Jarenlang hebben geologen voor een raadsel gestaan. Mysterieuze rotsen, die verspreid liggen op de desolate kustlijn van de Aran eilanden van Ierland, leken zich te verplaatsen als niemand even keek. Welke onzichtbare hand is is in staat om een grote hoeveelheid zware rotsen van de steile kliffen op te pakken en zo ver landinwaarts te gooien? Sommige wetenschappers zijn van mening, dat alleen een tsunami in staat is om deze stenen te verplaatsen. Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Geology, wijst uit, dat de "gewone simpele" golven met hulp van een zware storm de rotsen hebben verplaatst en dat ze dit nog steeds doen. De grootte van de rotsen varieert van "slechts indrukwekkend tot inmens kolossaal", schrijft geowetenschapper Rónadh Cox, die samen met haar studenten van het Massachusetts' Williams College, het onderzoek deed.
Naar schatting weegt één rots zeker 78 ton. Dit stukje steen was losgekomen van de oorspronkelijke positie 10 meter boven zeeniveau en is verder landinwaarts terecht gekomen. Het team heeft twee methodes gebruikt om de golven als dader aan te wijden. Ze vergeleken moderne hoogtefoto's van de kustlijn met een set van kaarten uit 1839, waarop de lokatie van de rotsruggen nauwkeurig was vastgelegd. De kaarten zijn gemaakt ongeveer 100 jaar na de laatste tsunami in die regio (1755). De vergelijking weer uit, dat in de loop der tijd de rotsen landinwaarts zijn verschoven. Sommige rotsen "bewegen" met een snelheid van 3 meter per decade.
Vervolgens heeft het team de koolstofdatering gebruikt voor de exacte bepaling van het tijdstip, wanneer kleine kokkels in de scheuren van de rotsen uit de oceaan zijn gekomen. Een parameter, welke indiceert wanneer de golven een specifieke rots op het land hebben gegooid. Metingen wijzen erop, dat sommige rotsen in de laatste 60 jaar uit de oceaan zijn gegooid. Het is een gewoonte om de beweging van grote objecten toe te schrijven aan een tsunami, zegt Cox. Maar in dit geval zijn het de gewone golven tijdens een storm, die de boosdoener zijn.
© onweer-online
Bron: LS | Gewijzigd: 22 februari 2017, 09:44 uur, door Joyce.s