Afgevaardigden uit de gehele wereld praten deze en volgende week in de Duitse stad Bonn over een nieuw klimaatverdrag. Dat moet de opvolger worden van het Kyoto Protocol, dat eind 2012 afloopt. De hoop is dat de landen rond 2015 een overeenkomst over een nieuw, veelomvattend klimaatverdrag hebben bereikt.
Eind dit jaar moet daarover tijdens de klimaattop in Qatar verder worden onderhandeld. Concrete afspraken worden daarom niet verwacht in Bonn.
Het Kyoto Protocol kwam in 1990 in de gelijknamige Japanse stad tot stand.
Industrielanden kwamen overeen om de uitstoot van broeikasgassen in 2008-2012 met gemiddeld 5,2 procent te verminderen. Op de turbulent verlopen klimaatconferentie vorig jaar in de Zuid-Afrikaanse stad Durban werd besloten het protocol te verlengen tot eind 2017 of 2020.
Slechts een beperkt aantal landen heeft zich de afgelopen jaren ertoe verplicht zich aan de overeenkomst te houden. Zij zijn verantwoordelijk voor slechts ongeveer 15 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Onder meer de Verenigde Staten en China hebben het protocol nooit geratificeerd en Canada heeft de overeenkomst eind vorig jaar opgezegd..
Bron: HLN | Gewijzigd: 21 april 2017, 17:13 uur, door Onweer-Online.nl