Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
22 mei 2012, 13:53 uur | Bericht #350813
CO2-opslag in oceanen niet zonder risico

Van alle levende organismen spelen ook de oceanen een belangrijke rol in de opslag van CO2. Vijftig tot zeventig procent van de globale atmosferische CO2 wordt opgeslagen door ecosystemen in en rond oceanen. Maar niet zonder risico, zo blijkt.



Wetenschappers spreken over 'blue carbon' en verwijzen daarmee naar de CO2 die opgeslagen wordt door ecosystemen van kust en oceanen. Ze benadrukken de belangrijke rol van deze blauwe wouden in de strijd tegen de klimaatverandering. Recente ontdekkingen toonden aan dat de typische vegetatie in en rond oceanen zoals mangrovebossen, zoutmoerassen en zeegrassen de eigenschap hebben om CO2 millennia lang op te slaan.

Sneltreintempo
De wereldtentoonstelling in de Zuid-Koreaanse kuststad Yeosu brengt tot augustus wetenschappers samen om te overleggen over het CO2-beheer van deze blauwe wouden. Een van die onderzoekers is de Spaanse Nuria Marba Bordalba van het Mediterraan Instiituut voor Hogere Studies. Ze stelt dat er meer CO2 opgeslagen is in de bodem van oceanen dan wetenschappers tot nu toe hebben aangenomen.

Een belangrijk aspect van 'blue carbon' is dat het grootste deel gevonden wordt in de grond onder de ecosystemen en niet in de biomassa boven de grond. CO2 kan er langere tijd opgeslagen worden dan in de gewone, groene wouden, die sneller een punt van verzadiging bereiken. Nochtans is dit alles niet risicoloos. Wanneer deze ecosystemen vernield worden of verdwijnen - wat voor mangroves, getijdenmoerassen en zeegrasbedden in sneltreintempo gebeurt - komt een enorme hoeveelheid opgeslagen koolstof vrij als het schadelijke CO2.

Vernielde opslagplaatsen
Een van de belangrijkste vragen in Yeosu luidt dan ook hoe kwetsbaar deze koolstofopslagplaatsen zijn en hoe ze zullen reageren als ze vernield worden. "Als een waterrijk gebied zoals een moeras gedraineerd wordt, komt er CO2 vrij. Eerst traag, daarna in een sneller tempo", zegt Stephen Crooks van de Blue Carbon International Scientific Working Group.

Oost-Azië is zeventig procent van zijn mangroves verloren tijdens de voorbije zeventig jaar. Als dit tempo wordt aangehouden, zijn alle mangroves verdwenen tegen 2030. "Wereldwijd verdwijnen mangroves en hun voortbestaan staat onder enorme druk. In 1950 telde het Chinese vasteland nog 50.000 hectare mangroves. In 2001 was dat tot de helft gereduceerd", zegt Guanghui Lin, ecologieprofessor aan de Universiteit van Beijing.

Onderzoekers berekenden dat er jaarlijks 0,7 tot 2 procent mangroves, zeegrasbedden en zoutmoerassen verloren gaan door menselijke activiteiten zoals kustontwikkeling en landbouw.

Bron: HLN | Gewijzigd: 21 april 2017, 17:12 uur, door Onweer-Online.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 573 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 573, lezen 5 mensen het topic "Zomer discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden