De Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) op NASA’s Terra satelliet heeft dit natuurlijke beeld kunnen maken, op 29 april 2012, van een enorme dikke stofpluim aan de westkust van Afrika. Afgezien van enkele wolkenbanken kan je op de foto goed zien dat het stof over Mali en Kaapverdië ging.
Het zand van de zeeën trok over grote delen van Mauritanië en Mali. Door de ongewone droge omstandigheden in Mali is dit verergerd. Mali ervaart drie maanden durende regenseizoen, maar op 13 april 2012 lieten de verenigde naties weten dat het regenseizoen van 2011 te droog was verlopen, in plaats van 3 maanden regen, was het er maar 1. Dat was de ideale setting voor de droogte. Op de foto kan je zien dat vanaf het zuidoosten een bleke band van stof komt, deze band komt vanaf de Senegalese kust. Dit is geen stof maar een weerkaatsing van het zonlicht op het oceaanoppervlak.
© Onweer-Online
Bron: earthobservatory | Gewijzigd: 1 mei 2012, 20:57 uur, door Sanwa
Sinds 1 mei 2012, waait de stofpluim uit Afrika nog steeds naar het westen. De Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) op NASA’s Aqua satelliet verkreeg deze beelden op dezelfde dag.
Een band van bijzondere dikke stof ging langs de kust van Guinea, ten zuiden van Kaapverdië. De stof trok naar het noorden toe, langs een aantal van de eilanden. Een waas van stof hing ondertussen over de hele regio. Die regio strekt zich uit van Senegal en Guinea in het Oosten tot in Kaapverdië in het Westen. Afrikaanse stofpluimen kunnen blijven hangen bij Kaapverdië maar ook doorwaaien naar de Atlantische Oceaan. En de Caribische zee.
© Onweer-Online
Bron: earthobservatory | Gewijzigd: 4 mei 2012, 21:42 uur, door Sanwa