Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
7 mei 2012, 20:10 uur | Bericht #347399
Mysterie opgelost: Storm verplaatst mysterieuze rotsen

Jarenlang hebben geologen voor een raadsel gestaan. Mysterieuze rotsen, die verspreid liggen op de desolate kustlijn van de Aran eilanden van Ierland, leken zich te verplaatsen als niemand even keek. Welke onzichtbare hand is is in staat om een grote hoeveelheid zware rotsen van de steile kliffen op te pakken en zo ver landinwaarts te gooien? Sommige wetenschappers zijn van mening, dat alleen een tsunami in staat is om deze stenen te verplaatsen. Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Geology, wijst uit, dat de "gewone simpele" golven met hulp van een zware storm de rotsen hebben verplaatst en dat ze dit nog steeds doen. De grootte van de rotsen varieert van "slechts indrukwekkend tot inmens kolossaal", schrijft geowetenschapper Rónadh Cox, die samen met haar studenten van het Massachusetts' Williams College, het onderzoek deed. 



Naar schatting weegt één rots zeker 78 ton. Dit stukje steen was losgekomen van de oorspronkelijke positie 10 meter boven zeeniveau en is verder landinwaarts terecht gekomen. Het team heeft twee methodes gebruikt om de golven als dader aan te wijden. Ze vergeleken moderne hoogtefoto's van de kustlijn met een set van kaarten uit 1839, waarop de lokatie van de rotsruggen nauwkeurig was vastgelegd. De kaarten zijn gemaakt ongeveer 100 jaar na de laatste tsunami in die regio (1755). De vergelijking weer uit, dat in de loop der tijd de rotsen landinwaarts zijn verschoven. Sommige rotsen "bewegen" met een snelheid van 3 meter per decade. 

Vervolgens heeft het team de koolstofdatering gebruikt voor de exacte bepaling van het tijdstip, wanneer kleine kokkels in de scheuren van de rotsen uit de oceaan zijn gekomen. Een parameter, welke indiceert wanneer de golven een specifieke rots op het land hebben gegooid. Metingen wijzen erop, dat sommige rotsen in de laatste 60 jaar uit de oceaan zijn gegooid. Het is een gewoonte om de beweging van grote objecten toe te schrijven aan een tsunami, zegt Cox. Maar in dit geval zijn het de gewone golven tijdens een storm, die de boosdoener zijn.

© onweer-online
Bron: LS | Gewijzigd: 22 februari 2017, 09:44 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 173 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 173, lezen 8 mensen het topic "Stormkansen december 2011 deel 2".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden