Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
23 april 2012, 13:44 uur | Bericht #345277
Kans op warme lucht nog niet voorbij

De temperatuursverwachting voor het komend weekeinde blijft zeer onzeker. Weermodellen hebben grote moeite met de weersituatie. De ene berekening valt koud uit, de andere warm.  Volgens de nieuwste berekeningen van het Europese en Amerikaanse model is het nog steeds mogelijk dat het zaterdag in het zuidoosten en oosten van het land meer dan 20 graden gaat worden!

Wisselvallig
Een ding is wel zeker. Het is en blijft wisselvallig. Een periode met stabiel en droog lenteweer zit er nog steeds niet in. Op de grens tussen warme en koude lucht ontstaan ook in het weekeinde diverse stevige regen- en onweersbuien.

Koude bovenlucht
De afgelopen dagen vielen regionaal stevige buien, soms met veel regen in korte tijd, hagel en onweer. De buien zijn het resultaat van zeer koude lucht in de hogere lagen van de atmosfeer. Op 5 kilometer hoogte vriest het meer dan 30 graden.  Als overdag de temperatuur nabij het aardoppervlak oploopt naar 10 graden, ontstaan door het verschil van 40 graden gemakkelijk actieve buien. Kleinschalige storingen draaiend om opvullende lagedrukgebieden boven de Noordzee stimuleerden de buiigheid waardoor de afgelopen dagen de regenmeters flink zijn bijgevuld. 

Meer dan 100 millimeter
Normaal valt er in de hele maand april 42 millimeter regen. In de Bilt is tot en met gisteren 31 mm gevallen. Er zijn echter plaatsen waar veel meer is gevallen. Zo viel er bijvoorbeeld in het Brabantse St. Anthonis 66.7 millimeter en in Gilze Rijen 61.9 millimeter. In de regenmeter in het Gelderse Arnhem is tot nu toe 64.9 millimeter gevallen en in het Drentse Eext 58.2 millimeter. Met de verwachte neerslag die in de laatste week van april zal vallen, kunnen sommige locaties op Koninginnedag misschien wel de 100 millimeter overschrijden!

Traag trekkende buien
Vandaag vielen vooral in het noorden van het land nog enkele buien, in Noord-Holland lokaal met onweer. Op nadering van een volgend frontaal systeem boven Frankrijk stabiliseert de atmosfeer en neemt de activiteit en de intensiteit van de buien vanmiddag af. Tegen het eind van de middag gaat het in Zeeland regenen. De regenzone trekt vrij traag naar het noordoosten en komt vannacht aan in Groningen. Achter de regenzone, gekruld om een volgend lagedrukgebied, vanmiddag met een kerndruk van 985 hPa boven het Kanaal, kunnen morgen overdag in zeer onstabiele lucht opnieuw buien ontstaan. Onweer en hagel zijn wederom mogelijk. Omdat de buien in clusters vrij traag trekkend over ons land bewegen,  kan er regionaal weer veel regen vallen.

Zadelgebied
Woensdag ligt Nederland in een zogenaamd zadelgebied. Tussen twee storingen in valt het mee met de buien.

Grens tussen warme en koude lucht
Donderdag trekt een volgend lagedrukgebied vanaf de Oceaan naar de Britse eilanden. Het bijbehorende frontale systeem, de grens tussen warme en koude lucht ligt donderdag, vrijdag en in het weekeinde ergens in de buurt van ons land. Aan de oostzijde van deze grens kan het kwik door aanvoer van warme lucht uit het zuiden oplopen naar 20 tot 25 graden. Aan de westzijde van de grens blijft het kwik tussen 15 en 20 graden steken. Door de invloed van het koude Noordzeewater blijft het kwik in de kustzone mogelijk ver onder de 15 graden steken.

Onzekerheid
De positie van het front wordt mede bepaald door de stroming op grote hoogte van de atmosfeer, de straalstroom. Omdat de straalstroom en het aan de grond gelegen front parallel aan elkaar liggen, is de bepaling van de exacte positie van de grens tussen warm en koud moeilijk te bepalen. De ene keer berekenen de modellen dat Nederland helemaal west van het front komt de liggen in de koude lucht. De andere keer wordt het grensvlak tussen warm en koud ergens boven ons land berekend en kan het aan de oostzijde van de grens in de warme lucht in het oosten van het land 20 tot 25 graden worden! De 0 uur run van het ECMWF en de nieuwste run van het NCEP berekenen op zaterdag de grens tussen warme en koude lucht boven het westen van ons land waardoor de temperaturen op zaterdag boven de 20 graden zullen uitkomen. De hoogste temperaturen worden langs de oostgrens gehaald, misschien wel 23, 24 of 25 graden! Helaas ontstaan op het grensvlak in de loop van de dag weer stevige regen- en onweersbuien en is de warmte slechts van korte duur. Volgens het ECMWF kan het kwik ook op zondag in het noordoosten van het land boven de 20 graden uitkomen.

Volgende berekeningen
De komende dagen blijft het spannend en blijven we in de weerkamer kijken naar nieuwe modelberekeningen. Misschien dat de volgende run van het model opnieuw de grens oostelijker berekent en de warmte helemaal niet in het oosten van Nederland komt.  Maar het kan ook dat nieuwere berekeningen de grens verder westwaarts berekenen en dat de warmte in het weekeinde ook het westen van het land weet te bereiken.

Ten oosten van ons land
Ver ten oosten van het frontvlak zullen de temperaturen door aanvoer van warme lucht afkomstig uit het Afrikaanse continent vanaf donderdag flink oplopen en gaan de Alpenlanden, Duitsland en Polen een zomers en misschien wel lokaal een tropisch weekeinde tegemoet! Op zaterdag kan het volgens het ECMWF model in Berlijn meer dan 28 graden worden. Op zondag verplaatst de warme lucht zich waarschijnlijk verder naar het oosten, richting Polen.

De kaarten

De weerkaart van dinsdag 24 april:
Achter de regenzone die komende nacht passeert, ontstaan in zeer onstabiele lucht rondom een lagedrukgebied op de Noordzee diverse regen- en onweersbuien


Op woensdag 25 april ligt Nederland tussen twee actieve storingen in en valt er slechts een enkele bui.


Op de weerkaart van donderdag 26 april laat de 0 uur run van het ECMWF warme lucht uit Afrika het continent opkomen.
De grens tussen warme en koude lucht ligt ten oosten van ons land.


Op vrijdag 27 april komt de grens met de warme lucht, waarin het in het zuiden van Duitsland al meer dan 25 graden kan worden, dichtbij.

Volgens de 0 uur run van het ECMWF komt de grens tussen warm en kou op zaterdag even boven ons land te liggen en kan het aan de oostgrens van de grens meer dan 20 graden worden!


De berekende maximumtemperaturen volgens de 0 uur run van het ECMWF voor aanstaande zaterdag met langs de oostgrens temperaturen van 23 graden.


Volgens de 0 uur run van het ECMWF kan het ook op zondag in het noordoosten van het land 20 graden worden!


Op de grens tussen warme en koude lucht zullen de komende dagen en met name op zaterdag diverse regen- en onweersbuien ontstaan en kan er lokaal weer veel neerslag vallen.

Bron: Meteo Consult
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 261 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 261, lezen 7 mensen het topic "Waarnemingentopic Winter 2014-2015 Deel 1".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden