In de Zevenhuizerplas is blauwalg gevonden. Voor de noordkant van de plas geeft de provincie een negatief zwemadvies. Blauwalg in zwemwater kan maag- en darmproblemen, huidklachten, hoofdpijn en geïrriteerde ogen veroorzaken.
Bron: Omroep West
| Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:10 uur, door Joyce.s
Door het slechte lenteweer komt blauwalg in zwemwateren dit voorjaar tot nu toe minder vaak voor. Sinds begin deze maand zijn er meldingen van de algensoort in de provincies Friesland, Groningen en Noord-Holland en Zuid-Holland, maar het lijken er minder te zijn dan vorig jaar. Dat meldt een blauwalg-expert van kennisinstituut Deltares.
Als het mooie weer van afgelopen dagen echter aanhoudt, kan een snelle stijging van het aantal blauwalgmeldingen verwacht worden. "Door de hoge temperatuur en het stilliggende water neemt het percentage fosfaat in de bodem toe, en daarmee ook het aantal blauwalgen", legt de expert uit. De jaarlijkse piek van de blauwalg wordt pas in juli en augustus verwacht.
De eerste melding van blauwalg dit seizoen was op 3 mei en ging over recreatieplas De Vleyen op Ameland. Het negatieve zwemadvies voor dat water geldt nog steeds. Recent kwam daar een aantal meldingen uit andere provincies bij. Inmiddels telt Zuid-Holland de meeste waarschuwingen, in totaal gaat het om vijf verschillende plassen.
De giftige variant van blauwalg kan bij mensen huid- en darmklachten veroorzaken. Voor dieren is een hoge concentratie levensgevaarlijk.
Bron: Nieuws
Onweersdagen: 0
In De Lijte, het zwemgedeelte van het Paterswoldse meer is een verhoogde concentratie blauwalg aangetroffen. Dat heeft het waterschap Noorderzijlvest bekend gemaakt.Voor De Lijte geldt voorlopig een negatief zwemadvies. Bij het zwemgedeelte zijn borden geplaatst. Als mensen toch op de locatie gaan zwemmen lopen ze kans op huidirritatie, hoofdpijn, koorts, oorpijn en maag- en darmklachten
Bron: Rtv Drenthe | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:10 uur, door Joyce.s
Blauwalg is een bacterie die eruit ziet als wier. Blauwalg heeft meestal een blauwgroene kleur, maar enkele soorten zijn roodbruin. Blauwalgen kunnen bij warm weer in het water ontstaan. Ze komen vooral voor in zoet stilstaand water van vijvers, maar ook in zwemplassen.
Giftige stoffen van blauwalg
Blauwalgen kunnen giftige stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor mensen en dieren. Drijvend aan het wateroppervlak vormen blauwalgen een laag die op olie lijkt. Als de laag dikker wordt en de algen minder ruimte hebben, sterven ze af. Blauwalgen vormen dan een groenachtige stinkende brei.
In de zomer kan de giftige blauwalg aanwezig zijn in het zwemwater. Bron foto: rijkswaterstaat
Blauwalgvergiftiging
Bij blauwalgen in open water lopen zwemmers het risico op tijdelijke huiduitslag doordat de huid in contact komt met de giftige blauwalgen. Ernstiger zijn de risico's op maag/darmproblemen door het inslikken van water waarin deze blauwalgen voorkomen.
Symptomen blauwalgvergiftiging
Binnen 12 uur na het zwemmen in water met blauwalgen kunt u last krijgen van een of meer van de volgende verschijnselen:
- hoofdpijn;
- huiduitslag;
- maagkramp;
- misselijkheid;
- braken;
- diarree;
- koorts;
- een pijnlijke of rode keel;
- oorpijn;
- oogirritaties;
- loopneus;
- gezwollen lippen.
Deze verschijnselen houden ongeveer 5 dagen aan en verdwijnen vanzelf.
Zwemadvies bij gevaar voor blauwalg
Bij gevaar voor blauwalgen in het zwemwater kan de provincie een negatief zwemadvies geven of een zwemverbod instellen. Informatie over zwemwaterlocaties en waarschuwingen over blauwalgen worden geplaatst op NOS teletekst pagina 725.
Bron: Rijksoverheid
De provincie Groningen geeft een negatief zwemadvies voor de zwemplas bij Meerwijck (Zuidlaardermeer)Er is een hoge concentratie blauwalgen geconstateerd. Er bestaat een risico voor de volksgezondheid.
Bron: Blikopnieuws | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:10 uur, door Joyce.s
In de vijver langs de Europaweg in Hardenberg, tussen de brandweerkazerne en vlak naast de Vecht, is een zeer hoge concentratie blauwalgen geconstateerd. Een dergelijke concentratie blauwalgen kan risico's voor de gezondheid van mens en dier met zich meebrengen. De gemeente Hardenberg plaatst direct waarschuwingsborden bij de vijver.
Deze vijver is niet aangewezen als zwemwater en het is niet toegestaan om honden uit te laten bij deze vijver. De gemeente Hardenberg geeft het dringende advies voor mens en dier om niet in aanraking met het water in deze vijver te komen.
Bron: Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0
Het zwemwater van Netl Park, het vroegere Brennels, aan de Leemringweg bij Kraggenburg bevat te veel blauwalgen. De provincie Flevoland waarschuwt daarom mensen niet te gaan zwemmen bij het strand bij Netl Park. De provincie heeft watermonsters genomen waaruit blijkt dat er een te hoog gehalte aan blauwalg in het water zit. De waarschuwing is tot stand gekomen in overleg met de water- en strandbeheerder van Netl Park. Het strand blijft wel toegankelijk, maar zwemmen wordt dus ontraden. De strand- en waterkwaliteitsbeheerder, de provincie, houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Op het strand zijn borden geplaatst om de mensen te waarschuwen.
Actuele informatie over het zwemwater in Flevoland is te volgen via de website van de provincie, www.flevoland.nl
Bron: De Stentor
Onweersdagen: 0
Foto: archief EHF
De provincie Flevoland heeft de waarschuwing voor blauwalg bij Netl Park (Brennels) in Kraggenburg ingetrokken. 'Mensen kunnen weer gaan zwemmen bij het strand Netl Park. De waarschuwingsborden zijn weggehaald', meldt de provincie.Er is een waterpomp ingezet om meer doorstroming in het water te krijgen. Dit heeft een positief effect gehad op het zwemwater. Vandaag zijn er geen drijflagen van blauwalg aangetroffen. Het intrekken van de waarschuwing is tot stand gekomen in overleg met de waterkwaliteitsbeheerder (Waterschap) en strandbeheerder (Netl Park).
Zwemwatertelefoon
Voor actuele informatie over het zwemwater in Flevoland kunt u bellen met de zwemwatertelefoon (0320) 265 700 of kijken op www.flevoland.nl en teletekst pagina 725.Mochten er problemen zijn met een bepaalde zwemplek, dan worden de inwoners van Flevoland daar zo snel mogelijk van op de hoogte gebracht via de verschillende media (internet, kranten, radio).
Bron: Blikopnieuws
Blauwalg bij paviljoen aan Leekstermeer
In het water van het Leekstermeer ter hoogte van paviljoen Pool is blauwalg aangetroffen. Hoewel geen officieel zwemwater, worden er toch geregeld zwemmers aangetroffen. Blauwalg veroorzaakt huidirritatie en darmstoornissen.
Bron: Dvhn | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:10 uur, door Joyce.s
Dierenartsenpraktijk Schouwen-Duiveland waarschuwt eigenaren van honden om voorzichtig te zijn met het zwemmen in stilstaande binnenwateren. Vrijdag is een jonge hond doodgegaan nadat het dier in de kreek bij Ouwerkerk had gezwommen. "Anderhalf uur daarna was hij dood", zegt dierenarts Astrid Meijninger.
"Landelijk zijn er wel waarschuwingen voor geweest, maar zover ik weet is dat ter plaatse niet gebeurd." Omdat er geen sectie op de hond is verricht, kan niet met 100 procent zekerheid worden gesteld dat het dier is overleden door zwemmen in met blauwalg besmet water. "Maar ook het vergifcentrum bevestigde dat alle symptomen overeenkomen met blauwalgbesmetting." Volgens Meijninger was het nog jonge dier in goede conditie. "Maar bij blauwalg kan het heel snel gaan. Ondanks alle infusen konden we de hond niet meer redden."
Meijninger heeft een melding gedaan bij de verantwoordelijke instanties. "Wie echt geen risico wil lopen, kan zijn hond beter alleen in stromend zout water laten zwemmen" zegt ze.
Bron: pzc | Gewijzigd: 28 juli 2012, 17:50 uur, door Bronk
De blauwalg in het Bovenwater bij Lelystad is verdwenen. Zwemliefhebbers kunnen dus weer terecht in het water te zuiden van de Lelystadse haven.De provincie heeft de eerder uitgegeven waarschuwing ingetrokken. De signaleringsborden zijn al weggehaald. Het opheffen van de zwemwaarschuwing is tot stand gekomen in overleg met de water- en strandbeheerder.Afgelopen vrijdag werd bekend dat de giftige bacterie was aangetroffen in het zwemwater. Blauwalg kan bij mensen maag- en darmklachten veroorzaken, maar ook huidklachten, misselijkheid, diarree, hoofdpijn en leverschade.
Bron: Stentor | Gewijzigd: 1 augustus 2012, 11:44 uur, door Tatanka
De slechte Hollandse zomer heeft ook voordelen. Omdat de zonnige periodes regelmatig worden afgewisseld met regen en wind krijgt de blauwalg geen kans om zich te ontwikkelen.
De vijvers en zwemplassen in Overijssel zijn schoner dan de afgelopen jaren. De waterschappen krijgen amper meldingen van blauwalg, terwijl normaal gesproken tientallen meldingen binnenkomen. Dat kan nog veranderen als het toch nog een aantal weken mooi weer wordt. Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken, zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn. Zwemmen in besmet water wordt afgeraden en dieren moeten contact met het water helemaal vermijden.
Bron: rtvoost | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:10 uur, door Joyce.s
Foto: archief EHF
Provincie Flevoland waarschuwt mensen vanaf vrijdag 10 augustus 2012 niet te gaan zwemmen bij het zwemstrand `t Bovenwater bij Lelystad. 'Uit watermonsters is gebleken dat er opnieuw een te hoog gehalte aan blauwalg in het water zit', meldt de provincie vrijdag. Deze waarschuwing is tot stand gekomen in overleg met de water- en strandbeheerder. Het strand blijft toegankelijk, maar zwemmen wordt ontraden. De situatie ter plekke wordt nauwlettend gevolgd door de strand- en waterkwaliteitsbeheerder. Op het strand zijn borden geplaatst om de mensen te waarschuwen.
Bron: BoN | Gewijzigd: 10 augustus 2012, 15:51 uur, door Marga
In twee vijvers in Almelo is blauwalg aangetroffen. Dat meldt het waterschap Regge en Dinkel. Het gaat om twee vijvers in het Rogmanspark. De gemeente en het waterschap hebben besloten geen waarschuwingsbordjes te plaatsen omdat het park afgesloten is met hekken voor het publiek. Het waterschap waarschuwt dat elk contact met het water, zoals zwemmen, vissen en eenden voeren, moet worden vermeden. Ook voor huisdieren kan blauwalg erg gevaarlijk zijn.
