Een snelle groei en een brute instorting van een onderwater vulkaan in de Stille Oceaan is eindelijk voor het eerst door onderzoekers vastgelegd. De wetenschappers bestudeerde den Monowai vulkaan nabij Tonga. Zij constateerden enorme verschillen in hoogte in een zeer korte periode van twee weken. De beelden werden vastgelegd door sonar werpen een nieuw licht over het turbulente lot van een onderwater vulkaan.
Onderwater wonder
De leider van het onderzoek, Tony Watts van de universiteit van Oxford, meldt, dat de zeebodem veel dynamischer is, dan wij allemaal vermoeden. Hij heeft een groot deel van zijn werkzame leven besteed aan het bestuderen van de zeebodem en dacht dat deze veel stabieler zou zijn. Het is verbluffend om te zien hoeveel er in zo'n extreem korte tijd kan veranderen. Er zijn momenteel ongeveer 32.000 onderwater vulkanen geïdentificeerd. De meesten hebben een vulkanische oorsprong. Er zijn een paar duizend van deze vulkanen actief. Maar wegens de afgelegen liggen en de diepte van de oceaan zijn er nog maar weinig bestudeerd.
De Monowai vulkaan werd voor het eerst ontdekt door een vliegtuig in 1944. Het onderzoek in de navolgende jaren liet tekenen van veranderingen aan de vulkaan zien. De zee verkleurde en er werd seimische activiteit gemeten. Onderzoeken tussen 1978 en 2007 laten een regelmatig patroon van groeien en instorten zien. De laatste analyse gaat over de periode van 14 mei 2011 tot 1 juni 2011. In deze korte periode laat de vulkaan al een enorme transformatie zien. Vanuit het onderzoeksschop de R/V Sonne was al te zien, dat de zee boven de vulkaan een groen-geelachtige kleur had gekregen. Er waren ook gasbellen waar te nemen aan de oppervlakte. Rond de plek hing een geur van rotte eieren (zwavel). Het team vertrok naar een andere plek om onderzoek te doen. Echter drie dagen later waarschuwden de seismische detectoren bij Cook Islands, dat er veel activiteit was in de vulkaan. "Als we boven de vulkaan hadden gevaren op het moment van de uitbarsting, zou dat behoorlijk gevaarlijk zijn geweest. Rotsen hadden een gat in de romp van het schip kunnen slaan." Later keerde het schip terug naar de Monowai vulkaan. Onderzoekers waren verbaasd, dat er zoveel veranderd was bij de vulkaan. Binnen 14 dagen was een deel van de vulkaan volledig ingestort naar een diepte van 18,8m. Een nieuwe lavastroom had een ander gedeelte omhoog gestuwd naar 79,1m. Het meest opvallende was de creatie van een totale nieuwe vulknanische kegel. Volgens de wetenschappers zijn de veranderingen van deze vulkaan veel groter dan bij de meeste andere vulkanen. Alleen de Vesuvius en Mount St Helens hebben grotere groei laten zien.
Bubbels en geel/groen water boven de Monowai vulkaan
In het verslag van het onderzoek wordt vermeld, dat de snelheid van de groei en de veranderingen een attendering zijn hoe snel geologische processen zoals de landverschuivingen en vulkanisme onder water kunnen optreden. Iedere beweging van de zeebodem heeft de potentie om een tsunami te veroorzaken. Aardbevingen zorgen ervoor, dat de zeebodem opeens wordt verschoven. Deze verstoring bij de Monowai vulkaan hield vijf dagen aan. Het magma vloeit langzaam uit de vulkaan. Dit proces gaat te langzaam om een tsunami te veroorzaken, Maar hier bestaat geen zekerheid over. Dit is een krachtige verplaatsing van rotsen in het water. Hierdoor kan de kegel instabiel worden en kan deze instorten of omvallen. De landverschuiving, die hierop volgt, kan een tsunami veroorzaken.
© onweer-online
Bron: BBC | Gewijzigd: 5 april 2017, 11:50 uur, door Joyce.s