Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
19 april 2012, 10:41 uur | Bericht #344877
"Olieramp Golf van Mexico oorzaak van misvormde vis"

Garnalen zonder ogen en vissen met weefselafwijkingen worden steeds gewoner in de Golf van Mexico. Wetenschappers vermoeden dat de vervuiling door de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon van oliemaatschappij BP in 2010 de oorzaak is.


"Vissers hebben nog nooit zoiets gezien", zegt Jim Cowan, hoogleraar aan het departement Oceanografie en Kustwetenschappen van de Staatsuniversiteit van Louisiana. "In de twintig jaar dat ik onderzoek doe naar rode snapper, heb ik twintig- tot dertigduizend vissen gezien. En ook ik heb nog nooit zoiets gezien."  Cowan hoorde voor het eerst van vissers over vissen met zweren en huidafwijkingen in november 2010, zeven maanden na de ramp.

Krabben zonder scharen
Tracy Kuhns en haar man Mike Roberts, commerciële vissers uit Barataria in Louisiana, zeggen dat ze garnalen zonder ogen vangen. "Tijdens het hoogtepunt van het witte garnalen-seizoen, in september, heeft een vriend van ons daar 400 pond van gevangen", zegt Kuhns, die een ogenloze garnaal laat zien om haar verhaal te illustreren.

Kuhns beweert dat in die periode in Barataria Bay, een gebied dat zwaar te lijden heeft gehad onder de ramp, minstens de helft van de gevangen garnalen geen ogen had. "In de Golf van Mexico, Alabama en Mississippi worden ook garnalen zonder ogen gevangen. We zien ook krabben zonder ogen, krabben met een zachte in plaats van harde schaal, volwassen krabben die maar een vijfde van hun normale omvang hebben en krabben zonder scharen."

Darla Rooks, een visser uit Port Sulfur in Louisiana, zegt dat ze krabben heeft gezien met afwijkingen in hun schaal en krabben die "van binnenuit doodgaan." Dieren die volgens haar nog leven, "maar als je ze openmaakt, stinken ze alsof ze al een week dood zijn."

Schadelijke chemicaliën
Riki Ott, een toxicoloog en zeebioloog, denkt dat de chemicaliën die BP gebruikt heeft als middel om de olie af te breken, zoals petroleumdestillaten en 2-butoxyethanol,  schadelijk zijn voor het zeeleven. "Het zal geen verrassing zijn dat oplosmiddelen ook zeer schadelijk zijn voor mensen. Dat weet de medische wereld al heel lang."

Cowan denkt dat polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAH's), die vrij zijn gekomen uit de olie, de afwijkingen kunnen veroorzaken. "De vis is blootgesteld aan PAH's en ik heb overeenkomsten geconstateerd met afwijkende vis die gevonden is na de olieramp met de Exxon Valdez in 1989. Ook zijn er overeenkomsten met laboratoriumexperimenten die we hebben gedaan", zegt Cowan.

Volgens onderzoek van de Universiteit van South Florida is op sommige plaatsen 2 tot 5 procent van de vis geïnfecteerd, op andere plaatsen in de regio is dat 20 procent en in enkele gevallen had zelfs 50 procent van de vis afwijkingen.

Voor 2010 kwamen er ook afwijkingen voor bij vis, maar volgens Cowan, die navraag deed bij de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), ging het toen nog om een tiende van een procent. "Wij denken dat chronische blootstelling aan PAH's dit hoge percentage afwijkingen kan verklaren."

Voortdurende testen
Het kantoor van de gouverneur van Louisiana, Bobby Jindal, laat in een verklaring weten dat Louisiana continu het water test op olie en chemicaliën en dat ook wordt gekeken naar PAH's. "Zeevoedsel uit de Golf wordt voordurende getest en de aangetroffen schadelijke stoffen blijven ruim onder de norm die de Food and Drug Administration (FDA, het Amerikaanse agentschap voor voedselveiligheid, red.) heeft gesteld voor menselijke consumptie", staat in de verklaring.

De FDA wil niet reageren en verwijst door naar de NOAA, maar die wil niet met de media praten vanwege de nog lopende rechtszaak tegen BP. Het oliebedrijf zelf stelt in een verklaring dat zeevoedsel uit de Golf van Mexico behoort tot het "best gecontroleerde voedsel ter wereld", en dat het volgens de FDA en de NOAA net zo veilig is als voor de olieramp.

Volgens BP komen afwijkingen wel vaker voor bij vis. Voor de ramp met de Deepwater Horizon was er al gedocumenteerd bewijs van huidafwijkingen veroorzaakt door bijvoorbeeld parasieten, stelt het bedrijf.  BP zegt in de verklaring verschillende onderzoeken door onafhankelijke organisaties te financieren naar de impact van de olieramp op het milieu. Het gaat onder meer om testprogramma's voor zeevoedsel, controle van de visbestanden en onderzoeken naar de waterkwaliteit.

Bron: HLN | Gewijzigd: 21 april 2017, 17:17 uur, door Onweer-Online.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
24 april 2012, 21:05 uur | Bericht #345428
Eerste aanklacht om olieramp Golf van Mexico



Het Amerikaanse ministerie van justitie is voor het eerst een strafzaak begonnen naar aanleiding van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. Een voormalige medewerker van oliemaatschappij BP is in staat van beschuldiging besteld wegens het vernietigen van bewijs.

De Texaanse technicus Kurt Mix is tweemaal belemmering van de rechtsgang ten laste gelegd. De 50-jarige Mix zou zo'n tweehonderd sms'jes hebben gewist die hij uitwisselde met een opzichter van BP. Daarin werd besproken hoe de pogingen om het olielek te stoppen tot dusver waren mislukt. Op het olieplatform Deepwater Horizon deed zich in april 2010 een explosie voor. Daarbij kwamen elf mensen om en lekte ruim 750 miljoen liter olie de zee in.

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 385 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 385, lezen 4 mensen het topic "Waarnemingentopic Winter 2016-2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden