Dit weekend is de grootste maan van het jaar te zien. Op 5 mei zal het volle maan zijn en omdat de volle maan samengaat met de kortste afstand tot de aarde, zal het ook nog eens de grootste maan van het jaar zijn, een zogenaamde supermaan. (Amateur)sterrenkundigen en andere geïnteresseerden zullen een spectaculaire blik op een extra grote en extra heldere maan kunnen werpen. Deze maan staat ook wel bekend als een supermaan.
De volle maan zal ongeveer 16 procent feller zijn dan gemiddeld. In tegenstelling tot 28 november dit jaar, dan staat de maan het verst van de aarde waardoor een kleinere en zwakkere volle maan is te zien.
Een supermaan is misschien vreemd om te zien, maar volgens wetenschappers is er geen reden tot paniek. De kleinere afstand tot de aarde zal niet resulteren in aardbevingen of extreme getijden-effecten. De laatste supermaan vond plaats in maart van 2011.
Het beste moment om naar de maan te kijken is te wachten tot de maan aan de horizon staat. Indien mogelijk zul je de maan achter gebouwen of bomen kunnen waarnemen waardoor een optische illusie ontstaat en de maan hierdoor nog groter lijkt dan hij werkelijk is.
De volgende supermaan zal te zien zijn op 4 Juni 2012.
Bron: Cynosura.nl
| Gewijzigd: 1 mei 2012, 23:08 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
Komend weekeinde is, bij gunstige weersomstandigheden, weer een zogeheten supermaan te zien. Zo wordt de volle maan genoemd op het moment waarop de afstand tot de aarde het kortst is. Het fenomeen komt niet vaak voor.
De supermaan van 19 maart 2011. © Wikimedia.
Na 1993 bleef het verschijnsel twaalf jaar lang uit, maar sindsdien verscheen de supermaan vier keer: in 2005, 2008, 2010 en 2011. In de nacht van zaterdag op zondag is het weer zover. De volgende supermaan is voorzien in 2016.
De maan legt een elliptische baan af rond de aarde. De afstand tussen maan en aarde varieert daardoor tussen 363.345 en 405.500 kilometer. De toestand waarbij de maan het dichtst bij de aarde staat, wordt perigeum genoemd. Als dat samenvalt met volle maan, is sprake van een supermaan.
Het fenomeen wordt geregeld in verband gebracht met natuurrampen, maar wetenschappers wijzen zulke theorieën van de hand. Een supermaan is ongeveer twaalf procent groter en helderder dan een gemiddelde volle maan.
Bron: HLN
Bal Harbour, Florida
Replica van het Vrijheidsbeeld boven op hotel in Pristina, Kosovo
Tempel van Poseidon ten oosten van Athene
St. Isaak's kathedraal in St.Petersburg, Rusland
Century Tower aan de Universiteit van Florida
Universiteit's Auditorium van de universiteit van Florida
Bron: CBS | Gewijzigd: 4 mei 2017, 11:55 uur, door Joyce.s
Een supermaan stond vanochtend rond 5.30 uur aan de hemel, maar door bewolking konden maar weinig mensen hem zien. Veel mensen klaagden op Twitter dat ze er vroeg voor waren opgestaan, maar onverrichterzake weer naar bed zijn gegaan. Ook zanger Marco Borsato meldde dat hij vroeg zijn bed was uit gegaan om in zijn tuin in Blaricum naar de supermaan te kijken, maar hij zei in een video dat hij hem tot zijn spijt niet kon zien. Astronauten hadden meer geluk; André Kuipers twitterde vanuit de ruimte een foto van de supermaan:
Supermaan van Andre Kuipers
Krankzinnig
Een supermaan is een volle maan op de kleinste afstand van de aarde. Hij was 14 procent groter en bijna eenderde helderder dan normaal. De maan draait niet in een cirkel, maar in een ellips rond de aarde; soms iets verder weg, dan weer iets dichterbij. Nu was dat zo'n 360.000 kilometer, 24.000 dichterbij dan normaal. Tel daarbij op een volle maan, de maan staat dan in een lijn met aarde en zon, en je krijgt een supermaan. In deze video geeft NASA meer uitleg. Rond de supermaan doen allerlei wilde verhalen de ronde. In de middeleeuwen werd geloofd dat mensen krankzinnig of extreem gewelddadig konden worden, maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden.
Bron: NOS