Nederland krijgt donderdag te maken met zware onweersbuien, nadat het eerder op de dag warm en klam is. Mogelijk stijgt het kwik in het zuidoosten zelfs voor het eerst dit jaar boven de 25 graden, maar dat gebeurt alleen als in de ochtend veel zon staat. Dat meldt weeronline.nl woensdag.
De kans dat de zon zich donderdagochtend in het zuidoosten veelvuldig laat zien, schat meteoroloog Johnny Willemsen op twintig tot dertig procent. Het westen en noorden kunnen donderdag vermoedelijk fluiten naar een beetje zonneschijn. "De kans dat daar de zon schijnt, is veel kleiner dan in het zuidoosten."
Hagel
Ook als de zon zich niet laat zien, wordt het donderdag 22 tot 23 graden. "Maar omdat het daarbij klam is, voelt het warmer", zegt Willemsen. In de loop van de dag krijgt het land te maken met zware onweersbuien met kans op hagel en zware windstoten. Alleen het noordwesten blijft mogelijk buiten schot. De onweersbuien zijn vermoedelijk het hevigst in de tweede helft van de middag en het begin van de avond. "Dat is meestal zo."
Bron: Nu.nl
Het weer blijft compleet van slag. Vandaag wordt de zoveelste wisselvallige lentedag met opklaringen en buien. Het is wel vrij warm met temperaturen tot 20 graden. Morgen wordt het zelfs zomers warm: tot 25 graden, maar in de loop van de dag hangt er zwaar onweer in de lucht met mogelijk felle buien en rukwinden en plaatselijk schade. Na een overgangsdag vrijdag wordt het weekend droger maar ook een pak frisser met zondag zowaar nachtvorst. Ook volgende week zou de lente redelijk fris en wisselvallig blijven. We beleven momenteel de meest wisselwallige lente in jaren, misschien wel decennia. Na het onderkoelde weekend is het in het midden van deze week zomers warm. Volgens het KMI wordt het vandaag zwaarbewolkt met soms buien, maar in de loop van de dag wordt het grijzer. De maxima liggen tussen 15 graden in de Ardennen en 20 graden in het binnenland. De eerste tekenen van het zware weer zijn al aanwezig met een matige wind en hier en daar al een donderslag.
Zwoel
Na een zachte maar onstuimige nacht wordt het morgen opletten. De bewolking neemt dan langzaam toe. Het wordt ook zwoel met maxima tussen 18 graden aan zee en zelfs 25 in de Kempen. De wind waait matig tot soms vrij krachtig uit het zuid tot zuidwest. Later op de dag zal het onweer plaatselijk zwaar uithalen met lokaal veel neerslag en eventueel felle windstoten.
Koud
Vrijdag wordt een droge overgangsdag. Het wordt ook frisser met maxima tot 15 graden. De matige wind draait al naar het westen. In het weekend zakt het kwik naar maxima rond 13 graden overdag. 's Nachts wordt het ronduit koud met zondagochtend amper een graad of 3 in het centrum. Zeker in Kempen en Ardennen maar mogelijk ook in het centrum van het land is de kans op nachtvorst (aan de grond) groot. Ook volgende week houdt het frisse en wisselvallige weer wellicht aan.
Bron: HLN
Vooral de avondspits zal morgen door slecht weer waarschijnlijk zwaar gaan verlopen. Daarvoor waarschuwde de ANWB vandaag. Onweer en zware windstoten zullen automobilisten hinderen, heeft de ANWB van meteorologen begrepen. Ook de ochtendspits zal door regen wat langer uitpakken. Morgenmiddag en -avond komen er echter flinke buien met zware windstoten. In het zuidoosten en oosten van het land komt daar nog eens onweer bij. Een woordvoerder van de bond adviseert automobilisten om morgen de file-informatie goed in de gaten te houden.
Bron: AD | Gewijzigd: 3 februari 2017, 08:07 uur, door Joyce.s
Een huis op de Wetermansweg liep waterschade op. En op de Schapenzandweg heeft de brandweer uit voorzorg een boom omgezaagd omdat het gevaar bestond dat de boom op een landhuis zou vallen.
Bron: rtv-oost
Ondanks het verwachte extreme weer is de ochtend- en avondspits donderdag naar verwachting niet zwaarder dan normaal. De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht een iets zwaardere ochtendspits dan normaal, maar geen extreme getallen.
Ook voor de donderdagavondspits worden geen buitenproportionele problemen verwacht. De forse regen- en onweersbuien worden pas actief tegen 18:00 uur. Bovendien valt de meeste regen in het zuidoosten van Nederland. Qua verkeersdruk zijn dit gematigde regio's.
Alleen het verkeer rond Eindhoven, Nijmegen en Maastricht kan hinder ondervinden van de buien. Daar staat tegenover dat de regen waarschijnlijk pas losbarst als het drukste moment van de avondspits achter de rug is.
Bron: nieuws.nl
Enkele zware onweersbuien met hagel en harde windstoten kunnen donderdagmiddag en -avond voor overlast zorgen. Hoewel het plaatselijk zomers warm wordt, is het absoluut geen weer om naar buiten te gaan, zegt een woordvoerder van weeronline.nl donderdag. Vooral in het zuidoosten van het land kunnen later donderdag stevige buien voorkomen, maar ook in de rest van het land kan het flink gaan regenen. "Mogelijk ontspringt alleen de kuststrook de dans", aldus de zegsman.
Broeierig
Door de aanvoering van warme lucht uit het zuiden voelt het broeierig en klam aan. Plaatselijk kunnen zomerse temperaturen van 25 graden worden bereikt.
Vrijdag lijkt het iets beter te worden, maar is het wel een stuk frisser. 's Avonds klaart het op, waarna het weekeinde redelijk zonnig verloopt. Het wordt dan hoogstens 12 graden. "De verschillen zijn groot, maar de zon maakt een hoop goed."
Bron: Nu.nl
Het wordt vandaag zo'n 24 graden, maar van zomers weer is nog lang geen sprake. We krijgen in de namiddag enkele fikse onweersbuien over ons heen, gepaard met windstoten tot 90 km per uur. Na een zonniger, maar ook kouder weekend nemen de neerslagkansen volgende week weer toe.
Vandaag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met mogelijk hevige buien in de namiddag. Onweer, hagel en felle windstoten zijn mogelijk. Het wordt ongeveer 19 graden aan de kust en in de Kempen kan het kwik naar 24 graden stijgen. Ook vanavond en vannacht komen nog een aantal stevige onweersbuien voor. De minima schommelen tussen 14 en 17 graden.
Morgen beginnen we de dag met bewolkt weer en af en toe regen. In de loop van de ochtend wordt het aan zee droog met opklaringen. Vanaf de middag zal het weer in het hele land verbeteren. De temperatuur schommelt tussen 15 graden aan de kust, 18 graden in het binnenland tot 21 graden in het zuiden van de provincie Luxemburg.
Het weekend wordt droog met zonnige perioden, maar de temperatuur haalt niet meer dan 12 tot 15 graden. De nachten worden behoorlijk koud met vooral in de Kempen en de Ardennen kans op vorst aan de grond. Ook maandag blijft het weer rustig en fris. Vanaf dinsdag nemen de kansen op neerslag alweer toe.
Bron: HLN
Zware regen- en onweersbuien die gepaard gaan met harde windstoten, kunnen aan het einde van de middag voor flinke overlast zorgen. Op het spoor zijn al enkele maatregelen getroffen.
De ANWB waarschuwt automobilisten voor de verwachte drukte op de weg. Weggebruikers moeten rekening houden met langere files. Volgens RTL-weerman Peter Timofeeff kan vooral het zuidoosten van het land stevige hagel- en onweersbuien verwachten.
Extra materieel
Volgens Spits heeft ProRail twee diesellocomotieven paraat staan in Arnhem en Roermond om gestrande treinen weg te slepen, mocht dat nodig zijn. Ook is er extra materieel op voorraad als bovenleidingen beschadigd raken.
Hinder in ochtendspits
Het slechte weer heeft vanochtend al voor hinder gezorgd in de ochtendspits. Volgens de ANWB stond er ruim 100 kilometer file meer dan op een normale donderdag.
Bron: RTL
De weersvoorspelling voor donderdag zien er niet goed uit voor Brabant. Vanaf het begin van de middag verwachten WeerOnline en het KNMI onweer, hagel en zware windstoten. Met name het zuidoosten van de provincie zou overlast kunnen ervaren.
Voor de hele provincie worden waarschuwingen van slecht weer afgegeven. In de loop van de middag en in de avond zullen vooral in het zuidoosten enkele onweersbuien vallen met kans op hagel en zware windstoten tot ongeveer 90 kilometer per uur. Het KNMI raadt uit voorzorg mensen aan om niet onnodig de weg op te gaan.
Normale ochtendspits
Vanochtend was er op de wegen nog niet veel te merken van de slechte voorspellingen. Er stond een normale ochtendspits. Vanavond verwacht de ANWB meer drukte op de wegen. "We geven niet direct een waarschuwing af", aldus de ANWB, "maar we verwachten wel dat de wegen vol staan. Niemand wil met het weer dat op komst vrijwillig met de fiets."
Bron: Omroep Brabant
Na een bewolkte en regenachtige ochtend breekt vanmiddag op steeds meer plaatsen af en toe de zon door. Vanochtend was het al zwoel, ondanks het gebrek aan zon. In Brabant en Limburg werd het al rond 21 graden. Met een stevige zuidelijke wind wordt steeds warmere lucht aangevoerd. De temperatuur loopt daardoor nog verder op en kan zelfs zomerse waarden bereiken in het zuidoosten van het land, rond 25 graden. Het wordt broeierig warm.
Vanochtend regenachtig in Katwijk. Foto: Gieny Westra.
Grote temperatuursverschillen
We bevinden ons al dagenlang op de scheiding tussen de warme lucht boven Centraal-Europa en de koudere lucht op de Noordzee, de Britse eilanden en boven de Oceaan. De tegenstellingen bereiken vanmiddag een hoogtepunt waardoor de kans op zware regen- en onweersbuien erg groot is. De temperatuursverschillen zijn dan ook groot. In het noordwestelijk kustgebied wordt het niet warmer dan 17 graden terwijl het lokaal in Limburg zelfs 27 graden kan worden.
Grote temperatuursverschillen in het land vanmiddag met 17 graden op de Wadden tot lokaal meer dan 25 in Limburg.
Zware buien
Vanaf halverwege de middag worden stevige buien verwacht. De berekeningen van de diverse modellen lopen enorm uiteen. Vooral de kleinschalige modellen zoals het HIRLAM en het WRF laten heftige convectie zien. Vanaf halverwege de middag, rond 15:00 ontwikkelen zich pittige buien van Zeeland via Utrecht naar Groningen. Na 17:00 uur worden in het warmste deel van Nederland, dus ten oosten van de lijn Eindhoven-Apeldoorn-Almelo zeer zware buien verwacht. De CAPE (Capable Available Potential Energy) is 1300 J/kg. Dit duidt op een grote mate van onstabiliteit van de luchtsoort en een enorme hoeveelheid beschikbare energie.
De dwarsdoorsnede van de atmosfeer (Temp) boven Eindhoven laat een grote mate van onstabiliteit zien en veel wind tot bovenin de troposfeer.
Wateroverlast
Vanwege het lokale karakter van de buien zijn de verschillen groot. Op de ene plaats valt nauwelijks neerslag, maar op andere plekken kan in korte tijd heel veel regen vallen. Er worden neerslaghoeveelheden van 30 tot 50 mm verwachting binnen zes uur tijd. In de praktijk kan dit in een nog veel korter tijdsbestek naar beneden komen. Uiteraard kan dit lokaal ook wateroverlast opleveren zoals ondergelopen straten en kelders. Naast regen valt er ook hagel en kan het flink onweren.
De verwachte radarbeelden van het hogeresolutie model WRF (Weather Research and Forecasting) dat intern bij Meteo Consult wordt gebruikt.
Windstoten
Het waaide vanochtend al stevig. Op Vlieland stond zelfs even een stormachtige zuidwester, windkracht 8. De wind blijft vanmiddag matig tot krachtig waaien uit het zuid- tot zuidwesten. Op grotere hoogte in de atmosfeer waait het nog veel harder. Op zo’n 10 kilometer hoogte is sprake van een straalstroom met een snelheid van zo’n 130 km/u. Deze kan bij de ontwikkeling van buien en eventuele supercells een extra ‘trigger’ vormen. Door het zogenaamde stofzuigereffect wordt op grotere hoogte lucht weggeblazen waardoor er juist meer lucht aan de grond met grote snelheid opstijgt. Dit levert nog zwaardere buien op. Op een tot anderhalve kilometer hoogte waait het echter ook al heel erg hard. Hier stormt het met windsnelheden rond 50 knopen. Door het onstabiele karakter van de lucht kunnen vanmiddag bij buien ook aan de grond windstoten voorkomen van deze snelheden, dus rond 90 km/u.
Bron: Meteo Consult
Diverse evenementen in het zuidoostelijk deel van Gelderland en Overijssel zijn vandaag afgelast wegens het zware onweer dat voor de avond wordt verwacht. Zo schrapte de organisatie vanmorgen de tweede wandeldag van de Avondvierdaagse in Doetinchem.
De organisatie vond het niet verantwoord om een kleine 2500 schoolkinderen op pad te sturen, terwijl net in de tijd dat ze lopen hevig noodweer in het oosten van het land wordt verwacht. Gisteravond kregen de wandelaars al te maken met wolkbreuken. Voor morgen en zaterdag wordt beter weer verwacht.
NEC-Vitesse
Het verwachte noodweer dreigt ook de voetbalwedstrijd NEC - Vitesse donderdagavond in Nijmegen te treffen. De KNVB wil dat de wedstrijd om een plek in de Europa League in dat geval wordt uitgespeeld als het noodweer voorbij is. De Goffertcup, een voetbaltoernooi voor mensen met een beperking, dat donderdag op de voetbalvelden bij het Goffertstadion zou worden gespeeld, is geschrapt.
Avondvierdaagse Dieren
In Dieren is de feestelijke finale van de Avondvierdaagse afgelast. De tweede dag van een rolstoeldriedaagse in Bronckhorst gaat eveneens niet door.
Spits
Weerbureau MeteoConsult in Wageningen waarschuwt dat het verkeer in de avondspits ten oosten van de lijn Apeldoorn - Arnhem rekening moet houden met slechte weersomstandigheden.
Bron: AD
Het tropische noodweer dat voor donderdag voorspeld werd, lijkt mee te vallen. Gedurende de dag regende het in het zuidwesten van het land stevig, maar van noodweer is geen sprake. Dat laat Meteoconsult donderdag via Twitter weten.
Met name in Zeeland vielen in de middag enkele stevige buien. Rond 14.00 uur waarschuwde Weeronline nog voor zwaar onweer in de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en het oosten van Overijssel. Die verwachting is in de loop van de middag bijgesteld. De kans op zwaar onweer is donderdagavond klein en alleen voor het zuidoosten van het land blijft de waarschuwing voor zware buien met hagel en windstoten gelden, meldde weeronline.nl rond 17.00 uur.
Ook op de wegen en het spoor wordt weinig gemerkt van het voorspelde noodweer. De NS meldt aan het einde van de middag nog geen bijzonderheden te hebben gesignaleerd. De ANWB zag donderdagmiddag slechts enkele korte files in Zeeland als gevolg van de buien.
Bron: nu.nl
LOCHRISTI - Een windhoos heeft donderdagavond omstreeks half acht lelijk huisgehouden in de Nerenhoek en de 't Jongestraat in Zaffelare. Een heleboel daken werden beschadigd en enkele afsluitingen gingen tegen de vlakte. Bij Stefanie Ramon en Michael Deraedt werd hun tuinhuis zelfs een meter verplaatst door de plotse wervelwind.
bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 3 februari 2017, 08:07 uur, door Joyce.s
In de Gentse deelgemeente Desteldonk en in Zaffelare, deelgemeente van Lochristi, heeft een windhoos vanavond schade aan woningen veroorzaakt. Volgens de eerste berichten raakte niemand gewond.
In Desteldonk werd een tiental woningen in de omgeving van de Nokerstraat en de Lindestraat getroffen. Het gaat vooral om schade aan daken, vensters en afsluitingen. De brandweer van Gent moest verschillende interventies uitvoeren en is nog altijd de schade aan het opmeten.
In Zaffelare zorgde de windhoos voor vernielingen aan huizen en in tuinen in de omgeving van de 't Jongestraat en de straat Nerenhoek.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Brabant is donderdagavond lokaal geteisterd door flinke regen- en onweersbuien. Het weer was iets minder slecht dan voorspeld, maar zorgde her en der wel voor flinke overlast. Op verschillende plaatsen waaiden bomen om en liepen straten onder water.
Schade in Bakel (Foto: Harrie Grijseels)
In Bakel, bijvoorbeeld, was het dak van een boerderij niet bestand tegen de harde rukwinden. Op verschillende plaatsen waaiden bomen om en liepen straten onder water. Ook verschillende voetbalwedstrijden hadden donderdagavond last van het weer.
Waarschuwing voor overlast
Meteoconsult waarschuwde vanaf het einde van de middag voor onweer, hagel en zware windstoten. Met name het zuidoosten van de provincie zou overlast kunnen ervaren.
Bron: Omroep Brabant
In de Gentse deelgemeente Desteldonk en in Zaffelare bij Lochristi heeft een windhoos vanavond schade veroorzaakt aan een tiental huizen. Het gaat vooral om schade aan daken, vensters en afsluitingen. In Desteldonk werd een tiental woningen in de omgeving van de Nokerstraat en de Lindestraat getroffen. De brandweer van Gent moest verschillende interventies uitvoeren. In Zaffelare richtte de windhoos schade aan aan huizen en tuinen in de omgeving van de 't Jongestraat en de straat Nerenhoek. Er zouden geen gewonden zijn.
Bron: deredactie
Er trok een storm over Vlaanderen gisteravond, in gespreide slagorde. ‘Het gevolg van een uitzonderlijk explosief weertype: de Spaanse pluim', zegt onze weervrouw Jill Peeters. ‘Maar al het gevaar is nu geweken.'
‘Je voelde gisterochtend meteen dat warme, vochtige lucht ons had bereikt', zegt Jill Peeters. ‘Om 8 uur zat de temperatuur tegen de 18 graden, terwijl dat normaal maar 8 graden is. De warmte voelde vochtig aan. In cijfers: om 8 uur werd al een luchtvochtigheid van 95 procent gemeten, terwijl dat normaal slechts 60 procent is.'
Later op de dag werd het nog vlot 24 graden. Die subtropische lucht voelde steeds vochtiger, meer plakkerig en klammer aan. Het had alles van een zwoele zomerdag. Maar de peis en vree waren bedrieglijk. Uit het zuiden was gevaar in aantocht: vanuit Spanje werd ook warme maar deze keer droge lucht rechtstreeks naar ons gestuurd. Meteorologen noemen dat de Spaanse pluim.
Wolken schieten door het dak
Die Spaanse pluim bevond zich op ongeveer anderhalve kilometer hoogte en maakte veel vaart. Bij het begin van de namiddag dreef ze al bovenop de vochtige tropische lucht in onze contreien. ‘De combinatie van onderaan vochtige warme lucht met daarboven een droge warme lucht is zeer explosief. Wolken die zich in die mix vormen, worden immens groot en vooral hoog. Ze groeiden als het ware door het dak van die droge lucht.'
Toen het gisteravond lokaal uit die stapelwolken begon te regenen, brak de zondvloed los. Hevige regenval, hagel, bliksem en windstoten van tegen de 100 kilometer per uur. In het dorp Desteldonk, bij Gent, waaiden dakpannen en veranda's weg. Bij schrijnwerkerij Bruggeman sleurde de windhoos het dak mee.
Terug naar de koude
‘Soms passeert een Spaanse pluim zonder dat er iets gebeurt. Maar het is goed dat meteorologen mensen voor mogelijk gevaar waarschuwen, zelfs als er dan niets gebeurt. Ik ben niet te beroerd dat te doen', zegt weervrouw Jill Peeters.
Het Spaanse gevaar is intussen geweken. Maar we zijn ook de zwoele zomer weer kwijt. Vanaf vandaag moeten we koude lucht uit het noorden verwelkomen. Daardoor zakken de temperaturen tijdens het weekend opnieuw naar 12 à 13 graden.
‘Maar er is ook goed nieuws', zegt Peeters. ‘Die vochtige lucht die gisteren boven ons hing, was een grijze troep waar je niet doorheen kon kijken. Nu die weggetrokken is, kunnen we tenminste de zon weer zien.'
Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 3 februari 2017, 08:08 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Hoewel het geplande noodweer in de meeste steden en dorpen mee lijkt te vallen kreeg Gilze te maken met een flinke hoosbui. Binnen enkele minuten stroomden een groot aantal straten vol. De druk is de waterafvoer werd zo groot dat op sommige plaatsen de putdeksels eraf gedrukt werden. De brandweer van Gilze was met verschillende wagens in de weer om het water weg te pompen. De straten werden afgezet tot het water was weggezakt.
Bron: BN de stem | Gewijzigd: 3 februari 2017, 08:08 uur, door Joyce.s