De Fuego vulkaan in Guatemala is uitgebarsten. SInds zaterdag heeft de vulkaan een "code oranje". Er stroomt lava uit de krater en aswolken stijgen vanuit de krater op. Fuego ligt op 40 km van de hoofdstad Guatemala City. De autoriteiten hebben het vliegverkeer binnen een straal van 40km beperkt. Het internationale vliegveld La Aurora blijft gewoon open. Een openbare weg nabij de vulkaan is afgesloten wegens een actieve lavastroom. Volgens vulkanoloog Erik Klemetti is deze uitbarsting de grootste sinds jaren. Op zaterdag rezen aspluimen tot 4,8km boven de vulkaan en lava stroomde zo'n 900 meter ver weg. Er waren lavafonteinen zichtbaar aan de kratermond. De activiteit is in de loop van zaterdag afgenomen, maar nog steeds valt er as in de omgeving van de vulkaan. Deze uitbarsting is onderdeel van een eruptieve cyclus, die gekenmerkt wordt door intermitterende erupties en lavastromen. De cyclus begon in 2002.
Archief Smithsonian
Achtergrond informatie
De Fuego vulkaan is één van de meest actieve vulkanen van Midden Amerika. Het is één van de drie grootste stratovulkanen, die over de vroegere hoofdstad van Guatemala, Antigua, uitkijken. Fuego is het meest beroemd om het feit, dat de vulkaan altijd actief is. Dagelijks komt er rook uit de vulkaan. Maar grote uitbarstingen zoals die van afgelopen zaterdag zijn zeldzaam. Al sinds de tijd van de Spaanse veroveraars (rond 1524) worden er meldingen gemaakt van de activiteit van de vulkaan.
© onweer-online
Bron: Accuweather, Smithsonian, Wikipedia
| Gewijzigd: 21 mei 2012, 16:44 uur, door Marga
In Guatemala spuwt de vulkaan Fuego weer magma, stoom en as. Al sinds zaterdag komt het volgens het Nationaal Vulkanologisch Instituut (Insivumeh) in de krater van de meer dan 3.700 meter hoge vuurberg tot hevige erupties. Gloeiende magma werd tot 400 meter hoog de lucht ingeslingerd. Boven de berg vormde zich een tot 5.000 meter hoge stoom- en aswolk.
De regering verhoogde de staat van paraatheid rond de vulkaan op 60 kilometer ten westen van de hoofdstad en gelastte de rampenbestrijdingsdienst tot verscherpte waakzaamheid. De autoriteiten bevalen de luchtvaartmaatschappijen rond de regio te vliegen.
Op enkele dorpen in de omgeving van de vulkaan dwarrelde asregen neer. Twee lavastromen vloeiden langs de flanken van de Fuego zo'n 1.000 meter naar beneden het dal in. Een verkeersweg aan de voet van de berg moest afgesloten worden. Meer schade werd voorlopig niet gemeld. Tegen maandagmorgen namen de erupties volgens de autoriteiten lichtjes af.
De Fuego staat samen met drie andere vulkanen in de buurt van de vroegere Guatemalteekse hoofdstad Antigua, een van de toeristische trekpleisters van het Midden-Amerikaanse land. Hij is sinds vele jaren actief en boven zijn top hangt meestal een rookpluim.
In 2010 barstte in Guatemala de vulkaan Pacaya in de buurt van de hoofdstad uit. In drie departementen viel asregen neer en de luchthaven van Guatemala-Stad moest enkele dagen gesloten worden. Tientallen mensen liepen verwondingen op en 800 woningen werden toen vernield.
Bron: De Standaard | Gewijzigd: 6 maart 2017, 11:08 uur, door Joyce.s
De vulkaan Fuego in Guatemala blijft ongewoon hoge activiteit vertonen met regelmatige explosies en verschillende actieve lavastromen op de bovenste flanken. Op 1 juni stroomde hete lahar (=modderstroom van vulkanoclastisch materiaal) in de Las Lajas en El Jute vallei op de zuidoost flank. Rotsen tot 2m in diameter werden door de stroom meegesleurd. In de periode van 3-5 juni ontstonden er aspluimen door de explosies, die 500 tot 1000 meter boven de krater uitstregen. De aswolken dreven naar het westen en naar het zuiden. De krater gloeide regelmatig op en er waren lawines op de westflank. De lava stroomde 700meter naar beneden in de Taniluyá Canyon en 1km naar beneden in Las Lajas.
Op 4 en 5 juni verhoogde de seismische activiteit in en rond de vulkaan. De lavastroom in Las Lajas werd 1,2km lang. De aspluimen kwamen 600-800m boven de krater uit en dreven 7km naar het zuidwesten. De schokgolven van de uitbarstingen waren tot 7km ver voelbaar.
Op 5-6 juni werden er 35 zwakke tot gemiddelde explosies geregistreerd. Deze produceerden 500m hoge aspluimen, die naar het zuid-zuidwesten dreven. De schokgolven van sommige uitbarstingen waren in een straal van 10km voelbaar. In de dorpen Panimaché en Morelia - beide op 8km afstand van de vulkaan - rammelden de ramen. De actieve lavastromen in Las Lajas en El Jute waren 800-900m en 600m lang. De rotsen, die uit de lavastroom rolden bereikten de begroeiing op de vulkaan. Grote lahars zijn waargenomen in de El Jute, Las Lajas, Ceniza, Santa Teresa en Taniluy valleien. De weg naar het stadhuis van Yepocapa is verwoest. Een derde 250m lange lavastroom kwam van de zuidelijke flank van de vulkaan af. De vrijgekomen rotsen rolden in de Cenizas vallei.
© onweer-online
Bron: Smithsonian
Net zoals de live footage van tornado alley ?
Webcam
Maar ik krijg geen beeld helaas.
| Gewijzigd: 8 juni 2012, 16:56 uur, door Marga
In Guatemala, in Centraal-Amerika is sinds een paar dagen de Fuego weer actief. De vulkaan ligt aan de toeristische stad Antigua en is één van de meest actieve vulkanen uit de regio. Voorlopig is er nog geen gevaar voor de bewoners, maar de dikke rookpluim van wel anderhalve kilometer hoog kan wel een probleem zijn voor het luchtverkeer.
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 4 september 2012, 11:35 uur, door Bart Standaert
De Vuurvulkaan in Guatemala is donderdag uitgebarsten. De nationale rampendienst heeft duizenden mensen uit omliggende steden en dorpen geëvacueerd.
De lava en as die Volcan de Fuego uitspuwt is zeshonderd meter verder terechtgekomen. Volgens seismologen gaat de uitbarsting van de vulkaan, die nabij het toeristenoord Antigua ligt, gepaard met explosies.
Bron: Nieuws.nl
De Volcan de Fuego. © ap.
De Vuurvulkaan in Guatemala is vandaag uitgebarsten. Meer dan 33 duizend mensen zijn voor het natuurgeweld op de vlucht geslagen. De 3700 meter hoge Volcan de Fuego spuwde dikke wolken as meer dan drie kilometer de lucht in. Grote hoeveelheden lava stromen vanaf de top naar beneden en zeventien dorpen rondom de vulkaan worden ontruimd.
Volgens seismologen gaat de uitbarsting van de vulkaan, die nabij het toeristenoord Antigua ligt, gepaard met explosies. De aswolken bewegen zich in zuidelijke richting en volgens de autoriteiten loopt Antigua vooralsnog geen gevaar. De uitbarsting zal naar verwachting zeker twaalf uur duren.
Volgens het vulkanologisch instituut in Guatemala zijn de flanken van de vulkaan inmiddels volledig in as en rook gehuld. Het Rode Kruis heeft tien noodopvangplekken opgericht voor mensen die gevlucht zijn voor de uitbarsting. 'Er zijn veel mensen met ademhalingsproblemen en problemen met hun ogen', aldus het Rode Kruis. De uitbarsting kan ook gevolgen hebben voor de luchtvaart in het gebied.
Bron: AD
In het westen van Guatemala is de Vuurvulkaan uitgebarsten. Volgens de Guatemalteekse geologische dienst Insivumeh gaat het om de zwaarste eruptie in de laatste 10 jaar. In de omliggende dorpen worden meer dan 33.000 mensen geëvacueerd. De Volcan de Fuego of Vuurvulkaan was volgens de Guatemalteekse geologische dienst Insivumeh het afgelopen jaar de actiefste vulkaan in Centraal-Amerika. Ze doet nu haar naam alle eer aan door de zwaarste uitbarsting van de voorbije tien jaar te laten optekenen. Hete assen worden tot 3.300 meter boven de kratermond uitgespuwd en ook het lava zou rijkelijk vloeien. De rookpluimen zijn zichtbaar tot in de hoofdstad, Guatemala-stad, zo'n 75 kilometer verderop. De overheidsdienst voor de Preventie van Rampen, Conred, is intussen gestart met de evacuatie van meer dan 33.000 mensen uit de omliggende dorpen. Het Rode Kruis heeft noodopvangplaatsen opgezet en deelt water en geneesmiddelen uit. Door de dikke aswolken kan het vliegverkeer in het gebied zwaar verstoord worden. Buurland Mexico houdt de situatie nauwlettend in de gaten.
Bron: de Redactie
De meer dan tienduizend geëvacueerde omwonenden van een actieve vulkaan in Guatamala mochten gisterenavond weer terug naar hun huizen. Een woordvoerder van de rampenbestrijding van het Midden-Amerikaanse land liet weten dat de vulkaan weer rustig is.
De mensen werden donderdag in allerijl geëvacueerd met bussen en vrachtwagens na een forse uitbarsting van de Volcán de Fuego (Vuurvulkaan). Bij de uitbarsting werden de omliggende dorpen onder een laag as bedolven. Een woordvoerder van de brandweer beklaagde zich tegenover journalisten over de weigering van veel mensen om hun huis te verlaten. Of er slachtoffers zijn gevallen is onbekend.
De Volcán de Fuego ligt ongeveer veertig kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Guatemala-Stad. Vanuit de stad waren grote rookwolken te zien. In het gebied wonen ruim 4 miljoen mensen. De hoofdstad werd in 2010 bedekt met een laag as na de uitbarsting van een nabijgelegen vulkaan.
Guatemala ligt aan de zogeheten Ring van Vuur. Dat is een gebied rond de Grote Oceaan waar veel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voorkomen.
Bron: Hln | Gewijzigd: 6 maart 2017, 11:09 uur, door Joyce.s
Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.
De Volcan de Fuego, de Vuurvulkaan, is na zijn recente uitbarsting opnieuw tot rust gekomen. Sinds gisteren keerden duizenden mensen, die daarvoor gevlucht waren, opnieuw terug naar hun dorpen. Volgens het plaatselijk vulkanologisch instituut kwam het vandaag enkel nog tot zwakke uitbarstingen in de bijna 3800 meter hoge berg.
Ongeveer tienduizend mensen ten zuidwesten van de vulkaan werden naar veilige oorden overgebracht, toen de Fuego nabij de stad Antigua een gigantische aswolk uitbraakte. De uitbarsting bracht vooral schade aan de landbouw toe. Volgens het instituut was de vulkaan de voorbije jaren de actiefste in Centraal-Amerika.
Bron: HLN
Het vulkaan observatorium INSIVUMEH meldt een toename in de activiteit van de Fuego vulkaan. Een nieuwe lavastroom daalt van de zuidelijke flank richting Trinidad canyon en heeft momenteel een lengte van 100m. Een andere stroom richting de Ceniza canyon heeft een lengte van 50m. Van beide stromen ontstaan gloeiende lawines met een lengte van maximaal 500m. Het risico van een pyroclastische stroom geactiveerd door een instorting van de steile lavastromen is verhoogd. De seismische activiteit is verhoogd en er ontstonden meer een krachtigere explosies. Een aspluim steeg tot 800m boven de krater. Door de luide schokgolven van de explosies trilden de daken en de ramen in de dorpen Panimaché, Morelia en Panimaché II. Er zijn steeds "onluchtings" geluiden te horen, die doen denken aan een stoomlocomotief. Vulkanisch materiaal worde 125-200m de lucht in geschoten wat resulteer in lawines op de bovenste flanken van de vulkaan.
Huidige seismische activiteit van de vulkaan:
© onweer-online
Bron: Volcano discovery