De Dode Zee, het laagst gelegen meer ter wereld, heeft al een tijd te kampen met ecologische problemen. Onderzoekers hebben ontdekt dat het waterniveau er de voorbije 200 jaar met honderden meters gezakt is.
Reeds 120.000 jaar geleden zou de Dode Zee bijna opgedroogd zijn, melden wetenschappers van de universiteit van Tel Aviv en de Hebrew University. Ook vandaag gaat het niet goed met de Dode Zee. De onderzoekers bekeken het zoutniveau om de toestand van het meer te bestuderen. De Dode Zee ligt 426 meter onder de zeespiegel en blijft snel zakken.
Hoewel het fenomeen historisch dus al eerder gebeurde, maken de onderzoekers zich toch zorgen. Professor Ben-Avraham stelt dat de veranderingen vroeger onder impuls van het klimaat gebeurden en dat vandaag menselijke activiteiten een rol spelen. "Wat we nu in het Midden-Oosten zien lijkt op een ernstige droge periode, maar die wordt niet gedreven door het klimaat. Het is een fenomeen dat door de mens gestimuleerd wordt."
Steeds meer water wordt voor irrigatie uit rivieren gehaald, waardoor minder water de Dode Zee bereikt. Zo slaagt de rivier Jordaan er niet meer in het waterniveau van de Dode Zee aan te vullen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 21 april 2017, 17:21 uur, door Onweer-Online.nl
Onweersdagen: 0