Tienduizenden vluchtelingen in het Zuid-Sudanese vluchtelingenkamp Jamam moeten snel worden elders worden ondergebracht om te voorkomen dat ze ten prooi te vallen aan een nijpend watertekort en dodelijke ziektes. Dat heeft hulporganisatie Oxfam vrijdag gezegd. De waterputten in het kamp kunnen maximaal 16,5 duizend mensen van water voorzien terwijl er momenteel 37 duizend mensen in het kamp zitten, aldus Oxfam-woordvoerder Alun McDonald. Hulporganisaties verwachten dat het grensconflict tussen Sudan en Zuid-Sudan nog meer mensen op de vlucht zal doen slaan.
"De tijd begint te dringen. We moeten deze humanitaire crisis aanpakken", zei Pauline Ballaman, die bij Oxfam over Jamam gaat. "We hebben waterputten geboord en een geologisch onderzoek uitgevoerd, maar er is simpelweg niet genoeg grondwater aanwezig om iedereen van drinkwater te voorzien." Ballaman zei dat vrouwen urenlang in de brandende zon in de rij moeten staan om slechts een fractie van het drinkwater te krijgen dat ze nodig hebben. De enige oplossing is de vluchtelingen te verplaatsen, aldus Ballaman. Oxfam is bezorgd dat de spanningen tussen de lokale bevolking en de vluchtelingen over de gebrekkige watervoorraad steeds verder oplopen.
Zware regenval zal het bezorgen van hulpvoorraden aan het kamp de komende weken bemoeilijken en de bewoners van Jamam blootstellen aan ziektes zoals cholera, zei McDonald. Hij riep hulporganisaties en de lokale autoriteiten op een nieuw kamp op te zetten met de capaciteit om 23 duizend mensen op te vangen.
Zuid-Sudan maakte zich in juli los van Sudan. De onafhankelijkheid vloeide voort uit een in 2005 gesloten vredesverdrag dat een einde maakte aan een jarenlange oorlog. De twee landen zijn het echter nog oneens over het verloop van de grens en de verdeling van olie-opbrengsten. Het geweld langs de grens is de afgelopen tijd weer opgelaaid.
Bron: Nieuws.nl