Hetzelfde gebied met storingen in de Cariben, die de bakermat is geweest voor Beryl, zou deze week wederom een tropisch systeem kunnen produceren. Een gebied van vochtige lucht en een zwak lagedruk gebied blijft hangen boven de westelijk Cariben. Er zijn aanwijzingen, dat een systeem zich van de grote massa van wolken, regen- en onweersbuien gaat losbreken. Echter de sturende wind zal in eerste instantie toestaan, dat dit "systeem-in wording" zich veel verder naar het westen kan verplaatsen in vergelijking tot de vroege stadia van Beryl. Het "systeem" kan over de noordwestelijke Cariben trekken tot dichtbij de westelijke punt van Cuba of zelfs in het zuidoostelijk deel van de Golf van Mexico.
Het pad, de organisatie en de kracht van dit "systeem" zullen allen afhankelijk zijn van de timing van de dip in de jetstream (trog) welke over het midden van de USA komt te liggen. Een aanwezige trog zorgt voor een harde wind in de bovenste luchtlagen, welke ongunstig is voor het ontstaan van een tropische cycloon. Als het "systeem" voor de trog uit richting het noorden drijft, krijgt deze te maken met een grote windshear en zal snel richting het noordoosten draaien. Beide zijn niet gunstig voor het ontstaan en/of versterken van een systeem. Als het "systeem" meer naar het zuiden blijft hangen, zal deze niet door de trog kunnen worden beïnvloed. Hierdoor kan het systeem zich iets gaan versterken. Momenteel heeft het ontluikende systeem last van een gemiddelde windshear in het westen van de Cariben, die ontstaat ddoor een zwakke trog boven het schiereiland Yucatan. Mocht het zo zijn, dat het systeem tot ontwikkeling komt en zich kan versterken tot een tropische storm, zal het de naam Chris krijgen.
© onweer-online
Bron: Accuweather | Gewijzigd: 28 mei 2012, 18:51 uur, door Marga
Regen- en onweersbuien blijven steeds ontstaan in het noordwestelijke deel van de Cariben. Meteorologen van Accuweather houden met name een storing tussen Jamaica en Yucatan in de gaten. Volgens tropisch weer expert Dan Kottlowski blijft de windshear van een zwakke upper-level storm net ten westen van de storing de verdere ontwikkeling van het systeem remmen. De dip in de jetstream zal later deze week en in het weekeind boven delen van de Golf van Mexico komen te liggen. Hierdoor is het bijna onmogelijk, dat er een georganiseerd systeem uit het storingsgebied kan komen. Ook zal de jetstream een gedeelte van de regen- en onweersactiviteit op sleeptouw nemen om het boven het westen van Cuba, boven de Florida Keys en misschien zelfs boven het zuiden van Florida en de Bahama's te droppen. Dit kan zich gaan uiten in squall lijnen (lijn van zware onweersbuien). Een sterke tropische golf bevindt zich momenteel boven de Windward eilanden. Het is mogelijk, dat deze golf over Midden Amerika richting de Pacific gaat begeven. Een vierde tropische golf is vandaag vanaf de Afrikaanse kust vertrokken.
© onweer-online
Bron: Accuweather | Gewijzigd: 31 mei 2012, 19:53 uur, door Marga
De tropische stortbuien en de plaatselijk zware onweersbuien blijven de komende dagen de "Sunhine State" iets minder zonnig houden. De combinatie tussen een dralend front en de vochtige lucht, die vanaf de Golf van Mexico de regio binnenstroomt, blijft voor noodweer zorgen. De aanzienlijke windshear voorkomt, dat een storing in het mid-oosten van de Golf van Mexico zich versterkt tot een tropisch systeem. De storing drijft verder naar het oosten en gaat boven het middelste deel van het schiereiland Florida liggen. Aankomend weekeind gaat de wind draaien en zal het front aan de noordzijde afbreken. De draaiing van de wind betekent echter geen afname van de neerslag en ook de windshear blijft op sterkte. De wind zal meer vanuit het zuiden gaan waaien. Hierdoor kan de vochtige lucht tot de Florida panhandle, Mississippi, Alabama en Louisana komen. Ook Georgia krijgt met hevige regenval te maken. Ook de zuidoostelijke wind drijft vochtige lucht vanaf de Atlantische oceaan over delen van Florida. Hoewel de regen vervelend is voor de buitenactiviteiten, is de neerslag meer dan welkom in de door droogte geteisterde delen van het oosten van de USA.
© onweer-online
Bron: Accuweather | Gewijzigd: 6 juni 2012, 18:53 uur, door Marga