Eerder deze week was het warmer dan nu, maar de zon was minder fel. Op sommige plaatsen was de lucht amper blauw te noemen op momenten dat er geen bewolking was. Dat is nu wel anders. Wat is er veranderd?
Ontlading
Tot en met woensdag waaide de wind weliswaar uit een noordoostelijke richting, maar de lucht was zwanger van het vocht. Bovendien was de atmosfeer niet alleen zeer warm, maar ook zeer onstabiel. De ontlading kwam woensdag in de vorm van zware zomerse onweersbuien. Daarover schreven we gisteren ook al. Lokaal viel er in korte tijd 70 mm regen, met alle gevolgen van dien. Een paar dagen eerder, op zondag, waren in dezelfde luchtsoort, ook al zware onweersbuien gevallen. Al met al was het benauwd en klam. Tenminste, in het binnenland. Aan de kust was het toen een stuk frisser.
Warm strand
Vandaag stond er een vrij stevige wind uit het oostnoordoosten. Daarmee was er ook aan zee sprake van een aflandige wind. En dus werd het ook op het strand warm. Warmer dan bijvoorbeeld op woensdag, toen het in het binnenland lokaal 30 tot 31 graden werd. Sterker nog, vanmiddag om 10 voor 1 zagen we de hoogste temperatuur aan de westkust. In Hoek van Holland.
Waarnemingen temperatuur en dauwpunt Waarnemingen relatieve luchtvochtigheid
Trajectoriën
Meest opvallend vandaag was de diepe kleur blauw van de lucht. De aangevoerde lucht is dan ook van totaal andere herkomst dan de onstabiele lucht van de eerste helft van de week. Die lucht kwam met een grote omweg via de Balkan oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Nu komt de lucht, ook uit een oost tot noordoostelijke richting, uit het noorden van Europa. De lucht die morgenmiddag aankomt in respectievelijk De Bilt en Maastricht, vertrok afgelopen nacht in de buurt van Litouwen en het noorden van Polen. Zoals is te zien in het kaartje met de trajectoriën over een tijdspanne van 36 uur.
Droog
Deze lucht is nog altijd redelijk warm, maar heeft eigenlijk een koude oorsprong. Het is de zon die de lucht tijdens een lange route over het continent inmiddels flink heeft getransformeerd. Daarom kunnen we nu toch spreken van aanvoer van warme lucht. In de winter zou dit uiteraard een situatie zijn met advectie van koude vrieslucht. De lucht is momenteel ook behoorlijk droog. Dat merken we aan de grond aan de lage relatieve luchtvochtigheid. Om 1 uur vanmiddag zagen we in de waarnemingen waarden van 30 tot 40 procent. Ideaal wasdroog-weer, zou je kunnen zeggen.
Blauw
De atmosfeer is ook op grotere hoogte erg droog. En bovendien schoon. Dat verklaart de helder blauwe kleur van de lucht. En bovendien het zeer goede zicht. Aan de noordkust van Groningen en Friesland kon men duidelijk de Waddeneilanden zien liggen. Uiteraard is de zon hierdoor ook erg fel. Een groot verschil met afgelopen dinsdag of woensdag. En manier om de sterkte van de zon uit te drukken, is de zonkracht of de UV-index.
UV-index
De UV-index komt vandaag in Nederland uit op 7. dat is voor ons land erg hoog. Het betekent dat de onbeschermde huid erg snel kan verbranden. Goed insmeren met zonnebrand is voor de zon-aanbiddende recreanten eigenlijk een must. Overigens kan het altijd nog hoger. In Spanje is de UV-index 9 tot 10. Blijkbaar is de lucht er nog helderder, al wordt het grootste deel van deze nog hogere zonkracht veroorzaakt door het feit dat de zon daar een stuk hoger staat. De zon staat er midden op de dag circa 15% hoger en dat is veel. Dat voel je goed. Overigens zien we dat de UV-index de komende dagen iets daalt, omdat de luchtvochtigheid toch weer iets toeneemt. Sterker nog, zondag zou er in het oosten zelfs een lokale regen- of onweersbui kunnen ontstaan. Voor de rest blijft het dit Pinksterweekeinde schitterend lenteweer.
UV-index vandaag
UV-index morgen
Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 25 mei 2012, 14:19 uur, door Marga