Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 mei 2012, 20:52 uur | Bericht #349465
Storm chasers: Onderzoek in de tornado

Meteoroloog en directeur van het Center of Sever Weather Research (CSWR in Bolder Colorado) Joshua Wurman brengt het grootste deel van zijn leven op de weg door op zoek naar onweersbuien. Deze zomer gaan hij en zijn collegae pionierswerk verrichten door de windsnelheden van een tornado niet van buitenaf te meten, maar diep in de vortex van de tornado zelf. "Ons doel is een meer geïntegreerd beeld te krijgen van een tornado. Dit beeld kan inzicht geven in hoe de tornado's schade veroorzaken en uiteindelijk zal dit beeld levens gaan redden." 



Vortex en rotatie
Deze nieuwe - en winderige - studie komt voort uit een twee seizoenen durend onderzoek genaamd VORTEX2 (=Verification of the Origins of Rotation in Tornadoes Experiment) welke beëindigd werd in 2010. Gewapend met een vloot van gespecialiseerde radars gemonteerd op auto's heeft de VORTEX2 groep het land doorgecrosst met slechts één doel voor ogen: Ontdekken hoe schadelijke tornado's in de eerste plaats ontstaan. Tijdens één storm observeerden de onderzoekers een "secundaire surge"- een muur van naar beneden gerichte wind, die een tornado leek te volgen. Overal waar de tornado heen ging, volgende de "surge" de tornado deze als een hondje. Volgens Wurman zijn er na VORTEX2 nog een aantal belangrijke vragen betreffende tornado's onbeantwoord gebleven. De grootste vraag is hoe deze weerverschijnselen zoveel schade kunnen veroorzaken. Terwijl de radars de wetenschappers veel vertellen over het bovenste deel van een tornado, laten ze slechts een vlekkerig beeld zien van de eerste 30 meter boven de grond. Dit is juist het gedeelte van de tornado, die het meeste schade aanricht. Maar de basis van een tornado is niet makkelijk bij te komen om te bestuderen. "Het is een gewelddadige omgeving, maar ook een vluchtige omgeving." Deze maand start CSWR met een tweede project genaamd ROTATE 2012 ( Radar Observations of Tornadoes and Thunderstorms Experiment). De hoeksteen van dit onderzoek zijn 22 pods, die de dynamiek van de tornado's in de gehele USA zullen meten. Deze 55 kg wegende weerstations zijn zeer gecompliceerde machines. Ze hebben video camera's aan boord, mar ook de basisinstrumenten voor het meten van windsnelheden en luchtdruk. Maar wat er nieuw is, dat ze recht in het pad van de tornado worden gezet. 



Chasing kris kras door het land
Zo zal het in de praktijk in zijn werk gaan: Als de onweersbuien in kracht en snelheid toenemen, zullen Wurman en zijn collegae deze van de grond af volgen en wachten tot een tornado de grond raakt. Dan droppen zij de pods in een lijn recht in het pad van de tornado, met de nodige tijd om de veiligheid op te zoeken. Uiteraard zullen de apparaten er flink van langs krijgen. Dit is de reden dat de CSWR-onderzoekers er een black-box in hebben geinstalleerd. Wurman hoopt, dat de observaties wetenschappers helpt om meer te leren waarom en hoe een tornado van gevaarlijk naar dodelijk groeit. Bijvoorbeeld: Is een tornado, die krachtig ronddraait maar een korte levensduur heeft schadelijker dan tornado's, die langzamer draaien en een langere levensduur hebben? Wurman zal het land doorcrossen in de maanden mei en juni. Ze werken in een gebied van Iowa tot Colorado en van Texas tot de Dakota's. 

© onweer-online
Bron: OAP
  | Gewijzigd: 21 februari 2017, 12:18 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 275 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 275, lezen 4 mensen het topic "Berichtgeving over de cycloon Yasi".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden