''Dan zeggen ze: het viel de vorige keer ook mee. We doen liever een beroep op het gezond verstand en de discipline van de mensen. Het water is niet risicoloos, zo merken we dagelijks. Ga dus goed voorbereid het water op.''
Donderdag en vrijdag is het nog warm in Nederland met temperaturen tussen de 25 en 30 graden. Vrijdag in de namiddag en avond komen er echter vanuit het zuiden buien Nederland binnen. Het koelt in het weekeinde vervolgens af tot zo'n 17 tot 20 graden.
Bron: nu.nl
De ozonconcentratie heeft woensdagavond om 20 uur in Walshoutem (Landen) een piek bereikt van 269 microgram per kubieke meter. Dat is de hoogste concentratie die in België gemeten werd sinds juni 2005. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel).De alarmdrempel van 240 microgram ozon per kubieke meter werd woensdag op twee plaatsen overschreden: in Aarschot werd om 17 uur een piek van 255 microgram gemeten, in Walshoutem werd om 20 uur het niveau van 269 microgram bereikt.Die laatste waarde is de hoogste die sinds juni 2005 werd opgemeten, zo zegt Frans Fierens van Ircel. Maar waarom dat opvallend hoge peil net woensdag werd bereikt, kan volgens Fierens niet eenduidig worden verklaard. 'De hoge concentratie van woensdag kwam voor ons ook onverwacht, want de laatste tien jaar zien we toch een dalende trend in de pieken. Wel kunnen we zeggen dat de combinatie van zon, warmte en weinig wind in combinatie met de luchtvervuiling zorgde voor een ideale mix voor een hoge ozonconcentratie. De voorbije jaren stond er op zulke warme dagen vaak meer wind.'
Platteland
Ook voor het feit dat de concentratie net in Walshoutem werd opgemeten, is geen duidelijke verklaring. 'Wel is het zo dat de ozonconcentraties op het platteland, hoe vreemd dat misschien ook lijkt, altijd hoger liggen dan in de stad.Ircel verwacht dat de Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter vandaag opnieuw op verschillende plaatsen kan worden overschreden. Ook nieuwe overschrijdingen van de alarmdrempel zijn niet uitgesloten.
Bron: Standaard | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:54 uur, door Joyce.s
De baby die woensdag door zijn vader in de auto achtergelaten is en als gevolg daarvan overleed, is niet de eerste baby die op die manier om het leven komt. De voorbije jaren waren er al zeker twee andere gevallen.In juni 2009 werd een meisje van 11 maanden in de auto vergeten. De vader zou zijn dochter voor het werk naar de crèche brengen, maar was dat vergeten. De baby zat de hele dag in de wagen en kwam om door warmte en uitdroging.Twee jaar eerder, in mei 2007, vergat een moeder haar 5 maanden oude baby in de auto. Het jongetje werd teruggevonden toen de moeder zich rond 16 uur bij de pleegmoeder meldde, omdat ze dacht dat haar kind al sinds 's ochtends daar was.
Bron: Nieuwsblad