Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 mei 2012, 11:12 uur | Bericht #347175
Getuigenis van een gletsjer's race naar de zee

Zeven jaar lang is er een fotografisch dagboek bijgehouden van de Colombia gletsjer in de Prince William Sound aan de zuid-centrale kust van Alaska aan de Stille Oceaan. Deze treffende time-lapse video geeft een beeld hoe het smeltende ijs van de gletsjer zich gedraagt en hoe de getijde gletsjers een bijdrage vormen aan de stijging van de zeespiegel. De video is samengesteld door de glacioloog William Pfeffer van de universiteit van Colorado Boulder. Op de film is te zien hoe grote stukken ijs van de terminus van de hoofdgletsjer afbreken en op zee wegdrijven. Door het afbreken van zo'n 150 km3 ijs in de oceaan is de terminus van de gletsjer zo'n 20 km teruggetrokken. Pfeffer is in 2004 begonnen met het regelmatig fotograferen. Door deze honderden foto's bij elkaar te voegen is er een prachtige film ontstaan, welke hij gepresenteerd heeft op het de internationale wetenschappelijke bijeenkomst Polar Year 2012 in Montreal, Canada op 25 april j.l.



Gladde helling
Het is typerend voor een berggletsjer, dat het ijs sneller schuift als het dikker wordt en de helling steiler is. Maar de dynamiek van de gletsjers bij kustwateren is verschillend. Als het ijs in de oceaan geduwd wordt, wordt het dunner en krijgt het drijfvermogen. De frictie met de onderlaag wordt opgeheven en het ijs wordt door de opwaartse kracht van het water relatief lichter. "Vergelijk de situatie met die van een zwembad. Als je het water in loopt en het dieper wordt, wordt een deel van het lichaamsgewicht "dragen" door de drijvende kracht van het water. Als het nog dieper wordt komen de voeten los van de bodem." De gletsjer verloor contact met de onderlaag in 2007. Dit was de eerste keer, dat wetenschappers direct de transities tussen het drijvende en vaste deel van een getijde gletser konden observeren. Pfeffer heeft de dikte van het ijs op de terminus van de gletsjer vergeleken met de diepte van het water. Hij constateerde, dat de gletsjer instabieler werd als de verhouding minder werd dan 3/4. Door het bestuderen van de gletsjer hoopt hij te kunnen voorspellen, wanneer andere getijde gletsjers instabiel worden, ijs gaan afzetten en zo hun aandeel gaan leveren aan de stijging van het zeewaterniveau. 

Het zit in de lijn der verwachting, dat gletsjers het niveau van de zeespiegel (gaan) beïnvloeden als de waarde opwarmt. Vaak wordt het effect hiervan ondergewaardeerd. Als de Antarctische ijskap gesmolten zou zijn, zou mondiaal het zeeniveu met 60 meter stijgen. "Maar dat maakt niet echt uit op de menselijke tijdschaal," zegt Pfeffer. De nabije toekomst is van meer directe zorg. De gletsjers en ijskappen over de gehele wereld - met uitzondering van die in Groenland en Antarctica -  hebben 148 gigaton ijs verloren in de periode tussen januari 2003 en december 2011. 66% van de glaciale massa, die invloed heeft op de stijging van de zeespiegel komt van het Arctische gebied van Noord Amerika, zegt Martin Sharp, glacioloog aan de universiteit van Alberta in Edmonton.

© onweer-online
Bron: Nature
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 711 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 711, lezen 3 mensen het topic "Waarnemingentopic Zomer 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden