Windmolenparken kunnen een klimaatverandering teweeg brengen is de conclusie van een onderzoek. Deze toont aan, dat de windmolenparken zorgen voor een verhoging van de temperatuur. Normaliter koelt in de nacht de lucht bij de grond af. Maar door de beweging van de enorme bladen van de windmolens wordt deze koelere luchtvermengd met warmere lucht van hogere luchtlagen. Satellietgegevens van een groot gebied van Texas, waar vier van 's-werelds grootste windmolenparken te vinden zijn, laten zien, dat in de laatste decade de temperatuur 1°C is gestegen, naarmate er meer turbines zijn gebouwd. Dit kan grote gevolgen hebben voor de dieren en de natuur, welke zich in de nabije omgeving van de turbines bevinden. Het kan ook effect hebben op de regionale weerpatronen, omdat warmere lucht invloed heeft op de formatie van wolken en zelfs op de windsnelheid. China bouwt momenteel 36 windturbines per dag en Texas is de grootste producent van windenergie in de USA.
Liming Zhou, onderzoeksprofessor aan Department of Atmospheric and Environmental Sciences aan de Universiteit van New York, heeft het onderzoek geleid. Hij vertelt verder, dat nader onderzoek noodzakelijk is om het effect te inventariseren van deze nieuwe "groene" technologie op een grotere omgeving. "Wind energie is één van de snelst groeiende bronnen van energie ter wereld. De wind industrie in de USA heeft een aanzienlijk snelle groei van capaciteit doorgemaakt in de afgelopen jaren," zegt hij. “Terwijl de kinetische energie van wind wordt omgezet in electriciteit, wijzigen de windturbines de uitwisseling van de oppervlakte temperatuur en de transfer van energie, het momentum, de massa en het vocht in de atmosfeer. Als deze veranderingen groot genoeg zijn, zullen deze merkbare effecten hebben op de lokale maar ook regionale weerpatronen en het klimaat.”
De onderzoekers consteerden een "significatie trend in de opwarming" van 0,72 °C per decade, voornamelijk 's-nachts in de nabije omgeving van de windmolenparken in vergelijking tot gebieden zonder windturbines. Tijdens het onderzoek zijn satellietdata van Texas bestudeerd. "Het ruimtelijke patroon van de opwarming lijkt op de geografische spreiding van de windparken. De jaar-tot-jaar oppervlaktetemperaturen lieten een persistente opwaartse tendens zien in de periode van 2003-2011, wat in overeenstemming is met het aantal operationele windturbines," zegt professor Zhou. Maar hij wees er ook op, dat de meest extreme veranderingen voornamelijk in de nacht werden geconstateerd. Overdag zijn de veranderingen veel kleiner. In de onderzoeksresultaten staat: "Ondanks de discussies over de mogelijke effecten van windmolenparken op het regionale en mondiale weer en klimaat, zijn navenate studies het erover eens, dat de parken significant effect hebben op de lokale meteorologie. Het zelfde principe wordt gebruikt door fruittelers, die over hun kwekerijen vliegen met helicopters om de vorst in de vroege morgen tegen te gaan."
© onweer-online
Bron: telegraph
De Amerikaanse televisiezender Fox News staat niet meteen bekend om zijn progressieve ideeën. Onlangs kreeg het netwerk lucht van een rapport waarin stond dat het 's nachts iets warmer werd in gebieden rond windturbines. Waarop de zender prompt dagenlang het nieuws bracht dat windturbineparken global warming veroorzaken.
Nieuwssite Fox Nation pakte zwaar uit met de stelling dat dat windturbines klimaatverandering veroorzaken. Dat deden ze op basis van een persbericht van persbureau Reuters waarin stond dat turbines "lokale klimaten" kunnen beïnvloeden. Maar voor de conservatieven van Fox News was het duidelijk dat "de groenen met hun duurzame energie" eigenlijk meer slecht dan goed doen voor het milieu.
De wetenschappers die de studie waarover Reuters berichtte uitgevoerd hebben, hebben ondertussen laten weten dat hun werk zwaar vervormd werd in de media. In een e-mail liet hoofdwetenschapper Liming Zhou weten dat de media het nieuws "misleidend" gebracht hebben. "De turbines drukken de warme lucht naar beneden, waardoor de temperaturen aan de grond verhogen", legde hij uit. "Dat is de reden waarom het in de buurt van een windturbine 's nachts vaak iets warmer is."
Bron: HLN | Gewijzigd: 21 april 2017, 17:16 uur, door Onweer-Online.nl