In Spanje is ineens de zomer doorgebroken. Daar waar het dit jaar tot en met 6 mei sappelen was met de temperaturen en er vele hevige buien over Portugal en Spanje schoven, is die ‘moesson’ nu voorbij en is op het Iberisch schiereiland de zomer in alle hevigheid losgebarsten. En wel zo, dat het op uitgebreide schaal tropisch warm is. De hitte zal begin komende week aanhouden en daarna wat getemperd worden. Neerslag van betekenis lijkt de komende maanden voor Midden-, Zuid- en Zuidoost-Spanje niet of nauwelijks meer aan de orde. Klimatologisch gezien breekt daar nu de droge, hete zomer aan.
De maximumtemperaturen van gisteren, zaterdag. Op de meeste plekken werd het dik boven de 30 graden.
Hitte
De eerste hittegolf van 2012 leidde afgelopen week en dit weekeinde tot volle stranden, schaars geklede mensen die in fonteinen klommen en waarschuwingen vanwege de warmte. Madrid haalde gisteren 33 graden, Aranjuez (bekend van het ‘Concierto de Aranjuez’) ruim 35 graden en Toledo kwam op 36,2 graden uit. De toppers voor wat betreft warmte werden in Andalusië gehaald, met bijvoorbeeld in Sevilla dik 37 graden.
De hitte is aangevoerd door een zuidenwind die Noord-Afrikaanse lucht naar Spanje en Portugal dirigeerde. De komende dagen zwabbert de lichte bries veelal tussen zuid en west en vanaf het einde van de week gaan de temperaturen een aantal graden omlaag als de wind wat meer een noordwestelijke component lijkt te krijgen.
De temperatuurverwachting voor maandag. Spanje en Portugal springen er duidelijk in warme zin uit.
Hoezo einde neerslag
De straalstroom, de band met hoge windsnelheden op zo’n 10 km hoogte, fungeert als transportband van storingen. Dus van neerslagzones. Die straalstroom ligt ook deze week boven Spanje. Edoch, neerslag wordt niet of nauwelijks berekend. De activiteit van de straalstroom zit meer in het bochtenwerk, dat zich de komende dagen enerzijds vooral boven de Benelux en Frankrijk afspeelt en anderzijds boven Zuidoost-Europa aanwezig is. Dat zijn dan ook de regio’s waar een forse partij buien zal overschuiven.
Toch schuift er vanaf donderdag vanaf de oceaan een frontaal systeem Portugal en Spanje binnen. Op z’n koers oostwaarts over Spanje verliest deze echter aan kracht. Of beter gezegd; aan vocht. Ook al ligt de straalstroom deels boven Spanje, de neerslag die uit een eventueel front moet vallen, zal alleen boven Portugal en de noordelijke helft van Spanje aanwezig zijn. In het zuiden en zuidoosten is het de komende maanden gewoonweg te droog. Voor een front uit draait de wind namelijk naar het zuiden of zuidwesten. En vanuit die hoek wordt zeer warme en ook zeer droge lucht vanuit Noord-Afrika aangevoerd. Vandaar dat boeren en natuur in Zuid-Spanje de afgelopen anderhalve maand opgelucht adem gehaald hebben, met de vele buien. De komende maanden zal er alleen in de berggebieden af en toe een onweersbui mogelijk zijn, verder zal het zuiden van Spanje het moeten doen met de opgespaarde regens in de waterbekkens.
De temperatuurverwachting voor woensdag. Het blijft in het zuidwesten van Europa erg warm, de rest van het continent is nogal aan de koele kant. Alleen Wit-Rusland krijgt geleidelijk warme lucht aangevoerd.
Deze kaart geeft de dikte aan van de luchtlaag waarop de luchtdruk nog 500 hPa bedraagt. De bochten zitten boven de Benelux en boven het zuidoosten van Europa: daar zitten de buien. Boven Portugal en Spanje is juist een rug van hogedruk te zien.
Hier een -wat ingewikkelde- weerkaart voor aanstaande donderdag. Aan de grond ligt boven Spanje een koufront. De witte lijnen stellen weer de de diktelijnen voor (van de vlakken waarop de luchtdruk nog 500 hPa bedraagt), de zwarte lijnen zijn de isobaren aan de grond. Aan de voorzijde van het koufront voert de wind in Zuid-Spanje warme en droge lucht aan vanuit Noord-Afrika.
Bron: Meteo Consult