Bron: RTV Oost
In het water daar, op de grens met Flevoland, is de bacterie gevonden. Eerder deze week werden er ook al meldingen gedaan van blauwalg in Enschede en Almelo. Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken, zoals huidirritatie en maag-en darmklachten. Door het warme weer neemt de kans op water dat besmet is met blauwalg toe, omdat de bacterie zich sneller vermenigvuldigt in warm water.
Bron: Rtvoost
In de Kuindervaart in de Noordoostpolder is blauwalg geconstateerd. Het gaat om het deel ten noorden van de Schansweg bij Luttelgeest. Blauwalg is te herkennen aan een groene of blauwe drijflaag. Bovendien stinkt het behoorlijk. Waterschap Zuiderzeeland heeft waarschuwingsborden geplaatst langs het deel van de Kuindervaart waar de blauwalg is aangetroffen. Het waterschap en Staatsbosbeheer waarschuwt hondeneigenaren om hun hond hier niet meer te laten zwemmen. Blauwalgen of blauwwieren zijn eigenlijk bacteriën die eruitzien als wier.
Bron: De Stentor
Het Waterschap Scheldestromen raadt mensen aan om contact met vies of troebel water in sloten en vijvers te vermijden, in verband met het zomerse weer. In sloten en vijvers zonder sterke stroming kan aanhoudend warm weer algengroei veroorzaken. Volgens de weersverwachting houdt het warme weer de komende dagen aan. Daarom geeft waterschap Scheldestromen het advies om geen risico te nemen en contact met troebel of vies water te vermijden, ook door huisdieren.
Medewerkers van het waterschap houden de waterkwaliteit binnen hun werkgebied continu in de gaten. Mensen die dode vissen of vogels in het water signaleren, worden gevraagd dit te melden bij het waterschap, telefoon 088-2461000. Begin augustus is in het water van de oostelijke kreek van Ouwerkerk is de giftige alg 'dinoflagellaat' gevonden. Een week eerder overleed een hond nadat het dier in de kreek had gezwommen.
Bron: PZC
Ongeveer tien procent van de zwemlocaties in Nederland is op dit moment ongeschikt, vooral door blauwalg. Van de ongeveer 650 officiële zwemlocaties geldt er voor circa zestig een waarschuwing, een negatief zwemadvies of zelfs een zwemverbod. Dat meldt het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd vrijdag na onderzoek.
Vooral in de provincies Groningen en Zuid-Holland zijn in augustus veel zwemlocaties ongeschikt, ongeveer twintig procent. De provincies Zeeland, Drenthe en Flevoland kennen daarentegen weinig problemen.
Het bureau stelt dat er door de ongeschikte locaties mogelijk een tekort is aan zwemwater, waardoor recreanten verder moeten reizen voor een 'verkoelende duik'. Daarnaast denkt het bureau dat zwemmers door een tekort aan voldoende geschikt zwemwater spontaan in water duiken op ongecontroleerde locaties, bijvoorbeeld in de stad. Uitbaters van horeca, die sterk afhankelijk zijn van zwemwater zien hun omzetten bovendien verminderen omdat er minders bezoekers komen.
De giftige blauwalg groeit het beste in warm water. Eerder dit jaar, zoals in juli en mei, viel het aantal meldingen van blauwalg nog mee, doordat het niet erg warm was. Blauwalg kan bij mensen huid- en darmklachten veroorzaken. Voor dieren is een hoge concentratie levensgevaarlijk.
Bron: Nieuws.nl
In zwemplas de Lange Kolk in Den Nul is verhoogde aanwezigheid van blauwalg ontdekt. Provincie Overijssel heeft borden bij de Lange Kolk geplaatst om bezoekers te waarschuwen. Het wordt afgeraden in water te gaan zwemmen dat met blauwalg bedekt is. Als mensen in contact komen met blauwalg kan dat zorgen voor huidirritatie, uitslag en darmklachten.
Bron: RTV oost