Het houdt niet op dit voorjaar . De ene kans na de andere op de weerkaarten. Meestal wel kleine kansen maar toch heeft het ons dit prille begin van het seizoen al meerdere uren spanning en plezier bezorgt. We kregen zelfs in beide landen al te maken met een tornado! Alleen al de voordiscussie is meestal even goed of de dag van het onweer zelf . Daarom dit voorlopige onweerskansentopic voor komend weekend. Waarom voorlopig? Omdat we nog maar woensdag zijn en dat er nog van alles kan verschuiven of veranderen. Voorlopig komt GFS met de hoogste waarden. Op zaterdag lijken de grootste kansen weggelegd voor het oosten van België met Capewaarden tot 1200J/KG en een LI van -4. Op zondag verschuiven de kansen meer noordwaarts en liggen de hoogste Capewaarden in het noordoosten van Nederland. Die kunnen oplopen tot 1500-1600 J/KG samengaand met een Lifted index van -5. Ook in het zuiden van Nederland en in België is er dan spraken van enige onstabiliteit. Enkel dynamisch stelt het voorlopig nog niks voor. Ook het Europese weermodel ECMWF laat wat kansen zien al zijn de waarden iets minder hoog.
GFS:
Cape
Neerslag
Significant tornado parameter
ECMWF:
Cape
Neerslag
©Onweer-online | Gewijzigd: 16 mei 2012, 09:03 uur, door Bart Standaert
Ik dacht er het zelfde over.
Gisteren wel een paar mooie luchten gezien maar hield het bij op, Bring it On !!
Hoezo wordt het dan niks? Het is trouwens pas woensdag dus kan er nog een hoop veranderen. Kaarten qua onstabiliteit zien er goed uit, gister was die een tikkeltje beter maar dit is ook goed. Ben allang blij dat er serieuse kansen op de kaarten staan, nu maar afwachten hoe het gaat uitpakken.
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Ik dacht er het zelfde over.
Gisteren wel een paar mooie luchten gezien maar hield het bij op, Bring it On !!
ik sluit me bij jullie aan. we hebben het nou niet bepaald mee zitten momenteel
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
| Gewijzigd: 17 mei 2012, 08:53 uur, door Bart Standaert
Wat we in ieder geval kunnen zien is dat het Midden-Oosten van Nederland alweer de ergste buien kan verwachten. (Nijmegen)
Ook kunnen we zien dat de buien vanuit frankrijk over ons land schuiven, de klassieke situatie dus. Vanuit Zeeland richting Nijmegen.
Als we naar de cape kijken die op dit moment op de kaarten staan is een kleinschalig tornado evenement niet uitgesloten.
Door de hoge grond temperatuur (22 graden) denk ik dat het onweer getriggerd gaat worden door een koufront of een trog in de hogere luchtlagen.
groetjes michael.
Onweer dagen: 20 juni
Arcus/rolwolkdagen: 12 April - 8 Mei
Hagel dagen: 12 April
Funnel clouds/windhoosdagen: 0
Afgelopen maandag hadden we forse onweersbuien, gisteren waren er nog een paar hagelbuien en vandaag is het droog. Geleidelijk nadert nieuwe neerslag. Morgen is af en toe wat lichte regen mogelijk, daarna arriveert zaterdagavond een fors buiengebied vanuit Frankrijk. Daar kan ook weer onweer en hagel bij voorkomen. We nemen de dagen in detail door en kijken naar de felheid van de buien.
We hebben dit voorjaar al heel wat buien over ons heen gekregen. Foto: Jannes Wiersema.
