Een intense stofstorm heeft zich op 23 april 2012 boven de Taklimakan Desert in het westen van China gevormd. De Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) op NASA’s Aqua satelliet legde het bovenstaande beeld vast om 3:20 p.m. lokale tijd (7:20 UTC). Terra legde een soortgelijk beeld van van de storm op 1:40 p.m. lokale tijd (5:40 UTC).
Door de zware storm zijn er 165 huizen beschadigd en worden er vuren aangewakkerd. Hierdoor is één persoon om het leven gekomen. De windsnelheden lopen op tot 117 km/h. Meer dan 200 mensen zijn ingezet bij de bestrijding van 17 vuren. De zware wind en vuren woedden in het verre noordwesten van China zoals in de
Xinjiang Uygur woestijn, inclusief het Turpan Bassin. Volgens de meteorologische data van accuweather is het zicht laag. Tot 180 km ten oosten van Turpan liepen de windsnelheden op tot 90 km/h.
Liggende in het Tarim Basin, is de Taklimakan woestijn de warmste, droogste en grootste woestijn in China. Ook wereldwijd is het één van de grootste droogzand woestijnen. De zandduinen bedekken ongeveer 85% van de woestijn. Sommigen zijn meer dan 200 meter hoog. De zandduinen zorgen voor genoeg materiaal voor zan/stofstormen. Net als de storm op het bovenstaande beeld blazen de stormen over het algemeen richting het oosten. De Taklimakan woestijn ligt verder weg van een grote oceaan, dan welke andere plek op de aarde. Toch kan deze stofstorm invloed hebben op de oceaan. In mei 2007 wees onderzoek uit, dat stof van de woestijn hoog in de atmosfeer terecht was gekomen en zich zo in de hogere luchtlagen rond de wereld verplaastste. Tijdens de tweede rond de aarde kwam het stof door veranderde weerpatronen in de lager liggende lagen van de atmosfeer terecht en een deel van het stof belandde in de oceaan. Een andere stufie vond Taklimakan zand in de Grote Oceaan in augustus 2009. Het stof/zand kan voedingsstoffen leveren aan de ecosystemen in de oceanen. Phytoplankton kan door deze stoffen floreren. In mei 2007 vormde het stof ook de voedingsbodem voor het ontstaan van cirrus wolken.
© onweer-online
Bron: NASA
| Gewijzigd: 23 april 2012, 18:26 uur, door Marga