Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
15 mei 2012, 14:31 uur | Bericht #349014
Rijptrappen

Dagelijks wordt me de vraag gesteld. Wanneer wordt het nou eindelijk eens echt voorjaar? De vraag is wel te begrijpen. Echt mooie warme dagen zijn zeer schaars deze lente. Bovendien zitten de warme lentes van de afgelopen jaren nog vers in ons geheugen.


Koud? Foto Guus Creusen

Hoezo te koud?
Weerkundig gezien is het allemaal nog niet eens zo heel extreem. April was minder dan 1 graad te koud, maar maart, meteorologisch gezien ook een voorjaarsmaand, was juist zonnig en warm. Mei is het tot nu toe ook slechts een fractie kouder dan normaal. Met andere woorden, met nog een halve maand lente te gaan, staat de balans wat betreft temperatuur nog altijd iets in de plus. De lente is tot dusver (nog net) aan de warme kant!
Maar cijfers zeggen beslist niet alles. Temperatuur is leuk, maar als de zon verstek laat gaan en het vaak regent, weegt dat veel zwaarder en komen we tot een negatieve beoordeling van de dag of de maand. Inderdaad was april somber en op veel plaatsen ook nat. Voor mei geldt over de eerste helft van de maand precies hetzelfde. En dat het met de temperatuur lijkt mee te vallen, komt vooral omdat het met bewolkt en wisselvallig weer ’s nachts aan de zachte kant blijft. En de nachten tellen in de gemiddelde temperatuur even hard mee als de dagtemperatuur.

Rijptrappen
We zijn nog niet verlost van de voorjaarskou. De ijsheiligen mogen dan geweest zijn, het is goed mogelijk dat we opnieuw nachtvorst krijgen. Uitgerekend op de vroege ochtend van Hemelvaartsdag komt het kwik, zeker op beschutte plekken aan de grond, tot net onder het vriespunt. Dat worden dus wellicht berijpte weilanden. Ofwel, dauwtrappen wordt op sommige plaatsen dit jaar eerder rijptrappen. Sterker nog, het is zo maar mogelijk dat een enkel waarnemingsstation het zelfs op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter tot vorst brengt. Dat is redelijk zeldzaam maar het kan altijd extremer. Het heeft in Nederland zelfs in juni nog wel eens gevroren. De laatste officiële vorstdag staat op 18 juni 1955, toen het in Uithuizermeeden 0.8 graad heeft gevroren. In 1975 haalde Nijmegen begin juni nog een keer 2 graden vorst. Recent, afgelopen zondag, viel de vliegbasis Twente op met een minimumtemperatuur van -2 graden. Enfin, aanstaande donderdag kan het dus opnieuw tot een lokaal graadje vorst komen. Waaruit maar weer blijkt, dat het in ons land ook na de IJsheiligen nog kan vriezen. De enige maanden die echt altijd vorstvrij verlopen zijn de zomermaanden juli en augustus. Tenminste, wat betreft de normale waarnemingshoogte. Want tot vorst aan de grond is het wel eens gekomen in zowel juli als augustus. Dat kan in Nederland dus altijd wel.


Frisse buienluchten, foto Corina Magielse

Beetje hoop
Als we naar de weerkaarten voor de lange termijn kijken, zien we een paar opvallende ontwikkelingen. Het wisselvallige weer van de afgelopen tijd kwam vaak vanuit een westelijke richting of zuidelijke richting. De berekeningen van het ECMWf tonen voor volgende week een groot lagedrukgebied boven Midden Europa. Samen met luchtdrukstijgingen boven het noorden van Europa maakt dat de weg vrij voor een noordoostelijke stroming. Niet dat het daarmee meteen mooie lenteweer wordt. Het idee is weliswaar, dat er rondom de Europese depressie met een omweg warmere lucht onze kant op komt. Maar die lucht is ook nog tamelijk onstabiel. Het risico voor buien, soms met onweer, blijft bestaan. Maar met temperaturen boven de 15 en soms in de buurt van de 20 graden voelt dat in ieder geval anders aan dan de kille buien van vandaag.


Weerkaart a.s. woensdag, ECMWF

Hogedrukgebied
Het is mogelijk dat genoemd hogedrukgebied met ondermeer een kern boven Scandinavie, er uiteindelijk toch in slaagt om een positief stempel te drukken op onze lente. Misschien dat het toch nog een beetje goed komt met de lente in de laatste week van mei. Dat zou erg mooi zijn, want het Pinksterweekend verschijnt dan ook op de kalender. Maar voor alle duidelijkheid, het is nog beslist geen uitgemaakte zaak. Voorlopig kunnen we vooral concluderen, dat de kou er na Hemelvaart geleidelijk van af gaat. Een goed begin is het halve werk zullen we maar zeggen.


Bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 161 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 161, lezen 2 mensen het topic "Winter discussietopic 2015/2016 deel 2".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden