SYNOPTISCHE SITUATIE:
Aan de oostflank van een sturend laag ten zuidwesten van de Britse Eilanden is de hoogtestroming zuidoostelijk. Een lagedrukgebied boven het zuiden van Duitsland trekt noordwaarts.In de bovenlucht bevindt een storing zich aan de voorzijde van een hoogtetrog welke in de zuidoostelijke hoogtestroming noordwestwaarts beweegt. Een uitloper van het laag trekt in de avond en nacht naar donderdag over het zuiden westwaarts en vervolgens trekt de vore langzaam noordwaarts over het land. De vore ligt donderdag boven het noorden en noordwesten, boven de Noordzee vormt zich bij de Hollandse kust nog een aparte lagedrukkern.
MODELBEOORDELING:
De uitvoer is in het algemeen grootschalig gezien consistent. Ten aanzien van de storing van woensdag zijn er voor ons land kleine maar relevante verschillen. Zie neerslag en bewolking.
Aandachtspunten.
WIND:
Hirlam uitvoer is goed. Tijdens een zware onweersbui kunnen er windstoten voorkomen tot ca. 40 kn, dit is vnl downdraught, buien ontstaan niet vanaf de grond maar als gevolg van organisatie in een lijn kan de uitstroom wel tot de grond doordringen. In de Harmonie-uitvoer in de middag een uitschieter van 56 kt, maar dit lijkt niet maatgevend. Verder in de avond seinen voor NO 6 in de kustdistricten.
BEWOLKING:
Boven het westen en midden een uitgebreid St-Veld, dit is goed in de meeste uitvoer aanwezig In de loop van de dag van het zuidoosten uit meer bewolking op nadering van het laag boven Duitsland. Door advectie van warmere lucht tussen 800-950 hPa wordt de opbouw van de atmosfeer potentieel onstabiel waarbij er zich Cb's kunnen ontwikkelen met toppen tot ca. FL350. Vanaf de grond is de ontwikkeling van convectieve bewolking onwaarschijnlijk vanwege de inversie rond 900 hPa. Pas bij een temperatuur van circa 24 graden is convectie vanaf de grond mogelijk. Belangrijkste forcering is de convergentie bij de vore. Uitstroom uit een bestaande buienlijn zal ook een belangrijk forceringsmechanisme kunnen zijn. Komende nacht opnieuw kans op vorming van St. Donderdag overdag wisselende Sc/Ac bewolking en ontwikkeling van Cu.
NEERSLAG:
Het neerslagcomplex boven Frankrijk-Duitsland wordt actueel vrij goed beschreven. Noordelijke uitlopers ervan trekken in de middag over het Z. De NW-waartse verplaatsing ten aanzien van de buienlijn in de namiddag-avond schuift nog steeds. In de 00 Harmonie-; Hir-; GFS en EC18 uitvoer bereikt deze rond 15 UTC het uiterste zuidoosten waarna de noordwestwaartse verplaatsing nogal verschilt, in de Harmonie-uitvoer gaat dit duidelijk sneller dan in de overige, in de vorm van een goed georganiseerde lijn met windstotenfront die zichzelf in stand houdt. Cape in het Z maximaal rond 1000 J/Kg. Kans op onweer bij de buienlijn is groot, zie INDECS uitvoer. Algemeen beeld is: In de namiddag van het zuidoosten uit onweersbuien, soms zwaar. In het vervolg ook een wisselend beeld: in een groot deel van de uitvoer neemt de activiteit in de nacht sterk af. Verschillen in de locatie van de band zijn in de orde van 50-100 km. Donderdagochtend sterft de buienzone uit. Ten Z ervan kan nog wat buiige neerslag voorkomen.
ZICHT:
Meest goed zicht, vannacht in opklaringen enkele mistbanken, zie progtemps. Overdag buiten zware buien om goede zichtcondities.
TEMPERATUUR:
De Hir uitvoer is voor overdag weer iets warmer geworden. Tmax van 12 graden langs de kust bij aanlandige wind tot 22 in het oosten. Dit is nu in overeenstemming met de EC12 uitvoer. In langduriger opklaringen kan het in het oosten en midden 24 graden worden. Komende nacht rond 11 graden, onder bewolking bij de vore wat hoger, in opklaringen wat lager. Donderdag maxima rond 15 graden (Van 11 aan de kust bij aanlandige wind tot rond 18 in het oosten).
