Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 april 2012, 13:48 uur | Bericht #345483
Warme lucht en heel veel mitsen en maren

Vorige week zat het al in de kaarten; in de loop van deze week zou het geleidelijk warmer worden. In het weekend leek het er plotseling op dat de warme lucht ons niet zou bereiken, maar inmiddels zien we al een aantal modelruns achter elkaar dat het in het weekend warmer wordt met temperaturen die in het binnenland gemakkelijk de 20 gradengrens kunnen overschrijden. Ook na het weekend lijkt het aan de milde/warme kant te blijven, maar zowel dit weekend als begin volgende week blijft het wisselvallig met geregeld een paar regen- of onweersbuien. Volledig zonnige lentedagen staan dan ook niet op het programma, maar er zullen dagdelen zijn die heel mooi verlopen.


Vanmorgen was het niet onaardig. Op diverse plaatsen brak de zon even heel mooi door. Toch was het strand vanmorgen helemaal leeg. Misschien dat daar de komende dagen langzaam verandering in gaat komen

trendbreuk
Met het oplopen van de temperatuur kunnen we spreken van een trendbreuk. Het was sinds het begin van de maand aan de koele kant. Zo is tot op de dag van vandaag deze maand het kwik in De Bilt niet hoger uitgekomen dan 14,4 graden. We hebben dus nog geen enkele dag met een maximumtemperatuur van 15 graden of hoger kunnen noteren in Midden-Nederland en dat terwijl dat vorige maand op maarliefst 9 dagen wel lukte! Misschien nog opmerkelijker is de vergelijking met de zeer zachte aprilmaand van vorig jaar (evenaring van het record uit 2007). Op slechts vijf dagen bleef het kwik onder de 15 graden steken. Alle andere aprildagen verliepen dus warmer en op vier dagen was het zelfs meer dan 25 graden.


De paraplu is de komende dagen dan ook nog altijd nodig.
De winterjas kan echter aan de kapstok blijven hangen en gelukkig zijn er ook momenten dat zowel jas als paraplu helemaal niet nodig zijn.


Warmte schuift langzaam westwaarts
Morgen wordt het in Centraal-Europa op diverse plaatsen al ruim 20 graden. Zo zal het in Beieren een zonnige en warme voorjaarsdag worden terwijl de westelijke deelstaten van Duitsland een bewolkte regendag kunnen verwachten. In ons land kunnen we ons weer voorbereiden op het gebruikelijke recept; zon, wolken en een paar buien, mogelijk met onweer en hagel. Met een graad of 15 zal het de warmste dag van april tot nu toe worden. Vrijdag wordt het nog een graadje warmer en ondanks dat er ook dan nog wel een buitje mogelijk is, breekt ook de zon soms even door en oogt het dus aangenaam.

De weerkaart voor Duitsland. Morgen wordt het in het zuiden en oosten ruim 20 graden. Voor Munchen staat er zelfs 24 graden uit.

Zaterdag gaat de warme lucht echt pogingen ondernemen om zich naar het westen uit te breiden. Helaas is het zo dat op de scheiding tussen de warme lucht boven Midden-Europa en de wat koelere lucht in onze omgeving, een regenstoring is terug te vinden. In de nacht naar zaterdag gaat het op veel plaatsen regenen en het is nog maar de vraag of de regenstoring ons land overdag wel gaat verlaten. De vorige modelberekeningen van het ECMWF lieten het in de loop van de dag mooi opklaren, de nieuwste run en ook de berekeningen van het Amerikaanse NCEP model geven aan dat de regenstoring een groot deel van de dag boven ons land is terug te vinden. In dat geval is het regenachtig en uiteraard ook niet zo warm.


Aankomend weekend kan het in delen van Oostenrijk zelfs tropisch warm worden. Deze warme lucht wil ook Nederland veroveren, maar dat gaat niet zo gemakkelijk.

Koninginnedag
Zondag is de warme lucht volgens de laatste computermodellen wel doorgedrongen tot ons land. Op veel plaatsen wordt het tussen 20 en 24 graden en een deel van de dag is de zon goed aanwezig. Later op de dag komen toch weer een paar buien tot ontwikkeling en ook tijdens de Koninginnenacht zijn die buien nog niet direct verdwenen. Vervolgens is het op Koninginnedag zelf wisselend bewolkt met later op de dag ook weer regionaal een regen- of onweersbui. Daarbij wordt het 15 tot 20 graden.


Koninginnedag 2011. In het stadspark van Weert was het prachtig weer. Het werd ook ruim 20 graden, al stond er nog wel een stevig windje. Let ook op de achtergrond. De bomen stonden vorig jaar na een zeer warme aprilmaand volledig in het blad, iets dat nu ongeveer een jaar later zeker niet het geval is.

Verwachting erg onzeker
Omdat de scheiding tussen de warme en wat koelere lucht zich zowel dit weekend als het eerste deel van de volgende week in onze omgeving bevindt, is de onzekerheid erg groot. De zojuist geschetste weersverwachting is gebaseerd op de laatste modelberekening van zowel het ECMWF als het NCEP model, maar met nog een paar dagen te gaan zullen de details bij elke nieuwe berekening weer iets anders zijn. De onzekerheid voor de komende dagen is dan ook erg groot. Meest reëel is dan ook om te stellen dat vanaf dit weekend warme lucht geleidelijk ons land weet te bereiken. Op de momenten dat de zon doorbreekt (en die momenten zijn er zeker) zal het snel opwarmen waardoor dagdelen zomers ogen. Tegelijkertijd blijft het risico op een bui bestaan. Met de hogere temperaturen kunnen dat zelfs een paar fikse buien worden, inclusief stevig onweer.

Bron: Meteoconsult | Gewijzigd: 7 februari 2017, 13:31 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 163 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 163, lezen 4 mensen het topic "Discussietopic winter 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden