Het doet denken aan een Hollywood-film, maar NASA is astronauten aan het trainen om op een planetoïde te landen. Het is de bedoeling dat ze daar ooit op het oppervlak naar mineralen kunnen zoeken en het ruimteprojectiel zelfs kunnen vernietigen als het ooit een bedreiging voor onze planeet zou vormen.
Planetoïde bevat informatie over miljarden jaren in heelal - ’Armageddon’-missie ook nodig als planeet bedreigd wordt
Onlangs meldden we al dat een bedrijf hoopt om mineralen en goud te ontginnen op een planetoïde. NASA wil de mens tegen 2030 verder dan ooit in de ruimte brengen. Het is de bedoeling te landen op een planetoïde op 4,8 miljoen kilometer van de Aarde. Eenvoudig zal dat niet zijn, want zo'n gevaarte beweegt zich razendsnel voort en er is nauwelijks sprake van zwaartekracht. Een groep astronauten is al begonnen met de voorbereidingen op een dergelijke missie. Eén van hen is de Britse astronaut Tim Peake. NASA heeft in de eerste plaats wetenschappelijke bedoelingen met een reis naar een planetoïde. Maar tegelijk kan de vaardigheid om te landen op een planetoïde ook van pas komen om onze planeet te beschermen. NASA volgt immers meer dan 400 objecten in de ruimte die potentieel met de Aarde kunnen botsen.
Citaat van Tim Peake Als we het op tijd weten, zal er waarschijnlijk een robotmissie naar een bedreigende planetoïde gestuurd worden, maar als er te laat alarm wordt geslagen, kunnen we in een 'Armageddon'-scenario terechtkomen en zullen we mogelijk een bemande missie moeten sturen
"Met de technologie die we aan het ontwikkelen zijn, is een missie naar een planetoïde van meer dan een jaar niet onmogelijk", zegt Peake. "Planetoïden zijn bovendien heel interessant. Ze dragen miljarden jaren geschiedenis van het heelal, waarvan we monsters kunnen meenemen." Vorig jaar zou een planetoïde dichterbij onze planeet gepasseerd zijn dan sommige van onze satellieten. "Als we het op tijd weten, zal er waarschijnlijk een robotmissie naar een bedreigende planetoïde gestuurd worden, maar als er te laat alarm wordt geslagen, kunnen we in een 'Armageddon'-scenario terechtkomen en zullen we mogelijk een bemande missie moeten sturen."
Volgende maand zal NASA op een conferentie in Japan meer details over de plannen onthullen. In 2016 zou NASA al een onbemand toestel met een robotarm naar een planetoïde willen sturen, terwijl de eerste bemande missie voor de late jaren 2020 zou zijn. Die missie zou dan naar een planetoïde op 4,8 miljoen kilometer van de Aarde gaan. De hele reis zou meer dan een jaar duren en de astronauten zullen ongever 30 dagen op die planetoïde verblijven. Volgens NASA is deze missie ook een voorbereiding op andere ruimtereizen, zoals een missie naar Mars.
Landen op een planetoïde wordt door het gebrek aan zwaartekracht een nog grotere uitdaging dan landen op de maan.
Peake en vijf andere astronauten zullen volgende maand voor 12 dagen naar een onderwaterbasis voor de kust van Florida trekken. Daar zullen ze getraind worden om in moeilijke omstandigheden met een gebrek aan zwaartekracht te werken. Ze zullen ook materiaal testen dat ze op een missie kunnen meenemen. Aangezien de missie zelf nog verre toekomst is, valt het voor de deelnemende astronauten af te wachten of NASA hen uiteindelijk zal selecteren. Ze staan in ieder geval op de lijst met kandidaten voor de eerste bemande missie naar een planetoïde.
Bron: HLN | Gewijzigd: 4 mei 2017, 11:54 uur, door Joyce.s