"Wat een weer", "Nog nooit zo'n triestig voorjaar meegemaakt", "IK VERHUIS NAAR SPANJE!!!!". Diverse uitpsraken en kreten die ik deze week al hoorde . Je zou voor minder meewoedig worden als er nog eens een (hagel)bui overtrekt of als we naar de thermometer kijken en amper 12 graden aflezen. Maar positief als we zijn , trekken we dit ons niet aan en hopen we verder op mooi weer. Wel, morgen op Hemelvaartsdag lijkt het allemaal te gaan meevallen. Een hogedrukgebied die nu ten westen van Ierland ligt en die voor de aanvoer van koude lucht uit het noordwesten zorgt, verschuift geleidelijk aan naar onze streken. Morgen middag ligt de kern van het hogedrukgebied boven Duitsland waardoor we aanvoer krijgen van zachtere lucht uit het zuidoosten.
Data en terugblik in de tijd
Hemelvaartsdag valt op de 39e dag na eerste Paasdag, en 10 dagen voor Pinksteren. De vroegst mogelijke datum is 30 april, de laatst mogelijke 3 juni. De laatste jaren liet de kwaliteit van het weer soms te wensen over. Hemelvaartsdag 2010 (13 mei) was zelfs de koudste sinds tenminste 1901. In 2005 (toen Hemelvaartsdag samenviel met Bevrijdingsdag) en ook in 2006, 2007 en 2008 was deze dag koel met wat regen. In 2004 was de feestdag in De Bilt nog net een warme dag met iets meer dan 20 graden, maar de jaren daarvoor was het warmer. De beruchtste Hemelvaartsdag was 12 mei 1983, toen na een zonnige en warme ochtend een korte heftige storm opstak. De storm was het gevolg van een zogenaamde kanaalrat, een actieve storing die via het Kanaal naar ons land trok. Het noodweer, dat veel watersporters overviel, kostte tien mensen het leven.
Anno 2012
Tal van activiteiten staan op het programma tijdens Hemelvaartsdag, zowel in België en in Nederland. In België is er de Heilig-Bloedprocessie die in Brugge plaats vind. In Nederland worden in veel plaatsen jaarlijks terugkerende evenementen georganiseerd zoals het Breda Jazz Festival, Dauwpop in Hellendoorn, Het Nederlands jongleerfestival en verschillende boekenmarkten, jaarmarkten en braderieën. Tevens is deze dag door de ANWB tot Nationale Stoomtreindag omgedoopt. Eind 20ste eeuw kreeg deze dag steeds meer een commercieel karakter. Vele bedrijven zijn open. Ambtenaren hebben een verplichte vrije dag. Belangrijk is dus welk weer het morgen wordt:
In de vroege ochtend is het op de meeste plaatsen helder en frisjes. In het zuidoosten van Nederland en in het oosten van België is het koud met lichte nachtvorst en zeker vorst aan de grond. In de loop van de voormiddag komt er vanuit het westen meer bewolking opzetten en wordt het iets minder zonnig. Het oosten kan het langst genieten van de opklaringen. De temperaturen liggen voor de middag overal tussen 9 en 11 graden. Het blijft morgen de hele droog al is er na de middag in het noordelijk deel van Nederland een heel kleine kans op een drupje regen. Ook tegen de avond vergroot in het zuidwesten van Belgie de kans op wat regen. De maxima morgen liggen in beide landen tussen 13 en 15 graden. Mogelijk is het in het zuidoosten van Nederland en in de Belgische Kempen nog iets warmer. De wind tenslotte waait meestal zwak tot matig 1-3 Bft uit het zuidoosten.
Bronnen: Wikipedia en KNMI
©Onweer-online
| Gewijzigd: 16 mei 2012, 07:14 uur, door Bart Standaert