Het European Space Agency (ESA) is aan het worstelen om weer contact te krijgen met de grootste burger aarde-observatie satelliet, die ooit in de ruimte vloog. De ellende begon op 8 april, toen de Envisat onverwacht stopte met "phoning home". De weggevallen communicatie viel op, toen de beelden van de satelliet niet meer binnen kwamen toen deze over een grondstation in Kiruna, Zweden, vloog. Het 10 jaar oude ruimtevaartuig weegt ongeveer 8.000 kg en is net zo groot als een schoolbus. Het is een vruchtbare bron van aarde observatie satellietbeelden. Zelfs nadat een vijf jarige missie gestopt was, bleef de satelliet voor nog eens vijf jaar beelden uitzenden, zeggen de ESA officials. Het is de "wereld's meest complexe aarde observatie satelliet, die boven verwachtingen meer heeft gepresteerd. De ESA officials hebben direct een ruimtevaartuig- crisis uitgeroepen toen het contact verloren ging. Zij begonnen te luisteren naar wat voor transmissie dan ook van het stille ruimtevaartuig. Maar tot nu toe houdt Envisat zich muisstil. "Het is bekend, dat Envisat nog steeds stabiel in de ruimte rond de aarde draait, maar alle pogingen om contact te krijgen zijn tot dus ver zonder enig resultaat.
Envisat draait om de aarde op een hoogte van 782 km. Iedere 100 minuten voltooit de satelliet een volledige baan om de aarde. Sinds de lancering in 2002 heeft Envisat al meer dan 50.000 rondjes gedraaid. De $2.9 biljoen kostende satelliet is de meest dure satelliet, die ooit gebouwd is. Het vaartuig is 10 meter lang en 5 meter breed en bevat een enorme rij van zonnepanelen (5m breed en 14 meter lang). In 2010 zeiden ruimte-afval deskundigen, dat Envisat een enorm afval probleem veroorzaakt in de ruimte als de missie ten einde loopt. Volgens wetenschappers blijft de satelliet zeker nog 150 jaar in een baan om de aarde, onvoorziene omstandigheden voorbehouden. Het is echter nog te vroeg om te weten of Envisat is definitief verloren is of kan worden teruggevonden in de komende dagen.
De primaire missie van Envisat was het bestuderen van de aarde met 10 gevoelige instrumenten om het land, de oceanen, het ijs en de atmosfeer in extreem detail in kaart te brengen. Het is gebruikt voor meer dan 4.000 projecten vanuit 70 verschillende landen. Het ruimtevaartuig gaat in 2013 met pensioen. Op dat moment start een nieuwe lichting aarde-observatie satellieten: GMes Sentinel. "De onderbreking van de Envisat-dienst toont aan, dat de lancering van de GMES-Sentinel-satellieten, die zijn gepland om Envisat vervangen, urgent wordt", aldus Volker Liebig, directeur van de aarde ESA's Observation programma.
© onweer-online
Bron: LS | Gewijzigd: 16 april 2012, 22:51 uur, door Debbieke
De op drift geraakte enorme Envisat satelliet is gefotografeerd door een Franse satelliet. Het beeld laat zien, dat Envisat nog in tact is en dat zijn enorme zonnepanelen zijn uitgevouwen. De ingenieurs van ESA gebruiken de foto's om te bepalen of de zonnepanelen de juiste kant op gericht zijn. Als dit het geval is, is het goed mogelijk dat de satelliet in "safe mode" staat. Dit betekent, dat de satelliet weer tot leven gebracht kan worden en de communicatie met aarde weer op gang kan worden gebracht. Een radar station op de grond, die gerund wordt door het Duitse Fraunhofer Instituut heeft ook beelden gemaakt van de satelliet. Hiermee kan de plaats in de ruimte worden bepaald.
© onweer-online
Bron: csmonitor