Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
6 mei 2012, 14:11 uur | Bericht #347313
Wat een kou in Europa!

Op een paar mooie, warme dagen na is het al wekenlang te koud in Nederland. Zo moesten we ons gisteren tijdens Bevrijdingsdag ook weer flink warm inpakken, want het werd op de meeste plekken niet veel warmer dan een graad of 10. Normaal zou het nu toch al een graad of 17 moeten zijn overdag en hoeft de jas in de middag niet meer. Menig Nederlander denkt dan ook met weemoed aan de voorgaande lentes of reist misschien al in gedachte af naar het zuiden. Toch kom je ook hier bedrogen uit.


Deze mannen staan, bij de officiële gelegenheid waarbij premier Rutten het bevrijdingsvuur aansteekt, onder de paraplu in pak, maar maar al te graag hadden ook zij een warme winterjas aan. foto: Henk Voermans

De jas aan in Spanje
Ook in grote delen van Zuidwest-Europa hebben we de afgelopen periode namelijk te maken gehad met fris en veranderlijk weer. Natuurlijk is hier met een zonnetje erbij nog altijd snel aangenaam, maar onder een dik pak bewolking of in de wat hoger gelegen gebieden moest ook hier de jas geregeld aan. Zo viel er niet zolang geleden weer een flink pak sneeuw in de Siërra Nevada, waardoor er weer volop geskied kon worden en tijdens de start van de lente , afgelopen 20 maart, viel er een dun laagje sneeuw in de Spaanse stad Madrid (ligging op 700 meter hoogte).


Het sneeuwt op 29 april in de Siërra Nevada, getuige de webcam, en dit is niet de eerste keer deze lente.

Winter in Scandinavië
Nog veel kouder en veel meer sneeuw viel er in Scandinavië. In het midden en noorden is het tot nu toe nog nauwelijks lente geweest met soms zelfs overdag vorst en diverse sneeuwbuien die over de landen heen trekken en regelmatig ook op de koude ondergrond blijven liggen. Waar komt die kou toch vandaan? Om te beginnen nemen we een kijkje wat hoger in de atmosfeer.


De pijlen op deze plaat laten het stromingspatroon zien. Je ziet hier goed dat het brongebied overduidelijk de Noordpool is. bron: Wetterzentrale

De veroorzaker
De straalstroom, een snelweg van wind op hoogte, is de spreekwoordelijke motor van het weer. Over het algemeen is het warm ten zuiden van de straalstroom en kouder te noorden ervan en de route die de straalstroom aflegt is ook vaak de route van diverse lagedrukgebieden. Wanneer de straalstroom in een nette rechte lijn van west naar oost zou lopen zou je naar het zuiden toe vrij gelijkmatig oplopende temperaturen terug zien, met lagedrukgebieden die netjes van west naar oost trekken.


Ziehier een uitzakking in de straalstroom tot over Spanje. Tot hier dus ook koude lucht. bron: Midas

Maar zo dynamisch als het weer is, is hiervan natuurlijk meestal geen sprake. Al enige tijd is de straalstroom zelfs behoorlijk aan het kronkelen en hij slaat met grote regelmaat net boven het westen van Europa heel zuidelijk uit. Een koude bel met lucht, een koude put genaamd, in de buurt van Scandinavië, zorgde meerdere malen voor een blokkade in het stromingspatroon boven West-Europa. De afgelopen periode zagen we hierdoor regelmatig een uitzakking, een trog genaamd, boven het westen van Europa met koude lucht die vanaf de Noordpool diep het zuidwesten van Europa werd binnengeblazen.

Waar zit de warmte?
Aan de andere kant betekende (en betekent) dit voor het oosten van Europa juist weer hitte, aan de zuidzijde van de straalstroom. In landen als de Oekraïne en in grote delen van Rusland is het zo goed als de hele lente al heet, met regelmatig meer dan 30 graden op de thermometer. Grote verschillen dus van west naar oost op het continent.


Vooral in het oosten van Europa zit al een tijd lang het warme weer. Deze kaart laat goed de verschillen in Europa zien, met de kou in het westen. bron: Midas

Einde aan de kou?
Komt er op korte termijn een einde aan de “kou” het westen? Volgens de nieuwste weerkaarten wordt het wel degelijk minder koud op veel plekken in Europa. De eerdergenoemde “trog” in de bovenlucht verplaatst zich de komende dagen naar het noordwesten en komt uiteindelijk boven IJsland, Schotland en een klein deel van Scandinavië te liggen. In deze gebieden blijft het hierdoor nog steeds aan de frisse kant. Verder zuidelijk vinden er wel verschuivingen in temperatuur plaats.

Zo komen landen als Spanje, Portgal en uiteindelijk ook Frankrijk aan de zuidzijde van de straalstroom in de warme lucht terecht. Een hogedrukgebied gaat hier vervolgens veel zon brengen waardoor op veel plekken met gemak 30 graden wordt gehaald.

Ook bij ons wordt het minder koud in de loop van de week, maar zeker niet minder wisselvallig. Weliswaar brengt een zuidelijk wind warmere lucht met zich mee, waardoor de maxima veelal tussen de 14 en 20 graden uitkomen van noordwest naar zuidoost, maar precies onder de straalstroom zorgen diverse storingen vanaf dinsdag voor veel bewolking en geregeld buien, soms met onweer. Geen terassenweer, maar wel groeizaam weer dus. De maandag komt als meest droge dag en met vooral in de ochtend en namiddag/avond zon het beste uit de verf.


Bevrijdingsdag versus Nieuwjaarsdag. Toen was het zelfs warmer!! bron: KNMI

bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 280 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 280, lezen 7 mensen het topic "Waarnemingentopic Winter 2014-2015 Deel 1".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden