De Groenlandse ijskappen verdwijnen aan een erg snel tempo. Door de opwarming van de aarde smelt het ijs niet alleen aan de zeekant af, maar ook aan de bovenkant. Daardoor ontstaan meren bovenop de ijslaag, die uiteindelijk het ijs doen kraken. Eens onderaan de ijslaag, zorgt het smeltwater voor een glijdend effect.
Het grootschalige onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers aan de universiteit van Colorado in Boulder. Daaruit blijkt dat de drainage van meren bovenop de ijskappen leidt tot het nog sneller verdwijnen van diezelfde ijskappen. "De ijskappen reageren op het extra smeltwater, maar daardoor schuiven die ijskappen de oceaan in", aldus William Colgan, de hoofdonderzoeker.
Tijdens de zomer smelt niet alleen het ijs in de buurt van de oceaan, maar ook bovenop de ijskappen. Daardoor ontstaan grote meren van smeltwater. De ijskappen reageren op die meren door het water te draineren. Daardoor komt het water echter onderaan het ijs terecht, waar ze zorgen voor een glijdend effect. Dat versnelt vervolgens nog eens de snelheid waarmee het ijs in de oceaan glijdt.
Bron: HLN | Gewijzigd: 21 april 2017, 17:21 uur, door Onweer-Online.nl