Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
29 april 2012, 23:07 uur | Bericht #345949
Studie: Windmolenparken kunnen klimaatverandering veroorzaken

Windmolenparken kunnen een klimaatverandering teweeg brengen is de conclusie van een onderzoek. Deze toont aan, dat de windmolenparken zorgen voor een verhoging van de temperatuur. Normaliter koelt in de nacht de lucht bij de grond af. Maar door de beweging van de enorme bladen van de windmolens wordt deze koelere luchtvermengd met warmere lucht van hogere luchtlagen. Satellietgegevens van een groot gebied van Texas, waar vier van 's-werelds grootste windmolenparken te vinden zijn, laten zien, dat in de laatste decade de temperatuur 1°C is gestegen, naarmate er meer turbines zijn gebouwd. Dit kan grote gevolgen hebben voor de dieren en de natuur, welke zich in de nabije omgeving van de turbines bevinden. Het kan ook effect hebben op de regionale weerpatronen, omdat warmere lucht invloed heeft op de formatie van wolken en zelfs op de windsnelheid. China bouwt momenteel 36 windturbines per dag en Texas is de grootste producent van windenergie in de USA. 



Liming Zhou, onderzoeksprofessor aan Department of Atmospheric and Environmental Sciences aan de Universiteit van New York,  heeft het onderzoek geleid. Hij vertelt verder, dat nader onderzoek noodzakelijk is om het effect te inventariseren van deze nieuwe "groene" technologie op een grotere omgeving. "Wind energie is één van de snelst groeiende bronnen van energie ter wereld. De wind industrie in de USA heeft een aanzienlijk snelle groei van capaciteit doorgemaakt in de afgelopen jaren," zegt hij. “Terwijl de kinetische energie van wind wordt omgezet in electriciteit, wijzigen de windturbines de uitwisseling van de oppervlakte temperatuur en de transfer van energie, het momentum, de massa en het vocht in de atmosfeer. Als deze veranderingen groot genoeg zijn, zullen deze merkbare effecten hebben op de lokale maar ook regionale weerpatronen en het klimaat.”

De onderzoekers consteerden een "significatie trend in de opwarming" van 0,72 °C per decade, voornamelijk 's-nachts in de nabije omgeving van de windmolenparken in vergelijking tot gebieden zonder windturbines. Tijdens het onderzoek zijn satellietdata van Texas bestudeerd. "Het ruimtelijke patroon van de opwarming lijkt op de geografische spreiding van de windparken. De jaar-tot-jaar oppervlaktetemperaturen lieten een persistente opwaartse tendens zien in de periode van 2003-2011, wat in overeenstemming is met het aantal operationele windturbines," zegt professor Zhou. Maar hij wees er ook op, dat de meest extreme veranderingen voornamelijk in de nacht werden geconstateerd. Overdag zijn de veranderingen veel kleiner. In de onderzoeksresultaten staat: "Ondanks de discussies over de mogelijke effecten van windmolenparken op het regionale en mondiale weer en klimaat, zijn navenate studies het erover eens, dat de parken significant effect hebben op de lokale meteorologie. Het zelfde principe wordt gebruikt door fruittelers, die over hun kwekerijen vliegen met helicopters om de vorst in de vroege morgen tegen te gaan." 

© onweer-online
Bron: telegraph
 
| Gewijzigd: 21 april 2017, 17:16 uur, door Onweer-Online.nl
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
7 mei 2012, 14:17 uur | Bericht #347382
Tv-zender Fox News vervormt rapport over windturbines



De Amerikaanse televisiezender Fox News staat niet meteen bekend om zijn progressieve ideeën. Onlangs kreeg het netwerk lucht van een rapport waarin stond dat het 's nachts iets warmer werd in gebieden rond windturbines. Waarop de zender prompt dagenlang het nieuws bracht dat windturbineparken global warming veroorzaken.

Nieuwssite Fox Nation pakte zwaar uit met de stelling dat dat windturbines klimaatverandering veroorzaken. Dat deden ze op basis van een persbericht van persbureau Reuters waarin stond dat turbines "lokale klimaten" kunnen beïnvloeden. Maar voor de conservatieven van Fox News was het duidelijk dat "de groenen met hun duurzame energie" eigenlijk meer slecht dan goed doen voor het milieu.

De wetenschappers die de studie waarover Reuters berichtte uitgevoerd hebben, hebben ondertussen laten weten dat hun werk zwaar vervormd werd in de media. In een e-mail liet hoofdwetenschapper Liming Zhou weten dat de media het nieuws "misleidend" gebracht hebben. "De turbines drukken de warme lucht naar beneden, waardoor de temperaturen aan de grond verhogen", legde hij uit. "Dat is de reden waarom het in de buurt van een windturbine 's nachts vaak iets warmer is."

Bron: HLN | Gewijzigd: 21 april 2017, 17:16 uur, door Onweer-Online.nl
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 876 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 876, lezen 4 mensen het topic "Waarnemingentopic Zomer 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden