Al meerdere malen is het de afgelopen tijd voorgekomen. Doordeweeks wisselvallig weer met dagelijks een paar regen- of onweersbuien en in het weekend, met name op zondag, droog met regelmatig zonneschijn. Dat is voor velen natuurlijk genieten geblazen, maar er was steeds één minpuntje… de temperatuur. Het wisselvallige weer ging vaak gepaard met de relatief hoge temperaturen en op de zonnige en droge dagen was het vaak best koud. Ook het komende weekend zien we ditzelfde patroon weer terug met opnieuw een flink dieptepunt op zaterdag met dan slechts 10 tot 13 graden.
Gisteren (donderdag) stroomde erg warme lucht vanuit het zuiden ons land in. Op veel plaatsen werd het ruim 20 graden, in Limburg lokaal zelfs 26 graden. Foto: Helga Kobben.
Het wil nog niet zo lukken met het stabiele en warme lenteweer. Lagedrukgebieden en de bijbehorende storingen worden met enige regelmaat over het land geslingerd met als resultaat: een voor velen tamelijk tegenvallende aprilmaand en ook de meimaand gooit tot nu toe geen hoge ogen. Toch is het niet allemaal kommer en kwel, want tussen de storingen en lagedrukgebieden door weet ook af en toe een hogedrukgebied zich tot onze regio op te dringen met vervolgens ook perioden met zon en veelal droog weer.
Tegelijkertijd schoof er een koufront over het land. De buien werden door de warme lucht nog eens extra gevoed en lokaal ging het dan ook aardig tekeer. Deze foto is gemaakt in Barneveld door Agnes Kleinjan.
Opbouwend hogedrukgebied
Na het overtrekken van een uiteindelijk tamelijk actief koufront op donderdagmiddag en –avond, met lokaal enkele stevige regen- en onweersbuien en zelfs enkele windhozen, bouwt zich vandaag (vrijdag) aan de achterzijde van dat koufront ook een hogedrukzone op. Deze duwt de laatste buien als het ware oostwaarts weg, waarna we verder vrijwel droog weer hebben dit weekend.
Ook in Rheden, Gelderland, kwam het in de avond tot enkele stevige onweersbuien. Foto: Martin de Jongh.
Draaiing van de wind
Het hogedrukgebied vestigt zich uiteindelijk met de kern ten zuidwesten van Ierland met een uitloper tot boven Engeland, maar ook het noorden van Frankrijk, België en ons land. Dat maakt dat de wind bij ons van het relatief warme zuidwesten naar het koudere noordwesten tot noorden draait en de temperatuur ineens flink onderuit gaat.
De buien bereikten uiteindelijk ook Groningen. Er viel daar plaatselijk erg veel regen. Foto: Jannes Wiersema.
Temperatuurverschillen
Gisteren (donderdag) werd er, voor het overtrekkende koufront uit, erg warme lucht vanuit het zuiden bij ons aangevoerd en op veel plaatsen werd toen de 20-gradengrens bereikt of zelfs overschreden. In Limburg werd het zelfs zomers warm met 25,4 graden in Maastricht en 26,0 graden in het iets noordelijker gelegen plaatsje Ell. Die warme lucht in combinatie met het passerende koufront resulteerde uiteindelijk in de lokaal stevige (onweers)buien.
In De Bilt bereikte de temperatuur in de loop van de middag ook de 20-gradengrens en daar werd het uiteindelijk 21,8 graden. Daarmee was meteen de tweede officiële warme dag van het jaar een feit. Een warme dag is een dag waarop het 20,0 graden of meer wordt in De Bilt. In het zuidoosten van het land werd het met die ruime 25 graden zelfs ‘zomers warm’, ofwel het werd er 25,0 graden of meer. En ook de tropische warmte zat dichtbij. In het zuiden van Duitsland werd het plaatselijk ruim 30 graden!
Aan de achterzijde van het koufront dat passeerde, drong zich echter vrij snel de koudere lucht vanuit het westen tot noordwesten op en na minimumtemperaturen van 12 tot lokaal 18 graden afgelopen nacht ging het kwik vandaag in plaats van omhoog, op veel plaatsen juist omlaag. In Beek bij Maastricht is het tot 5 uur vanochtend nog 20 graden geweest en daarna ging het kwik heel geleidelijk iets omlaag tot die 18 graden. Tamelijk bijzonder dus!
Die temperatuursdaling zet ook in het weekend voort en zaterdag wordt het niet meer warmer dan 10 graden in het Waddengebied en op de warmste plaatsen wordt het maximaal 13 graden. Na de ‘te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar’ van gisteren zitten we vandaag veelal rond normaal, maar in het weekend belanden we met die 10 tot 13 graden dus wederom ruimschoots ‘onder de norm’ van 17 graden voor halverwege mei.
Vandaag (vrijdag) bouwt zich vanuit het westen een hogedrukgebied op tot boven onze regio. Het weekend verloopt dan ook grotendeels droog met geregeld zon. Wel gaat de temperatuur weer flink onderuit! Foto: John Dalhuijsen.
Nachtvorst
Zaterdag valt er nog wel een buitje, maar er zijn ook al flinke opklaringen. Ook in de nacht naar zondag is dat het geval en bij bovendien weinig wind gaat de temperatuur dan dalen tot dichtbij het vriespunt. Op de normale waarnemingshoogte van 1,5 meter wordt het lokaal 1 of 2 graden en wat dichterbij de grond, op 10 centimeter hoogte, is een paar graadjes vorst dan niet uitgesloten. Zondag blijven die opklaringen aanwezig en ook dan laat de zon zich dus regelmatig zien. Met die zon en een iets naar west draaiende wind gaat de temperatuur dan weer een tikkeltje omhoog met 12 tot maximaal 15 graden.
Bron: Meteo Consult