De volgorde is…
De neerslag die langzaam weer onze kant uitkomt, vindt zijn oorsprong in Frankrijk. Een daar aanwezig frontaal systeem schuift morgen –vrij inactief- over ons land en dan volgt op de late zaterdag een tweede neerslagzone. Dat lijkt een stuk actiever te worden, aangezien de buien voordat ze over Nederland schuiven, in Frankrijk ook behoorlijk stevig uitpakken. In de zuidelijke luchtstroming komen ze over ons heen met kans op onweer. Zondag blijft dat buiensystemen vervolgens enigszins slepen, terwijl ook het grote deel van Frankrijk vol is gelopen met stevige regen- en onweersbuien. Bovendien krijgt ook Italië er buitechnisch flink van langs.
Dit was een Temp-grafiek van afgelopen dinsdagmiddag. Wat kun je hieruit lezen? Dat de bui begon op ongeveer 1 km hoogte en tot zo'n 4 km hoogte reikte. Niet hoog (groot) genoeg voor onweer, wel genoeg temperatuurverschil tussen de stijgende lucht in de bui (de rechter lijn van de rechter curve) en de omringende omgevingslucht (de linker lijn van de rechter curve).
Vrijdag
Er zijn in eerste instantie nog een paar opklaringen, die van zuid naar noord over het land schuiven, maar al vrij snel in de ochtend begint het in het zuiden af en toe te spetteren. ’s Middags zal het op veel plekken grotendeels bewolkt zijn en kan overal soms wat lichte regen vallen. In de tweede middaghelft en tijdens de vrijdagavond lijkt de neerslag boven het noorden wat te activeren en daar kan het op dat moment wat serieuzer regenen.
Zaterdag
Tijdens de eerste dag van het weekeinde worden de hogere luchtlagen boven Frankrijk steeds kouder en neemt de onstabiliteit toe. De meeste buien vormen zich boven de westelijke helft van Frankrijk en schuiven in de zuidelijke stroming noordwaarts naar de Benelux. Tegen de tijd dat ze in ons land arriveren, is het waarschijnlijk al avond en krijgen we een aantal stevige buien over ons heen. Mogelijk zit daar ook een MCC bij (Mesoscale Convective Complex), oftewel een groep van onweersbuien. Kenmerk van een MCC is dat deze meestal in de loop van de middag ontstaat, als losse buien, en vervolgens als een cluster steeds intensiever wordt in neerslag. Op infraroodbeelden zie je een grote witte, ronde, vlek, die dan van zuid naar noord overschuift. De neerslaghoeveelheden zullen zaterdagavond en tijdens de nacht naar zondag regionaal tussen 10 en 20 mm uitkomen. Overigens, de temperaturen zijn zaterdag zeker niet slecht; 16 graden aan zee tot 20 graden in de oostelijke provincies en Brabant.
Buien, we verwachten ze vooral weer vanaf zaterdagavond. Foto: Michael Jansen.
Zondag
Net zoals zaterdag, zal er ook zondag weinig ruimte voor de zon zijn. Maar als de zon even door het wolkendek heen piept, kan het wel gelijk benauwd en dampig aandoen. De temperaturen liggen veelal rond 19 a 20 graden, maar met een oostelijk briesje kan het ook best 1 of 2 graden warmer worden. Er ligt een trog boven het land (= een gebied met extra luchtstijgingsbewegingen), er is windschering aanwezig en de stapelwolken kunnen tot tegen de tropopauze aangroeien. Ergo; dat zullen meerdere stevige regen- en onweersbuien worden.
Dit is de weerkaart voor aanstaande zondag. Ten westen van ons een warmtefront, vanuit het oosten warmere lucht. Om 12 UTC iets ten oosten van ons een trog (de zwarte lijn).
Tegen die tijd houden wij u hier uiteraard op de hoogte van de actuele stand van zaken. Maar dan bent u alvast gewaarschuwd. Aangezien er zowel aan de grond als hogerop weinig wind staat, kunnen de buien vrij lang boven 1 plek blijven hangen en kunnen de neerslagsommen regionaal sterk van elkaar verschillen. Het verwachte verschil tussen de stijgende luchtdeeltjes en de omringende lucht lijkt groot genoeg te zijn voor zowel onweer als ook hagel.
Bron: Meteo Consult