Ieder jaar wordt in Nederland op 4 en 5 mei aandacht gevraagd voor de manier waarop we omgaan met vrijheid. Het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht, maar ook een jongere generatie veteranen krijgt op deze dagen een blijk van grote waardering. Ook onze eigen vrijheid wordt op deze dagen ronduit gevierd, vaak door middel van festivals en allerlei andere feestelijke activiteiten, zoals vrijmarkten. Dit soort festiviteiten worden over het algemeen buiten gevierd en mooi weer is daarbij dan natuurlijk wel gewenst.
Op 4 en 5 mei wordt er ieder jaar aandacht gevraagd voor de manier waarop we omgaan met vrijheid. De vlag hangt op veel plaatsen half stok. Foto: Gieny Westra.
Toen Nederland in 1945 op 5 mei bevrijd werd, was het net als dit jaar frisjes voor de tijd van het jaar. Het was guur weer en slechts 12 graden op de dag dat de uitgewerkte voorwaarden van de capitulatie in Wageningen, in het bijzijn van Prins Bernhard, getekend werden. Daags na de bevrijding sloeg het weer echter volledig om. Twee weken met alleen maar zonnig en warm zomerweer volgden daarna, waarbij de temperatuur op enkele momenten zelfs boven 30 graden uitkwam. In het zuiden van Limburg werd het in deze periode zelfs 5 dagen achter elkaar ruim 30 graden en dat was en is nog steeds zeer bijzonder in mei.
Koud
Ook dit jaar is het koud voor de tijd van het jaar op Bevrijdingsdag; het wordt slechts 9 tot 11 graden. Een uitloper van een hogedrukgebied boven de Atlantische oceaan bouwt zich morgen – zaterdag – uit tot boven de Britse eilanden, waardoor de wind bij ons naar het koude noorden draait. Vanuit het poolgebied sijpelt vanaf dat moment koude lucht binnen en levert de temperatuur, met dus nog maar een graad of 10, aanzienlijk in. Ondanks deze lage temperaturen wordt het niet de koudste Bevrijdingsdag ooit, want op 5 mei in 1979 kwam de temperatuur in De Bilt niet hoger uit dan 7,2 graden.
Morgen, op Bevrijdingsdag, is er vooral in het noorden soms wat ruimte voor de zon, verder overheersen wolkenvelden en valt vooral in het zuiden nu en dan regen. Het is koud voor de tijd van het jaar.
Droge lucht
Die noordelijke wind voert echter niet alleen koude lucht aan, maar ook relatief droge lucht. Vooral in het noorden van het land is dat gunstig, want daar komt uiteindelijk dan ook de zon soms even tevoorschijn en is het droog. In de zuidelijke helft van het land zijn morgen nog steeds wat restanten van storingen aanwezig en daar is het dan ook bewolkt met af en toe wat regen of motregen. In de tweede middaghelft weet de droge lucht echter ook het midden van het land te bereiken en ondanks dat er nog wel veel bewolking achter blijft, wordt het dan wel op steeds meer plaatsen droog. In het zuiden blijft ook ’s middags soms een spat vallen en dat is jammer, want ‘De Nationale Viering van de Bevrijding’ start ieder jaar in een andere provincie en dit jaar is dat de in het zuiden gelegen provincie Brabant. Wie morgen naar één van de bevrijdingsfestivals of bijvoorbeeld vrijmarkten gaat, kan dan ook maar beter een jas en in het zuiden een paraplu of poncho meenemen.
Met een noordelijke wind wordt koude lucht vanuit de poolstreek onze kant opgeblazen en daarmee wordt het niet warmer dan een graad of 10.
Vorst aan de grond
In de nacht naar zondag en zondag overdag komen we nog iets verder in die koude en droge lucht en ’s nachts koelt het met op meerdere plaatsen wat opklaringen dan uiteindelijk af naar 2 tot 6 graden. Op beschutte plaatsen en op bijvoorbeeld zandgrondvlakten kan de temperatuur vervolgens dicht bij het aardoppervlak, op 10 centimeter hoogte, gemakkelijk even onder het vriespunt uitkomen, ofwel; lokaal kan het tot vorst aan de grond komen.
Stijgende lijn
Zondag overdag is het met nog steeds die noordelijke aanvoer wederom koud; op veel plaatsen wordt het slechts 9 of 10 graden, maar dan is het wel droog. De dagen daarna gaat het kwik in de thermometer weer heel voorzichtig iets omhoog naar normale temperaturen voor deze tijd van het jaar; rond 16 graden, maar stabiel en echt warm lenteweer? Dat zit er de komende dagen nog even niet in…
Ook vandaag was het op veel plaatsen al een flink stuk kouder dan op de voorgaande dagen. Deze jonge eendjes zochten de warmte dan ook bij elkaar. Foto: Martha Kivits.
Bron: Meteo Consult
Nederland viert de koudste Bevrijdingsdag in 21 jaar tijd. De thermometer in De Bilt gaf op zijn best 10,2 graden Celsius aan. Organisatoren van Bevrijdingsfestivals spreken desalniettemin van een groot succes. Met een temperatuur van 10,2 graden Celsius was het de koudste 5 mei sinds 1991, meldt Weeronline.nl. Toen bleef de temperatuur in De Bilt steken op 9,7 graden. Bezoekers van de evenementen in de noordelijke provincies hadden het mooiste weer. Festivalbezoekers in Groningen, Leeuwarden, Zwolle en Haarlem hielden het droog. In Groningen werd het met zo'n 12 graden het warmst. In Limburg daarentegen kwam het kwik niet boven de 10 graden. In het zuiden viel bovendien wat neerslag.
14 festivals
Op 14 plaatsen zijn er bevrijdingsfestivals. Er zijn 40 podia en meer dan 250 bands. Nick en Simon, Alain Clark en de groep Going Back to the Zoo bezoeken meerdere festivals. Ze worden vervoerd met legerhelikopters. Verslaggever Pim Sedee vliegt met ze mee. Het thema voor 2012 is 'Vrijheid geef je door'.
De sfeer is goed
In de Gelderse stad Wageningen, waar in 1945 de Duitse capitulatie werd getekend, is het druk. ,,De sfeer is erg goed", aldus een woordvoerder. Volgens hem zijn jongeren en ouderen veel met elkaar in gesprek. "Veteranen, actieve militairen en bezoekers, onder wie kinderen, praten met elkaar."
Opperbeste sfeer
De organisatie van het bevrijdingsfestival in de stad Groningen liet 's middags weten dat het publiek genoot van de zon en dat de opkomst groot is. De evenementen in Amsterdam verlopen rustig en zonder incidenten, aldus de politie. Ook in andere steden, zoals Zwolle, Breda en Haarlem lijkt de sfeer opperbest. Het Comité 4 en 5 mei heeft geen meldingen binnengekregen van ongeregeldheden.
Bron: RTL | Gewijzigd: 7 februari 2017, 13:26 uur, door Joyce.s
In Wageningen is massaal Bevrijdingsdag gevierd. De organisatie schat dat er zo'n 120.000 bezoekers naar de stad zijn gekomen, net zo veel als vorig jaar. Door de regen kwamen er minder mensen naar het traditionele defilé. Dat werd afgenomen door minister Hillen van Defensie op het 5 Mei-plein bij het Nationaal Bevrijdingsmonument. Ongeveer 1250 veteranen liepen mee, onder wie zo'n 300 uit het buitenland. Bij het bevrijdingsfestival in Wageningen was het volgens de organisatie 's middags al drukker.
Ambassadeurs
In totaal waren er op veertien plaatsen de traditionale Bevrijdingsdagfestivals. Dit jaar waren Alain Clark, Go Back to the Zoo en Nick & Simon de Ambassadeurs van de Vrijheid. Zij bezochten alle festivals. Ze werden met helikopters van defensie door het land gevlogen.
Bron: NOS | Gewijzigd: 7 februari 2017, 13:26 uur, door Joyce.s