Al bijna anderhalf jaar heerst er op dit moment droogte in een groot deel van Engeland. Diverse waterreservoirs staan al (bijna) droog, het grondwaterpeil en ook enkele rivieren staan bijzonder laag, waaronder ook de Thames die door Londen stroomt. De belangrijkste reden? Enkele opeenvolgende droge winters en bovendien ook weinig tot geen neerslag in de overige seizoenen. Volgens wetenschappers zou deze droogte nog wel eens tot in 2013 kunnen gaan aanhouden. Men is zelfs zo ver dat schoolkinderen vanaf 4 jaar op school les krijgen in waterbehoud: ‘Doe tijdens het tanden poetsen de kraan dicht!’
Grote delen van Engeland kampen momenteel met droogte. Sinds 1976 is het er niet meer zo droog geweest. Bron: Environment Agency.
Met het oog op de komende Olympische Spelen en het 60-jarig jubileum van Koningin Elizabeth dit jaar worden er momenteel rigoureuze beslissingen genomen. Fonteinen in steden staan uit, er geldt in veel regio’s en vooral in verschillende parken een verbod om de tuinslang te gebruiken en men wordt verzocht om lekkende kranen en leidingen zo snel mogelijk te repareren. De Britse regering heeft dan ook 17 districten in Engeland, waar meer dan 35 miljoen mensen wonen, officieel aangeduid als gebieden met ‘water-stress’.
April
Door het gebrek aan neerslag hebben veel grote waterreservoirs in Engeland inmiddels hun laagste waterstanden sinds 60 jaar bereikt. En dat in de maand april. De maand die in diverse voorgaande jaren vooral bekend stond om zijn overmatige neerslag en ook overstroming. De laatste hevige overstroming was bijvoorbeeld in april 2008. Verschillende delen van Londen stonden toen blank en ook vroeger was er in de maand april vaker wateroverlast dan tekort. In bijvoorbeeld april 1937 eiste een enorme overstroming het leven van 5 mensen en werden er meer dan duizend huizen in de Engelse hoofdstad geruïneerd. Toentertijd zijn er diverse dammen gebouwd, waaronder Fanshawe, om herhaling te verkomen.
Diverse waterreservoirs staan ook al bijna leeg. En dat al in april! Dit is de Bewl Water Reservoir bij Lamberhurst, Kent. Foto: PA.
Droog
Dit jaar, maar ook de voorgaande jaren, was het in de maand april echter anders. Er is een aantal droge winters voorbij gekomen en ook grote hoeveelheden regen in andere delen van het jaar bleven uit. De echte ‘april showers’ zoals ze zo mooi heten in Engeland bleven ver buiten de Britse grenzen en vielen vooral boven de oceaan. Juist dit soort (soms zeer hevige) buien zijn nodig voor een goede doorstroming van bijvoorbeeld de Thames en ze zijn ook erg nodig om het niveau in verschillende stroompjes en beekjes op het juiste peil te houden.
Droge Thames
De rivier, de Thames, staat momenteel zo laag dat men zich zorgen maakt of er deze zomer nog wel water doorheen stroomt. Als de situatie zich op deze manier zou voortzetten, komt de rivier deze zomer mogelijk helemaal droog te staan. De kans daarop is echter nihil, want mocht dat gebeuren, wordt opgeslagen water, dat achter de dammen nog wel aanwezig is, de rivier ingeleid.
Ondanks dat, wordt het watervolume van de Thames dagelijks middels 20 controlestations in de gaten gehouden. De belangrijkste zijrivier, Medway Creek in Londen, waar de watertoevoer normaal gesproken het grootst is, laat de laatste tijd een dramatische vermindering zien. Medway Creek laat normaal 10 kubieke meter water per seconde door, maar momenteel is dat nog minder dan 1 kubieke meter per seconde. Niet alleen hier is de situatie echter zo slecht; het is een gemiddeld beeld van alle stromen en zijrivieren op dit moment. Voor deze tijd van het jaar komt de record laagste aanvoer dan ook in zicht.
Dit kaartje laat de winterneerslag van respectievelijk october 2011 t/m febr 2012 (links) en oktober 2010 t/m februari 2012 (rechts) zien. Ze tonen aan dat er op grote schaal 20 tot 30 procent minder neerlslag is gevallen dan normaal en dat vooral afgelopen winter heel droog is geweest (veel oranje in linkerkaart).
Een droog seizoen
Nu al maakt Engeland zich dan ook op voor een zeer droog zomerseizoen. Zonder enige regen van betekenis zullen de gevolgen dan groot zijn. De rivieren zullen, zoals eerder al vermeld, dus aangevuld moeten worden met water uit de al relatief lege reservoirs en bovendien ook al zeer vroeg in het jaar. Ook kan de volksgezondheid er problemen door krijgen, bijvoorbeeld door het vrijkomen van fosfor en de toename van algen. Ook kan de droogte leiden tot massieve vissterfte door te hoge zuurstofgehaltes en het oplopen van de watertemperatuur in de rivier. Er is dus nog heel wat neerslag nodig om Engeland uit deze droogte te krijgen. Het meest gunstige zou dan ook zijn dat het standvastige hogedrukgebied boven de Azoren eindelijk doorbroken wordt en storingen ook Engeland weer weten te bereiken. Met de zomer op komst is dat voor velen echter niet zo’n bijster vooruitzicht.
Ook in Nederland is het echter droog. Jannes Wiersema maakte vandaag nog deze foto van de droge kleigrond in Groningen.
Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 7 februari 2017, 13:35 uur, door Joyce.s