Oei, dat wordt een bumpy ride.... hoop dat je niet al te veel turbulentie krijgt van het onweer. Dat heb ik zelf vorig jaar oktober op Rhodos meegemaakt en dat was absoluut niet grappig, toen vond ik onweer ineens niet meer zo leuk Maar goed, ik wil je niet bang maken, dus geniet maar van het uitzicht over de onweerswolken!!! Goede vlucht!
Een thermische vore vanuit oost trekt deze namiddag over de oostelijke gebieden. Tegelijk diept zich over NE-FR een klein secundair ULL uit welke tegen de avond bij BE aankomt. Aan de voorzijde van een significant PVA gebied, welke vanuit de Alpen richting Bretagne trekt, is een actief neerslaggebied ontstaan afgelopen nacht waarop ook onweer zit. Dit gebied trekt actueel over N-FR van E naar W en doet deels de zuidelijke en westelijke gebieden van B aan. Over deze gebieden zijn de kansen op fel onweer mijn inziens beperkt door de beperkte onstabiliteit.
Van belang is de warme onstabiele tong aan de NE-kant van het uitdiepende ULL. Deze tong trekt in de namiddag en avond over de oostelijke provincies waar mede door de dagelijkse gang de latente onstabiliteit toeneemt tot zo'n 500-1000 J/kg (LI richting -3/-4). Door de sterke cyclonale kromming/triggering kunnen dan onweersbuien tot ontwikkeling komen. De toppen kunnen gaan tot makkelijk 10 km en bijgevolg is actief onweer mogelijk. De aanwezigheid van een klein laag over S-BE doet bovendien een gunstig verticaal windprofiel tot ontwikkeling komen voor de organisatie van onweer. De SRH loopt op tot 200m²s² maar lijkt maa moeizaam samen te vallen met de onstabiliteit in het oosten. Door deze zwakke overlap zijn de gecombineerde severe weather parameters (EHI/SCP/STP) eerder mager en vooral geconcentreerd over E-GE.
Desalnietemin hou ik deze namiddag en in de vroege avond rekening met enkele actieve onweersbuien over vooral de oostelijke gebieden, deels geclusterd en gepaard gaande met lokaal veel bliksem, kans op vrij veel neerslag (PW rond 2.2) en hagen tot ca. 2-3 cm. Rukwinden zijn vooral bij dynamische cellen mogelijk maar de achtergrondstroming is niet zo groot. De kans op dynamische cellen is vooral bij de Duitse grens aanwezig maar niet overdreven aanwezig. De cellen welke in de onstabiele wig ontstaan zullen deels geadvecteerd worden naar de centrale en mogelijks zelfs westelijke gebieden van de Benelux maar wss daar in dat geval minder actief zijn door de stabiele configuratie aldaar.
Een MDT RISK voor de oostelijke gebieden, een SLGT RISK elders. Ook voor het actieve neerslaggebied bij de FR/BE grens slechts SLGT RISK, want dynamsich onweer zit daar m.i niet in.
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Mhhm, volgensmij zitten ze net erbuiten hoor.
Echt heel net, maar goed zo'n verwachting als vandaag kan het allemaal anders lopen natuurlijk.
Dat weet je met deze buien nooit, ik laat me verassen.
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Mhhm, volgensmij zitten ze net erbuiten hoor.
Echt heel net, maar goed zo'n verwachting als vandaag kan het allemaal anders lopen natuurlijk.
Dat weet je met deze buien nooit, ik laat me verassen.
Hehe, ik gun het jullie om de restjes te ontvangen die hier in limburg ontstaan.
Nee, niet te hard van stapel lopen. Alle kaarten , zelfs neerslag en cape geeft aan dat hier (regio venlo) een groot zwaartepunt ligt.
Maarja je weet nooit, misschien activeren de buien later, eerder, te vroeg, te laat. En dan hoop ik dat ze nog lekker door gaan tot in het westen. iedereen zijn deel ;D!